X

Žydintis pavasaris Europoje

Pavasarį Olandija, Belgija ir Ispanija užsikloja gėlių žiedų kilimais. Olandija žinoma savo nuostabiais tulpių sodais, Ispanija – Temps de Flors gėlių festivaliu, o Belgija – daugybės pilių sodais. O kur dar Lietuvos, Latvijos sodai ir parkai. Tad apsilankę bent vienoje šių šalių tikrai pajusite tikrąjį pavasario dvelksmą.

Tad kur gi verta užsukti?

OLANDIJA

Keukenhof parkas, įsikūręs tarp Amsterdamo ir Hagos, veikia nuo kovo 20 d. iki gegužės 17 d. Šis istorinis gėlių parkas, kuriame yra daugiau kaip 2700 medžių, pražysta tulpėmis, hiacintais, narcizais ir daugybės kitų pavasarinių gėlių žiedais ( iš viso apie 7 mln. gėlių). Tikrai verta apžiūrėti unikalius žydinčių gėlių ir kitų augalų paviljonus. Čia galima rasti net 10 uždarų paviljonų, 7 teminius sodus, 4 restoranus ir malūną. Kiekvienais metais apie 100 olandų firmų dalyvauja parko apsodinime. Be to, verta apsilankyti ir balandžio 25 d. vyksiančiame kasmetiniame Gėlių parade.

BELGIJA

Didysis kasmetinis Gėlių turgus Tournai mieste atidaromas balandžio 5 d. (kasmet didįjį penktadienį). Turgus veikia 8.00-18.00 val. Daugiau nei 100 sodininkų dalyvauja šiame ištaigingame ir spalvingame turguje, rengiamame nuo 1825 m. Ši tradicija yra brangi senų žmonių širdims. Turgus pritraukia didelę minią žmonių ne tik iš Tournai miesto, bet ir iš Prancūzijos šiaurės.

Karališkieji Laeken šiltnamiai Briuselyje – vienas žymiausių Belgijos, o galbūt net visos Europos Sąjungos, sostinės Briuselio statinių. Jie pastatyti XIX a. Jiems būdingi metaliniai rėmai. Didinguose pastatuose galima rasti įspūdingą augalų kolekciją. Deja, sodus galima aplankyti tik keletą savaičių per metus, kuomet sodai pasipuošia azalijų žiedais. Karališkieji šiltnamiai Briuselyje lankytojams duris atveria nuo balandžio iki gegužės mėn. Nemažai nuostabių Belgijos sodų įsikūrę pilių teritorijose.

Annevoie pilis ir sodai (Annevoie, Belgija). 1758-1776 m. Charles-Alexis de Montpellier įkurta pilis ir jos sodai yra autentiški istoriniai objektai ir „gyvas“ meno kūrinys. Pilies dizainas yra prancūziškas, bet įtraukia daug anglų ir italų elementų. Sodą papildo nuostabūs fontanai ir kriokliai. Vanduo iš Rouillon upės. Soduose yra daugiau nei 20 dekoratyvinių tvenkinių ir ežerų, kuriuose yra maždaug 50 vandens srovių ir krioklių, ir jie vertinami kaip vieni geriausių ne tik Belgijoje, bet ir visoje Europoje.

Beloeil pilis (Beloeil, Belgija). Nuo XIV a. ši pilis buvo Princes de Ligne rezidencija. Šis didingas  namas pradėjo gyvenimą kaip viduramžių tvirtovė, per šimtmečius ji buvo pertvarkyta į šalies namus. Po 150 metų du sparnai buvo pastatyti kiemo priekyje ir nebuvo paveikti gaisro, kuris nuniokojo pilį 1990 m. Pilis buvo atstatyta 1906 m. Čia saugoma nuostabi meno kolekcija su XV-XIX a. paveikslais. Pilyje yra įspūdinga biblioteka su 20 000 knygų ir dideliu prancūziško stiliaus sodu.

Freyr pilis ir sodai (Hastiere, Belgija). Buvusi Beaufort-Spontin kunigaikščių vasarnamiu, Freyr pilis sveikina jus savo harmoningose patalpose, kurios buvo įrengtos dvidešimties kartų, kurios čia gyveno. Jie kviečia jus susitikti su nuostabia savo apylinkių istorija. Pavadinta skandinavų grožio deivės vardu, Freyr (1554 m.) įkurta prie Maso upės. Daugumai apelsinmedžių jau yra 350 m. Siekiant apsaugoti nuo šalčio, žiemai apelsinmedžiai įnešami į vidų. Sodai įrengti Le Nôtre stiliumi ir yra apsupti gyvatvorių labirintais. Ši vieta suvilios tiek jaunesnius, tiek vyresnius lankytojus.

Seneffe pilis ir sodai (Seneffe, Belgija). Ši vasaros rezidencija įkurta įspūdingo XVIII a. pastatų komplekso centre, kuriame taip pat yra ūkinių pastatų, oranžerijų, nedidelis neoklasikinis teatras, rūsys, prancūziškas sodas. Pilis keitė šeimininkus labai dažnai, ypač XIX a. Per II-ąjį pasaulinį karą ji buvo okupuota JAV armijos ir buvo paversta mokykla 1952 -1963 m. Vėliau pilis 7 metus buvo apleista, kol Belgijos valstybė nusprendė ją įsigyti 1970 m. Čia taip pat yra sidabrakalystės muziejus ir Claude bei Juliette D’Allemagne europietiška sidabro kolekcija.

ISPANIJA

Žironos gėlių festivalyje (Girona, Ispanija) visos pramogos pagamintos iš gėlių. Rotušės aikštėje visuomet kruopščiai sukonstruotas ekranas, kuris parodo centrinę vietą. Didieji laiptai papuošti veidrodėlių kaskadomis, Madonos lelijomis ar panašia elegantiška tema. Gėlių tortai, gėlių suknelės, netgi gėlių lova baldų parduotuvės lange… Už kampo milžiniškos boružėlės žygiuoja senoviniais laiptais. Tai nuostabi vieta šeimos savaitgaliui. Šiais metais Žironos gėlių festivalis vyksta gegužės 9 -17 d.
Į Ispaniją galite nuvykti tiesioginiu skrydžiu į Barseloną, o vėliau tęsti kelionę traukiniu ar autobusu. Žirona nuo Barselonos nutolusi 103 km, tad tai 1 val. 20 min. kelio traukiniu.

***
Lankant svetimus kraštus norisi kuo daugiau suspėti aplankyti ir nuveikti, tad vienas geriausių būdų – keliaujant traukiniais su InterRail Pass. Su vienos šalies traukinių bilietu galėsite važinėti po visas 3 Beniliukso šalis (Belgiją, Olandiją ir Liuksemburgą). Žymiausi jų akcentai: Amsterdamo – kultūros sostinės – kavinės ir kanalai, Briuselio aukščiausios klasės šokolado krautuvėlės, Art Nouveau architektūra ir belgiškas alus. Keliaujant po Olandiją verta aplankyti Mastrichtą, Hagą, o Belgijoje – Antverpeną ir Briugę. Po šias šalis labai patogu keliauti dėl gana mažų atstumų ir puikaus susisiekimo greitaisiais traukiniais. Pavyzdžiui, kelionė traukiniu nuo Amsterdamo iki Briuselio trunka mažiau nei 2 val., o iki Liuksemburgo – mažiau nei 3 val.

Žinoma, galima rinktis ir pigius skrydžius į Briuselį, Eindhoveną, Barseloną ar kt., kelionę autobusu arba populiarias organizuotas keliones į gėlių paradus.

***

LIETUVA

Jei neturite galimybės išvykti toliau, gėlių žiedais galite džiaugtis ir Lietuvoje. Kiekvieną gegužės mėnesį (2017 m. gegužės 13-14 d.) Radviliškio rajone esančiame Burbiškio dvare rengiama Tulpių žydėjimo šventė. Šilutės rajone vyksta Pienių šventė, prie Raudonės pilies – teatralizuotas renginys  „Panemunių žiedai“.

LATVIJA

Galite leistis ir į neilgas keliones pas kaimynus latvius, kurie kasmet, gegužės pabaigoje, kviečia į Alyvų žydėjimo šventę Dobelėje. Dobelės sode skaičiuojama per 200 alyvų rūšių. Taip pat Dobelės alyvų sode gegužės pradžioje paprastai rengiama ir vyšnių žydėjimo šventė.

Taip pat rekomenduojame apsilankyti bet kuriuo šiltuoju metų laiku Rundalės pilyje, kur visuomet žydi nuostabiausi žiedai: nuo tulpių, narcizų pavasarį iki bijūnų, jurginų, rožių vasarą. Ruduo irgi turi kuo nustebinti.

O kartais pakanka pravažiuoti pro Lietuvos kaimelius, miestelius, sodus ir parkus, giliai giliai įkvėpti pavasario ir akimis gerti bundančios gamtos spalvas…

Kur dar galėtumėm pasigrožėti gražiausiais gėlių žiedais? 

Gintarė :