X

Tailandas. Informacija keliaujantiems

Tailandas – tai įspūdinga karalystė, pilna budistų šventyklų, egzotiškos gamtos bei nuostabių salų. Čia sutiksite pačius draugiškiausius žmones. Ne veltui Tailandas vadinamas šypsenų šalimi. Tai kontrastų pilna šalis – čia šalia galima pamatyti prabangius dangoraižius ir mažas lūšneles, šventyklas ir greta esančius „raudonųjų žibintų“ skersgatvius. Ir žmonės čia skirtingi: vieni labai religingi, o kiti net bando pasipelnyti iš kitų žmonių nuodėmių; vieni turtingi, o kiti labai skurdūs. Čia visada vasara, tad kiekvieną kartą išėjus į gatvę pasitinka karštis. Kai Lietuvą suspaudžia tamsa ir šaltis, išvykusieji į Tailandą mėgaujasi ne tik vasaros terapija, bet ir atšviežina mintis susipažinę su kitokios religijos (budizmo) bei gamtos suformuotu gyvenimo būdu. Tailande žmonės nepaprastai religingi – čia kiekvienas vyras, įskaitant ir karalių, turi bent metus pragyventi vienuolyne iš to, ką paaukoja žmonės. Kaip bebūtų, ši šalis sužavi visus apsilankiusius ir nepalieka abejingų.

Tailando žemėlapis >

KADA KELIAUTI?

Tailandas populiarus ištisus metus, tačiau geriausias metas atvykti į Tailandą yra vėsusis-sausasis sezonas (lapkričio-vasario mėnesiais). Šiuo metu lengviausia prisitaikyti prie temperatūros, kuri svyruoja tarp 25 ir 30 laipsnių šilumos. Šiuo sezonu iškrinta mažiau lietaus. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kad tai yra ir aktyviausias sezonas, kuomet į šalį plūsta daugybė turistų, keliautojų, poilsiautojų, todėl kelionės planavimas iš anksto gana svarbus.

ORAI

Tailande vyrauja drėgnas tropinis klimatas su stipriais musonais (sezono metu), todėl Tailande paprastai yra karšta ir drėgna daugumoje šalies vietų. Nors Tailande sezonai paprastai skirstomi į karštąjį, vėsųjį bei lietingąjį sezonus, iš tikrųjų šalyje karšta būna beveik didžiąją metų dalį.
Vidurio, šiaurės ir šiaurės rytų Tailande oras (provincijose toliau nuo jūros) nustatomas pagal tris sezonus, o pietų pakrančių regionuose – pagal du, todėl Tailande orą gana lengva suprasti ir planuoti kelionę po šalį.
Išskiriami trys sezonai.
– Vėsusis sezonas (lapkritis-vasaris). Tailande lapkričio-vasario mėnesiais oras aplink centrinės, šiaurės ir šiaurės rytų regionus daugiausiai vėsūs ir sausi, todėl tai yra populiariausias laikas lankytis Tailande. Temperatūra paprastai siekia 25 – 30 laipsnių karščio (vietomis temperatūra gali nukristi iki +20 arba pakilti iki +35). Atsižvelgiant į vietą Tailando klimatas yra gana šiltas didžiąją metų dalį.
– Karštasis sezonas (kovas-birželis). Tailando karštasis sezonas trunka nuo kovo iki birželio. Šiuo metu būna aukšta temperatūra ir labai retai lyja. Oro temperatūra pradeda kilti vasarį ir tęsiasi iki balandžio – negailestingas karštis verčia laukti artėjančių liūčių. Šio sezono metu temperatūra dažnai pakyla iki 40 laipsnių karščio. Tai mažiau populiarus sezonas keliautojų tarpe.
– Lietingasis sezonas (liepa-spalis). Lietaus sezonas trunka nuo liepos iki spalio. Šiuo metu dominuoja pietvakarių musonas, kritulių skaičius Tailande yra didžiausias. Terminas „lietaus sezonas“ šiek tiek klaidina, nes lietus čia lyja beveik kasdien, tačiau tik po valandą ar kelias, (nebūna dulksnos visą dieną, tik liūtys po pietų). Šiuo sezonu būna ir drėgna, ir šilta. Tailande paprastai saulėta visą lietingąjį sezoną, bet lietus visada ateina greitai, netikėtai ir stipriai. Tačiau šis sezonas skiriasi priklausomai nuo regiono: Patajoje ir Bankoke lietūs pakankamai reti, o Pukete, Krabi kurorte ir visoje Andamano jūros pakrantėje dėl musoninių vėjų lietūs ypač dažni. Tailandas turi dvi pakrantes skirtingos šalies pusėse ir jos turi šiek tiek skirtingus lietinguosius sezonus, todėl keliautojai gali rasti saulėtų paplūdimių beveik ištisus metus.

Metinė vidutinė aukščiausia ir žemiausia oro ir vandens temperatūra

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Aukščiausia oro temperatūra °C  32 32 33 36 36 34 33 31 31 31 30 30
Žemiausia oro temperatūra
°C
20,5 22 24 26 25 24 25 24 24 24 23 20
Vandens temperatūra
°C
26 27 29 29 30 29 28 28 28 27 27 26

KAIP ATVYKTI?

Iš Lietuvos reguliarieji tiesioginiai skrydžiai į Tailandą nėra vykdomi, tad savarankiškai keliaujantys renkasi skrydžius į Bankoką ar kitus miestus su persėdimu arba iš kitų Europos oro uostų. Galima rinktis ir tiesioginius užsakomuosius reisus iš Vilniaus žiemos sezono metu.
Norint nerūpestingų atostogų Tailande galima rinktis organizuotas keliones su kelionių organizatoriais. Žiemos sezono metu keliones į Tailandą iš Lietuvos rengia „Novaturas“  ir „Teztour“, iš Varšuvos – Lenkijos kelionių organizatoriai. Tokios kelionės yra patogios, nes skrydžiai vykdomi iš Vilniaus tiesiogiai, į kelionės paketą įtrauktas skrydis, apgyvendinimas, pervežimai tarp oro uosto ir viešbučio, pasirinktas maitinimas, kelionės vadovo paslaugos.

TRANSPORTAS

Tailandas nusidriekęs per 1600 km ilgį ir gali pasigirti daugybe įvairių kraštovaizdžių, todėl sprendimas, kaip ir su kuo keliauti šioje šalyje, yra labai svarbus. Keliavimui galima pasirinkti ir prabangų, ir labai paprastą, ir ekonomišką transportą. Galima rinktis įvairų transportą. Svarbu žinoti, ką norite aplankyti, pamatyti, nuveikti ir kiek tam turite laiko.
Tailandas turi modernią ir gerai organizuotą transporto infrastruktūrą, todėl labai paprasta ir patogu keliauti po šią šalį. Keliauti galima lėktuvais, autobusais, mikroautobusais, automobiliais, taksi, dviračiais, tuk tuk‘ais, motoroleriais, vandens transportu bei traukiniais. Lengva pasiekti bet kokias vietas. Miestai ir pakrančių kurortai gerai sujungti vienas su kitu, todėl paprasta ir patogu keliauti po šalį, o vėliau ilsėtis paplūdimiuose.

Tailandas turi 15 oro uostų, todėl greičiausias būdas nukeliauti iš vienos vietovės į kitą yra lėktuvu. Tačiau tokiu būdu prarandama galimybė visą šalies grožį apžiūrėti iš arti, keliaujant iš vieno miesto į kitą.
O štai autobusais galima pasiekti bet kurį Tailando kampelį. Tai ir pats pigiausias keliavimo bei susisiekimo būdas. Tačiau būtent dėl šios priežasties autobusai dažnai perpildyti turistų ir vietinių gyventojų, dėl ko kelionė gali tapti varginanti. Tailando miesto autobusai be langų ir neturi oro kondicionieriaus. Privačios kompanijos reisus vykdo naujesniais autobusais su oro kondicionieriais. Dar yra VIP autobusai, dažniausiai dviaukščiai, patogūs ir jais paprastai siūloma keliauti ilgesnius maršrutus.
Patogus būdas keliaujant tolimais maršrutais – traukinys. Tailande labai gerai išvystytas geležinkelio tinklas, todėl galima nuvykti visur.
Nors automobiliai yra viena patogiausių susisiekimo priemonių ir nuomos punktų galima rasti visuose Tailando miestuose, jie nėra rekomenduotini keliautojams, nes eismas šalyje vyksta priešinga puse, vietomis gana chaotiškai.
Dar viena populiari priemonė keliauti po miestą – tiriračiai taksi tuk tukai. Šiame vežime telpa trys žmonės. Tiesa, reikia nepamiršti dėrėtis, nes kainos gali būti labai užkeltos.
Labai populiaru Tailande išsinuomoti motorolerį, kadangi šiai transporto priemonei nereikalaujamas motociklo vairuotojo pažymėjimas, nuomos kaina ir kuras nėra brangūs.
Vandens transporto prireiks, jeigu norėsite nuo vienos salelės nuplaukti iki kitos. Populiarūs ir vandens taksi.

ŽYMIAUSI MIESTAI IR LANKYTINOS VIETOS

Bankokas – tai viena egzotiškiausių Azijos šalių sostinių ir didžiausias miestas Tailande. Moderni sostinė, talpinanti 10 mln. žmonių (o neoficialiai jų yra 17 mln. ) ir senosios kultūros, architektūros paveldą išsaugojęs miestas. Muziejuose miega nacionalinio masto vertybės ir meno kūriniai. Yra didžiulių įspūdingų parkų. Patogi avalynė vykstantiems į Bankoką privaloma. Antras privalomas dalykas – kantrybė ir moralinis nusiteikimas transporto grūstims ir žmonių minioms populiariausiuose turistiniuose objektuose. Tai niekada nemiegantis miestas, pilnas pašėlusio naktinio gyvenimo, nenurimstančios prekybos. Tai pasaulis, kur susipina prabanga ir skurdas. Prie modernių dangoraižių glaudžiasi skurdūs gyvenamieji kvartalai, miesto panoramą paįvairina didingos, auksu spindinčios šventyklos, kurių priskaičiuojama daugiau kaip 400, ir 140 sostinę išraižiusių kanalų. Bankoke kruizas yra puiki priemonė iš arčiau pamatyti miestą. Mieste daug naktinių klubų, go-go barų, masažo salonų, kavinių bei restoranų. Tiesa, perkant turguje ar gatvėje, kai nėra nurodytos kainos, reikia nepamiršti derėtis, nes kainos dažnai būna padidintos 10 ir daugiau kartų.
Bankoke būtina aplankyti šiuos objektus:
Didieji karališkieji rūmai (The Royal Grand Palace) – labiausiai lankoma vieta Bankoke, pačiame senamiesčio centre. Visas kompleksas užima 218 400 km2 plotą. Tai buvo oficiali Tailando karaliaus rezidencija nuo XVIII a. iki XX a. vidurio. Šiandien ši vieta yra dvasinis ir meno centras, kuriame galite susipažinti su karališkuoju gyvenimo būdu. Čia veikia muziejus, kuriame galima išvysti karališkųjų regalijų, papuošalų, medalių ir monetų parodą, Smaragdinio Budos apdarus. Rūmų teritorijoje yra ne tik didingi rūmai, bet ir svarbiausia budistinė šventykla – Wat Phra Kaeo, kurioje saugoma labiausiai budistų garbinama relikvija – auksinė stupa.
Gulinčio Budos šventykla (Wat Pho) – didžiausia ir seniausia šventykla Bankoke, įsikūrusi šalia Karališkųjų rūmų. Šventykla žinoma dėl savo viduje esančios didelės – 46 m ilgio ir 15 m aukščio – gulinčios Budos statulos. Jos paviršius padengtas auksu, o akys ir kojos inkrustuotos perlamutru. Be to, tai puiki vieta išbandyti tradicinį tajų masažą. Wat Pho dažnai laikoma pirmaujančia masažo mokykla.
Budos šventykla (Wat Traimit) ypatinga tuo, kad jos viduje yra didžiausia pasaulyje Budos statula, pagaminta iš aukso, beveik 4 m aukščio bei maždaug 3 m pločio ir sveria apie 5,5 t. Aukso grynumas siekia maždaug 83 %. Ši statula pagaminta maždaug prieš 700 – 900 m ir verta milijonų dolerių.
Marmuro šventykla (Wat Benchamabophit) laikoma viena gražiausių ir labiausiai lankomų istorinių paminklų Bankoke. Pradėta statyti 1899 m. valdant Rama V. Ji ypatinga tuo, kad jos statyboms Carrara marmuras buvo atvežtas iš Italijos. Viduje ir išorėje ši šventykla yra pati neįprasčiausia ir ekstravagantiškiausia karalystėje. Tai puikus pavyzdys, kaip tajų architektūros motyvai susilieja su europietiškaisiais. Vienoje iš salių yra bronzinė Budos statulos kopija iš sukhothai laikotarpio, kurios originalas vis dar yra Phitsanulok provincijoje. Kitoje išdėstytos net 52 įvairių pozų Budos statulos, pristatančios klasikinį Tailando, Japonijos, Šri Lankos ir Indijos stilių. Šiuo metu ji yra ne tik šventykla, bet ir mokymosi vieta, skirta budistų vienuoliams.

Šiek tiek toliau, 30 km nuo Bankoko, įsikūrę Krokodilų ferma ir zoologijos sodas (Samut Prakan Crocodile Farm & Zoo), veikiantis nuo 1950 m. Kadaise tai buvo pirmoji krokodilų ferma Tailande, o dabar ji yra didžiausia krokodilų ferma pasaulyje. Čia gyvena apie 60 000 krokodilų. Kas valandą čia vyksta įvairūs, įdomūs bei bauginantys pasirodymai su krokodilais. Taip pat čia įrengtas zoologijos sodas, kuriame pamatysite Tailando tigrų, dramblių, gyvačių, kupranugarių, šimpanzių, vėžlių, begemotų. Visai šalia įrengtame dinozaurų muziejuje galima pamatyti trylikos rūšių natūralaus dydžio dinozaurų modelius ir skeletus.

Apie 40 km į pietus nuo Bankoko yra Muang Boran – pats didžiausias parkas-muziejus po atviru dangumi, dar vadinamas „Senuoju miestu“. Pagal pirminį parko savininkų sumanymą, šioje vietoje planuota įkurti golfo lauką su miniatiūrinėmis istorinių Tailando pastatų kopijomis, tačiau pajudėjus procesui teritorija virto miniatiūriniu Tailandu su kruopščiai atkurtais senosios karalystės architektūriniais objektais iš įvairių šalies provincijų. 116 statinių, harmoningai įkomponuotų į parko landšaftą, suteikia puikią galimybę vieno pasivaikščiojimo metu susidaryti įspūdį apie kultūrinį Siamo paveldą.

Dar viena keliautojų pamėgta vieta – Auksinis kalnas (Wat Saket). Tai vieta, kuri nėra įtraukta į lankomų vietų sąrašą, tačiau turistai čia mėgsta atvažiuoti ir užlipti dėl nuostabios Bankoko panoramos, kuri atsiveria nuo kalno viršaus. Ant dirbtinai sukurtų kalnų stovi šventykla.

Mėgstantiems gamtą bei grožį būtina apsilankyti Rožių sode (Suan Sam Phram) maždaug 30 km nuo Bankoko. Tai vienas gražiausių sodų; jis užima apie 75 ha plotą, sodo centre yra ežeras. Sode daug retų augalų, medžių, gėlių, prieskoninių augalų rūšių. Bet tai nėra botanikos sodas, tai labiau kultūros centras. Čia yra puiki vieta iškyloms, pasivaikščiojimams, pasižiūrėti ir išbandyti Tailando kultūros pasirodymus: Tailando boksą, šokius, ryžių sodinimą, kovas su kardais, dramblių šou, apsilankyti SPA centruose ar pažaisti golfą.

Pataja – vienas žymiausių kurortų Azijoje, dar vadinamas Tailando Rivjera. Pataja įsikūrusi 147 km į pietryčius nuo Bankoko, prie Thai įlankos. Tai didmiestis, kuris garsėja naktiniu gyvenimu, sekso turizmu, daugybe pramogų, vandens sportu, plačiais paplūdimiais, parduotuvių, tajų virtuvę pristatančių restoranų ir kavinių gausa. Pataja kaip kurortas išgarsėjo XX a. šešiasdešimtaisiais metais, kai Vietnamo karo metu amerikiečiai savo kariams ir karininkams Patajoje įkūrė ligoninę. Kurorte didelis viešbučių pasirinkimas: nuo labai prabangių iki kuklių ir ekonomiškų svečių namų. Patajoje yra Mini Siam parkas, kuriame eksponuojamos miniatiūrinės pačių žinomiausių architektūros paminklų kopijos. Tai lyg atskiras miniatiūrinis miestas. Čia rasite ir Eifelio bokštą, Kelno katedrą, senojo Tailando sostinių kopijas ir fantastinius šiuolaikinių megapolių statinius. Šalia įsikūręs ir unikalus muziejus, kurio eksponatai – meno kūriniai elementariame stikliniame butelyje.

Ajutaja (Ayutthay) – senovinis miestas, įkurtas 1350 m. karaliaus U Thong ar Ramathibodi I. Šis miestas net 417 metų buvo Tailando sostinė. Mieste daug kanalų, todėl Ajutaja dar vadinama „Rytų Venecija“. Tai puiki vieta, kurioje galima geriau suprasti tailandiečių kultūrą, šaknis. Čia pamatysite Phra Nakhon Si Ayutthaya istorinį parką, kuris įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Ajutajos istoriniame parke yra išlikusių XIV-XVIII a. statytų rūmų, pagodų griuvėsių, gausu šventyklų. Wat Phra Ram – viena seniausių Ajutajos šventyklų, pastatyta vietoje, kur kremuotas šios karalystės įkūrėjas. Phra si Sanphet – viena didžiausių miesto šventovių, Wat Mahathat – buvo karaliaus vienuolynas, garsėjantis Budos galvos atvaizdu tarp persipynusių medžio šaknų.

Chiang Mai – didžiausias miestas Tailando šiaurėje prie Ping upės kalnų apsupty, nutolęs 700 km nuo Bankoko. Išvertus reiškia „Naujasis Miestas“, nors buvo įkurtas dar 1296 m. Chiang Mai garsus senovinėmis budistinėmis šventyklomis (pačiame mieste bei jo priemiesčiuose jų priskaičiuojama daugiau kaip 300), kurių dauguma pastatytos XIII a. Chiang Mai žymus ir savo universitetu, kurio fakultetai sudaro tarsi atskirą studentų miestelį. Netoli nuo miesto, vos už 13 km yra Orchidėjų parkas. Čia auga apie 25 000 rūšių orchidėjų, iš kurių 860 galite pamatyti tik Tailande, o 473 – Chiang Mai provincijoje.

Kančanaburis (Kanchanaburi) – maždaug 130 km nuo Bankoko nutolęs miestas ir Kančanaburio provincijos centras. Provincijoje yra kokoso riešutų plantacija ir šimtametis „plaukiojantis“ turgus ant vandens Damnoen Saduak.
Damnoen Saduak turgus ant vandens iki šių dienų išlaikęs senovines prekybos medinėse valtyse tradicijas. Tai bene didžiausias, spalvingiausias bei egzotiškiausias Tailando turgus. Plaukiojantys turgūs, lietuviams atrodantys kaip kažkas labai neįprasta, tikram tailandiečiui – įprasta dienos dalis. Chaotiškuose, bet gyvuose upių kanaluose knibžda šimtai laivelių, iš kurių vietos gyventojai pardavinėja šviežią savos gamybos produkciją, vaisius, daržoves, įvarius suvenyrus. Damnoen Saduak turgus ant vandens paprastai pradeda veikti anksti ryte, tad kuo anksčiau nuvyksite, tuo ramiau viską apžiūrėsite, kadangi vėliau turgų užplūsta itin didelės masės turistų.
Kvai (Kwai) upė – nuostabus rojaus kampelis džiunglių širdyje, kur pamirštamas civilizacijos triukšmas ir visi rūpesčiai. Čia galima leistis į išvyką su drambliais Kvai upės pakrante, valtimi persikelti į džiunglių glūdumą. Plaukiant Kvai upe stabtelima dramblių kaime, kuriame poilsiautojai gali rinktis: arba prisijungti prie dramblius turistams linksminti išnaudojančių gyventojų bei pakeliauti šiems stambiems žoliaėdžiams ant nugarų, dramblių karavanu, arba užsukti į tą kaimo dalį, kurioje drambliai saugomi ir gerbiami labiau, o turistas gali tiesiog praleisti šiek tiek laiko su laimingesniais drambliais, pvz., nueiti kartu į paplūdimį ir išsimaudyti.  Kur dar galima susipažinti su šiais didingais ir praktiškai laisvėje gyvenančiais gyvūnais iš taip arti? Palietę sužinosite, kas iš tikrųjų yra stora oda. Kvai upė yra viena labiausiai pamėgtų upių Tailande ne tik dėl neįprasto tropinių augalų grožio, kurie auga upės krantuose. Vanduo, tyras oras ir egzotiškos gamtos vaizdai, kuriais mėgausitės per saugų  atstumą – tykiai ramiai plaukdami bambukiniais plaustais ar baržomis.  Čia esančiuose krantuose yra įsikūrę turgūs ant vandens, kuriuose tiesiog plaukiant valtimi galima nusipirkti tiek egzotiškų vaisių, tiek suvenyrų. Norintys atitrūkti nuo civilizacijos šurmulio, kviečiami keliauti rojaus kampeliu džiunglių apsuptyje praminta upe. Upėje yra viešbučiai turistams. Istoriniu atžvilgiu Kvai upė svarbi tuo, kad II-ojo pasaulinio karo metu japonai per ją statė tiltą.
– Kančanaburyje stovi garsusis tiltas per Kvai upę. Tiltas per Kvai upę dar neoficialiai vadinamas Mirties keliu, nes jis paskirtas žuvusiems žmonėms, kurie dirbo jo statybos metu. II-ojo pasaulinio karo metu čia žuvo 16 000 amerikiečių ir 90 000 tajų. Šis tiltas tapo populiarus dėka „Tiltas per Kvai upę“ filmo, kuris gavo net 7 Oskarus. Kasmet ant tilto vyksta festivalis, kuris sutraukia minias lankytojų. Jo metu vyksta mugės, pasirodymai, parodos.
– Kančanaburio provincijoje plyti nuostabus nacionalinis Erevano (Erawan) parkas. Čia yra 7 pakopų Erevano krioklys. Šalia pirmųjų dviejų pakopų dažnai iškylauja parko lankytojai. Užkopti į uolos viršūnę prie aukščiausios Phu Pha Erawan pakopos siauru taku, apaugusiu bambukais, ne taip jau paprasta, bet ši kelionė verta visų išbandymų.

Krabi provincija – vienas populiariausių Tailando turistinių taškų, o džiunglių apsuptas ir provincijos sostine tituluojamas Krabi miestelis – puiki vieta pažinčiai su pietinėmis Andamanų jūros salomis pradėti. Nedidelis, ant to paties pavadinimo upės kranto įsikūręs miestelis žavi savo jaukumu. Saulei nusileidus čia užverda tikras gyvenimas: Krabi miestelis visoje šalyje garsėja savo naktiniais turgumis, į kuriuos pavalgyti susirenka tiek vietiniai gyventojai, tiek ir smalsūs turistai. Vos 8 km nuo miestelio centro įsikūrusi unikali šventykla Tigro urvas. Šventykla įrengta oloje, o pagrindinis akcentas – didžiulė tigro skulptūra. Nuo šventyklos žengus vos 1237 žingsnelius į statų kalną atsiveria nepakartojamas vaizdas. Kopdami sutiksite būrį siautėjančių beždžionių.
Krabi regione populiarios kopinėjimo uolomis pramoga, galima persikelti į Koh Lanta salą, leistis į kitų salų apžiūrėjimą ir kt.

Chuachinas – pajūrio kurortas vakarinėje Tailando įlankos pusėje. Tai pirmasis Tailando paplūdimio kurortas. Jo populiarumas labai padidėjo dėl 1911 m. nutiesto geležinkelio. Nedidutė daili įdomios architektūros Chuachino geležinkelio stotis, kuria teisėtai didžiuojasi vietiniai gyventojai, laikoma viena gražiausių Tailande. 1922 m., remiant karaliui Ramai VI, Chuachine įrengti golfo laukai. Karalius Rama VII susižavėjo Chuachinu ir čia pastatė vasaros rūmus, kurių tailandietiškas pavadinimas Klai Klangwon reiškia toli nuo rūpesčių. Ir šiandien šie rūmai priklauso karališkajai šeimai. Chuachinas žavi išsaugota žvejų kaimelio atmosfera, nors kartu tai – modernus pajūrio kurortas. Chuachinas garsėja savo 3 km ilgio baltojo smėlio paplūdimiu ir tradiciniu žvejų uostu, kuriame įsikūrę daugybė puikių jūros gėrybių patiekalus siūlančių restoranų. Piečiau Chuachino pagrindinio paplūdimio yra Kao Takiabas – Valgomosios lazdelės kalva, prieš kurią, atsisukusi į jūrą, stovi įspūdinga apie 20 m aukščio Budos statula. Lankytojai gali užlipti ant kalno ir pasigrožėti Chuachino panorama iš paukščio skrydžio – vienu gražiausių vaizdų tiek dieną, tiek naktį.

Karen gentis įsikūrusi Tailando šiaurinėje dalyje. Tai nėra Tailando piliečiai, o karinio komunistinio diktatūrinio režimo vejami pabėgėliai iš Mianmaro. Didžiausias traukos objektas – kai kuriuose Karen genties kaimuose gyvenančios „ilgakaklės“ moterys, ant kaklo turinčios užvyniotą storą vielą, kurios žiedų skaičius periodiškai didinamas, ko pasekoje šiek tiek išsitempia kaklo raumenys, pečių juosta su raktikauliais nuo svorio nusileidžia žemyn. Tai daroma dėl tradicijų, grožio ir kt. Ne visi Karen atstovai savo kaimuose turi ilgakaklių moterų. Reikia pasiteirauti vietinių gidų, turistinių turų organizatorių.

Svečiuojantis Tailande patogu nuvykti į greta esančią Kambodžą ir vieną garsiausių pasaulyje šventyklų kompleksą – Angkor Wat.

SALOS

Tailandas turi daugybę salų, į kurias plūsta keliautojai ir poilsiautojai iš viso pasaulio.

Koh Chang (Ko Čangas) – tai antra pagal dydį Tailando sala, kuri yra 30 km ilgio ir 18 km pločio. Didžioji salos dalis – negyvenamos džiunglės. Tai viena iš penkiasdešimties Koh Chang nacionaliniame parke esančių salų, išsidėsčiusių Siamo įlankoje, netoli Tailando – Kambodžos sienos. Koh Chang sala didžiuojasi savo balto smėlio paplūdimiais, koraliniais rifais, tropiniais miškais bei įspūdingais kriokliais. Labiausiai turistų pamėgta vakarinė pakrantė. Čia gausu viešbučių, kavinių, turizmo agentūrų, mažų parduotuvėlių. Į Ko Čangą rekomenduojama vykti ieškantiems žmogaus nepaliestos gamtos – dar prieš 25 metus saloje nebuvo nė vieno viešbučio. Net Tailando karališkoji šeima per savo karališkas atostogas daugiausia laiko praleidžia Ko Čango salos kurortuose. Taigi, Ko Čangas – išties karališkam poilsiui. Šiame kurorte nėra triukšmingo naktinio gyvenimo, todėl tai ramiam poilsiui skirta sala. Saloje vietiniai gyventojai išsaugojo vietinius verslus bei tradicijas, vis dar verčiasi žuvininkyste, augina kokosus, renka kaučiuką. Būnant saloje galima eiti į žygius prie krioklių (tik vasarą jie išdžiūvę), nardyti, apsilankyti dramblių fermoje, mėgautis masažais ar mokytis tajų virtuvės subtilybių.

Phuket (Puketas) – pati didžiausia ir viena populiariausių Tailando salų (antra pagal populiarumą poilsinių krypčių Tailande), esanti 890 km į pietus nuo Bankoko. Klimatas čia ne toks drėgnas kaip Patajoje ar Bankoke, jūra švaresnė, o paplūdimiai gražesni ir baltesni. Daugybė salelių, tropiniai miškai, džiunglės, smaragdinis vanduo bei nuostabūs paplūdimiai. Čia galima išvysti didžiulius jūros vėžlius. Tai ideali vieta nardytojams: visai netoli nuo kranto auga koraliniai rifai, o vos už 40 km yra vienos geriausių pasaulyje nardymo vietų. Pukete yra zoologijos sodas.

Koh Samui (Ko Samujis) – mažiausiai infrastruktūros pažeista sala, išsaugojusi savo autentiškumą, ypatingai egzotiška. Sala ypač tinkama ramiam poilsiui bei romantiškoms atostogoms, nes čia viešpatauja ramybė, gausu palmių miškų. Salą galima pasiekti tik vandens arba oro transportu. Koh Samui saloje verta pamatyti įspūdingo grožio Na Muang krioklį, Auksinio Budos statulą, Na Tian drugelių sodą.

Koh Phi Phi (Ko Pi Pi) – tai nedidelis salynas Krabi provincijoje Pietų Tailande, ypač išgarsėjusios po filmo „The Beach“, kuriame vaidino Leonardi di Caprio. Ko Phi Phi salos buvo smarkiai nukentėjusios nuo cunamio Indijos vandenyne 2004 m. gruodį – beveik visa salos infrastruktūra buvo sunaikinta. Daugiausiai viešbutukų ir vietų, garsėjančių naktiniu gyvenimu, yra sugrūsti sąsiauryje tarp įlankų Ao Ton Sai ir Ao Loh Dalum. Viešbučiai ir barai siūlo gyvą muziką, ugnies šou ir kt. Aplink salą esantys koralų sodai ypač traukia nardytojus, paplūdimiuose driekiasi balto smėlio klodai, aplink auga tankūs miškai. Tai rojus poilsiautojams ir norintiems pažinti egzotiškąjį Tailandą.

Koh Tao (Ko Tao) saloje galima atrasti pietinio Tailando salos gyvenimo žavesį vaikštant kilometrus besidriekiančiais balto smėlio paplūdimiais. Dažniausiai turistai atvyksta rekreacijos tikslais. Sala ypač mėgstama alpinistų, nardytojų ir keliautojų. Nardymo vietos, nardymui skirtos parduotuvės, kurortai, ir kalbos apie nardymą skverbiasi į kiekvieną salos lopinėlį. Daugiau nei tuzinas nardymo vietų yra šiame mažame gabalėlyje (Chumphon, Southwest, Twin Pinnacles, Japanese Gardens ir kt.). Vanduo šiltas ir švarus. Visai nenuostabu, kodėl narai pulkais vyksta čia.  Kasmet maždaug 7000 narų gauna sertifakatus šioje saloje, nes tai viena populiariausių vietų mokytis nardyti. Bet nardymas nėra vienintelė pramoga. Laipiojimas uolomis, nardymas su vamzdeliu, plaukiojimas baidarėmis aplink salas ir laukinius paplūdimius, įlankėles (Mango Bay, Ko Nanguyan ir kt), rytinis žygis, važinėjimas kalnų dviračiais kalvomis ir miškais. Ir pabaigai – paplūdimys ir truputėlis jogos, tradicinis Thai masažas, geriant žalią arbatą ir žiūrint, kaip leidžiasi saulė. Nakvynė, restoranai, barai ir parduotuvės daugiausiai yra išdėstytos Mae Haad Bay, Sairee paplūdimyje, Sairee kaime ir Ko Tao vakariniame krante. Kelios poilsiavietės statomos pietų įlankoje. Ko Tao puikiai išlaikė balansą tarp vystymosi ir išlaikytos ramumos. Kainų spektras gana platus. Barai ir restoranai išsidėstę Sairee paplūdimyje – tai yra salos naktinio gyvenimo centras.  Viskas užsidaro gana vėlai.

Ko Kradan. Nesugadinti, balto smėlio paplūdimiai yra Kradano vizitinė kortelė. Čia atvyksta turistai, ieškantys saulės, smėlio ir tropinių žuvų, plaukiojančių nepaprastai švariame vandenyje. Salos pavadinimu pavadintas pagrindinis paplūdimys, esantis rytinėje pakrantėje, yra ilgesnis nei 2 km, su anakardžių medžiais ir palmėmis.  Švelnus baltas smėlis pasineria į turkio spalvos vandenį, kur seklus koralų rifas driekiasi 50 m nuo kranto.  Didžiuliai kalkakmenio rieduliai žymi Sunset paplūdimį, 15 min. atitolę nuo pagrindinio kelio į vakarų pakrantę, kur banguoti baseinai vilioja plaukikus ir nardytojus.

Koh Lipe (Ko Lipe) – tai maža sala Adang-Rawi salyno pietvakariuose Tailande. Ją galima apeiti per šiek tiek daugiau nei valandą. Saloje yra trys paplūdimiai, kurie siūlo apgyvendinimą nuo paprastų suręstų namelių iki modernių bungalų su oro kondicionieriais. Prieš dešimt metų  Ko Lipe buvo visų gerai saugoma paslaptis. Bet per kelis metus ši vieta labai užaugo. Po pasaulį paplito informacija apie balto smėlio paplūdimius, pigius paplūdimio vasarnamius. Vis daugiau ir daugiau keliautojų pradėjo čia plūsti.

Koh Lanta (Ko Lanta) sudaryta iš kelių salų grupių Krabi provincijoje. Tai vieta, skirta išsiilgusiems ramybės ir nardytojams, kurie nori pamatyti, kaip auga koraliniai rifai, kaip atrodo visas povandeninis gyvenimas. Jeigu kitose salose visi daug linksminasi, tai Ko Lantoje irgi galima gerai praleisti laiką, tik truputėlį kitaip. Čia renkasi vyresni žmonės, šeimos su mažais vaikais. Nardymas, baidarės, masažai, pasivaikščiojimai vienu iš aštuonių paplūdimių, mėgavimasis paprastais (ir aštriais) vietiniais jūros gėrybių patiekalais. Tai vieta pailsėti ir pasikrauti… Saloje galima išvysti atogražų augalų, senųjų miškų liekanas. Visa vakarų pakrantė yra tarsi begalinis perlų vėrinys, susidedantis iš šešių paplūdimių. Nors Ko Lanta naktinis gyvenimas yra žymiai paprastesnis negu kitose salose, bet čia taip pat yra vietų, kur galima rasti šaltų gėrimų ir gyvos muzikos…

Koh Samet (Ko Sametas) – mėgstama vieta pasislėpti ir atsikvėpti nuo Bankoko šurmulio. Viena didžiausių pramogų saloje – balto smėlio paplūdimiai, kur lankytojai gali pasirinkti jiems labiausiai patikusį su įvairiomis veiklomis. Žmonės saloje mėgsta degintis, buriuoti, maudytis ar tiesiog mėgautis naktiniu gyvenimu.

Koh Tarutao (Ko Tarutao) – tai sala Tailando pietuose, viena iš 51, priklausančių Tarutao nacionaliniam jūrų parkui. Turistai šioje saloje gali mėgautis nesugadinta ir ramia atmosferą, grožėtis kalnais ir džiuglėmis. Lankytojai gali turėti gerą galimybę pamatyti egzotiškos gamtos, ypač jei jie apsilanko paplūdimyje vakarinėje salos dalyje, kuri yra didelių vėžlių. Tankiose džiunglėse gausu plačių paplūdimių su tamsiais urvais, kalkakmenio uolomis, mangrovių miškais ir paslėptomis įlankėlėmis. Spalvota praeitis susijusi su piratų slėptuvėmis,  baudžiamosiomis kolonijomis, kontrabandininkų stotelėmis… Parko darbuotojai valdo tik salos apgyvendinimą – pagrindinius vasarnamius ir stovyklavietes (palapinių nuoma įmanoma) ir paslaugas – gana gerą restoraną ir mažą parduotuvėlę. Naktinis gyvenimas susideda iš žiūrėjimo, kaip leidžiasi saulė, geriant vėsų alų, arba tiesiog būnant prie laužo paplūdimyje.

Koh Phangan (Ko Pangan) – sala Tailando įlankoje, pusiaukelėje tarp Koh Samui ir Koh Tao salų. Čia keliautojai atvyksta pasinerti į salos gamtos grožį, įskaitant atogrąžų miškus ir paplūdimius. Kasmet saloje vyksta šokių festivalis „Full Moon Party“. Sala taip pat garsėja savo kurortais ir meditacijomis.

Devynios Similan salos – unikalus salų jūrinis draustinis, stebinantis savo povandeninio pasaulio turtingumu. Tai viena iš dešimties populiariausių nardymo vietų pasaulyje, kur galima pamatyti jūros vėžlius, koralinius ryklius ir daugybę kitų jūros gelmių gyvūnų. Čia gražu ne tik po vandeniu – pakeri ir akinančio baltumo paplūdimiai, vešlios džiunglės, uolos su grotomis ir tuneliais.

Khao Phing Kan – įlankoje kyšančios salos pavadinimas. Sala išties ypatinga – tai veikiau karstinė neįprastos formos kalkakmenio uola, vertikaliai išsikišusi iš smaragdinės spalvos jūros. Dėl pavojingos formos priplaukti prie pat salos neleidžiama, grožėtis peizažu geriausia plaukiant valtele arba iš nedidelėje įlankėlėje Koh Ping Ghan esančio mažyčio paplūdimio. Po 1974 m. filmo „Žmogus su auksiniu ginklu“ ši sala dažniau vadinama tiesiog Džeimso Bondo sala.

Ko Mak – viena iš mažiausių ir plačiausių salų šiame sąraše. Ko Mak neturi triukšmingo naktinio gyvenimo. Paplūdimiai nesugadinti. Visą salą galima apžiūrėti vaikštant pėsčiomis, važiuojant dviračiu, ar plaukiant baidare. Čia yra tik 30 nakvynės galimybių, daugiausia nedidelių, vidutinės klasės, daugelis jų yra aplink Ao Kao pietvakarinėje pakrantėje, bet keletas aukštos klasės kurortų yra įsikūrę privačiuose paplūdimiuose. Kurortai turi restoranų ir barų. Ko Mak veikia turgus, kur galima įsigyti ką tik sugautų jūros gėrybių, jau paruošto maisto ir vaisių.

VIRTUVĖ

Tailandas turi nuostabią virtuvę, ji yra nuostabi ir ją būtina išbandyti keliaujant. Tailando virtuvei didžiausią įtaką padarė indų virtuvės tradicijos, nors pagal patiekalų pagaminimą ši virtuvė panaši į kinų, o pagal aštrumą – į meksikiečių. Maisto žinovų teigimu, Tailando virtuvė – viena geriausių pasaulyje. Pagal aromato ir keisto skonio derinį ji neturi lygių. Nors tajų maistas įgijęs aštraus maisto reputaciją, iš tiesų jis grindžiamas skirtingais skoniais, įskaitant aštrius, rūgščius, saldžius, sūrius ir karčius, kurie sudaro skonio pusiausvyrą.
Turguose turistams siūloma paragauti visokių daugiakojų arba, priešingai, bekojų apskritai, keptų aliejuje. Verta ne kiek vardan skonio, kiek dėl fotografijos. Beje, Tailande būtina paragauti egzotiškų vaisių: specifiniu skoniu ir kvapu garsėjančio duriano, geltonųjų mangų, rožinių obuolių, gerai sunokusių drakono vaisių ir kitokių.
Šalies virtuvėje nėra griežtų taisyklių, kaip tiksliai turi būti gaminamas patiekalas, todėl patiekalai dažnai skirtingi ir virėjas gali improvizuoti, keisdamas komponentus ir prieskonius. Patiekalo sudėtyje paprastai yra bent vienas saldus, rūgštus, aštrus ir sūrus ingredientas.
Daugiausia vartojama žuvis ir jūros gėrybės. Ypač egzotiški tailandietiški mėsos ir paukštienos patiekalai. Iš mėsiškų patiekalų populiariausia vištienos užkandėlė sati – marinuoti vištienos gabaliukai, kepti krosnelėje. Tailando virtuvėje gaminama daugybė europiečiams neįprastų patiekalų: kiauliena su medumi, pupelės su cukrumi, saldūs vaisiai, įdaryti aštriu mėsos įdaru, ir pan.
Svarbiausi virtuvės komponentai, be kurių neįsivaizduojama tajų virtuvė – ryžiai, aštrusis padažas ir kokosų pienas, o aitrieji pipirai – pagrindinis nacionalinės virtuvės bruožas. Naudojama daug šviežių žolelių ir prieskonių, fermentuoto žuvies padažo. Tailandietiški patiekalai yra nekaloringi, nes jiems gaminti nenaudojamas nei pienas, sviestas, tačiau jie yra aštrūs. Tajų salotos dažniausiai yra patys aštriausi patiekalai. Paprastai jos būna pagamintos iš šviežių daržovių, sumaišytų su čili padažu.
Ryžiai yra pagrindinis ir populiariausias maistas tailandiečiams. Iš ryžių gaminami pagrindiniai patiekalai, desertai, sriubos, jie tiekiami kaip garnyras. Ryžių populiarumas rodo Tailando virtuvės giminingumą su Kinijos ir Indijos virtuvėmis. Juos valgo su daugeliu patiekalų, pradedant nuo pusryčių iki deserto. Labiausiai mėgstami tajų ryžiai – jazminų ryžiai (jasmine rice). Tai saldaus kvapo ilgagrūdžiai ryžiai, kilę iš Tailando. Jie patiekiami plikyti, juos deda į daugelį patiekalų. Būdami patys geriausi šie ryžiai taip pat ir patys brangiausi.
Makaronai yra antras pagal populiarumą tailandietiškos virtuvės patiekalas. Makaronai gaminami iš baltų, juodų ryžių miltų. Tai įvairaus pločio ir įvairaus dydžio bei formų ryžių lazdelės. Pupų makaronai gaminami iš „Mung“ pupų, miltų ir dažnai vadinami „stikliniais makaronais“, nes juose daug baltymų ir vitaminų.
Praktiškai visur Tailande gaminami patiekalai iš jūros ir gėlavandenių žuvų bei moliuskų.
Tailandiečiai mėgsta valgyti desertą. Ir tradiciniai tajų desertai, ir europietiški (pyragai ir ledai) yra populiarūs. Tradiciniai Tailando desertai yra ganėtinai saldūs, daugiausia pagaminti iš įvairių ryžių, kokoso pieno, cukraus
Populiariausi prieskoniai Tailande – švieži citrinmedžio lapai ir stiebai, suteikiantys patiekalui labai aitrų skonį, kalendros, mėtos, bazilikai, imbierams giminingos alpinijos, tuščialaiškiai česnakai, aitriosios paprikos.
Nacionaliniai patiekalai – aštrios jautienos salotos (Jam Mu Jay) su daržovėmis, vištienos sriuba su kokosų pienu (Tom Yum), suktinukai su daržovėmis ar kt. (Spring Rolls), vištienos vėrinukai (Jacitori).
Tradicinis tailandiečių alkoholinis kokteilis – Mai Tai – egzotinių vaisių sulčių ir konjako kokteilis su nelabai dideliu prisirpusiu ananasu, skoningai papuoštu orchidėjos žiedeliu, kokteiline vyšnia ir Tailando vėliavėle.
Tradiciniai desertai Tailande – švieži vaisiai, užpilti sirupu, ir ryžių pudingas su grietinėle, apipiltas sirupu ar šokoladu.
Nors vandens iš čiaupo nerekomenduojama gerti, ledas ir vanduo buteliuose Tailande yra saugūs vartojimui ir nebrangūs. Tailandietiškas alus labai stiprus, bet ir nebrangus. Vaisių kokteiliai ir sultys labai populiarūs. Kokteilius gamina iš šviežių vaisių ir cukraus sirupo, ir maišomi su ledu arba pienu. Kokosų pienas taip pat yra saugus pasirinkimas – kokosas tiesiog atidaromas iš viršaus ir geriamas pro šiaudelį.

NAUDINGA INFORMACIJA

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Tailandą privaloma turėti pasą. Jis turi galioti ne trumpiau kaip 6 mėn. nuo kelionės pabaigos.

Vizos. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Tailandą reikalinga viza. Lietuvos Respublikos piliečiai, vykstantys į turistinę kelionę Tailande, šios šalies pasienyje gali gauti 15 d. galiojančią turistinę vizą (Visa on Arrival). Vizą galima gauti ir Lietuvoje, kreipiantis į kelionių agentūrą arba Tailando Karalystės garbės konsulatą. Lietuvoje galima gauti turistinę vizą, kuri galioja iki 60 dienų.

Kalba. Tajų. Tai Tailando tautinė ir valstybinė kalba, kuri priklauso tajų-kadujų kalbų šeimai ir yra gimininga kitoms Pietryčių Azijos kalboms. Manoma, kad tajų kalba kilo iš kinų kalbos.

Religija. 95 % tailandiečių praktikuoja budizmą. Tačiau šalyje yra religijos laisvė ir konstitucija gina religinę toleranciją. Tai įprasta, nes budizmas yra tolerantiška religija, kurios tikslas – kančių mažinimas ir gailestingumas. Todėl Tailando žmonės labai gerbia kito žmogaus tikėjimą ir yra atviri aptarti religinius klausimus. Tajai labai gerbia savo religiją, todėl negalima reikšti nepagarbos religinėms tradicijoms, Budos atvaizdui. Negalima liesti vienuolių (ypač moterims), o fotografuoti juos galima tik jiems leidus. Kita didžiausia religija Tailande – islamas, kuris sudaro visoje šalyje tik 4 %. Tailando musulmonai daugiausia gyvena pietuose esančiose provincijose, šalia Malaizijos sienos. Kitos religijos Tailande yra induizmas, krikščionybė. Šias religijas daugiausiai praktikuoja tik Bankoke, kur yra daugiau kitų šalių gyventojų.

Valiuta. Tailando pinigai yra batas ir satangas (1 batas = 100 satangų). Keliaujant Tailande galima atsiskaityti ir JAV doleriais bei Didžiosios Britanijos svarais sterlingais. Didesniuose miestuose ir turistiniuose kurortuose galima atsiskaityti banko kortelėmis.

Arbatpinigiai. Palikti arbatpinigių Tailande nėra populiarus dalykas, bet prie to pratinamasi. Prabangiuose restoranuose paprastai paliekama 10-15% arbatpinigių nuo sąskaitos sumos, jei arbatpinigiai neįtraukti į sąskaitą. Pigiuose restoranuose ir taksi palikti arbatpinigių dažniausiai neįprasta.

Fotografavimas ir filmavimas. Draudžiama fotografuoti karinius objektus ir kai kurių šventyklų vidinius kiemus. Prieš fotografuojant tailandietį, vaikus, geriau paklausti jų ar tėvų leidimo. Tailande rekomenduojama juosteles pirkti dideliuose prekybos centruose, nes dėl tropinio klimato sąlygų neteisingai saugant jos gali tapti nekokybiškos. Draudžiama fotografuoti Budos atvaizdus.

Apranga. Lankantis šventykloje ar karališkuosiuose rūmuose būtina padori apranga (pečiai, kojos turi būti uždengti). Prieš įeinant į šventyklą ar vietinių gyventojų namus būtina nusiauti avalynę.

Suvenyrai. Draudžiama išsivežti Budos atvaizdus (išskyrus mažus paveikslėlius ir statulėles, kurias galima nešioti su savimi), antikvarinius dirbinius, meno vertybes bei neapdirbtus koralus. Tinkami suvenyrai: tailandietiško šilko gaminiai, papuošalai, pinti dirbiniai, keramikos dirbiniai, lėkštės, mediniai drambliukai, perlai, rankų darbo taurės, papuošalų dėžutės, dramblių statulėlės.

Derybos. Rekomenduojama derėtis perkant bet kurią prekę. Kartais prekeiviai būna kainą padidinę 10 ir daugiau kartų. Netgi dideliuose prekybos centruose nuo fiksuotos kainos galima gauti nuolaidą, o mažose parduotuvėlėse ir turguje gali net įsižeisti, jeigu visiškai nesiderėsite.

Skiepai. Dauguma žmonių vyksta į Tailandą nesiskiepiję. Tačiau rekomenduotina pasiskiepyti nuo hepatito A, hepatito B, vidurių šiltinės, difterijos, stabligės, pasiutligės ir japoniškojo encefalito. Prieš kelionę pasitarkite su savo gydytoju.

Tailandietiški masažai. Nors tailandietiškas masažas kaip viena paklausiausių eksporto šakų išplitęs po visą pasaulį bei atkeliavęs ir iki Lietuvos, tik išsimasažavę Tailande galėsite teigti patyrę 100 % autentišką budistine dvasia gyvenančio žmogaus rankų prisilietimą. Atliekamas delnais, dilbiais, pėdomis ir spaudžiant viso kūno jėga. Galima rinktis pėdų, taškinį, daromą su aliejumi, karštais lavos akmenimis, su žolelėmis sumaišytais ryžių maišeliais ir visokius kitokius.

FOTOGALERIJA

TAILANDAS. Keliautojos Gintarės nuotraukos iš kelionės po Tailandą >

Gintarė :