X

KELIONIŲ ISTORIJOS: Šalis, į kurią norisi vėl sugrįžti. Malta

Lėktuvas jau leidžiasi. Bet kur??? Nejaugi į jūrą? Pagaliau išvystame salą. Valio! Puolame prie iliuminatorių dairydamiesi. Labai smalsu, kokia ta Malta.Prieinu prie autobuso ir oi… Nerandu durų, tik vairuotojo. Maltoje eismas vyksta kairiąja kelio puse. Taigi, dar ilgai maišėmės ir vis pro vairuotojo duris derindavome įlipti. Visuomeniniai autobusai labai žavūs, seni, geltoni, dažname net durų nėra, o jų ir nereikia, vis vien niekada durys nėra uždaromos. Net ir važiuojant. :)

Labai įsiminė pirmas pasivažinėjimas visuomeniniu transportu. Stovime autobusų stotelėje, o autobusai važiuoja ir pravažiuoja net nestabteldami. Na kas čia per dyvai? Pasirodo, šioje šalyje autobusai stabdomi kaip pas mus taksi – ištiesta ranka. O norint išlipti, tereikia patempti už virvutės. Ir suskambėjęs skambutis signalizuoja vairuotojui, kad yra norinčių išlipti.Brangi šalis, bet kas pigu, tai visuomeninis transportas, galima įsigyti bilietą už 3,5 euro (jei dar nepasikeitė kaina) ir visą dieną važinėtis autobusais. Iš visų stotelių vyksta autobusai į sostinę Valetą. Taigi, galima drąsiai važinėti po šalį nebijant pasiklysti.Kiekvieną sekmadienį mieste Marsaxlokk vyksta žuvies turgus. Pamačiau tokių žuvų, kokias tik paveiksliukuose ar kaip eksponatus esu mačiusi, o ne kaip galimą būsimą patiekalą. Aišku, prekiaujama ne tik žuvimi, šiame turguje vietiniai apsiperka, jis nėra skirtas tik turistams su būdingais tik turistams skirtais neskoningais suvenyrais. Turgaus prekeiviai neįkyrūs, leidžia ramiai apžiūrėti prekes, neįkalbinėja pirkti. Čia nenusiderėsi 50% kainos, nes jos jau tikros pateikiamos. Nusipirkau vietos gamybos sausainių su anyžiais, labai gardūs ir mums neįprasto skonio.Labiausiai sužavėjo saugumo jausmas, kuris apima būnant šalyje. Gidas pasakojo, kad dar prieš gerą šimtmetį už vagystę buvo nukertama ranka. Vagystės išgyvendintos iki šiol, nebent koks šalies svečias pasišiukšlina.Katalikiška šalis, tokioje mažoje šalyje šitiek daug veikiančių bažnyčių. Ir jas lanko ne tik vyresnio amžiaus žmonės. Pažiūrėjus, kaip jaunimėlis linksminasi, gal ir ne veltui į bažnyčias paskui skuba :)

Nustebino naktinis maltiečių jaunimo gyvenimas. Dienomis tokie ramūs, pamaldūs, neišsišokantys, šeštadienio vakarais vyksta į vieną San Giliano rajoną. Ir ten linksminasi, oi kaip linksminasi;) Trijose susikertančiose gatvėse virte verda naktinis gyvenimas. Pilna restoranų, naktinių klubų, diskotekų, kiekvienas ras savo skonio, įėjimas nemokamas. Yra kazino, striptizo klubas. Į pastaruosius užeinant reiks parodyti tapatybės korteles.

Maltoje man net futbolas patiko. Na kaip gali nepatikti, kai užeini į kavinę, muzika garsiausiai plyšauja, o per didžiulį ekrana rodo, kaip 22 vyrukai vaikosi vieną kamuolį. O jei dar gerai sutampa muzikos ritmas ir bėginėjimas vyrukų, smagiai galima pasijuokti. Bet geriau jau tyliai, nes futbolas pas juos antrasis tikėjimas (labiau nei pas mus krepšinis).

Salos vulkaninės kilmės, todėl labai vertinama dirbama žemė. Ji labai tausojama, saugoma, kad vėjas neišpustytų. Per metus nuimami 2-3 derliai.

Garsiausi amatai: stikladirbystė ir sidabro ir aukso filiganiniai gaminiai. Filiganiniai gaminiai – tai iš sidabrinės ar auksinės vielutės gaminami ažūriniai papuošalai. Kokie jie nuostabūs, rankų darbo papuošaliukai. Moterų svajonė, gal nėra tokios moters, kuri pamačiusi tokį grožį juo nesusigundytų.

Sakoma, kad jei nevalgei kaktusų – nebuvai Maltoje. Taigi, aš dar į ją sugrįšiu pasivaišinti kaktusais (vaisiais), pasimaudyti jūroje, kuri kaip iš atviruko, pasigrožėti grotomis, salomis, augalėliais, kurie net akmens plyšelyje sugeba išaugti ir ….nuostabiųjų papuošalų – na kada gi moterims jų užtenka.

Jolanta

Pasidalinkite savo kelionių įspūdžiais ir nuotraukomis su kitais keliautojais.

Gintarė :