X

Kas geriau: Europos jaunimo kortelė ar ISIC?

Dažnai klausiate mūsų, ką rinktis, Europos jaunimo kortelę ar tarptautinį studento pažymėjimą ISIC? Ar kortelė tikrai padės sutaupyti? Kur rasti informaciją apie nuolaidas? Kiek laiko kortelės galioja? Apie visa tai pasakojame išsamiau.

Europos jaunimo kortelė

 Europos jaunimo kortelė EJK (European Youth Card EYC) – tai oficialus Europos jaunimo pažymėjimas, galiojantis Lietuvoje ir 36 Europos valstybėse. Kortelę gali turėti bet kuris asmuo nuo 12 iki 30 metų (30-ojo gimtadienio) nepriklausomai nuo statuso (moksleivis, studentas ar dirbantis). Tad pabaigus studijas visai gera priemonė ir toliau taupiai gyventi.

Europos jaunimo kortelė padeda sutaupyti kelionėms, laisvalaikiui, pramogoms, mokymuisi ir kitoms naudingoms paslaugoms, nes su ja taikoma daugybė nuolaidų. Turintys kortelę gali pasinaudoti beveik 600 nuolaidų Lietuvoje ir beveik 60 000 visoje Europoje. Šiuo metu Europos jaunimo kortelės galimybėmis naudojasi daugiau nei 4 mln. jaunų žmonių visoje Europoje, iš jų – jau beveik 10 000 jaunų žmonių Lietuvoje.

Vietos, kuriose taikoma nuolaida su Europos jaunimo kortele, žymimos lipduku su kortelės atvaizdu ar logotipu.

Europos jaunimo kortelės nuolaidų katalogas >

Su Europos jaunimo kortele teikiamos ne tik nuolaidos, bet ir naudinga informacija jauniems žmonėms apie galimybes mokytis, stažuotis, keliauti ir leisti laisvalaikį. Visos naujienos pateikiamos oficialiame kortelės puslapyje ir socialiniame tinkle Facebook sukurtoje paskyroje.

Galiojimo laikas: Europos jaunimo kortelė galioja vienerius metus nuo išdavimo datos.
Ko reikia norint įsigyti? Asmens tapatybę patvirtinančio dokumento, 3 x 4 cm nuotraukos, 30 Lt.
Kur įsigyti? Europos jaunimo kortelę galite įsigyti „Zigzag Travel“ padaliniuose per kelias minutes arba internetu (per 3-4 dienas).

Tarptautinis studento/mokinio pažymėjimas ISIC

ISIC kortelę gali įsigyti tiek studentai, tiek moksleiviai.
ISIC (International Student Identity Card) – vienintelis tarptautinis studento pažymėjimas, išduodamas nuolatinių studijų studentams.
ISIC (International Scholar Identity Card) – vienintelis tarptautinis moksleivio pažymėjimas, išduodamas moksleiviams nuo 12 m. amžiaus.

Studento pažymėjimas ISIC kartu yra ir nuolaidų kortelė, suteikianti nuolaidas 120 pasaulio valstybių ir daugiau kaip 1 000 nuolaidų Lietuvoje. ISIC nuolaidos studentams ir moksleiviams įvairios: nuo kavinių ir pramogų iki knygų, muziejų visame pasaulyje, muzikos ir meno festivalių, degalų (pavyzdžiui, 0,10 Lt/l nuolaida kurui Neste degalinėse) ar kelionės bilietų (lėktuvų, autobusų, traukinių), kelionės draudimo ir kt. Pažymėjimas suteikia nuolaidas ir teminėse elektroninėse parduotuvėse Lietuvoje.
ISIC partneriai, teikiantys specialius pasiūlymus studentams, turintiems ISIC, – garsios tarptautinės kompanijos „Microsoft“, „Logitech“ „Lonely Planet“ (net 30 % nuolaida leidiniams), muzikos festivaliai Europoje ir kt. Tarptautiniai pasiūlymai galioja ir Lietuvos studentams.

Vietos, kuriose taikoma nuolaida su ISIC pažymėjimu, žymimos lipduku su ISIC pažymėjimo atvaizdu ar logotipu.

Transporto nuolaidos. Studentams su ISIC suteikiama Lietuvos Respublikos įstatymais įtvirtinta viešojo transporto lengvata, tad studentai su ISIC gali pasinaudoti nuolaidomis važiuodami miesto viešajame transporte, tarpmiestinio susisiekimo autobusais, traukiniais, jei reisus vykdo Lietuvos vežėjai. Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos studentai gali įsigyti pažymėjimą su integruotu miesto viešojo transporto bilietu.
Svarbu: su ISIC pažymėjimu negalioja viešojo transporto lengvata moksleiviams ir ne ES studentams.

ISIC nuolaidų Lietuvoje katalogas >
Tarptautinių ISIC nuolaidų bazė >
Visas ISIC nuolaidas gali turėti ir savo telefone, tereikia atsisiųsti nemokamą ISIC aplikaciją >

Visos naujienos pateikiamos oficialiame ISIC Lietuva puslapyje ir socialiniame tinkle Facebook sukurtoje paskyroje.

Galiojimo laikas: ISIC pažymėjimas galioja iki 16 mėnesių, skaičiuojant nuo kiekvienų metų rugsėjo 1 d. iki kitų metų pabaigos.
Ko reikia norint įsigyti? Nuolatinių studijų studentams ir moksleiviams reikia su savimi turėti  moksleivio ar studento statusą patvirtinantį dokumentą (galiojantį studento / moksleivio pažymėjimą ar pažymą iš mokymo įstaigos), asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; 3 x 4 cm dydžio nuotrauką (el.laikmenose esančios nuotraukos nepriimamos; „Zigzag Travel“ Vilniaus biure galite nusifotografuoti vietoje!), 30 Lt.
Kur galima įsigyti? ISIC galite įsigyti „Zigzag Travel“ padaliniuose arba internetu. Jeigu turite visus reikiamus dokumentus, nuotrauką, ISIC pažymėjimas išduodamas per kelias minutes. Jei pažymėjimą užsisakote internetu, atliekate apmokėjimą, pažymėjimas jus pasieks per 3-4 darbo dienas (tiek paprastai užtrunka siuntimas paštu). Kartu su ISIC kortele gausite ir informacinę knygelę su nuolaidomis ISIC Pulsas.

Kortelių palyginimas

Europos jaunimo kortelė ISIC student / scholar
Kas gali turėti? Bet kuris asmuo nuo 12 iki 30 metų. Nuolatinių studijų studentai /
moksleiviai nuo 12 metų.
Per kiek laiko išduodamas Per kelias minutes Per kelias minutes
Galimybė užsisakyti internetu Taip Taip
Galiojimo laikas Vienerius metus nuo išdavimo datos Pažymėjimas galioja iki 16 mėnesių,
skaičiuojant nuo kiekvienų metų
rugsėjo 1 d. iki kitų metų pabaigos.
Pripažįstama Lietuvoje
ir 38 Europos šalyse
Lietuvoje
ir 120 šalių visame pasaulyje
Nuolaidų Lietuvoje > 600 nuolaidų > 1000 nuolaidų
Ypatybės – Ypatingai išvystytas nuolaidų tinklas Ispanijoje, Lenkijoje, Portugalijoje.
– Ženklios nuolaidos keliaujant slidinėti į Slovakiją, Šveicariją, Austriją.
– Viešojo transporto lengvata
nuolatinių studijų studentams.
– Į studento pažymėjimą integruotas
elektroninis viešojo transporto bilietas.
– Ypatingi tarptautinių kompanijų
pasiūlymai: Lonely Planet, Microsoft,
The Economist, Logitech, English
First ir kt.
– Nuolaidos taikomos ir elektroninėse
parduotuvėse.

Didžiausias patarimas: visuomet prieš vykdami į pasirinktą šalį pasitikrinkite nuolaidų bazėse, su kuria kortele daugiau nuolaidų yra toje šalyje. Tad tą ir rinkitės, jei atitinkate visus reikalavimus ;)

Kortelių nauda keliaujant

Atvykus į naują miestą visuomet norisi aplankyti pagrindines įžymybes: parkus, muziejus, architektūrinius ir kultūrinius paminklus. Kai kuriuos iš jų galima aplankyti visiškai nemokamai arba su ženklia studentiška arba jaunimo nuolaida. Visose ISIC ir EJK pažymėjimus platinančiose valstybėse pažymėjimas yra atpažįstamas, tad ginčytis dėl studento ar jaunimo statuso nereikės. Patogu prieš išvykstant atostogų pasidomėti, kurie muziejai, teatrai, galerijos, žymūs lankytini objektai, kavinės, parduotuvės ar pasilinksminimų vietos siūlo pasinaudoti studentiška ISIC arba jaunimo su EJK nuolaida.

Pigesnė nakvynė
Įprastai studentai nakvynei renkasi hostelį, nes taip ne tik pigiau nei gyventi viešbutyje, bet ir patogiau – dažnai hosteliai įsikuria strategiškai labai gerose vietose, tad galima nebrangiai gyventi šalia šurmuliuojančio naktinio gyvenimo. Nors hosteliuose daug mažiau privatumo, tačiau tai puiki vieta užmegzti naujas pažintis. EJK partneriai Europoje – įvairūs viešbučiai ir jaunimo namai. Būtinai pasidomėkite galimybe gauti nuolaidą su kortele. ISIC bendradarbiauja su viena didžiausių hostelių rezervacijos sistemų pasaulyje Hostelworld.com, kuri padeda gauti geriausią kainą 24 000 apgyvendinimo vietų visame pasaulyje. Naudojantis šia hostelių paieškos sistema ISIC pažymėjimų turėtojams nereikia mokėti jokio rezervavimo mokesčio. Naudotis pasiūlymu galima neribotą kiekį kartų.
Keliaujant slidinėti žiemos kurortuose tiek su EJK tiek su ISIC galima „pagauti“ gerokai pigesnius pasiūlymus ne tik keltuvams, slidinėjimo pasams, bet ir apgyvendinimui. Pasidomėkite šia galimybe. Būtinai atsispausdinkite ir turėkite nakvynės užsakymo patvirtinimą!

Transportas
Užsienyje. Ypač svarbu, kaip keliausite nuo oro uosto iki miesto. Dažnai pasitaiko pigesnių keliavimo iš oro uosto į miestą alternatyvų nei privatūs autobusai, tačiau jos nebūna tokios greitos. Taip pat svarbu žinoti, kuo patogiausia ir pigiausia keliauti mieste. Pavyzdžiui, su ISIC Lenkijoje dažnai viešajame transporte taikoma panašaus dydžio nuolaida kaip Lietuvoje. Tačiau nuolaida negalioja tarpmiestiniuose maršrutuose. Norvegijoje ISIC pilnavertiškai įrodo, jog esate studentas ir suteikia teisę važiuoti su  15 % nuolaida viešuoju transportu. Nuolaida gali būti taikoma keliaujant tik su tam tikrais vežėjais Švedijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir kt. Bulgarijoje Ecolines autobusais su ISIC važinėsite 20 % pigiau. Nuolaidos autobusų ir traukinių bilietams su EJK taikomos Ispanijoje, Portugalijoje (pavyzdžiui, čia taikoma 20 % nuolaida keliaujant tarpmiestiniais ir regioniniais traukiniais, 5-20 % nuolaida – keliaujant vietos vežėjų autobusais), Serbijoje Rail Plus bilietą įsigysite net su 75 % nuolaida, jei turėsite EJK. Jei norite gauti nuolaidą, būtinai pasiteiraukite apie šią galimybę. Tačiau nereikėtų tikėtis, jog visada kaina mažės perpus; tokia transporto lengvata, kokia yra taikoma ES studentams su ISIC mūsų šalyje, yra unikali.
Su ISIC ir EJK taikomos nuolaidos keltams tarp Italijos ir Graikijos, Didžiojoje Britanijoje ir kitur.
Daugelyje šalių galioja tarptautinių automobilių nuomos kompanijų AVIS, Europcar, Hertz nuolaidos ir specialūs pasiūlymai turintiems EJK.

Kiekvienos iš šių kortelių nauda priklauso nuo to, kaip stipriai kiekvienoje šalyje vystomas nuolaidų projektas. Pavyzdžiui, EJK nuolaidų tinklas Ispanijoje ar Belgijoje yra net platesnis už ISIC.

Ypatingai EJK nuolaidų tinklas išplėtotas Ispanijoje (pavyzdžiui, nuolaidos transportui, nakvynei, pramogoms, turams), Portugalijoje (pavyzdžiui, čia taikoma iki 20 % nuolaida transportui; Portugalijos futbolo federacijos organizuojamas futbolo rungtynes stebėsite tik už pusę kainos!), Belgijoje, Didžiojoje Britanijoje (ypač Škotijoje), Lenkijoje.
Kortelė labai praverčia taupiems žiemos sporto – slidinėjimo, snieglenčių – gerbėjams. Europos žiemos kurortuose taikomos nuolaidos slidinėjimo abonementams (ski pass), inventoriaus nuomai, nakvynei, maistui, ir pan. Austrijoje 10-25 % nuolaidos ir specialios kainos slidinėjimo abonementams Zell am See, Kaprun, Saalbach, Tauplitz ir kituose slidinėjimo centruose, iki 20 % nuolaida apgyvendinimui Austrijos Alpių kurortuose Bad Gastein, Zell am See, Kaprun, Rauris, Saalbach, Bad Hofgastein, Insbruke ir kt., iki 25 % automobilių nuomai. Šveicarijoje 10 % nuolaidos ir specialios kainos slidinėjimo abonementams LAAX, Saas Fee ir kituose slidinėjimo centruose, specialios kainos apgyvendinimui Šveicarijos Alpių kurortuose Grindelwald ir kt., automobilių nuomaiSlovakijoje pavyzdžiui, 10-20 % nuolaidos ir specialios kainos slidinėjimo abonementams, 10 % nuolaida instruktorių paslaugoms Jasnoje, Štrebske Pleso, Tatranska Lomnica, Stary Smokovec ir kituose slidinėjimo centruose, iki 30 % nuolaida apgyvendinimui Aukštųjų ir Žemujų Tatrų kurortuose.

Studentai nuolaidų gauna visame pasaulyje. Na o su ISIC įrodinėti, kad esate studentas, nereikės, nes pažymėjimas pripažįstamas visame pasaulyje. Svečiuodamiesi viename brangiausių miestų Osle pasinaudokite 20 % nuolaida su ISIC bilietui Oslo Pass, su kuriuo lankysitės Oslo muziejuose, važinėsitės viešuoju transportu ir galėsite naudotis daugybe specialių pasiūlymų sutaupydami. Daugelis žiemą vyksta į Egiptą pasimėgauti ne tik šiluma, saule ir povandeniniu pasauliu, bet ir istoriniu palikimu. Su ISIC į daugybę šventyklų, piramidžių bei muziejų pateksite už pusę kainos – apsilankykite Luksore, Koloso, Karnako šventyklose, Gizos piramidėse, Tutanhamono kape ir kt.! Atostogaujate Maltoje? Apsilankykite Jūrų muziejuje su ISIC perpus pigiau. Keliaujate po JAV? Pasinaudokite specialiomis Amtrak traukinių bilietų kainomis turintiems ISIC. Jei ruošiatės slidinėti, pasidomėkite nuolaidomis kalnų kurortuose – jų tikrai rasite.

Taigi, ar kortelė padės sutaupyti jums, priklausys nuo to, kiek išsamiai dar prieš keliaujant ar vos tik pradedant planuoti kelionę pasidomėsite galimybe sutaupyti.

Gintarė :