X

Slidinėjimas Slovakijos kalnuose. Žemieji Tatrai

Žemieji Tatrai – tai Karpatų kalnų dalis, esanti Slovakijos viduryje, jie priklauso Žemųjų Tatrų nacionaliniam parkui. Viena iš žinomiausių šių kalnų viršūnių – Chopokas (2024 m). Šiauriniame jo šlaite įsikūrusi Jasna – vienas geriausių slidinėjimo kurortų Rytų Europoje. Šiame straipsnyje apžvelgsime kuo ypatingas šis slidinėjimo kurortas, ką nuveikti laisvu nuo slidinėjimo laiku, ko paragauti ir kur papramogauti.

Slidinėjimo trasos

Jasna siūlo platų ir įvairų slidinėjimo reljefą, iš viso 49 km slidinėjimo trasų. Kurorte yra trasų, tinkamų įvairaus lygio slidininkams – nuo pradedančiųjų iki patyrusių. Jasna garsėja gerai sutvarkytomis, plačiomis trasomis, tad jose jausitės saugūs.

Jasna yra suskirstyta į dvi pagrindines slidinėjimo zonas: pietinę ir šiaurinę. Pietinėje zonoje daugiausia yra pradedančiųjų ir vidutinio sudėtingumo trasų, o šiaurinėje – sudėtingesnių trasų pažengusiems slidininkams ir snieglentininkams. Adrenalino mėgėjų laukia „Freeride“ trasos arba puikiai įrengtas Sniego parkas. Slidinėjimo abonementą, skirtą visiems slidinėjimo centro keltuvams, yra naudingiau ir pigiau įsigyti visam slidinėjimo laikui. Iš anksto perkant internetu, pigiau: www.gopass.sk

Slidinėjimo kurorte Įrengtos 2 naktinio slidinėjimo trasos – „Pretekarska“ ir „Biela Put“, įrengta dirbtinio sniego sistema (~29 km), kuri garantuoja slidinėjimo sezoną nuo gruodžio iki balandžio mėnesio. Yra trasos slidinėjantiems snieglentėmis ir rogėmis. Paruoštos lygumų slidinėjimo trasos, taip pat trasos vaikams.

Après-Ski

Po įspūdžių kupinos dienos slidinėjimo trasose atsipalaiduokite ir pasinerkite į kitas pramogas:

Susipažinkite su Slovakijos virtuve ir neišvykite iš Tatrų neparagavę tradicinių patiekalų vietinėje Koliboje. Kolibos – tai jaukūs rąstinių namelių stiliaus restoranai, kuriuose galite pasimėgauti sočiais patiekalais. Būtinai paragaukite gardžių bryndzové halušky (koldūnų su avies sūriu) arba mėsos patiekalų, pavyzdžiui, garsaus slovakiško guliašo. Prie maisto pagurkšnokite vietinės slyvų degtinės slivovica arba alaus.

Terminiai baseinai: Žemuosiuose Tatruose yra kelios terminės maudyklos, kuriose galima puikiai atsipalaiduoti ir nuraminti raumenis po dienos, praleistos slidinėjimo trasose. Vandens parkai ir sveikatingumo centrai, pavyzdžiui, Tatralandija ir Bešeňová, siūlo įvairius baseinus, pirtis ir poilsio zonas. Mėgaukitės gydomuoju geoterminių vandenų poveikiu apsupti nuostabaus kalnų kraštovaizdžio.

Žygis lygumų slidėmis: jei norite pailsėti nuo kalnų slidinėjimo, pažinkite Žemųjų Tatrų grožį ramiai šliuoždami lygumų slidėmis. Regiono nacionaliniuose parkuose yra daugybė šiai veiklai skirtų takų ir trasų, leidžiančių priartėti prie gamtos ir mėgautis ramiu, sniegu padengtu kraštovaizdžiu.

Ekskursijos sniego motociklais: siūlome pasivažinėti sniego motociklais po Žemųjų Tatrų miškus ir pievas. Ekskursijos su gidu siūlomos tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems motociklininkams, o jų metu galima pasigrožėti žiemišku kalnų peizažu.

Pasivažinėjimas šunų kinkiniais: leiskitės į įspūdingą kelionę šunų kinkiniais po Žemuosius Tatrus. Šis pasivėžinimas leidžia užmegzti ryšį su gražiaisiais Sibiro haskiais ir pasimėgauti įspūdinga Tatrų gamta.

Slidinėjimas Slovakijos Žemuosiuose Tatruose suteikia nepamirštamų įspūdžių žiemos pramogų entuziastams. Įvairūs slidinėjimo kurortai, turtinga kultūra ir daugybė pramogų po slidinėjimo – ši vieta turi ką pasiūlyti kiekvienam keliautojui. Nuo energizuojančių slidinėjimo trasų iki raminančių terminių vonių ir jaukių Kolibų – Žemieji Tatrai yra puiki vieta žiemos atostogų metu susikurti neišdildomus prisiminimus. Nesvarbu, ar esate aistringas slidininkas, ar tiesiog ieškote smagaus užsiėmimo žiemą, Žemuosiuose Tatruose rasite viską, kas jums reikalinga.

Slidinėjimo keliones į Žemuosius Tatrus rasite čia

Lina :