X

Kur geriausia pažinti kitokią kultūrą

Mokytis apie kitų kultūrų tradicijas iš žmonių, kurie gyvena ta kultūra, yra viena iš geriausių patirčių, įgyjamų keliaujant. Tad leiskitės patyrinėti visiškai nepažįstamą kultūrą ir pažinti kitokį pasaulį, bendraujant su gentyse gyvenančiais čiabuviais.

 

Pasivaikščiojimas po Sapą su hmongais (Vietnamas)

Sapa – tai nuostabaus grožio kalnų regionas su kalnų keliais, kaskadomis ir ryžių laukais Šiaurės Vietname. Čia nėra labai šilta. Šiame regione gyvena apie 30 skirtingų kalniečių genčių. Garsiausios jų – juodieji hmongai, gėlėtieji hmongai ir raudonieji dao. Kinai ilgus amžius bandė sunaikinti šiuos išdidžius žmones (hmong reiškia „laisvi žmonės“), draudė kalbėti gimtąja kalba, tačiau jie išliko.

Išsiruošus į žygį po regiono kaimus iškart prisistatys palydovai – vietinės moterėlės, kurios jus lydės visą kelią, pasakos apie jų kultūrą, regioną bei atsakys į visus jus dominančius klausimus. Žinoma, jokios paslaugos neteikiamos už dyką, tačiau tikrai negaila po visos dienos kompanijos palaikymo atsidėkoti nuperkant suvenyrą ar rankdarbį. Tai puiki patirtis ir įspūdžiai, kurių neperteiks joks kelionių gidas ar pasakojimai. Dar daugiau pamatysite, jei pateksite į Sapą vietinių švenčių metu – etninius drabužius vilkinčių gentainių vis dar gerokai daugiau nei besirenkančių vakarietiškus drabužius.
Beje, vietiniai žmonės nuolat ieško savanorių mokytojų Sapa O‘Chau bendruomenės mokyklose.
Sapą patogu pasiekti atvykus į Hanojų, Vietnamo sostinę ir antrą pagal dydį miestą.

Stebėkite masajus Rytų Afrikoje (Kenija ir Tanzanija)

Masajai – tai Nilotų etninės grupės žmonės, pusiau klajokliai, gyvenantys Kenijoje ir Tanzanijoje. Jie išsiskiria savo papročiais, tradicijomis, ryškia apranga ir gyvena šalia gamtos parkų rytų Afrikoje, todėl yra vieni iš žinomiausių Afrikos gyventojų. Be to, ten kur masajai, ten ir karvės :). Daugybė masajų genčių svetingai priima lankytojus ir turistus bei supažindina juos su savo egzotiška kultūra ir papročiais. Tačiau derėtų lankytis su vietiniu gidu ar gyventoju. Dažnai už apsilankymą, kurio metu pamatysite ir genties karių šokį, išgirsite dainas, apžiūrėsite, kaip masajai gyvena mažame kaimelyje, reikės ir sumokėti. Masajus pamatysite ir sutiksite ne tik kaimuose, bet ir didžiuosiuose miestuose. Globalizacija šią gentį veikia kaip ir daugelį kitų, tad vis daugiau masajų mokosi ir dirba. Pasitaikius progai pabendraukite su jais – jie puikiai kalba angliškai.
Be to, rekomenduojame paskaityti Eglės Aukštakalnytės Jansen knygą „Mama Afrika“. Knygoje su meile ir švelnia šypsena aprašyta patirtis gyvenant ir keliaujant po Juodąjį žemyną, autorės darytos nuotraukos atskleidžia egzotiškai taurų jo grožį. Lietuvei pavyko įgyti senųjų savanos gyventojų pasitikėjimą, stebėti ir užfiksuoti nemažai vietos genčių buities detalių, ritualų, kurių liudininkais retai tampa svetimšaliai.

Gyvenimas saloje su Kuna žmonėmis (Panama)

Išsibarsčiusi po 400 Panamos salų – San Blas Archipelago yra autonominė Kuna Yala žmonių žemė. Čia atvykę susipažinsite su kunų tradicijomis ir gyvenimo būdu. Atskridę iš Panamos į nedidelę salą, Mamirupu, galite apsistoti vietinių gyventojų įkurtuose apartamentuose – „Dolphin Lodge“. Vietiniai žvejai plukdo turistus į netoliese esančias salas, kad šie galėtų patyrinėti kunų tradicijas ir istoriją, kuri yra itin svarbi vietiniams gyventojams. Kunai garsėja išskirtiniais, spalvingais ir itin kokybiškais tekstilės gaminiais. Šis amatas vietinių vadinamas molas.

Aborigenų kultūra (Australija)

Aplankykite Andjahduros ir Ngadjuri žemes, esančias Pietinėje Australijoje, Jorko Kyšulio pusiasalyje. Ši gentis garsėja tradicinių istorijų pasakojimu, Adjahdura „Sapnų istorijomis“. Šios istorijos aiškina pasaulio atsiradimo teorijas ir pasakoja apie laikus, kuomet dabartinėje genties teritorijoje gyveno didžiuliai žvėrys – megafauna. Teigiama, jog čia rasta fosilijų, kurios įrodo apie megafaunos egzistavimą. Istorijose susipina faktai ir genties mitai.
Šio turo vadovas Quenten Agius yra žinomas kaip vienas geriausių vadovų Australijoje, vedančių turus, skirtus aborigenų kultūroms pažinti.

Maorių kultūra ir ritualai (Waitangi, Naujoji Zelandija)

Naujosios Zelandijos čiabuviai – maoriai – yra puikiai prisitaikę prie modernios visuomenės gyvenimo, tačiau jų senieji kostiumai ir vertybės vis dar svarbūs ir XXI a.
Vienas iš maorių čiabuvių, Hone Mihaka, priklausantis Ngapuhi genčiai iš šiaurinės Naujosios Zelandijos dalies, priima svečius ir turistus savo protėvių marae (susitikimo vietoje), iškart po pasiplaukiojimo Morių waka (kanoja). Susitikimų vieta – tai senovinis namelis, apdailintas raupo. Hone ir jo šeima čia atlieka dvasinius ritualus, taip powhiri (pasveikindami) atvykėlius savo protėvių vardu.

Beduinai – dykumų žmonės (Egiptas)

Kas galėtų gyventi dykumoje? Visgi gyvena ir sugeba išgyventi klajojantys beduinai. Kitokio gyvenimo jie ir neįsivaizduoja. Šie žmonės neturi pastovios gyvenamos vietos: apsistoja ten, kur patogiau ir kur yra vandens. Jų namai surenkami – bet kada galima pernešti kitur. Pagrindinis beduinų verslas – klajoklinė ir pusiau klajoklinė gyvulininkystė (smulkieji raguočiai, kupranugariai, arkliai). Poilsiaujant Egipte galima apsilankyti ir beduinų kaimeliuose. Šiaip klajoklių šeimos, gyvenančios dykumose, yra uždaros ir su aplinkiniu pasauliu nebendrauja. Tačiau arčiau turistinių centrų ar kurortų įsikūrusios sėslios beduinų šeimos mielai priima turistus ir iš jiems teikiamų pramogų nemažai uždirba.

Naudingi patarimai keliaujantiems į keliones, skirtas pažinti etnines tautas

– Išsirinkite tokias vietas (viešbučius, turizmo paslaugas), kurias kontroliuoja vietiniai ir vietovė yra beveik nepaveikta išorinio modernaus pasaulio.
– Bendraukite su vietiniais gyventojais, nebijokite su jais dalintis patirtimi. Nepamirškite, kad esate ne zoologijos sode, nestovėkite nuošalyje, tiesiog stebėdami vietinius gyventojus. Bendruomenei, kurią lankote, jūs galite būti tokie pat įdomūs, kaip ir jie jums.
– Nekeliaukite į kaimus „nekviesti“, geriausia į tokias keliones leistis su vietiniais gidais, kuriuos pažįsta ir gerbia bendruomenė. Vadovaukitės taisyklėmis, kurias jums pateikia gidas, pasistenkite pasinagrinėti kultūros ypatumus, prieš leisdamiesi į tokią kelionę.
– Pagalvokite, ar jums tikrai būtina fotografuoti, nes tai gali sukelti nepatogumų vietiniams gyventojams. Ar norėtumėte, jog kas nors nekviestas fotografuotų Jūsų namus? Visad pirmiausia paprašykite leidimo fotografuoti.
– Jeigu norite paaukoti bendruomenei, galite parūpinti ryžių, kepimo aliejaus, medžiagų, maisto. Jei norite bendruomenėms padėti susidoroti su rimtesnėmis problemomis, visad galite pasidomėti didžiųjų nevyriausybinių organizacijų vykdoma veikla. Taip sužinosite, ko labiausiai trūksta bendruomenėms ir kuriose srityse jiems labiausiai reikia pagalbos.

Gintarė :