X

Apie Europos kultūros sostines. Trumpai

Europos kultūros sostinės metai Lietuvoje 2009-aisiais, Vilniuje, tikriausiai įsiminė daugeliui. O štai 2017 m. kovo 29 d. nuskambėjo dar vienas Lietuvai džiugus verdiktas – 2022 m. Europos kultūros sostine paskelbtas Kaunas.

Norime pristatyti, kas tai per projektas (Europos kultūros sostinės), kam jis skirtas ir kaip tokiems projektams ruošiasi kitos valstybės.

Europos kultūros sostinių projektas buvo pradėtas vykdyti 1985m., siekiant paskatinti suartėti Europos tautas. Šiandien tai yra vienas prestižiškiausių ir matomiausių Europos kultūros įvykių. Šalims tai nepakartojama galimybė atgaivinti miestus ir išgarsinti juos tarptautiniu mastu, plėtoti verslą, turizmą, skatinti didžiuotis savo miestu, o keliautojams – patirti neišdildomų įspūdžių pažįstant, atrandant ne tik Europos kultūros paveldą, jo įvairovę, bet ir žmones, ilgametes tradicijas ir papročius.

Europos Sąjungos (ES) valstybės narės kviečiamos paeiliui organizuoti Europos kultūros sostinės renginius. Kiekvienais metais jį gali rengti dvi valstybės narės iš visų ES narių. Ši nominacija miestui suteikiama už specialių kultūrinių renginių, kuriuos jis ketina organizuoti konkrečiais metais, programą.

2009 m. Vilnius taip pat buvo paskelbtas Europos kultūros sostine. Toks šansas gali pasikartoti tik už 27 metų (t.y., kol šis titulas prakeliaus per visas ES valstybes). Tad užmesime akį, kaip projektui ruošiasi kiti miestai.

Europos kultūros sostinės

2022 m. – Kaunas (Lietuva)
2021 m. – Novi Sadas (Serbija), Elefsina (Graikija), Timišoara (Rumunija)
2020 m. – Rijeka (Kroatija), Golvėjus (Airija)
2019 m. – Matera (Italija) ir Plovdivas (Bulgarija)
2018 m. – Leuvardenas (Olandija) ir Valeta (Malta)
2017 m. – Aarhus (Danija) ir Pafosas (Kipras)
2016 m. – Vroclavas (Lenkija) ir San Sebastianas (Ispanija)
2015 m. – Monsas (Belgija) ir Pilzenas (Čekijos Respublika)
2014 m. – Umea (Švedija) ir Ryga (Latvija)
2013 m. – Marselis (Prancūzija) ir Košicė (Slovakija)
2012 m. – Guimaraes (Portugalija) ir Maribor (Slovėnija)
2011 m. – Turku (Suomija) ir Talinas (Estija) 

Tad griebkite bilietus ir planuokite keliones į Europos kultūros sostines. Kuo anksčiau, tuo geriau, nes turistų srautai šiomis progomis dažnai išauga, todėl apgyvendinimo įstaigų užimtumas būna didesnis nei įprasta.

Gintarė :