X

Traukiniu po Balkanus

Nepakartojamas turas, siūlantis maksimalią balkanišką įvairovę už minimalią kainą. Puikiai tinka su 22 dienų InterRail bilietu arba 15 dienų Balkan Flexipass.

Liubliana – Zagrebas – Splitas – Pločė – Mostar – Konjic – Sarajevas – Belgradas – Valujevo – Kolasin – Baras – Belgradas – Skopjė – Salonikai – Stambulas – Dimitrovgradas –  Plovdivas – Sofija – Mezdra – Gorna Orjahovica – Veliko Tarnovo – Bukareštas – Ploiesti – Brasovas – Sigišoara – Kluž Napoka – Oradea – Budapeštas

Būk pasiruošęs pradėti kelionę po vieną įdomiausių senojo žemyno regionų –  Balkanus, kur vakarai susitinka su rytais, o kultūrų skirtumai ir panašumai įsišakniję giliau nei bet kur kitur.

Balkanų turas apima 11 valstybių: nuo demokratijos lopšio iki buvusių Europos komunizmo bastionų. Čia katalikų, ortodoksų, žydų ir musulmonų tradicijos gyvuoja šalia viena kitos, išreiškiamos ne tik skirtingomis kalbomis, bet ir net trimis skirtingais alfabetais – tai tikras Europos tautų katilas! Nepaisant jūros skalaujamų Graikijos, Stambulo ir Kroatijos pakrančių, šios valstybės yra vienos mažiausiai lankomų šalių, kurios patenka į keliautojų traukiniais žemėlapį.

Šis maršrutas ne tik suteikia galimybę pažinti legendinį Balkanų įvaizdį ir atrasti kažką naujo, bet ir leis sutaupyti – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori pamatyti daugiau už mažesnę kainą.

Dėl puikiai išplėtotų geležinkelio jungčių su Vakarų Europa puiki vieta pradėti šį turą yra Liubliana. Slovėnijos sostinė patraukli kaip ir senieji Habsburgo imperijos miestai (Praha ar Viena), tačiau išlaikanti savo unikalumą. Pasivaikščiokite po neįprastus Tromostovje tiltus ir patraukite į charizmatišką senamiestį, kurį vainikuoja Alpių kraštovaizdžio apsupta pilis. Pasivaikščiokite po Liublianos gatves, kad pajustumėte miesto kerus, arba pasėdėkite vienoje iš daugelio kavinių barokinėse Mestni ar Gornji aikštėse.

Iš Liublianos Zagrebą galimą pasiekti greičiau nei per 2 valandas. Didžiąją kelionės dalį riedėsite per kalnus ir pro dirbamus laukus greta Savos upės – nepaprastas kraštovaizdis. Nors Zagrebas turi tokios pat centrinės Europos dvasios kaip ir Slovėnijos sostinė, tačiau čia jaučiama ir pietietiška įtaka. Čia rasite tikrus architektūros perliukus tyrinėdami viduramžių senamiestį – jums atsivers dominuojantys gotikinės katedros bokštai ir spalvingi Šv. Marko bažnyčios stogai. Dėl tikros vietinės patirties apsilankykite Dolaco aikštės turguje, kur galėsite įsigyti šviežios žuvies ar vaisių, arba tiesiog pasivaikščiokite naktine Tkalčicevos gatve.

Pakeliui į Adrijos pajūrį

Nors ir maža, Kroatija yra šalis, pilna stebinančių gamtos kontrastų. Ir nėra geresnio būdo juos pamatyti, kaip kelionė traukiniu į Splitą (persėdimas Karlovace arba Knine), riedant nuo turtingų žaluma kalvų Karlovace iki uolingų kanjonų Knino regione.

Splitas yra Adrijos pakrantės turistų meka. Kuomet pamatysite atvirukų vertus uostą ir senamiestį, suprasite kodėl. Tai praktiškai senovės istorijos ir kultūros muziejus po atviru dangumi. Čia rasite net keletą originalių egiptietiškų sfinksų, kurie buvo atgabenti Romos imperatoriaus Diokletiano. Vienas sfinksas yra priešais Jupiterio šventyklą, o kitas – Peristilo aikštėje, kur yra didžioji turtingo romėnų palikimo dalis kartu su gerai išsilaikiusiais Imperatoriaus rūmais.

Žiūrint į nubalintas senamiesčio statinių sienas negalima nepastebėti gilios Venecijos architektūros įtakos – tai puikiai matosi Šv. Duje katedros varpo bokšte šalia imperatoriaus Diokletiano mauzoliejaus. Būtinai apsilankykite žvejų turguje Varošo rajone, kad pajaustumėte žvejų gyvenimo būdą ir paragautumėte vietinės virtuvės šedevrų. Ir, žinoma, atsiduokite pagundai pasilepinti Splito paplūdimiuose.

Miestų ir gamtos kontrastai

Geriausias būdas tęsti šį maršrutą traukiniu, o vėliau – autobusu arba keltu pasiekti Pločė, kur šoksite į traukinį iki Sarajevo. Bet jeigu norėtumėte nukrypti nuo kurso ir aplankyti Dubrovniką, tiesiog tęskite kelionę autobusu iš Pločė į Dubrovniką. Šis „Adrijos perlas“ tikrai vertas tokio epiteto. Tą pačią akimirką, kai pro Pilos vartus įžengiate į siena aptvertą miestą, neatsispirsite miesto kerams. Klaidžiodami po gatves praeisite pro miesto įžymiausius ir įspūdingiausius pastatus. Galiausiai prie įėjimo į gynybinę sieną nusipirkite bilietą ir pasivaikščiokite šia siena. Verta kiekvieno cento!

Grįžus į Pločė pradėkite dar vieną vaizdingą kelionę traukiniu Neretvos slėniu iki Konjico miestelio. Ir vėl jums atsivers nepaprasto grožio gamtos kontrastai nuo Prejno kalnų iki žaliųjų Bosnijos sostinę supančių kalvų. Pakeliui į Sarajevą rekomenduojame sustoti Mostare ir pasigrožėti įspūdingu tiltu (viduramžių tilto kopija), kuris buvo sugriautas pilietinio karo metu 1990 m.

Sarajevas šimtmečius buvo Balkanų diversiškumą charakterizuojantis simbolis su bažnyčių varpinėmis ir minaretais. Geriausias būdas pajusti šią dvasią yra Ferhadijos aikštė, kuomet kvietimas melstis iš minaretų sutampa su varpų skambėjimu iš šalia esančios katedros, o jūs žiūrite į senos sinagogos fasadą arba tyrinėjate senos ortodoksų bažnyčios interjerą. Aplankykite turkų rajone esantį Baščarčijos turgų bei vakarų architektūros palikimą Ferhadijos gatvėje tam, kad pajustumėte dar stipresnę Sarajevo įvairovės dvasią.

Bėgiai aukštybėse

Iš Sarajevo atvykstate į Belgradą, o iš čia galite traukiniu pasiekti Barą Juodkalnijoje. Pasiruoškite nepakartojamai kelionei. Beveik 10 valandų traukinys vinguriuoja vienu įspūdingiausių pasaulyje maršrutų. Keliaujant pro Valjevą gamtoje dominuoja žaluma, bet artėjant prie Bosnijos ir Hercegovinos pradeda kilti kalnų grandinės. Netoli Kolašino prasideda geriausia kelionės dalis – atrodo, kad traukinys paneigia gravitaciją riedėdamas viadukais virš nepakartojamų tarpeklių. Viadukas virš Mala Rijeka upės yra 198 metrų aukščio – aukščiausias Europoje!

Baras iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kaip niekuo nesiskirianti vieta, bet kai pamatysite Stari Bar citadelės griuvėsius, nieko nelaukdami tiesiog „pasinersite“ į juos. Prieš keliaujant atgal į Belgradą (nes iš Juodkalnijos pakrantės nėra kitų geležinkelio krypčių), galite pailsėti tyliame Sutamore paplūdimyje. Jeigu nenorite vėl grožėtis tais pačiais kelionės vaizdais, tiesiog važiuokite naktiniu traukiniu.

Po Belgrado – 9 valandų kelionė į Skopje, nepakartojamą Makedonijos sostinę. Miestas buvo dalinai sugriautas žemės drebėjimo 1963 m., todėl pietiniame upės krante daug nepatrauklių pastatų. Tačiau priešingoje upės pusėje daug istorinių elementų išliko iki šių dienų, įskaitant Čaršiją turgų. Vaikštant po siauras gatveles, pilnas egzotinių garsų, kvapų ir aplinkos, kol amatininkai dirba Otomanų stiliaus dirbtuvėse, jūs prisiminsite, kad Rytai yra vos už kampo. Šioje upės pusėje rasite turtingais ornamentais puoštas mečetes, nepakartojamo interjero ortodoksų šventyklas, hansas (tradicines prekybos užeigas) ir pačiame turgaus aikštės gale – Daud Pasha hamam – turkišką pirtį. Nors dabar ten įsikūrusi meno galerija, jūs vis tiek galite apsilankyti viduje ir pasigrožėti interjeru, kuris yra garsus žvaigždėmis puoštais kupolais.

Senovės istorija po jūsų kojomis

Kelionė iš Skopje į Salonikus (Graikija) labai įspūdinga, aprėpianti gražiausias Makedonijos regiono vietoves. Iš Salonikų galite patraukti į pietus, į Atėnus, arba likti ir patyrinėti Graikijos antrą pagal dydį miestą. Verta vieną dieną skirti apžiūrėti spalvingąjį Ladadikos kvartalą ir pasivaikščioti po žavius Salonikų bulvarus.

Iš Salonikų centrinės stoties naktiniu traukiniu galite pasiekti nuostabų Turkijos miestą Stambulą. Čia rasite visą egzotiką, kokios tikėjotės šioje senovės Bizantijos sostinėje, kadaise žinomoje kaip Konstantinopolis, bet tuo pačiu tai yra stebinantis modernus didmiestis. Stambulo Sirkeci stotis, į kurią atvyksite, atrodo taip pat kaip prieš šimtą metų – mintimis nusikelsite atgal laiku, kuomet legendinis Orient Ekspresas čia sustojo paskutinį kartą. Vaikščiodami po Sultanahmeto kvartalą pamatysite gyvą miesto istoriją ir daugybės kultūrų paminklus. Nepamirškite apsilankyti Grand Bazaar (Didžiajame turguje) – didžiausiame pasaulyje turguje po stogu, kur galėsite paragauti vietinių delikatesų. Ir žinoma, joks apsilankymas Stambule negali būti pilnavertis nepabuvus hamame – tradicinėje turkiškoje pirtyje. Tai puikus būdas atgauti jėgas prieš tęsiant kelionę.

Iš Stambulo kiekvieną dieną išvyksta naktinis traukinys į Bukareštą. Išlipkite Dimitrovgrade, kur trumpa kelionė kitu traukiniu jus nugabens į Plovdivą, Bulgarijos antrą didžiausią miestą. 20 minučių kelionės pėsčiomis į šiaurės rytus nuo traukinių stoties ir jūs jau Tsentralen aikštėje, saugomoje bronzinių Bulgarijos didvyrių statulų. Iš čia ilga pėsčiųjų gatvė Knyaz Aleksandar veda prie senamiesčio, žinomo ne tik dėl elegantiškų pastatų, bet ir dėl vietinių gyventojų rengiamų paradų gausos. Romėnų stadiono griuvėsiai, esantys prieš pat Dzhumaya mečetę, yra miesto istorinis branduolys. Čia vyrauja unikali atmosfera, kuriama tradicinių ir nepriekaištingai išsilaikiusių pusiau medinių namų ir siaurų akmenimis grįstų gatvelių. Tarp jų rasite daug romėnų sienų likučių, ypač ant Nebet Tepe kalvos netoli Eumoplias griuvėsių – trakų tautos gyvenvietės. Pailsinkite kojas ir išgerkite šaltos arbatos besigrožėdami senovės amfiteatro griuvėsiais iš išorės. Jeigu norite, galite susimokėti ir pasižvalgyti viduje. Vizitą Plovdive baikite užlipdami laiptais į Sahat Tepe kalvą, kur nuo laikrodžio bokšto atsiveria nuostabi miesto panorama.

Keista ir nepakartojama Bulgarija

Po Plovdivo patraukite link Sofijos, miesto su keista europietiško klasicizmo, socialistinio realizmo ir tūkstančio metų senumo ortodoksų bažnyčiomis mišiniu. Sofija yra viena ekscentriškiausių sostinių Europoje. Aplink miestą gausu lankytinų vietų, pavyzdžiui, Vitosha kalnas ir Sofijos slėnių peizažas. Šios vietos tobulos vasarą mėgstantiems keliauti po kalnus, o žiemą užsiimti žiemos sportu – nedaug Europos sostinių gali tai pasiūlyti. Kelionė iš Sofijos į Gorną Orjahovicą yra viena gražiausių Bulgarijoje, ypač atkarpa nuo sostinės iki Mezdros, kuomet traukinys vinguriuoja akmeningu Iskar tarpekliu. Gornoje persėskite į vietinį traukinį, važiuojantį į Veliko Tarnovą pro įspūdingus kalnus.

Veliko Tarnovas, dar žinomas kaip „carų miestas“, yra istorinė antrosios Bulgarijos imperijos sostinė ir pritraukia daug turistų savo unikalia architektūra. Iš kiekvienos apžvalgos aikštelės atsiveria nuostabus citadelės vaizdas ir miesto panorama. Atėjus laikui kirsti Rumunijos sieną yra du variantai – pasiekti mažą pasienio miestelį Ruso, iš kur tarptautiniu traukiniu pasieksite Bukareštą, arba grįžti į Gorną Orjahovicą ir sėsti į naktinį traukinį, važiuojantį į Rumunijos sostinę.

Kartu su savo grandioziniais socialistinio stiliaus pastatais Bukareštas turi daug prancūziško stiliaus namų. Dėl jų miestas gavo „Rytų Paryžiaus“ epitetą. Tai vieta, kurią verta pamatyti. Tęskite kelionę į istorinį Brasovo miestą, kur galėsite pasigrožėti nepakartojamu Transilvanijos gamtovaizdžiu.

„Drakulos“ žemė

Brasovas tikriausiai yra labiausiai lankomas miestas Rumunijoje. Kai įžengsite į Piata Sfatului aikštę, tai iškart suprasite… Bet eikite toliau ir išvysite milžinišką gotikinį pastatą – Biserica Neagra (Juodoji bažnyčia, nors iš tikrųjų ji yra tamsiai pilka), eikite, kol aikštė pradės platėti ir jūs būsite priblokšti miesto grožio. Tuomet jūs nustosite galvoti apie kitus turistus ir astronomines kainas kavinėse. Sėdėti ant fontano krašto ir grožėtis Casa Sfatului trimitinko bokštu kalnų fone yra nemokama!

Norėdami patyrinėti miesto centrą tiesiog eikite gatvelėmis link kalnų. Praėjus Poartos Shei vartus ir palikus siena apjuostą senamiestį jūs atsidursite kitame pasaulyje – Scheii Brasovuluijoj. Ši vieta buvo apgyvendinta Bulgarijos imigrantų, kuriems nebuvo leista turėti nuosavybės mieste už sienos. Pajusite mažo miestelio atmosferą ir pamatysite kontrastą tarp turtingų vokiečių rūmų už sienų ir tradicinių namų šiame ramiame kvartale.

Beveik kiekvienas turistas, kuris aplanko Brasovą, užsuka ir į Brano pilį, ko gero populiariausią vietą Rumunijoje dėl  Vlado Tepeso, Transilvanijos princo, įkvėpusio Bramą Stokerį sukurti savo nemirtingą personažą – grafą Drakulą, kuris galimai naudojo šią pilį terorizuojant regioną. Į Braną nevažiuoja traukiniai, tačiau yra daug autobusų. Kita vieta, susijusi su Drakula, yra Sighisoara – miestelis, kur jis gimė. Ten rasite puikiai išsilaikiusią viduramžių citadelę, karūnuotą laikrodžio bokštu.

Po Brasovo atėjo laikas keliauti į Kluž Napoką, gražią Transilvanijos sostinę. Tai labiau centrinės Europos stiliaus miestas su vakarietišku prieskoniu. Tai taip pat šio maršruto pabaiga. Traukiniu pasieksite Oradėją, pasienio miestelį, iš kur kelis kartus per dieną išvyksta traukiniai į Budapeštą, puikų atsparos tašką, iš kurio galėsite pasiekti kitas Europos vietas, kurias norėtumėte pamatyti.

Traukinių tvarkaraščiai
Kai kurie traukiniai Balkanų geležinkelio sistemoje nėra pažymėti tarptautiniuose tvarkaraščiuose internete, todėl patariame pasitikrinti tvarkaraščius nacionalinių vežėjų tinklapiuose. Keleivių traukiniuose labai daug nėra, tačiau keliavimas vieno vagono traukiniais sukelia aštresnius įspūdžius keliaujant nuostabiomis Balkanų vietovėmis.

Gintarė :