X

Prancūzijos gastronomija: skonių simfonija

Bonjour, maisto entuziastai! Sveiki atvykę į gardžią kelionę po prancūzų virtuvę. Prancūzija – šalis, kuri nuo seno garsėja savo kulinariniu meistriškumu, ir ne be pagrindo. Nuo triukšmingų Paryžiaus gatvių iki ramių Bordo vynuogynų – kiekvienas Prancūzijos kampelis gali pasigirti unikalia gastronomine patirtimi. Taigi, įtempkite prijuostės raištelius ir paruoškite savo skonio receptorius – netrukus leisimės į burnoje tirpstantį nuotykį…

Prancūzų virtuvės esmė

Prancūzų virtuvė – tai ne tik maistas, bet ir gyvenimo būdas. Tai kulinarijos filosofija, kurioje daugiausia dėmesio skiriama šviežiems, aukštos kokybės ingredientams, kruopščiam paruošimui ir džiaugsmui mėgautis kiekvienu kąsniu. Prancūzijoje valgant maistą ne tik pasotinamas skrandis, bet ir mėgaujamasi akimirka, kompanija ir skoniais…

Regionų skanėstai

Vienas iš labiausiai žavinčių prancūzų virtuvės aspektų yra jos regioninė įvairovė. Kiekvienas šalies kampelis turi savitų patiekalų, kuriems įtaką daro vietinis klimatas ir tradicijos. Leiskimės į kvapnią kelionę po kai kuriuos iš šių kulinarinių regionų:

Paryžius yra rojus maisto mėgėjams. Paragaukite kruasanų ir bagečių iš kaimyninės boulangerie, pasimėgaukite escargot (sraigių) žavingame bistro arba paragaukite visame pasaulyje garsaus coq au vin (vištiena, troškinta vyne). Nepamirškite aplankyti šurmuliuojančių turgų, pavyzdžiui, Marché d’Aligre, kur rasite šviežių produktų ir ūkininkų gamintų sūrių.

Provansas: Keliaukite į pietus ir pasimėgaukite Viduržemio jūros regiono Provanso skoniais. Čia rasite tokių patiekalų kaip ratatouille, (daržovių troškinys), bouillabaisse (žuvies troškinys) ir tapenadas, gaminamas iš saulėje prinokosių alyvuogių ir prieskoninių žolelių. Prie patiekalo paragaukite taurę vietinio rožinio vyno gomuriui pamaloninti.

Normandijos regione paragaukite aksominių Camembert ir Brie sūrių, gurkšnokite Calvados (obuolių brendžio) ir mėgaukitės tokiais patiekalais kaip antis su apelsinais bei sotūs sviestiniai sausainiai…

Šiaurės rytuose esančiame Elzaso regione susilieja prancūzų ir vokiečių virtuvių įtakos, todėl skonis yra unikalus. Paragaukite raugintų kopūstų su dešrelėmis, tarte flambée (kažkas panašaus į picą) ir gaivaus, aromatingo Riesling vyno.

Lione, dažnai vadinamame Prancūzijos gastronomijos sostine, galima paragauti tradicinės bouchon virtuvės patiekalų. Pvz., quenelles (žuvies koldūnai) ir tablier de sapeur (jautienos blauzdelės), mėgaudamiesi Côtes du Rhône vyno taure.

Pyragaičių pasaulyje…

Prancūzų virtuvė neapsieina be saldumynų. Prancūzijos kepyklėlės – tiesiog legendos ir siūlo daugybę burnoje tirpstančių kepinių. Išbandykite „Ladurée“ kepyklėlėje „Macarons“, „L’Éclair de Génie“ kepyklėlėje „Eclair de Génie“ ir bet kurioje  kepyklėlėje „Mille-feuille“. Na, ir žinoma, svarbiausias kepinys – kruasanas, kurį galima ragauti paprastą arba įdarytą šokolado ar migdolų mase.

Vynas ir sūris

Prancūzija yra gero vyno ir sūrio sinonimas. Nesvarbu, ar gurkšnojate Bordo Sen Emilijono vynuogynuose, ar ragaujate Chardonnay Burgundijoje – Prancūzijos vyno regionai yra rojus vyno mėgėjams. Kad pajustumėte tikrąjį Prancūzijos skonį, derinkite vyną su sūrio lėkšte, kurioje rasite tokių sūrių kaip Camembert, Roquefort ir Comte.

Bon Appétit!

Apibendrinant galima pasakyti, kad prancūzų virtuvė – tai kulinarinė kelionė, kurios nenorėsite praleisti. Tai skonių, tradicijų ir gilaus valgymo meno puoselėjimo šventė. Taigi lankydamiesi Prancūzijoje ne tik valgykite, bet ir mėgaukitės kiekvienu kąsniu, pakelkite taurę ir pasakykite „Bon appétit!“ turtingam ir įvairialypiam prancūzų virtuvės pasauliui. Jūsų skonio receptoriai jums padėkos.

Kelionių į Prancūziją ieškokite mūsų svetainėje, o prireikus, skambinkite tel. 8600 26762; 8600 26763; 8600 26766

Lina :