X

Būtina išbandyti keliaujant

Kung fu Šaolin šventykloje, Kinija
Kiekvienais metais užsieniečiai gali dalyvauti pamokose Šaolin šventykloje, esančioje tarp gražių Song Šan kalnų Henan provincijoje. 1500 metų senumo šventykloje, kung fu gimtinėje, mokiniai mokosi iš išskirtinai disciplinuotų „karių-vienuolių“. Nenuostabu, jei nepastebėsi, su kuo gyveni kambaryje, nes griežtas ir įtemptas dienos režimas prasideda kasdien 8.30 val. ryte, o baigiasi ne anksčiau nei 19 val. Įkvėpimui galima pasižiūrėti specialiai turistams paruoštų vienuolių pasirodymų, kuriuose jie laužo plieninius luitus galvomis ar suskaldo stiklą vien mestu smeigtuku. Apsilankyti galima kasdien visus metus, nuo 8 val. ryto iki 7 val. vakaro.
Banglenčių sportas Havajuose, JAV
Plaukiojimas banglentėmis čia – kai kas ypatingo. Tikroji banglenčių sporto gimtinė yra Polinezija. He‘e nalu („slidinėjimas bangomis“) pirmą kartą išbandytas europiečių dar XVIII a., tačiau visgi tikrasis nerūpestingo gyvenimo būdo centras yra Havajai. Daugybė banglentininkų mokyklų ir instruktorių kantriai moko naujokus pačių pagrindinių dalykų – nuo plūduriavimo ant vandens iki savarankiško plaukiojimo atsistojus pradedančiųjų vietose – Waikiki paplūdimyje ar Puena taške. Įvaldyk banglentę ir bangas – dviejų valandų pamoka kainuoja nuo 99 JAV dolerių ir vyksta dukart per dieną nuo pirmadienio iki šeštadienio.

Maisto gaminimas Hoi An, Vietnamas
Hoi An upės pakrantėse yra įsikūrę daugybė restoranų ir barų, kurie, paklusdami paklausai, siūlo tradicinės virtuvės pradmenis besidomintiems. Pusdienio arba dienos maisto gaminimo kursuose pramoksite svarbiausių vietinės virtuvės pagrindų. Pradėsite nuo kelionės į turgų, kur išsirinksite ingridientus, tuomet grįšite į restoraną stebėti ir mokytis iš specialistų. Tikėtina, kad teks gaminti įvairiausių patiekalų – nuo ryžių popieriaus suktinukų iki marinuotos jautienos, pagardintos ananasais. Užsiėmimai paprastai vyksta tris valandas, kurių metu pagaminami keturi patiekalai. Tokių kursų kaina – apie 40 USD žmogui. Nepamirškite fotoaparato, kad galėtumėte įamžinti savo paruoštus vietnamietiškos virtuvės šedevrus.

Kaligrafija Kiote, Japonija
Japoniška kaligrafija nė iš tolo nėra paprasta, tad reikės gerokai paplušėti, jei norėsite sulaukti pagyrimo iš mokytojo. Po paskaitos apie japonų literatūros meno istoriją būsite supažindinti, kaip visa tai daroma. Tuomet laukia ilgas, sudėtingas ir kantrybės reikalaujantis darbas, besimokant perprasti ir išlavinti savo ranką, kad pagaliau galėtumėte taisyklingai parašyti savo vardą. Vienos pamokos užteks, kad visam gyvenimui jaustumėte gailestį japonų mokinukams.

Krosnies rentimas Cadmalca, Peru
Tolimose Šiaurės Peru aukštumose gyvena Cadmalca bendruomenė, kuri suteikia progą prisidėti prie projekto, skatinančio keliautojus pasitarnauti vietiniams žmonėms. Už tai turistai susipažįsta su vietine kultūra, o tai kitu atveju būtų sudėtinga. Už vietinių svetingumą atvykėliai mokosi ir stato specialias maisto gaminimo krosnis. Krosnys šiek tiek sumažina kvėpavimo negalavimus, kurių atsiranda gaminant maistą ant atviros ugnies, ypač uždarose kalnų trobelėse. Išvykos prasideda iš Limos ir trunka septynias dienas.

Joga Rišikeše, Indija
Kelionė į jogos gimtąją vietą yra puikus pasirinkimas, jei norite paslaptingos ir įvairesnės patirties. Joga leidžia ne tik atsipalaiduoti medituojant, tačiau Teksaso universitete atlikti tyrimai įrodė, kad ji gali sušvelninti ir palengvinti nemalonius vėžio gydymo pojūčius. Rišikeše, Himalajų kalnų ramybėje, kartu su kvalifikuotais jogos meistrais pradedantiesiems siūloma išbandyti tempimo, kvėpavimo, meditacijos užsiėmimus. Priklausomai nuo to, kur apsistosite, jums gali būti pasiūlyta padėti prižiūrėti sodą ar pasimokyti gaminti su grupe. Galima vykti į dvasią turtinančią išvyką po kalnus. Ašramai pasiūlys kelionę pagal kiekvieno keliautojo fizinį pasirengimą, kuri gali trukti nuo kelių savaičių iki trijų mėnesių.

Archeologinių kasinėjimų kelionės po Crow kanjoną, JAV
Nebijantiems išsitepti ir trokštantiems pasirausti po įspūdingąjį kanjoną Archeologinis Crow kanjono centras siūlo 11 žygių. Lankytojai apgyvendinami viename iš 10 hogan‘ų (tam tikrų namukų), pastatytų tradiciniu Navajo stiliumi 28 hektarų dydžio stovyklavietėje. Stovyklavietė yra dalyje žemių, kurios prieš daugiau nei 1000 metų buvo okupuotos Mesa Verde protėvių. Kelionės po kanjoną gali trukti nuo 7 iki 10 dienų. Jų metu keliautojai susipažįsta su vietovėmis, istorija, tyrinėja reljefo, gamtovaizdžio ar architektūros ypatumus arba dalyvauja kasinėjimuose.
Ispanų kalba Patagonijoje, Argentina
Mažame Bariloche miestelyje, apsuptame ledinių ežerų, miškų, slėnių ir Andų kalnų, apima toks įkvėpimas, kad per mėnesį ispanų kalbos čia išmoksite greičiau nei bet kur kitur per visus metus. Kartais vadinamoje Pietų Amerikos Šveicarija, Bariloche yra įsikūrę labai daug kalbų mokyklų, kuriose mokosi studentai iš pačių įvairiausių šalių, tad nuo ispanų kalbos tikrai nespėsite pavargti. Čia siūloma daugybė išvykų ir ekskursijų – nuo slidinėjimo šalia esančiame Cerro Catedral, viename geriausių Pietų Amerikos slidinėjimo kurortų, iki atgaivinančios išvykos per miškus iki įspūdingo Cantaros krioklio.
Kalnų dviračiais po Marin County, JAV
Labiausiai prie kalnų dviračių sporto prisidėjo kalnų dviračių dizaineris Joe Breeze, kuris išpopuliarino šį sportą iš pradžių Marin County, ypač Tamalpais kalnuose. Vasarą daugybė organizatorių vaikams, moterims, pradedantiems ar jau patyrusiems keliautojams siūlo mokymus bei organizuotus žygius po daugiau nei 2550 hektarų ploto raudonmedžių girią ir ažuolyną. Trasas galima rinktis nuo pačių nuožulniausių ir paprasčiausių iki tokių, kurias pamačius pirma į galvą šovusi mintis yra „Na jau ne!”.
Išgyvenimo įgūdžiai Esingeni, Kenija
Jei ištversite savaitę laukinėje Kenijos gamtoje, pasijusite gyvu žmogumi, kaip niekada anksčiau. Esingeni stovyklavietėje turistus prižiūri kvalifikuoti ekspertai, kurie atvykėliams išbandymus pateikia mažomis grupėmis. Dalyviai išmoksta pasistatyti būstą, įsikurti ugnį, susirasti ir pasiruošti maisto bei išgauti vandens iš augalų. Išmokstama orientuotis pagal žvaigždes. Visi, kam įdomu sužinoti, koks buvo žmonių gyvenimas prieš agrarinę revoliuciją, gaus progą tai patirti.
Gintarė :