X

Itališkų makaronų pasaulyje…

Itališki makaronai – tai kulinarinis menas, giliai įsišaknijęs turtingame šalies gastronomijos pavelde. Makaronai Italijoje yra pagrindinis maisto produktas, o visame pasaulyje jie mėgstami dėl įvairių formų, skonių ir tekstūrų.

Italijoje makaronai būna įvairių formų, dydžių ir tekstūrų, o kiekviena jų rūšis yra specialiai pritaikyta skirtingiems padažams ir patiekalams ruošti.

Populiariausios makaronų rūšys:

Spagetti: Dažnai patiekiami su pomidorų padažais arba česnakų ir alyvuogių aliejaus padažais (Aglio e Olio).

Fettuccine: plačios, plokščios makaronų juostelės, paprastai gaminamos su kreminiais padažais, tokiais kaip Alfredo, arba mėsos padažais ragù.

Penne: trumpi, cilindro formos makaronai, kurių galai įstrižai nupjauti. Penne tinka tiek su kreminiais, tiek su tirštais padažais.

Lasagna: Plikyti makaronų lakštai, paprastai sluoksniuojami su bešamelio, mėsos ir pomidorų padažu, kad gautųsi klasikinis lazanijos patiekalas.

Ravioli: maži makaronų gabalėliai, įdaryti įvairiais ingredientais, pavyzdžiui, sūriu, mėsa ar daržovėmis, dažnai patiekiami su sviestu ir šalavijais arba marinara padažu.

Tortellini: nedideli žiedo formos makaronai, įdaryti mėsa arba sūriais, dažnai patiekiami sultiniuose arba grietininiuose padažuose.

Farfalle: drugelio arba taurelės formos makaronai, dažnai naudojami salotose arba su lengvais kreminiais padažais.

Orecchiette: Pietinėje Italijoje paprastai derinami su brokoliais ir ančiuviais.

Cavatelli:  susukti makaronai, kurių paviršius žaviai rievėtas, geriausiai tinka su sodriais padažais.

Tagliatelle: ilgi, plokšti makaronai, dažnai patiekiami su gausiu Bolonijos padažu Emilijos-Romanijos regione.

Gnocchi: Minkšti bulvių koldūnai, kuriuos galima paruošti įvairiais būdais: virti, kepti arba gruzdinti.

Orzo: maži ryžių formos makaronai, naudojami sriuboms, salotoms ir troškiniams gaminti.

Itališkų makaronų pavadinimai ir kilmė

Kiekvienas Italijos regionas turi unikalių makaronų patiekalų, dažnai atspindinčių vietos kultūrą ir ingredientus.

Ligūrija: čia gaminamas Pesto Genovese – kvapnus padažas iš bazilikų, česnakų, kedro riešutų, parmezano ir alyvuogių aliejaus.

Neapolis: šis regionas garsėja makaronais su pomidorų padažais. Čia dažnai naudojami spagečiai, Penne ir Rigatoni.

Roma: Carbonara – gardus makaronų patiekalas su kiaušiniais, Pecorino Romano sūriu, guanciale ir juodaisiais pipirais. Tradiciškai patiekiamas su spagečiais.

Sardinija: Malloreddus, mažos rievėtos makaronų kriauklelės, dažnai patiekiamos su šafranu pagardintu pomidorų padažu arba dešra ir šafranu.

Sicilija: šioje saloje galima paragauti įvairių makaronų patiekalų, pavyzdžiui, Pasta alla Norma (su baklažanų ir pomidorų padažu) ir Busiate (susukti makaronai), patiekiami su pesto arba jūros gėrybėmis.

Itališki makaronų patiekalai

Pasta Carbonara: šis kreminis makaronų patiekalas yra spagečių, kiaušinių, Pecorino sūrio, pančetos ir juodųjų pipirų derinys, kuris pasižymi prabangiu, tačiau paprastu skoniu.

Aglio e Olio: Tai paprastas, bet gardus patiekalas, kurį sudaro spagečiai, česnakas, raudonųjų pipirų dribsniai, alyvuogių aliejus ir petražolės. Ingredientai troškinami, kad susidarytų sodrus, česnaku pagardintas padažas.

Linguine alle Vongole: šis populiarus Pietų Italijos jūros gėrybių patiekalas – tai linguine su moliuskais, česnakais, baltuoju vynu, alyvuogių aliejumi ir petražolėmis.

Pasta Primavera: makaronų patiekalas su šviežiomis troškintomis daržovėmis, dažnai patiekiamas su lengvu grietinėlės arba pomidorų padažu.

Al Tartufo: tai prabangus skanėstas su triufeliais pagardintais padažais, paprastai patiekiamas su fettuccine arba kitais plokščiais makaronais.

Itališki makaronai… Rodos, tik miltai ir kiaušiniai, o kiek įvairiausių formų, pavadinimų, kūrybiškumo… Italų rankose šie paprasti ingredientai tampa meno kūriniais. Itališkų makaronų pasaulis – tai skonio, tradicijų ir maisto gaminimo šventė. Taigi, kai kitą kartą skanausite lėkštę makaronų, nepamirškite, kad vienu gardžiu kąsneliu pažįstate Italijos kulinarinį paveldą.

Lina :