X

Žiemos atostogos kalnuose. Kaip sutaupyti?

Artėjant žiemai daugelis pradeda galvoti apie žiemos atostogas kalnuose, skriejant nuo kalno su slidėmis ar snieglente bei smagiai leidžiant laiką su draugų kompanija Europos kalnų kurortuose. Tačiau žiemos sporto mėgėjai patiria įvairiausių pojūčių: nuo malonaus vėjelio prisilietimo prie skruostų, adrenaliną gaminančio greičio trasose iki lengvo šoko pamačius kelionių, slidinėjimo abonementų, inventoriaus ir kitų reikmenų kainas. Slidinėjimas ir snieglenčių sportas nėra pigus, tačiau tiems, kurie nori išmėginti šį sportą ir neišleisti visų savo santaupų, turime kelis patarimus, kurie sumažins jūsų kelionės išlaidas.

Vadovaudamiesi šiais patarimais, slidinėsite nuostabiausiomis trasomis ir šiam malonumui neteks išleisti milžiniškos pinigų sumos!

KUR SLIDINĖTI

Išdrįskite išbandyti naujoves. Apsvarstykite galimybę aplankyti ne tik Alpes ar Tatrus, bet ir kitus Europos kalnus. Pradedantiesiems slidinėti puikiai tinka Bulgarijoje esančiuose Bansko ir Pamporovo kurortuose siūlomos trasos. Šie kurortai garsėja labai mažomis kainomis! Puikias slidinėjimo abonementų kainas siūlo Lenkijoje esanti Zakopanė netoli Lenkijos – Slovakijos sienos. Nepraleiskite progos išbandyti slidinėjimo trasas Ukrainoje, Bukovelyje – tai vienas pirmųjų slidinėjimo centrų, atitinkančių tarptautinius standartus (ir nebijokite – ten tikrai saugu!). Išbandykite ir kai ką naujo – kol kas dar retai lietuvių lankomas, tačiau tikrai puikias Turkijos, Gruzijos slidinėjimo trasas! Čia esantys slidinėjimo kurortai nuo kitų skiriasi ne tik egzotiška aplinka, bet ir slidinėjimo paslaugų teikimo principu.

KADA SLIDINĖTI

Išsirinkite tinkamiausią keliavimo laiką. Išsiaiškinkite, kuomet jūsų pasirinktoje vietovėje slidinėjimo sezonas nėra pačioje piko viršūnėje, venkite kalėdinių bei naujametinių periodų, sužinokite vietinių valstybinių švenčių, mokyklų atostogų laikus (tuo metu kainos itin šokteli, tad stenkitės išvengti keliavimo tomis datomis) ir įsigykite slidinėjimo abonementą už itin mažą kainą. Kitas keliavimo ne sezono įkarščio metu privalumas – jums nereikės laviruoti tarp daugybės slidininkų ir galėsite mėgautis puikiais nusileidimais!

SKRYDŽIAI

Protingai išsirinkite skrydį. Nepaisant keleivių antplūdžio snieguotų ir kalnuotų vietovių kryptimis, aviakompanijos nuolat pateikia viliojančių, o kartais net ir stulbinančiai pigių skrydžių kainų. Būkite atidūs – kartais taikomi papildomi mokesčiai slidinėjimo įrangos transportavimui. Skrendant slidinėti su TezTour arba Novaturu, papildomi mokesčiai nėra taikomi, jei kelionė užsakoma iš anksto.

NUOLAIDOS

Sužinokite, kokios nuolaidos jums priklauso. Daugybė slidinėjimo centrų taiko nuolaidas perkant abonementą iš anksto, studentams, žmonėms su negalia, šeimoms, grupėms, ilgo laikotarpio apsistojimams ir įvairiausių kitų. Itin pravartu įsigyti ISIC arba Europos jaunimo kortelę. Turėdami ISIC, įvairiuose Latvijos, Lenkijos, Austrijos, Čekijos, Italijos, Slovakijos, Šveicarijos bei Vokietijos slidinėjimo kurortuose gausite nuolaidą slidinėjimo pasams (iki 33 %), apgyvendinimui (iki 15 %), inventoriaus nuomai (10% ir daugiau, jei keliaujate su grupe) bei daugelį kitų! Tuo tarpu Europos jaunimo kortelės turėtojams Italijoje, Čekijoje, Slovakijoje taikomos nuolaidos iki 20 %, Šveicarijoje – iki 15 %, o Austrijos ir Italijos slidinėjimo kurortuose taikomos specialios, išskirtinės kainos įvairiausioms paslaugoms. Be to, turint šiuos pažymėjimus, kelionių agentūroje „Zigzag Travel“ taikomi išskirtiniai kelionių draudimo tarifai su nuolaida iki 35 %. O kelionių draudimas, ypač dėl medicininių išlaidų, nelaimingų atsitikimų bei civilinės atsakomybės, slidinėjant yra tiesiog privalomas, nes nelaimės atveju turėsite ne tik didelių finansinių nuostolių, bet ir daug daug papildomo galvos skausmo.

APGYVENDINIMAS

Kuo aukščiau apsistosite – tuo daugiau mokėsite. Nors ir malonu gyventi viešbutyje, iš kurio vos tik išėjus galite slidinėti, ši privilegija itin pakelia apsistojimo viešbutyje kainą. Apsigyvenę artimiausiame miestelyje sutaupysite tikrai nemažai. Ir nesakykite, jog keliavimas iki slidinėjimo trasų kainuos beveik tą pačią sumą – dauguma slidinėjimo kurortų siūlo nemokamas nuvežimo iki artimiausių keltuvų autobusu paslaugas, tad pasitarkite su kelionių agentu ir išsirinkite patį tinkamiausią kurortą bei gyvanamąją vietą.

KELIONIŲ PAKETAI

Išsirinkite kelionės paketą. Bendras kelionės autobusu ar lėktuvu, apgyvendinimo, keltuvų abonementų paketas dažnai būna kur kas pigesnis nei užsisakant viską atskirai. Šiuo metu siūlomi puikūs kelionių paketai slidinėjimui Andoroje, Austrijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Slovakijoje, Šveicarijoje bei Ukrainoje.

LAISVALAIKIS PO SLIDINĖJIMO

Susiplanuokite savo laisvalaikį po slidinėjimo. Žiemos sporto mėgėjai dažnai būna suklaidinami bendros vizijos, jog garuojantis lašelis Glühwein vyno (kainuojantis apie 4 EUR už taurę) yra svarbiausia laisvalaikio po slidinėjimo (dažnai vadinamo après-ski) dalis. Juk lengvai sušilsite išgėrę pačių pasišildyto vyno, tad leiskite prabangių kavinių darbuotojams pailsėti. O kodėl nesusiruošus į pikniką ant sniego? Grožėtis nuostabiais kalnų vaizdais kur kas maloniau nei apsiavus slidinėjimo batais svirduliuoti slidžiomis kavinės grindimis.

SLIDINĖJIMO ĮRANGA

Sumažinkite išlaidas slidinėjimo įrangai. Slidės, snieglentės, batai, slidinėjimo apranga, akiniai ir t.t. Tiek daug visko reikia ir taip brangiai viskas kainuoja! Nelaukite iki paskutinės minutės, kad nereiktų nuomotis ar pirkti visą reikalingą įrangą kurorte ar viešbutyje už didesnes kainas. Susidarykite reikalingų pirkinių sąrašą ir paieškokite panaudotų snieglenčių, slidžių ir kitų reikmenų pasiūlymų – dauguma buvusių slidinėtojų sutinka parduoti retai dėvimus slidinėjimo batus, nebenaudojamas slides bei kitą įrangą už itin mažą kainą, tad jeigu jūsų prioritetuose nėra slidinėjimo kostiumai iš naujausios kolekcijos ir jums nėra labai baisu slidinėti apsiavus batus, kartais primenančius net 1970 – uosius, tuomet greitai ir pigiai susirinksite visą slidinėjimui būtiną mantą.

NEMOKAMOS TRASOS

Koreguokite savo laiką. Keltuvų abonementai iš tiesų kainuoja nemažai, o jei jūsų kelionė trunka ilgesnį laiką, jūs susiėmę už galvos nerimstate ir mąstote, gal dieną ar dvi neslidinėti ir taip šiek tiek sutaupyti… Išeitis yra ir čia! Atidžiai išsinagrinėkite žemėlapį – tikrai surasite nuostabių vietų (pavyzdžiui, Prancūzijoje prie įspūdingo Mondriondo ežero), kuriuose lengvai įkopsite į kalnus patys ir galėsite mėgautis nemokamu slidinėjimu.

DARBAS KALNUOSE

Susiraskite darbą kalnuose. Jeigu svajojate apie ilgalaikį slidinėjimą, kodėl gi nesusiradus darbo slidinėjimo kurorte? Čia visuomet reikalingi virėjai, valytojai, auklės, keltų operatoriai, instruktoriai bei daugelis kitų entuziastingų darbuotojų. Nors atlyginimas nėra itin didelis, o kartais net ir akiplėšiškai mažas, visą vargą atperka nemokamai suteikiami slidinėjimo abonementai, įranga bei apgyvendinimas.

Linkime įsimintinų įspūdžių bei daug geros nuotaikos slidinėjant kalnuose!

Gintarė :