X

Nemokamai lankytinos vietos Edinburge

Edinburgas – Škotijos sostinė su parkais, garsi viduramžių senamiesčiu ir festivaliais, vaizdingomis apylinkėmis ir istoriniais bei kultūriniais objektais. 440 000 gyventojų turintis miestas yra svarbus prekybinis ir finansų centras bei antrasis pagal turistų skaičių Jungtinės Karalystės miestas po Londono. Be to, Edinburgas įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Pigių skrydžių bendrovių vykdomi pigūs skrydžiai į Edinburgą padės sutaupyti. O dar vieną kitą eurą išsaugos ir šis sąrašas, kurio dėka pažinsite miestą itin neišlaidaudami. Taigi, nemokamai lankomos vietos Edinburge.

Nacionalinis Škotijos muziejus (National Museum of Scotland)
Muziejus įsikūręs Edinburgo senamiestyje, Chambers gatvėje, netoli Karališkosios Mylios. Tautos istorija nuo pirmykščio žmogaus iki XXI a. Šio muziejaus Gamtos istorijos skyriuje sukauptos kolekcijos, supažindinančios su Žemės gyvybės istorija. Pasaulio kultūrų galerijoje sukaupta kolekcija, pasakojanti apie įvairių pasaulio kraštų kultūras. Mokslo ir technologijų galerijoje išvysite su mokslu susijusius eksponatus – nuo senovinių mokslininkų naudotų prietaisų iki naujausių šiuolaikinių technologinių pasiekimų.
Neseniai Nacionalinis Škotijos muziejus buvo sujungtas su Karališkuoju muziejumi, todėl čia dabar galite rasti ne tik puikų meno lobyną, bet ir įdomų istorijos muziejų. Čia lankydamiesi atkreipkite dėmesį į įspūdingą Viktorijos laikų interjerą.
Apsilankymas muziejuje yra nemokamas.
Adresas: Chambers g., Edinburgas EH1 1JF, Jungtinė Karalystė


Artūro sostas (Arthur’s Seat)
Pačiame miesto centre yra Holyrood parkas, kuriame stūkso šis 251 m aukščio kalnas, vienas iš septynių kalnų/kalvų Edinburge. Nuo jo viršūnės atsiveria nuostabi miesto panorama. Geriausi vaizdai atsiveria į vakarus, Edinburgo senamiestį ir Edinburgo pilį. Esant palankioms oro sąlygoms, gerai matoma ir Ochil kalva, Forth Road tiltas bei Forth įlanka. Jei esate tinkamai apsirengę arba avite patogius batus, nesunkiai užkopsite į šį negyvą ugnikalnį. Pradėkite žygį nuo Karališkosios mylios. Priklausomai nuo jūsų fizinio pasirengimo, užkopti į kalną užtruksite maždaug 1 val.
Įėjimas į parką nemokamas.
Adresas: Edinburgas, EH8, Jungtinė Karalystė


Kaltono kalva (Calton Hill)
Kaltono kalva – viena pagrindinių iš septynių Edinburgo kalvų miesto centre. Čia užlipti lengviau nei į Artūro sostą. Tai vienas iš puikių objektų pasižvalgymui. Nuo Kaltono kalvos atsiveria nuostabi Edinburgo ir jo apylinkių panorama: Arturo kalnas, Šiaurės jūra, senamiestis. Kalvos viršūnėje stovi Nelsono paminklas (jo lankymas kainuoja), pastatytas britų admirolo garbei. Būtent Nelsono laivynas 1805 m. iškovojo Trafalgaro pergalę. Paminkle įmontuotas garsusis laiko mechanizmas, kuris buvo naudojamas laivų chronometrų nustatymui. Nelsono bokštas panašus į apverstą teleskopą ir yra laikomas aukščiausiu tašku Edinburge.
Ant kalvos gausu įvairių neoklasicistinių architektūros paminklų. Vienas iš žymiausių statinių – nebaigtas Panteonas, kuris turėjo būti skirtas žuvusiesiems Napoleono karuose, tačiau nebuvo baigtas dėl lėšų stokos.
Kiekvienais metais, rugpjūčio mėnesį Kaltono kalva tampa Edinburgo festivalio stebėjimo centru, kur puikiai matyti  fejerverkų šou vaizdai.
Adresas: Princų gatvės galas, Edinburgas


Škotijos Parlamentas (The Scottish Parliament)
Miesto istorinės Karališkosios Mylios gale stovi įvairius apdovanojimus pelnęs Škotijos parlamento pastatas, suprojektuotas katalonų architekto Enric Miralles. Status, bangą primenantis granito, plieno ir ąžuolo masės pastatas, atvėręs duris 2004 m., yra toks pat įspūdingas, kaip ir jo kaina: 400 mln. svarų sterlingų. Vienos iš įspūdingiausių pastato vietų yra posėdžių salė – jos 30 m aukščio lubos be vertikalių atramų – ir Sodo vestibiulis su iš stiklo plokščių sukonstruotu stogu. Parlamente ne tik dirba Škotijos politikai, bet ir lankosi būriai smalsuolių, besidominčių šalies politikos istorija. Čia jie gali ne tik susipažinti su unikalia architektūra, bet ir stebėti politikų debatus.
Ekskursijos po Parlamentą nemokamos, tereikia iš anksto ją užsisakyti internetu.
Adresas: Edinburgas EH99 1SP, Jungtinė Karalystė


Dunbars Close parkas
Būkite atidūs ir nepraeikite įėjimo į šį ramų pasislėpusį parkelį šalia Karališkosios mylios, už Canongate bažnyčios. Patrick‘o Geddes‘o sukurtas parkas yra Senamiesčio parkų tinklo dalis, atkurta 1970 m. Čia išlaikyti XVII a. parkų principai, teritorija padalinta į mažus, atskirus kiemelius. Tai puiki vieta prisėsti pailsėti, atsigerti kavos ir sukrimsti sumuštinį.
Įėjimas į parką nemokamas.
Adresas: 137 Canongate, Edinburgas EH8, Jungtinė Karalystė


Stokbridžas (Stockbridge)
Vos už 10 min. kelio pėsčiomis nuo Princo gatvės yra Stokbridžo rajonas. Ši vieta gerokai jaukesnė už Naujamiestį. Čia gausu nuotabių gatvelių ir aikščių, įvairiausių ir net neįprastų parduotuvių, galerijų, kirpyklų, kavinių, barų ir restoranų. Iš Inverleith parko galima patekti į Karališkąjį botanikos sodą. Pasivaikščiokite Leito pakrante, pasigrožėkite šiuo puikiu rajonu. Be to, sekmadieniais Stokbridže šurmuliuoja turgus, kuriame galėsite ne tik apsipirkti, bet ir pavalgyti.
Adresas: už 10 min. kelio pėsčiomis į šiaurę nuo Princo gatvės, į vakarus nuo Naujamiesčio, Edinburgas


Edinburgo karališkasis botanikos sodas (Royal Botanic Garden Edinburgh)
Už 15 min. kelio pėsčiomis į šiaurę nuo miesto centro esantis Edinburgo karališkasis botanikos sodas yra antras pagal senumą botanikos sodas Jungtinėje Karalystėje, įkurtas 1670 m. škotų gydytojų Robert Sibbald (1641–1722) ir Andrew Balfour (1630–1694). Pagrindinė šio sodo paskirtis buvo vaistinių augalų ištyrimas bei būsimų gydytojų mokymai. Botanikos sodas užima 28 ha plotą. Jame auginama apie 13 300 augalų rūšių, arba maždaug 4 proc. viso pasaulio augalų rūšių. Sode galima ramiai pasivaikščioti, praleisti popietę ar tiesiog pasėdėti gražioje aplinkoje – tam skirta net 140 suoliukų.
Po sodą pasivaikščioti nieko nekainuoja. Norintiems patekti į oranžeriją reikės pakratyti piniginę.
Adresas: Arboretum Pl, Edinburgas EH3 5NZ, Jungtinė Karalystė


Šv. Žilio katedra (St Giles’ Cathedral)
St Giles’ katedra arba didžioji Škotijos bažnyčia yra pagrindinė šventykla Edinburge, pastatyta XIV a. XIX a. katedra buvo atkurta ir įtraukta į saugomų pastatų sąrašą. Katedra pavadinta šventojo Edinburgo globėjo – šventojo Giles vardu, kuris taip pat yra luošųjų ir raupsuotųjų globėjas ir buvo labai populiarus šventasis viduramžiais. Karūną primenantis katedros bokštas smailiomis viršūnėmis išnyra miesto horizonte, vykstant Karališkąja mylia, pakeliui į Holirudo rūmus. Viduje pro langus krintančios šviesos išryškina spalvotų vitražų grožį.
Įėjimas nemokamas, nors lankytojų prašoma paaukoti 3 svarus. Už papildomą mokestį galima pakilti ant stogo.
Adresas: High g., Edinburgas EH1 1RE, Jungtinė Karalystė


Greyfriars
Mažai kas nežino istorijos apie bebaimį šunį Bobį, kuris 14 metų budėjo prie savo šeimininko kapo. Jo statula stovi tiesiai priešais Greyfriars bažnyčios vartus. Tiek bažnyčia, tiek muziejus, tiek parduotuvė dirba nuo balandžio iki spalio, o gidai savanoriai gali aprodyti apylinkes, jei tuo metu nevyksta jokie renginiai. Šalia bažnyčios yra labai senos kapinės, kuriose rengiami vaiduoklių turai.
Adresas: Candlemaker Row, Edinburgas EH1 2QQ, Jungtinė Karalystė


Nacionalinė Škotijos galerija (Scottish National Gallery)
Čia pamatysite begalę paveikslų bei kitų, istoriją menančių, eksponatų. Galerijoje eksponuojami Europos tapybos kūriniai nuo ankstyvojo renesanso (XIV a.) iki postimpresionizmo (XIX a. pb.), bei Škotijos dailininkų kūriniai iš 1600 − 1900 m. laikotarpio. Čia saugomi ne tik žymių Škotijos dailininkų, bet ir Rafaelio, Ticiano, Velaskeso, Ternerio, Mone, Van Gogo bei kitų garsių dailininkų darbai.
Įėjimas nemokamas. Kai kurioms ekspozicijoms taikomas mokestis.
Be to, tarp Nacionalinės Škotijos galerijos ir Škotijos nacionalinės modernaus meno galerijos vykdomi nemokami pervežimai galerijos autobusu.
Adresas: The Mound, Edinburgas EH2 2EL, Jungtinė Karalystė


Škotijos modernaus meno nacionalinė galerija (Scottish National Gallery of Modern Art)
Škotijos nacionalinė modernaus meno kolekcija eksponuojama dviejuose muziejaus pastatuose, Modern One ir Modern Two, apsuptuose nuostabaus kraštovaizdžio ir Henry Moore kurtų skulptūrų. Čia galėsite apžiūrėti kubizmo, ekspresionizmo, pokario ir šiuolaikinio meno darbus, o po apžiūrų lankytojai kviečiami užsukti į sodo terasą arba kavinę popiečio arbatėlės.
Įėjimas nemokamas. Kai kurioms ekspozicijoms taikomas mokestis.
Be to, tarp Nacionalinės Škotijos galerijos ir Škotijos nacionalinės modernaus meno galerijos vykdomi nemokami pervežimai galerijos autobusu.
Adresas: 75 Belford Rd, Edinburgas EH4 3DR, Jungtinė Karalystė


Portobelo paplūdimys (Portobello Beach)
Pavargote nuo žmonių minios ir miesto šurmulio? Traukite į pajūrį. Daugelio mėgstamiausias miesto paplūdimys – Portobello, esantis Edinburgo priemiestyje. Čia paprasta atvykti autobusu. Kelis kilometrus besidriekianti smėlio juosta traukia miestiečius ne tik pasivaikščioti jūros pakrante, bet ir degintis bei maudytis, jei tik saulė išlenda. Čia yra promenada, buriavimo klubas, renkasi jėgos aitvarų, buriavimo, irklenčių entuziastai. Tačiau turėkite omenyje, kad gelbėtojų čia nėra, todėl vandenyje elkitės atsakingai. Ramų poilsį prie jūros galite pasaldinti ledų porcija ar kitokiais saldumynais, kurių gausu čia pat įsikūrusiose parduotuvėlėse bei kavinėse.
Adresas:Portobello, Edinburgas EH15 2BP


Edinburgo pilis (Edinburgh Castle)
Pagrindinis ir svarbiausias lankytinas miesto objektas, kurį turi aplankyti kiekvienas į ten nuvykęs – Edinburgo pilis. Pastatyta pačiame miesto centre ant kalno dar XIV a., iki pat XX a. pradžios ši pilis buvo vienas svarbiausių gynybinių centrų. Čia buvo ir tvirtovė, ir rūmai, ir kalėjimas. Šiandien čia kariuomenė ir liko, tačiau ji atlieka daugiau reprezentacines funkcijas. Kiekvieną naktį (išskyrus sekmadieniais) pirmą valandą nakties pilies sargybiniai iššauna patrankų salves.
Edinburgo pilis yra antras pagal turistų lankomumą objektas Škotijoje. Rūmuose galima apžiūrėti Škotijos karalių regalijas ir kitas relikvijas. Pilies Didžiojoje Menėje kadaise rinkdavosi Škotijos parlamentas. Edinburgo pilyje taip pat yra įsikūręs Nacionalinis Škotijos karo muziejus, supažindinantis su šios šalies karo istorija. Pilyje taip pat galėsite pasigrožėti nuostabia Edinburgo panorama. Įėjimas kainuoja, tačiau pilimi galima pasigrožėti ir nelendant vidun.
Net jeigu nuspręsite neapžiūrėti Edinburgo pilies, ją prisiminsite tikrai ilgam.
Adresas: Castlehill, Edinburgas EH1 2NG


Nemokami turai Edinburge
Labai puikus variantas paklaidžioti po Edinburgo miestą – leistis į 3 val. trukmės nemokamą turą pėsčiomis. Turai vyksta du kartus per dieną. Jų metu ne tik aplankysite svarbiausias miesto vietas, bet ir sužinosite Škotijos istorijos perliukų bei faktų apie škotų gyvenimą. Gidui atsidėkosite palikdami arbatpinigių. Daugiau informacijos:
Sandemans Free Tour in Edinburgh
Edinburgh Free Tour


Jei žinai dar vietų Edinburge, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Daiva :