X

Nemokamai lankytinos vietos Lvove

Lvovas – bohemiškas, romantiškas ir stebinantis didžiausias vakarų Ukrainos miestas prie Poltvos upės, paliekantis įspūdį kiekvienam. Lvovas dar vadinamas liūto miestu, o Lvovo gyventojai – leopolitanais (leo – liūtas, polis – miestas). Be ukrainiečių, miestą valdė lenkai, kariavo Austrijos-Vengrijos imperija, įsisuko sovietai. Dėl jo lenkiškos ir austro-vengriškos istorijos Lvovo architektūrai būdingas Centrinės Europos stilius. Būtent todėl Lvovas pelnytai laikomas vienu gražiausių miestų Rytų Europoje. kuris kadaise buvo istorine Galicijos sostine. Dabar Lvovo senamiestis įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą.

Į Lvovą galite nuvykti autobusu arba lėktuvu.

Šiame mieste kainos, lyginant su Vakarų standartais, neįtikėtinai mažos, tad kažin, ar verta lankytis tik tose vietose, kur nieko nereikia mokėti. Bet tęsiame tradicijas taupantiems ir mėgstantiems pigiai keliauti. Taigi, nemokamai lankytinos vietos Lvove.

Lvovo senamiestis
Tai išties spalvingas miesto istorinis centras, saugomas UNESCO, kuriame gausu nuostabaus grožio pastatų, aikščių ir parkų, bažnyčių ir vienuolynų, nuostabių gatvelių ir skersgatvių. Miesto centre veikia nemokamas belaidis internetas.

Centrinė miesto aikštė (Ploshcha Rynok)
Tai pagrindinė Lvovo aikštė, kuri laikoma miesto centru jau 500 metų ir dabar sauugoma UNESCO. Čia žmonės susiburdavo dėl įvairių renginių, apsipirkinėdavo turguje. Aplink aikštę išsidėstę 44 namai, kurie atspindi XVI–XX a. architektūros tendencijas. Aikštėje gausu muziejų, kavinukių ir galerijų, stovi įspūdinga miesto rotušė. Čia susirenka gatvės muzikantai, miesto gyventojai ir svečiai.


Miesto rotušė
Prie pat miesto aikštės stovi naujausia miesto Rotušė, mat nuo XIV a. Lvovas turėjo ne vieną Rotušę. Dabartinė pastatyta XIX a. Vienos klaiskiniu stiliumi. Pakilus į jos bokštą (už papildomą mokestį) atsiveria nuostabi Lvovo panorama. Nuo rotušės bokšto galima pamatyti bene visą miestą, tad nepatingėkit palipėti laiptais.


Operos ir baleto teatras
Nepagailėkite poros eurų už bilietą ir pamatysite ne tik puikų reginį scenoje. Tai prabanga alsuojantis statinys, kurio ne tik išorė, bet ir vidus su baroko ir renesanso pėdsakais atims žadą. Čia buvo pastatytos Rusijos caro uždraustos lietuviškos operos: H. Jareckio „Mindaugas, Lietuvos karalius” (1880 m.), S. Lazzari „Le Sauteriot”, V. Gavronskio „Pajauta”. Priešais garsiąją operą kadaise stovėjo Lenino statula, o dabar čia puikuojasi nuostabus fontanas.
Adresas: Svobody pr. 28, Lvovas


Šv. Jurgio katedra
Ant kalno stovi Krikščionybės citadele vadinama labai įspūdinga baroko-rokoko stiliaus Šv. Jurgio unitų katedra (1744-1760 m.). Ši bažnyčia svarbi tuo, kad čia 1700 m. buvo paskelbtas Lvovo stačiatikių dvasininkijos sutikimas pripažinti Vatikano viršenybę, t.y. atsirado unitų arba graikų-katalikų bažnyčia. Tai yra ir viena gražiausių Lvovo bažnyčių. Jos varpinėje įkeltas Lietuvos kunigaikščio Liubarto 1342 m. dovanotas varpas.
Adresas: Šv. Jurgio aikštė 5, Lvovas


Bernardinų bažnyčia
Šį baroko stiliaus bažnyčia pastatyta XVII a. Atkreipkite dėmesį, kad Bernardinų bažnyčios frontonas puoštas su Lenkijos (kairiajame apskritime) ir Lietuvos (dešiniajame) heraldiniais ženklais. Bažnyčios kieme yra rotunda, pastatyta virš šulinio Jonui iš Duklos atminti, o jo skulptūra puošia ir centrinį šios bažnyčios altorių.
Adresas: Soborna a. 3А, Lvovas

Dominikonų bažnyčia
Tai įspūdinga Baroko stiliaus šventykla su įgaubtu fasadu ir milžinišku elipsiniu kupolu, XVIII a. pastatyta dominikonams. Po II-ojo pasaulinio karo pastatas buvo naudojamas kaip sandėlis, o vėliau buvo Religijos ir ateizmo muziejus. Be to, sovietai čia pakabino ir Fuko švytuoklę.
Adresas: Rus’ka g. 7, Lvovas

Korniakto bokštas
Prie Dominikonų bažnyčios stovintį bokštą suprojektavo italų architektas Peteris Barbonas, o bokšto varpas Kirilas sveria net 4 t. Kažkada Kirilas buvo atviras ir savo skambesiu skelbė pavojų, gaisrą ar žymesnio Lvovo gyventojo mirtį, bet kaimynystėje esančios dominikonų katedros dvasininkai skundėsi taip, kad teismas liepė varpą apmūrinti. 1578 m. šis bokštas buvo aukščiausias bokštas Ukrainoje, todėl ilgus metus jis tarnavo kaip varpinė, gynybinis bokštas ir apžvalgos aikštelė.
Adresas: Rus’ka g. 7, Lvovas


Religijų istorijos muziejus
Šis muziejus pasakoja apie Lvovo žydų ir krikščionių istoriją. Muziejus įsikūręs vienoje didžiausių ir pačių gražiausių Lvovo bažnyčių – Dominikonų bažnyčioje.
Paskutinį mėnesio penktadienį įėjimas nemokamas moksleiviams ir studentams.
Adresas: Muzeina g. 1, Lvovas

Šv. Petro ir Povilo jėzuitų bažnyčia
Pagal naujausią kokybės standartą – Romos Jėzaus (Il Gesu) bažnyčią – XVII a. pastatyta bažnyčia. Ją suprojektavo architektas Giacomo Briano. Tai buvo viena didžiausių lenkų ir lietuvių bendruomenės bažnyčių. Šventovė buvo puošta uostabiomis freskomis, kurios buvo sunaikintos sovietmečiu, kuomet patalpos buvo naudojamos sandėliavimui.
Adresas: Teatralna g. 11, Lvovas

Armėnų katedra
Šį katedra yra seniausia Lvove armėnų apaštališka bažnyčia (pastatyta 1363-1370 m., vėliau kelis kartus rekonstruota), kurioje galima pamatyti įvairių architektūrinių stilių detales. Katedros fasadas išsiskiria armėnų klasikine architektūra, kuri sumišusi su gotikos bei romantikos elementais. O interjeras itin įspūdingas. Tai vienas seniausių pastatų mieste. Armėnų katedros išvaizdą ne kartą keitė gaisrai ir karai. Įėjimas į katedrą iš šoninės gatvės.
Adresas: Virmens’ka g., 7/13, Lvovas


Boimų koplyčia
Vengrų kilmės garsi Lvovo pirklių Boimų giminė XVII a. pr. šalia Lvovo Katedros pastatydino koplyčią, kuri šiandien laikoma ne tik Lvovo, bet ir europiniu architektūros šedevru, o jų atstovas Pavlas Boimas išgarsėjo tuo, kad buvo Vilniaus burmistru ir karališkuoju sekretoriumi. Ši koplyčia, pastatyta 1615 m., yra manieringas architektūros stebuklas, UNESCO Pasaulio paveldo objektas, visas pastatytas iš juodo akmens, esantis šalia Lotynų katedros.
Adresas: Katedralna Square, 1, Lvovas


Potockių rūmai
Potockiai buvo vieni didžiausių magnatų Lenkijos karalystėje, turtais ir įtaka prilyginami mūsų Radviloms. Savaime suprantama, kad jų rezidencija Lvove buvo statoma labai ištaigingai. Šiandien čia galima pamatyti išlikusius/atkurtus interjerus ir paveikslų parodą, nes Potockių rūmuose dabar yra muziejus, kurį galima aplankyti už nedidelį mokestį. O taupantys gali pasigrožėti įspūdinga rūmų architektūra.
Adresas: Mykoly Kopernyka g. 15, Lvovas


Aukštoji pilis (Vysoky Zamok)
Taip pavadinta Lvovo mieste pūpsančio kalno viršūnė, kurioje anksčiau stovėjo fortas, tačiau dabar belikę tik pilies liekanos. Kur kadaise stovėjo istorinė pilis, dabar stovi 300-osioms Liublino unijos metinėms atminti 1869 m. supilta kalva. Jei norite pailsėti nuo miesto triukšmo, lipkite į kalną ir pasigrožėkite miestu iš viršaus, nes būtent šioje vietoje atsiveria puikus vaizdas į Lvovą iš viršaus. Ant kalvos yra apžvalgos aikštelė.


Jei žinai dar vietų Lvove, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Daiva :