X

Gruzija. Informacija keliaujantiems

Gruzija – Kaukazo kalnų, vyno ir svetingų bei geraširdžių žmonių šalis. Gruzijoje apstu visko: sieros prisotintų, iš žemės trykštančių mineralinių vandenų, alpinistų ir slidininkų pamėgtų snieguotų kalnų, iki šių dienų vienuolių prižiūrimų ir šimtmečių istoriją menančių gruzinų stačiatikių bažnyčių, pagal specifines senovės tradicijas gaminamo vyno, niekur nematytos architektūros statinių, atradimais žavinčių ir gamta kerinčių parkų, sotaus ir lietuvio gomuriui malonaus maisto ir nepaprastai svetingų vietos žmonių.

Gruzija yra Azijos žemyno vakarinėje dalyje, Užkaukazėje. Vakarinius šalies krantus skalauja Juodoji jūra. Geografiniu požiūriu Gruzija priklauso Azijai, tačiau žvelgiant iš kultūrinės bei geopolitinės pusės – tai Europai priskiriama šalis. Pietuose Gruzija ribojasi su Turkija, Azerbaidžanu ir Armėnija, o šiaurėje – su Rusija.

Gruzijos žemėlapis >

ORAI

Geriausias metas keliauti po Gruziją – vėlyvas pavasaris, vasara ir ankstyvas ruduo. Žiema šalta, tačiau puikus laikas slidinėjimui.
Klimatas Gruzijoje pereinamasis nuo jūrinio iki žemyninio, žemumose – subtropinis klimatas. Juodosios jūros regione vyrauja drėgnas ir šiltas oras, Kaukazo kalnuose kiek vėsiau ir drėgmė nejuntama.

Vidutinė temperatūra Tbilisyje:

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra
°C
2 3 7 13 17 21 24 24 20 14 8 4

Vidutinė temperatūra Gruzijos kurorte Batumyje:

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra
°C
9 8 10 14 18 21 24 25 22 18 14 11
Vandens temperatūra
°C
10 9 9 11 16 22 25 25 24 20 16 12

KAIP ATVYKTI?

Iš Lietuvos į Gruziją geriausia vykti lėktuvu. Iš Vilniaus oro uosto tiesiogiai per 3 valandas galima nuskristi į Kutaisi. Tai antras pagal dydį miestas Gruzijoje. Pats Kutaisio oro uostas yra 31 km į vakarus nuo miesto centro.
Dar galima skristi su persėdimu arba tiesiogiai iš Rygos į Gruzijos sostinę Tbilisį. Tbilisio oro uostas nuo centro nutolęs apie 19 km. Iš oro uosto į miestą geriausia vykti taksi.
Gruzijoje veikia dar aštuoni oro uostai: Batumi, Lagodekhi, Mestia, Mukhrani, Nataxtari, Poti, Sighnaghi, Sokhumi.
Iš Kutaisio oro uosto į miesto centrą galima nuvykti Georgian Bus autobusu. Bilietus galima įsigyti internetu, Georgian Bus autobusų punkte šalia išėjimo arba pačiame autobuse.
Iš Tbilisio oro uosto į Tbilisio miesto centrą reguliariai kursuoja 37 autobusas nuo 07:00 val. iki 23:00 val. Kiek patogesnis ir greitesnis variantas – traukinys. Traukinių stotis yra už 70 m nuo oro uosto. Traukiniu Tbilisio miesto centrą galima pasiekti per 20 min. Traukinys kursuoja 2 kartus į dieną.
Iš Batumio oro uosto į miesto centrą važiuoja 10 autobusas. Kelionė trunka apie 20 min.
Iš oro uostų norimą miestą galima pasiekti ir taksi, nuomotu automobiliu  arba užsisakius patogų pervežimą iki pat viešbučio.

TRANSPORTAS

Vienas iš patogiausių būdų keliauti Gruzijoje yra mikroautobusai. Juose telpa apie 10-15 žmonių. Dažniausiai jie kursuoja be konkretaus tvarkaraščio, išvyksta tuomet, kai susirenka reikiamas keleivių skaičius. Bilietus galima įsigyti tiek iš vairuotojo, tiek kioskuose (tačiau ne visada). Bilietų kaina nėra didelė, pavyzdžiui, nuo Tbilisio iki Stepantsminda (3,5 val., 150 km) kainuoja vos 10 larių (4,10 EUR). Be to, pasikalbėję su vairuotoju visada galite paprašyti patarimo dėl kelionės, esant reikalui visada sustojama į tualetą ar užkąsti.
Po Gruziją patogu keliauti ir autobusu. Georgia Bus autobusais galima pasiekti didžiuosius miestus: Kutaisį, Tbilisį, Batumį, Mestiją ir Kazbegį iš Kutaisio oro uosto. Iš oro uosto autobusai kursuoja maždaug 1 val. po lėktuvo nusileidimo. Metro Georgia autobusai kursuoja tarp Batumio ir Tbilisio, Turkijos miestų (Antalijos, Ankaros, Stambulo, Izmiro, Bursos ir kt.). TTC (Tbilisi Transport Company) sudaro 3 transporto tipai: autobusai, Rike-Narikala keltuvai ir metro, kuriais galima naudotis Tbilisio mieste ir apylinkėse. Maršrutus ir tvarkaraščius galima rasti internete.
Įspūdį paliks ir kelionės traukiniu. Gruzijos geležinkelių traukiniais galima pasiekti įvairius rajonus. Traukiniai kursuoja tarp Tbilisio, Zugdidžio, Kutaisio, Batumio ir kitų miestų. Tvarkaraščius galima rasti internete. Marabda-Kartsakhi Railway traukinių linija jungia Marabda, Tetri Tskaro, Tsalka, Akhalkalaki, Kartsakhi.
Gruzija yra jūrinė valstybė, todėl keltais galima pasiekti kitas šalis. Ferrylines keltais iš Batumio uosto galima pasiekti Bulgariją (Varną), Rumuniją (Konstancą) ir Ukrainą (Iličivską). Iš Poti uosto keltai plaukia į Ukrainą (Iličivską), Bulgariją (Varną) ir į Turkiją (Derindžę).
Keliauti galima ir su taksi, tai nėra labai brangu. 1 km kaina gali kainuoti apie 2 Gruzijos larius (GEL), t.y. apie 0,80 EUR. Tačiau prieš sėdant į taksi reiktų atkreipti dėmesį, ar tai oficialus taksi, ar vairuotojas blaivus ir kt.
Nuomotis automobilį ir taip keliauti po šalį yra gana didelis iššūkis, o ir patys gruzinai dažnai netiki, kad užsieniečiams pavyks patiems vairuoti, todėl automobilių nuoma be vairuotojo nėra labai rekomenduotina. Bet jei vis dėlto keliaujama automobiliu, reikia turėti omenyje, kad eismas Gruzijoje vyksta dešiniąja kelio puse, o dėl karšto gruzinų būdo kelyje visada reikia būti itin atsargiems. Žinoma, ilgiau pabuvus galima perprasti viso gruziniško eismo logiką.

Nors Gruzija ir vynas yra neatsiejami, tačiau vairuojant maksimalus leidžiamas alkoholio kiekis kraujyje – 0 promilės. Jei vairuotojo kraujyje randama alkoholio, mokama bauda. Jei neblaivus vairuotojas sukelia avariją, kurioje kas nors patiria sužeidimų, arba atsisako alkoholio patikrinimo, tai jis neteks vairuotojo pažymėjimo 3 metams.
Saugos diržai privalomi visiems važiuojantiems automobilyje.
Gruzijoje kelių mokesčių nėra.
Didžioji problema užsieniečiams, tai kelio ženklai ir užrašai išskirtiniu gruzinišku raštu. Tačiau visada paklausus galima sulaukti atsakymo ar net palydos iki reikiamos vietos.

LANKYTINOS VIETOS IR OBJEKTAI

Tbilisis, įsikūręs vaizdingame slėnyje, jau daugiau nei 1500 metų praktiškai be pertraukų yra Gruzijos sostinė. Skaičiuojama, jog miestas buvo sugriautas ir atstatytas apie 30 kartų. Žymiausios lankytinos vietos Tbilisyje – tai IV a. ant kalvos iškilusi Narikala tvirtovė, seniausia mieste Ančiskati bažnyčia, pastatyta VI a., Sioni katedra (VIII a.) Tbilisio senamiestyje, terminės sieros pirtys ir kt.

Mtskheta. Nuo tada, kai IV a. krikščionybė šioje vietoje buvo įteisinta kaip valstybinė Gruzijos religija, Mtskheta yra šventa vieta kiekvienam gruzinui. Ties Aragvio ir Kuros upių santaka, apie 20 km nuo Tbilisio įsikūrusi Mtskheta yra vienas seniausių Gruzijos miestų. Į Mtskhetą keliauja piligrimai – juos traukia Svetitskhoveli katedra (antroji pagal dydį šalyje) ir Džvari vienuolynas. Šios lankytinos vietos saugomos UNESCO.

David Garedži. Vyndarystės tradicijomis garsėjančiame Kachetijos regione esantis David Garedži vienuolyno kompleksas – vienas labiausiai lankomų Gruzijoje. Vienuolynas buvo įkurtas dar VI a., o kompleksą sudaro įvairūs religinės ir gyvenamosios paskirties statiniai. Vienuolynas įsikūręs Gruzijos rytuose, apie 70 km nuo Tbilisio, ties siena su Azerbaidžanu.

Mestija yra Svanetijos regiono, garsėjančio gamtos grožiu ir dangų remiančiais kalnais, sostinė. Mestijoje įkurtas Istorijos ir etnografijos muziejus, kuriame supažindinama su senoviniais svanų buities rakandais ir daiktais. Netoli Mestijos iškilęs Ušbo kalnas, tad populiari dienos išvyka yra žygis pėsčiomis į greta esantį ledyną. Netoli Mestijos įsikūręs Ušguli kaimas, kuris garsėja tuo, jog yra laikomas aukščiausiai įsikūrusia gyvenviete Europoje – šis UNESCO saugomas ir atokiai kalnuose įsikūręs kaimelis yra 2200 m aukštyje.

Vardzija. Viena svarbiausių istorinių vietovių Gruzijoje – tai labirintų miestas Vardzija. Šis uolose iškaltas miestas įsikūręs 1300 m aukštyje virš jūros lygio. Nors šioje vietovėje žmonės gyveno nuo neatmenamų laikų, Vardzija buvo įkurta XII a. ir netrukus išaugo į miestą, kuriame gyveno apie 50 000 gyventojų. Olose, kurių iš viso suskaičiuota apie 3000, buvo aptikta vertingų freskų.

Kutaisis. Jis laikomas vienu seniausių miestų pasaulyje. Su Kutaisiu siejama ir legendinė argonautų istorija: būtent į šį miestą Jasonas kartu su bendražygiais traukė ieškoti Aukso vilnos. Čia anuomet buvusi Kolchidės karalystės sostinė. Netoli Kutaisio įsikūręs Gelačio vienuolynas (XI a.), kuriame kadaise veikė žymioji Gelačio akademija, kurioje žinių sėmėsi ne vienas mokslininkas ir filosofas. Vienuolyne saugomi vertingi rankraščiai, amžių išbandymus atlaikiusios freskos, pastatų vidų puošia įspūdingos mozaikos.

Boržomis. Vaizdingame Mtkvari upės slėnyje įsikūręs Boržomis, visų pirma, garsėja Boržomio mineraliniu vandeniu. Be to, šis kalnuotoje vietovėje įsikūręs kurortas yra puiki vieta poilsiauti ir gydytis. Boržomyje galima aplankyti ne tik puikiai įrengtą mineralinio vandens parką, bet ir netoliese esantį Mtsvane vienuolyną.

Signachis. Ant kalvos virš Alazanio slėnio įsikūręs Signachis laikomas vienu gražiausių Kachetijos regione. Signachį supa granatmedžių sodai. Signachio įžymybė – tai XVII amžiuje iškilusi gynybinė siena su bokštais, išlikusi iki šių dienų. Be to, Signachis garsėja kaip „meilės miestas“, arba gruziniškas Las Vegas, nes čia santuokos rūmai veikia ištisą parą, o kiekvieną rudenį, spalio mėnesyje mieste šurmuliuoja vyno šventė.

Batumis. Prie Juodosios jūros esantis Batumis – bene žymiausias Gruzijos kurortas bei svarbus uostamiestis. Batumis yra Adžarijos regiono sostinė ir čia vyrauja drėgnas subtropinis klimatas, tad kurorto apylinkėse gausiai auginami citrusiniai vaisiai, arbata. Batumyje yra jau beveik 100 metų veikiantis botanikos sodas ir delfinariumas-okeanariumas.

Goris. Centrinėje Gruzijoje prie Kuros ir Liachvės upių santakos įsikūręs Goris – miestas, kurį, galima sakyti, išgarsino Josifas Stalinas. Šis politinis veikėjas gimė Goryje, ir čia yra jam skirtas muziejus, galima aplankyti namą, kuriame J. Stalinas gimė. Virš Gorio miesto ant kalvos išlikę Goriscichės pilies griuvėsiai. Manoma, jog šią pilį kadaise užgrobė pats didysis romėnų karo vadas Pompėjus. Netoli Gorio yra žymi istorinė vieta – Upliscichė. Tai olose įkurtas miestas, pro kurį kadaise ėjo Šilko kelias.

Upliscichė. Šalia Gorio miesto yra kitas įspūdingas, uolose iškaltas Upliscichės miestelis. Uolose iškaltos gatvės, būstai, bažnyčios, slapti tuneliai, vandens kanalai, turgus ir net seniausias Gruzijos teatras. Šioje vietovėje yra apie 700 urvų, tačiau lankytojams prieinami tik apie 150.

Kazbekas. Kazbeko kalnas – trečia pagal aukštį ir garsiausia viršukalnė Kaukazo kalnuose. Ji įdomi tuo, kad yra vulkaninės kilmės. Vietiniai gyventojai šį kalną dažnai vadina „Chevi nuotaka“. Kalno papėdėje stovi Gergeti Trejybės bažnyčia – kurioje buvo svarbiausias XIV a. aukuras. Akmens dekoras ant bažnyčios fasado liudija apie senovinius ritualus ir tikėjimą.

Gudauris. Tai moderniausias Kaukazo kalnų slidinėjimo kurortas, esantis kiek daugiau nei 2 km aukštyje. Kurortas, įsikūręs Didžiojo Kaukazo širdyje, apsuptas daugybės viršukalnių bei kvapą gniaužiančių tarpeklių. Gudauris puikiai tinka keliautojams, mėgstantiems ekstremalų sportą. Tikimasi, kad laikui bėgant, šis kurortas nenusileis Alpių slidinėjimo centrams.

AKTYVIOS VEIKLOS

Žygiai į kalnus. Žygiai suteikia galimybę pabėgti nuo rutinos, nuo šurmulio ir iš arčiau susipažinti su Gruzija, jos kultūriniais ir istoriniais ypatumais. Kaukazo kalnuose galima rasti raktą į gruzinų pasaulio suvokimą, tradicijas ir tautos charakterį. Greičiausias ir patikimiausias būdas tai padaryti – gruzinų Karo keliu keliauti iš Tbilisio link legendinio Kazbeko kalno. Čia galva suksis ne tik nuo tarpeklių ir perėjų aukščio, bet ir nuo kalnų grožio. Kelias į Kazbeko kalną jau seniai tapęs Gruzijos vizitine kortele.
Svanetijos regionas Kaukazo kalnų apsuptyje magiškai veikia pačius gruzinus. Čia galima pasiekti Mount Shkhara (5201 m) ir Mount Ushba (4710 m) viršūnes.
Įspūdinga vieta yra Kazbeko papėdėje įsikūrusi Stepantsmindos gyvenvietė. Kalnų dauboje įsikūręs miestas atrodo tarsi atskirtas nuo realaus pasaulio. Dar didesnį įspūdį šiai vietovei sukuria ant kalno stūksanti Gergeti Šv. Trejybės cerkvė. Užkopus ar džipais privažiavus prie šventovės atsiveria įspūdingi kalnų vaizdai, o debesyse paskendęs pats Kazbeko kalnas (5034 m).

Slidinėjimas. Nebūtina vykti į Alpes ar kitus tolimus slidinėjimo kurortus. Puikiai praleisti laiką galima ir Gruzijos Kaukazo kalnuose. Gruzijoje yra kelios slidinėjimo vietos, tačiau Gudauris laikomas vienu moderniausių slidinėjimo centrų Kaukazo kalnuose. Kurortas įsikūręs 120 km nuo Tbilisio, 2196 m aukštyje. Aukščiausia viršūnė – 3267 m aukštyje. Slidinėjimo sezonas čia trunka nuo vėlyvo lapkričio iki ankstyvo balandžio. Slidinėjimo kurorte yra apie 60 km įvairiausio lygio trasų. Profesionalams yra įrengtos specialios sudėtingesnės slidinėjimo trasos. Ilgiausia trasa – apie 7 km. Šis kurortas sparčiai auga ir, manoma, jog bus prilygintas Alpių slidinėjimo centrams.
Bakuriani taip pat yra vienas populiariausių, įsikūręs 29 km už Borjomi 1700-2000 m aukštyje. Aukščiausia viršūnė – 2225 m aukštyje. Šis slidinėjimo centras laikomas rojumi slidinėjimo mėgėjams bei svarbiu žiemos sporto centru. Daugelis sportininkų iš užsienio atvyksta čia patobulinti savo įgūdžius. Ši vieta puikiai tinka šeimoms su vaikais, pradedantiesiems. Slidinėjimo sezonas čia trunka nuo sausio iki vėlyvo balandžio mėnesio.
Goderdzi įsikūręs maždaug 100 km nuo populiariausio pajūrio kurorto Batumio. 2 km aukštyje sniegas slidinėtojus lepina nuo lapkričio iki balandžio mėnesio. Atėjus šiltajam metų sezonui, čia galima užsiimti ir kitomis veiklomis – žygiais, golfu ir kt.

Raftingas. Gruzijoje vertėtų pasinaudoti upių teikiamais privalumais. Kalnuose tekančios upės gana sraunios ir turistus vilioja raftingu. Organizuojami 1-2 dienų turai, kurių metu galima įveikti 10 km, 17 km ar net 35 km trasą. Nuotykiams tinkamos Aragvi, Kura, Rioni, Chorokhi upės.

Išvyka su žirgais. Jei vaikščiojimas tampa kiek nuobodus, visada galima į kompaniją pasitelkti žirgus. Tai viena populiariausių pramogų Gruzijoje. Gruzijos klimatas leidžia jodinėti žirgais ištisus metus. Įsivaizduokite, nuostabios gamtos apsuptyje, tarpekliuose, kvėpuojant grynu oru jojate su žirgais Gruzijos kalnuose… ar gi ne viliojančiai skamba? Tinkamiausi regionai – Svanetija (Svaneti), Chevsuretija (Khevsureti).

Vynuogynai. Vynas yra neatsiejama Gruzijos dalis. Rytinėje šalies dalyje, kalnų slėnyje įsikūrusi Kachetija visa padengta vynuogynais ir vaismedžiais. Puikus klimatas ir dirvožemis sunokina itin skanias vynuoges, dėl to kachetai gamina vieną geriausių vynų pasaulyje. Tad aplankyti vynuogynus ar bent paragauti gruziniško vyno – tiesiog būtina. O pats žodis „vynas“ yra kilęs iš gruziniško žodžio „gvino“. Daugiau informacijos apie vynus ir vynuogynus galima rasti Gruzijos vynų asociacijoje.

VIRTUVĖ

Pikantiški ir originalūs tradiciniai patiekalai įtiks tiek vegetarams, tiek mėsos mėgėjams. Viena svarbiausių gruziniškos virtuvės ypatybių – šviežių ir džiovintų prieskonių gausa, sukurianti neįprastas, unikalias skonių ir kvapų kompozicijas. Kalendra, ožragė, aštrieji pipirai, mėta, raugerškis, granatų sėklos, tarchūnas, bazilikas, svogūnai, česnakai – tai tik dalis iš visos prieskonių puokštės, gausiai naudojamos patiekalams gardinti. Dar viena gruziniškos kulinarijos įdomybių – platus ir gausus riešutų naudojimas. Malti riešutai dedami į įvairiausius mėsos ir daržovių patiekalus.

Skirtingas klimatas ir kraštovaizdis pačioje šalyje bei istorinės aplinkybės įtakojo dar vieną gruziniškos virtuvės ypatybę – patiekalų paplitimą pagal regionus. Kalniečiai ruošia įvairius avienos patiekalus, Adžarijos regiono gyventojai pavaišins tik jiems būdingais būdais paruošta žuvimi bei žymiuoju laivo formos chačapuriu, Samegrelo regiono virtuvė pasižymi aštrumu, gausiu pipirų ir adžikos naudojimu, o tuo tarpu vynu garsėjančioje Kachetijoje gaminami skaniausi šašlykai, kurie, beje, dažniausiai ruošiami be jokio marinato, o kepami ant sausų vynuogienojų žarijų.

Gruzijoje ne mažiau svarbu yra ne tik patiekalų unikalumas, bet ir pats valgymo ritualas. Tradicinė gruziniška šventinė ar proginė vakarienė, vadinama supra, – tai ilgas pasisėdėjimas kartu su draugais, artimaisiais, kaimynais ar netikėtai pakviestais svečiais (net jei jie pirmą kartą sutikti). Būtent čia geriausiai ir atsiskleidžia tas legendomis apipintas gruziniškas svetingumas. Tokios vakarienės metu stalas visada nukrautas patiekalais (neretai sustatytais net dviem aukštais), vynas liejasi laisvai, tamada (žmogus, sakantis tostus) po kiekvienos taurės kelia tostus, o merikipe (žmogus, pildantis taures) rūpinasi, kad taurės visada būtų sklidinos. Jeigu tamada yra patyręs ir iškalbingas, vakarienė pavirs tikru spektakliu, kuomet tostai bus papildomi eilėmis, gyvenimiškomis situacijomis, asmenine patirtimi, neretai folklorinėmis gruziniškomis dainomis ir šokiais. Beje, progų ir švenčių ilgai laukti nereikia – be kalendorinių šventinių dienų, gruzinai susirenka suprai tiek asmeninių švenčių metu, tiek draugų susitikimui, tiek svečių priėmimui. Tiesa, Gruzijoje neįprasta patiekalus užsisakyti porcijomis kiekvienam atskirai – užsisakius restorane visada atneš patiekalus ir atskirai tiek lėkščių ir įrankių, kiek yra žmonių – puikus būdas dalintis ir paragauti skirtingų patiekalų.

NAUDINGA INFORMACIJA

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiai į Gruziją gali keliauti tiek su pasu, tiek su asmens tapatybės kortele.

Vizos. Lietuvos Respublikos piliečiams keliaujant į Gruziją viza nereikalinga.

Kalba. Gruzinų kalba priklauso Pietų Kaukazo (kartvelų) kalbų grupei. Tai viena seniausių kalbų pasaulyje, turinti atskirą unikalų alfabetą – vieną iš keturiolikos esančių pasaulyje. Pirmi gruziniški rašmenys aptinkami ant V a. objektų. Nors moderni kartvelų kalba yra oficiali kalba Gruzijoje, čia kalbama ir kitomis pogrupinėmis kartvelų šeimos kalbomis, paplitusiomis skirtinguose regionuose: svanų (Svanetijos regione), megrelų (Samegrelo regione ir dalyje Abchazijos), lazų (Juodosios jūros pietrytiniame krante, dabartinėje Turkijos teritorijoje) – nors visos susijusios, nes kilusios iš pagrindinės motininės kalbos, tačiau skirtingos savo skambesiu. Be to, kituose skirtinguose regionuose kalba turi savitus dialektus. Gruziniškai kalba apie 4 milijonai gyventojų Gruzijoje bei apie pusę milijono užsienyje gyvenančių gruzinų.

Religija. Gruzija pastatyta ant krikščionybės pamatų. 327 m. krikščionybė tapo valstybine religija. Stačiatikybė yra neatsiejama Gruzijos tautinės savimonės dalis (vyrauja apie 84 % stačiatikių).

Valiuta. Gruzijos laris GEL (dalijamas į 100 tetrių) kainuoja ~0,42 EUR. Už vieną eurą galima nusipirkti ~2,42 GEL

Kainos. Vanduo (1 l butelis) 1 GEL, alus 2-3 GEL, vyno butelis 15-30 GEL, naminio vyno butelis ~ 5 GEL, slyvos (1 kg.) ~ 3,5 GEL, benzinas 2,20 GEL/l, dujos 1,7 GEL/l, metro kortelė 2 GEL, važiavimas 0,5 GEL, traukinio bilietas iš Tbilisio į Kutaisį 15 GEL, traukinio bilietas iš Tbilisio į Batumį 25 GEL, gultų nuoma Batumyje 2-5 GEL, ragas vynui gerti nuo 15 GEL, pietūs, vakarienė restorane ~ 20-30 GEL.

Arbatpinigiai. Gruzijoje arbatpinigių kultūra nėra labai paplitusi, tačiau įprasta palikti arbatpinigių muzikantams restorane, padavėjams, gidams, vairuotojams.

Apranga. Visada rekomenduojama gerbti tradicijas šalies, į kurią vykstate. Moteris, lankanti cerkvę, privalo dėvėti kojas ir pečius dengiančią aprangą, prisidengti galvą skarele. Vyrai privalo mūvėti ilgas kelnes arba šortus, kurių ilgis būtų žemiau kelių. Dėl skirtingų klimato zonų arba planuojant keliones į kalnus patariama pasirūpinti tam tinkama avalyne bei šiltesniais rūbais.

Suvenyrai. Geriausias suvenyras – gruziniškas vynas, tačiau atminkite, kad įvežamo vyno kiekį riboja ES muitinė. Griežtai draudžiama į ES įvežti naminį, neženklintą gamintojo ženklais vyną. Dar vienas puikus suvenyras smaližiams – čiurčela – dešrelės formos saldumynas, pagamintas iš riešutų, aplietų vynuogių sirupu.

FOTOGALERIJOS

GRUZIJA. Daivos, Vitalijaus ir Sergejaus fotografijos iš kelionės į Gruziją >

Gintarė :