X

Burdž Chalifa – šiuolaikinės inžinerijos ir architektūros stebuklas

Dubajaus širdyje stovinti Burdž Chalifa yra architektūros šedevras, kuris ne tik iš naujo apibrėžė žmogaus inžinerijos ribas, bet ir tapo modernumo ir ambicijų simboliu. Šis kultinis statinys, kadaise vadintas Burdž Dubajumi, dabar pervadintas Abu Dabio valdovo ir Jungtinių Arabų Emyratų prezidento šeicho Khalifos bin Zayedo Al Nahyano, kuris suteikė svarbią finansinę paramą statant šį statinį, vardu. Šiame straipsnyje nagrinėsime įdomią Burdž Chalifos istoriją ir inžineriją.

Istorinės aplinkybės

Burdž Chalifos kelionė prasidėjo 2004 m., kai buvo pradėta statyba. Oficialus pastato atidarymas įvyko 2010 m. sausio 4 d., kai pasaulį sužavėjo įspūdingas fejerverkų ir šviesų šou. Dangoraižį suprojektavo garsi architektūros įmonė „Skidmore, Owings & Merrill“, o jo statyboms vadovavo Pietų Korėjos bendrovė „Samsung C&T“. Šis įspūdingas talentų ir išteklių bendradarbiavimas leido įgyvendinti vieną iš įspūdingiausių pastatų planetoje.

Dizainas ir architektūra

Burdž Chalifos dizainas – tai islamo ir moderniosios architektūros stilių sintezė. Elegantiškame moderniame fasade panaudoti islamo meno ir kultūros įkvėpti motyvai. Statinys turi Y formos planą, kuriame maksimaliai išnaudojama erdvė, o trys sparnai siaurėja pastatui kylant aukštyn. Išorė padengta atspindinčiais stiklais ir aliuminio plokštėmis, todėl bokštas įgauna jam būdingą spindinčią išvaizdą.

Aukštis

Viena iš įspūdingiausių Burdž Chalifos ypatybių yra jos stulbinantis aukštis, net 828 m! Šiuo metu tai yra aukščiausias žmogaus sukurtas statinys pasaulyje. Jis liudija žmonijos neišsemiamą inžinerinį meistriškumą.

Interjeras

Burdž Chalifos viduje lankytojų laukia prabangus ir modernus interjeras. Bokšte įrengtos įvairios gyvenamosios, komercinės ir viešbučio erdvės. Pastate įsikūrusiame „Armani“ viešbutyje siūloma neprilygstama prabanga ir aptarnavimas, o 124-ajame ir 148-ajame aukštuose esančiose apžvalgos aikštelėse atsiveria kvapą gniaužiantys Dubajaus didmiesčio vaizdai.

Inžinerijos stebuklai

Statant Burdž Chalifą reikėjo išspręsti keletą inžinerinių iššūkių. Vienas iš svarbiausių pasiekimų – išskirtinio stiprumo ir mažo pralaidumo betono mišinys, sukurtas taip, kad atlaikytų didelį karštį dykumoje ir seisminį vietovės aktyvumą. Bokšte taip pat įrengta pažangi dviaukščių liftų sistema, galinti judėti iki 10 metrų per sekundę greičiu.

Burdž Chalifos vėsinimo sistemoje naudojamas kondensato rekuperacijos ir pažangiausių oro kondicionavimo technologijų derinys, kad šiame milžiniškame statinyje būtų palaikoma komfortiška temperatūra net ir esant ekstremaliam dykumos klimatui. Bokšto stiklinis fasadas taip pat suprojektuotas taip, kad atlaikytų didelį karštį ir stiprius dykumos vėjus.

Tvarumas

Burj Chalifa yra ne tik architektūros stebuklas, bet ir tvarus pastatas. Bokštui buvo suteikti keli ekologiškų pastatų sertifikatai už energiją taupantį dizainą, atliekų mažinimą ir vandens taupymo funkcijas. Energiją taupantis stiklas, išmanusis apšvietimas ir ant stogo esančios saulės baterijos prisideda prie tvarumo pastangų, todėl šis bokštas yra pavyzdys būsimiems tvariems dangoraižiams.

Burdž Chalifa yra puikus žmogaus ambicijų ir inžinerinio meistriškumo pavyzdys. Jis tapo pasauliniu modernumo ir pažangos simboliu. Be kvapą gniaužiančio aukščio ir prabangos, jis liudija, ko galima pasiekti, kai susivienija vizija, inovacijos ir ryžtas. Burdž Chalifa ir toliau kelia susižavėjimą ir nuostabą, todėl išlieka Dubajaus dangoraižio karūnos brangakmeniu, pritraukiančiu milijonus lankytojų iš viso pasaulio, kurie atvyksta savo akimis jo išvysti.

Lėktuvo bilietų į Dubajų ieškokite mūsų svetainėje čia.

Poilsines keliones į JAE rasite čia.

Lina :