X

Keliavimas su gyvūnais

Dažnam keliautojui, auginančiam naminį gyvūnėlį, kirba mintis atostogoms pasiimti ir augintinį. Tačiau dažnai trūksta informacijos, kokius reikalavimus gyvūnams pervežti taiko vežėjas, šalių muitinės ir kitos tarnybos.

Kviečiame susipažinti su bendraisiais reikalavimais pervežant augintinius, gyvūnų pervežimo lėktuvais, keltais, autobusais ir traukiniais, nakvynės viešbučiuose ar kempinguose gairėmis.

BENDRIEJI REIKALAVIMAI

Nuo 2014 m. gruodžio 29 d. įsigalioja nauji reikalavimai nekomerciniam gyvūnų augintinių vežimui. Nepriklausomai nuo to, kokio tipo transporto priemonėmis keliaujama su gyvūnais augintiniais, jie turi atitikti atitinkamus veterinarijos reikalavimus, priklausomai nuo to, į kokią ar iš kokios valstybės vežami.

Reikalavimai šunų, kačių ir šeškų vežimui iš ES šalių į Lietuvos Respubliką ar kitas ES šalis:
1. Ženklinimas (paženklintas poodine mikroschema arba tatuiruote, jei ji padaryta iki 2011 m. liepos 3 d.).
2. Vakcinacija nuo pasiutligės (vyresniems nei 3 mėn. ir atlikta ne mažiau kaip 21 diena iki gyvūno vežimo į kitą ES valstybę) arba Deklaracija (keliaujant į Lietuvą).
3. Gyvūno augintinio pasas arba veterinarijos sertifikatas (sertifikatas tinka tik tuomet, jei gyvūnas gimė ne ES šalyje ir keliauja iš jos).
4. Gydymas nuo echinokokozės (papildomai reikalingas tik šunims ir tik vykstant į Jungtinę Karalystę, Airiją, Suomiją ir Maltą iš bet kurios šalies). Veterinarijos gydytojas turi suduoti veterinarinius vaistus ne daugiau kaip prieš 120 valandų ir ne mažiau nei prieš 24 valandas iki planuojamo jų įvežimo į nurodytas šalis.
Keliaudami į kitas ES šalis papildomai pasidomėkite šalies nacionaliniais reikalavimais dėl išimčių taikymo!

Reikalavimai šunų, kačių ir šeškų vežimui iš trečiųjų šalių (ne ES šalių) į Lietuvos Respubliką ar kitas ES šalis:
1. Ženklinimas. Gyvūnas (šuo, katinas, šeškas) turi būti paženklintas tatuiruote, jei ji padaryta iki 2011 m. liepos 3 d., arba poodine mikroschema.
2. Vakcinacija nuo pasiutligės. Šunys, katės ir šeškai turi būti vakcinuoti nuo pasiutligės pagal vakciną pagaminusios įmonės rekomendacijas. Šunys, katės ir šeškai gali būti vakcinuojama tik inaktyvuota vakcina, kurioje yra ne mažiau kaip vienas antigeninis vienetas vienoje vakcinos dozėje.
3. Gyvūno augintinio pasas arba veterinarijos sertifikatasJeigu gyvūnas gimė ne ES šalyje, reikia turėti valstybinio veterinarijos gydytojo išduotą veterinarijos sertifikatą (keliaujant į Lietuvą – ir Deklaraciją).
4. Gydymas nuo echinokokozės (papildomai reikalingas tik šunims ir tik vykstant į Jungtinę Karalystę, Airiją, Suomiją ir Maltą iš bet kurios šalies).
5. Pasiutligės antikūnų serologinis tyrimas. Praėjus ne mažiau kaip 30 dienų po vakcinacijos nuo pasiutligės ir likus 3 mėn. iki įvežimo į ES valstybę iš trečiosios šalies (nepaminėtos Reglamento Nr. 577/2013/ES II priedo 1 ir 2 dalyse), reikia atlikti gyvūno kraujo tyrimą patvirtintoje laboratorijoje.
Papildomai pasidomėkite šalies nacionaliniais reikalavimais dėl išimčių taikymo!

Svarbu įvertinti, jog visa tai užtrunka, todėl planuodami kelionę nepamirškite pasirūpinti ir savo augintinio „dokumentais“.

Kitiems gyvūnams nei šuo, katė ar šeškas, vežant ne komerciniais tikslais, nėra nustatyti specialieji reikalavimai, t.y. nėra numatyta, kad būtina turėti tam tikrus dokumentus, jei vežama ne daugiau kaip 5 vnt. kitų rūšių gyvūnų (pvz. žiurkėnų, žiurkių, jūrų kiaulyčių, degu, šinšilų, žuvyčių, papūgėlių ir kt.). Tačiau šalys gali taikyti nacionalinius reikalavimus, dėl to rekomenduojame pasitikslinti atitinkamų šalių interneto svetainėse.

KELIAVIMAS LĖKTUVU

Gyvūnai lėktuve
Jeigu lėktuvu planuojate skraidinti savo naminį gyvūną, būtinai pasidomėkite oro bendrovės taisyklėmis dar prieš pirkdami aviabilietus. Nors jos šiek tiek skiriasi, tačiau daugeliu atvejų būsite paprašyti užtikrinti:
– kad gyvūnas būtų saugioje kelioninėje dėžėje arba narve;
– užtikrinti, kad gyvūnas turėtų pakankamai vietos narve (galėtų atsistoti, apsisukti, pamankštinti kojas) ir užtektinai maisto ir/arba vandens kelionei;
– kelioninė dėžė ar narvas turi būti švarus, saugus, nepraleidžiantis drėgmės, gerai vėdinamas bent iš trijų pusių, paženklintas skiriamosiomis etiketėmis, be ratukų;
– kelioninė dėžė ar narvas turi būti turi būti pagaminti iš stiklo pluošto, metalo, standžios plastmasės, suvirininto metalo tinklelio, medžio masyvo arba faneros. Jie negali būti pagaminti iš vielinio tinklelio. Tokie konteineriai netinka oro transportui;
– turite turėti visų privalomų gyvūno skiepų patvirtinimus, sertifikatus ir leidimus įsivežti gyvūną į kelionės tikslo šalį.
Atkreipkite dėmesį, kad registruojantis gali būti atsisakyta vežti gyvūną, jei konteineris yra per mažas arba neatitinka IATA reikalavimų.

Paprastai maži gyvūnai laikomi lėktuvo salone, o didesni – krovinių skyriuje. Jame yra atskira kondicionuojama vieta, kurioje palaikoma tinkama temperatūra. Ten pastatoma dėžė ir gyvūnu rūpinamasi. Jis nekeliauja kartu su lagaminais. Jei gyvūnas bus gabenamas krovinių skyriuje, keleivis turi atvykti į oro uostą mažiausiai 1 valandą iki skrydžio.

Kiek kainuoja vežtis gyvūną?
Svarbiausia taisyklė gyvūno vežėjams – informacija apie gyvūną turi būti pateikiama prieš perkant bilietą. Taip yra todėl, kad viename lėktuve (tiek salone, tiek krovinių skyriuje) gali skristi ribotas skaičius gyvūnėlių. Oro transporto bendrovės taiko skirtingus gyvūnų skraidinimo apmokestinimo būdus. Vienos prašo sumokėti papildomo bagažo priemokas, kitos ima fiksuotą mokestį skrendant į vieną pusę. Išimtys taikomos šunims-vedliams.
Ryanair ir WizzAir. Deja, pigių skrydžių bendrovės draudžia naminių gyvūnų gabenimą. Išimtys daromos gyvūnams-vedliams.
Norwegian Air. Lėktuvo salone gyvūnus galima vežtis tik vidiniuose skrydžiuose Norvegijoje (yra išimčių). Krovinių skyriuje galima gabenti gyvūnus tik Šengeno zonoje (yra išimčių). Krovinio dydis negali viršyti 120 x 81 x 84 cm, svoris – 32 kg. Kaina nustatoma atskirai.
AirBaltic. Už kiekvieną gabenamą naminį gyvūną lėktuvo salone (kaip rankinis bagažas) mokamas 60 EUR negrąžinamas mokestis už kelionę viena kryptimi (salone neleidžiama vežti roplių ir graužikų). Dėžutės dydis negali viršyti 55 x 40 x 20 cm matmenų ir 8 kg bendro svorio. Už gyvūną, kurio negalima vežti salone ir yra gabenamas konteineryje krovinių skyriuje (kaip registruotas bagažas), mokamas 100-200 EUR (priklausomai nuo bendro svorio, max iki 75 kg) negrąžinamas mokestis už kelionę viena kryptimi. Gyvūnai, kurie viršija nustatytą leistiną 75 kg (gyvūno ir konteinerio) svorį, turi būti gabenami tik kaip aiškiai nurodomas krovinys su krovinių lėktuvu. Pastaba: neleidžiama vežti gyvūnų „airBaltic“ vykdomais skrydžiais į Diuseldorfą (Vokietija) ir iš jo. Gyvūnų gabenimui iš / į Jungtinę Karalystę, Airiją ir Jungtinius Arabų Emyratus taikytinos specialiosios „airBaltic“ taisyklės – įvežti galima tik krovininiu lėktuvu, išvežti tik kroviniu lėktuvu arba kaip registruotą bagažą.
Lufthansa. Mažiems gyvūnams taikomas 35-70 EUR mokestis (dėžutės dydis negali viršyti 55 x 40 x 23 cm matmenų ir 8 kg bendro svorio), didesniems – 70-300 EUR, priklausomai nuo jų svorio. Mokesčių dydis priklauso nuo  skrydžio krypties (Vokietijoje, Europoje, tarpkontinentinis) ir gyvūno ir narvo dydžio bei svorio.
Finnair. Lėktuvo salone galima vežtis šunį, katę, triušį arba smulkų graužiką. Gyvūno ir narvo bendras svoris negali viršyti 8 kg, dydis – 56 x 45 x 25 cm. Gabenimo kaina 40-75 EUR. Lėktuvo salone verslo klasės vietose ir tarpkontinentiniuose skrydžiuose gyvūnų vežtis negalima. 40-50 kg svorio gyvūnas ir narvas gabenami krovinių skyriuje. Kaina 75-300 EUR. Nelydimi ar didesnio svorio gyvūnai ir narvai vežami krovininiais lėktuvais. Kaina nustatoma atskirai.
SAS. Lėktuvo salone galima vežtis šunį arba katę. Narvo dydis turi būti ne didesnis kaip 40 x 25 x 23 cm, o svoris – iki 8 kg. Lėktuvo salone verslo klasės vietose ir tarpkontinentiniuose skrydžiuose gyvūnų vežtis negalima. Kitus gyvūnus ar didesnio dydžio ar svorio narvus su šunimi ar kate galima gabenti krovinių skyriuje. Gyvūno gabenimo lėktuvo salone arba krovinių skyriuje kaina 46-91 EUR, priklausomai nuo skrydžio krypties. Krovinio dydžio ir svorio limitai priklauso nuo orlaivio. Į Didžiąją Britaniją ir Airiją gyvūnai negabenami, išskyrus krovininiais lėktuvais.
LOT. Lėktuvo salone arba krovinių skyriuje galima vežtis šunį, katę arba šešką. Gyvūno ir narvo svoris negali viršyti 8 kg. Dydis priklauso nuo orlaivio. Gabenimo kaina – 50-70 EUR, priklausomai nuo skrydžio krypties. Didesni ir sunkesni gyvūnai gabenami krovinių skyriuje. Kaina 100-300 EUR, priklausomai nuo krovinio dydžio, svorio, skrydžio krypties. Į Didžiąją Britaniją ir Airiją gyvūnai negabenami, išskyrus krovininiais lėktuvais.
Keliaujant užsakomaisiais reisais su kelionių organizatoriais galioja tos pačios bendrosios sąlygos.
Small Planet Airlines, skraidinanti „Novaturo“, „Teztour“ poilsiautojus, gyvūnų narvelių dydžiui salone taiko apribojimą 48 x 32 x 29 cm; bendra gyvūno ir narvelio masė neturi viršyti 8 kg. Keleiviams, vežantiems su savim gyvūnus, taikomi sėdėjimo vietos pasirinkimo apribojimai. Narvas gali būti laikomas tik ant grindų. Gyvūnų gabenimas yra mokamas – gali kainuoti 40 EUR skrydžiui į vieną pusę. Gyvūnai negabenami į Tenerifę, Jungtinius Arabų Emyratus, Tailandą. Dėl detalių reikalavimų bei mokesčių visuomet pasitikslinkite kelionių agentūroje.

KELIAVIMAS LAIVAIS AR KELTAIS

Keliavimas su gyvūnais daugelyje laivų kompanijų yra priimtinas. Keliaujant keltu su šuniu, būtina sutvarkyti jo sveikatos dokumentus. Reikalavimai ES tokie pat, kaip anksčiau aprašyti oro bendrovių reikalavimai. Šeimininkas turi išsipirkti specialią kajutę arba gyvūnams skirtą specialų narvą, esantį kelte. Tokių kajučių, narvų skaičius keltuose ribotas.

DFDS LISCO keltai. Naminiai gyvūnai gali būti pervežami DFDS LISCO keltais tik apie tai iš anksto informavus bilieto užsakymo metu ir gavus sutikimą naminio gyvūno pervežimui. Visuose DFDS LISCO keltuose yra įrengtos specialios kajutės. Keleiviai su naminiais gyvūnais gali būti pervežami tik specialiai gyvūnų pervežimui paskirtose kajutėse. Keleiviai su naminiais gyvūnais privalo išpirkti visą kajutę. Kajutėse gyvūnams draudžiama gulėti ant lovų.

Tallink Silja. Galioja panašios taisyklės kaip DFDS LISCO keltuose. Šunims-vedliams taikomos išimtys. Būtina turėti gyvūno pasą. Būtina išsipirkti visą kajutę, nepriklausomai nuo to, kiek keliauja keleivių su gyvūnu. Gyvūno mokestis – nuo 16 EUR/į vieną pusę – pridedamas prie kajutės kainos.
Reise Talinas – Helsinkis – Talinas keleiviai gyvūnus gali gabenti specialiuose narvuose, kurie laikomi kelto deniuose (mokama paslauga). Nemokama alternatyva – gabenti augintinį automobilyje nemokamai. Tačiau kelionės metu keleiviams draudžiama pasilikti automobilių denyje.

KELIAVIMAS TRAUKINIAIS

Lietuvos geležinkeliai leidžia gabenti tik naminius gyvūnėlius. Nemokamai galima vežti smulkius kambarinius gyvūnus, įdėtus į dėžes, pintines ir narvelius, keliaujant 3 klasės vagonuose. Už gyvūno vežimą 2 klasės vagonuose (vietose) keleivis privalo sumokėti 30 proc. dydžio mokestį nuo 2 klasės pilnos bilieto kainos, priklausomai nuo traukinio kategorijos ir gauti apmokėjimą patvirtinantį vežimo kvitą. Šeimininkas turi turėti veterinarijos gydytojo pažymą apie gyvūno sveikatą ir užtikrinti kitų keleivių saugumą. Gyvūnai vežami skirtose pintinėse, dėžėse ar narveliuose, kurių bendra trijų matmenų (ilgio, pločio, aukščio) suma turi būti ne didesnė kaip 115 cm, o bendras svoris – ne didesnis kaip 8 kg.
Europos geležinkelių traukiniuose gyvūnų vežimo sąlygas traukiniais kiekvienoje šalyje nustato geležinkelio transporto vežėjas. Pvz., Eurostar traukiniuose gyvūnai negabenami. Paprastai galioja standartinės gyvūno vežimo taisyklės – turite turėti gyvūnėlio pasą, skiepų dokumentus, augintiniai turi būti įdėti į dėžes, pintines ar narvelius ir nekelti pavojaus keleivių sveikatai. Papildomai mokamas augintinio mokestis, jo dydis priklauso nuo šalies ir traukinių kompanijos. Keleiviams leidžiama vežti tik kambarinius šunis, kates, paukščius ir kitus mažus gyvūnus. Dažniausiai galima gabenti ne daugiau kaip du gyvūnus vienoje kupė. Naktiniuose traukiniuose gali būti taikomos specialiosios gyvūnų vežimo sąlygos. Šunų (išskyrus šunis vedlius) ir mažų gyvūnų negalima vežti į/iš Didžiąją Britaniją ir Norvegiją.
Prieš rengdamiesi į kelionę su gyvūnais traukiniu pasidomėkite kiekvienos šalies normatyvais.

KELIAVIMAS AUTOBUSAIS

Simple Express ir LUX Express. Vežti naminius gyvūnus tarptautinių ir vietinių Lenkijos maršrutų autobusuose draudžiama. Išimties tvarka aklas žmogus gali pasiimti šunį-vedlį, jei vežėjas apie tai yra iš anksto informuotas. Už šuns-vedlio vežimą mokėti nereikia. Jeigu keleivis paslėpė gyvūną ir jis buvo pastebėtas po įlaipinimo, vežėjas turi teisę išlaipinti keleivį kitoje oficialioje stotelėje. Estijos vietinių maršrutų autobusuose leidžiama vežti mažus naminius gyvūnus ar paukščius specialiuose transportavimo narvuose su sąlyga, kad turi būti įsigytas kelionės bilietas su gyvūnų nuolaida (-40 %) jų pervežimui. Gyvūnai turi būti lydimi atsakingo asmens.
Ecolines, Eurolines. Vežti gyvūnus ir paukščius draudžiama.
Kautra, TOKS ir kiti vežėjai Lietuvoje. Pagal galiojančias „Keleivių ir bagažo vežimo kelių transportu taisykles“ – autobusuose draudžiama vežti gyvūnus be taros (šiuo atveju „tara“ laikoma dėžutė, narvas, rankinė, kuprinė, lagaminas – talpa, iš kurios augintinis neištrūktų į saloną (bagažinę)). Gyvūnai taroje traktuojami kaip bagažas. Kiekvienas keleivis turi teisę nemokamai vežtis vieną rankinį bagažą, kurio matmenys ne didesni kaip 60 x 40 x 20 cm arba kurio bendra matmenų suma ne didesnė kaip 120 cm, vienetą. Autobuso bagažinėje galima vežti vieną bagažo, kurio matmenys ne didesni kaip 100 x 50 x 30 cm arba kurio bendra dydžių suma ne didesnė kaip 180 cm, vienetą. Antrą arba didesnį negu šie matmenys bagažo vienetą keleivis gali vežti tik tada, jei baigus keleivių įsodinimą, bagažinėje lieka laisvų vietų. Reikalavimas vežti gyvūnus taroje netaikomas, jeigu keleivis aklasis, o jo šuo – vedlys. Tokiu atveju šuo vežamas tik pateikus dokumentus, kuriuose nurodoma šuns sveikatos būklė ir skiepų žymos. Šuo vedlys vežamas nemokamai ir neturi užimti sėdimos vietos.

KELIAVIMAS AUTOMOBILIU KERTANT VALSTYBĖS SIENĄ

Keliavimas su gyvūnais automobiliu yra itin patogus. Tačiau taikomi tie patys reikalavimai, kaip ir keliaujant lėktuvu ar kita transporto priemone. Gyvūnėliai turi atitikti visus bendruosius reikalavimus, paminėtus aukščiau, keliaujant į/iš Europos Sąjungos šalių ar trečiųjų šalių.
Vykstant į Rusiją ar Baltarusiją skiepai turėtų būti atlikti ne vėliau nei prieš metus ir ne anksčiau nei likus mėnesiui iki išvykimo.
Keliaujant į Ukrainą be anksčiau minėtų punktų dar reikalingas ir pasiutligės antikūnių kraujo tyrimas.
Išsamią informaciją galite rasti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklapyje.

GYVŪNŲ LAIKYMAS VIEŠBUČIUOSE

Prieš užsisakydami viešbutį pasidomėkite, ar į jį priimami ir gyvūnai. Vieni viešbučiai keturkojus svečius noriai priims be papildomo užmokesčio, kiti gali paprašyti sumokėti už nakvynę daugiau. Kai kurie viešbučiai priima gyvūnus tik tam tikru metų laiku, ne piko dienomis ar pan. Jei gyvūnai priimami, būtinai išsiaiškinkite, kurioje vietoje augintinis miegos, nes jums gali tekti pasirūpinti guoliu. Būkite pasirengę užtikrinti kambario švarą.
Kita vertus, visuomet galite palikti gyvūną specialiuose viešbučiuose mūsų šalyje.

GYVŪNŲ LAIKYMAS KEMPINGUOSE

Kaip ir viešbučiai, taip ir kempingai skirtingai priima bei apmokestina nakvynę su gyvūnais. Paprastai kempingai skelbia savo vidaus taisykles viešoje erdvėje. Jose visuomet rasite specialius punktus apie naminių gyvūnų viešnagę. Įprastai bet kuris kempingas jūsų paprašys užtikrinti, jog jūsų augintinis nekels grėsmės kitiems gyventojams, netrikdys ramybės. Gali būti būtinas antsnukis bei pavadėlis šunims. Įsitikinkite, jog jis pakankamai tvirtas, jog išlaikytų keturkojį draugą, jei jis susierzintų. Atkreipkite dėmesį, kas provokuoja jo piktas reakcijas, kad žinotumėte, kaip efektyviai susidoroti su situacija. Visuose kempinguose prašoma nepalikti savo gyvūno be priežiūros.
Po viešnagės privalėsite atsakyti už teritorijos švarą, t.y. surinkti ekskrementus. Daugelio kempingų administracijos padės pasirūpinti specialiais maišeliais.

Kad keliauti būtų drąsiau ir išvengtumėte netikėtų staigmenų, prieš išvykstant rekomenduojame pasitarti su veterinarijos gydytoju ir savo kelionių agentu.

Gintarė :