X

Bulgarija. Informacija keliaujantiems

Bulgarija – valstybė pietryčių Europoje, viliojanti gražia gamta, maloniu klimatu, smėlėtais paplūdimiais, šalies istorija, tradicijomis bei ganėtinai nedidelėmis kainomis. Bulgarija turi didelį turtą – 380 km smėlio paplūdimių, 9 kurortai, turintys „mėlynąsias vėliavas“ už paplūdimių kokybę, ir penkis mėnesius trunkantis šiltasis sezonas. Istorijos mėgėjų laukia senovės žavesio nepraradę miestai, uždarą gyvenimą ir natūrinį ūkį puoselėjantys viduramžių vienuolynai ir kt. Šalį kerta kelios kalnų grandinės su aukščiausia Balkanų pusiasalio viršūne, čia plyti milžiniški rožių laukai ir neaprėpiami vynuogynai. Rožių, saulės ir smėlėtų krantų šalis – Bulgarija.

Šiame įraše išsamiau aptarsime lietuvių pamėgtą Bulgarijos pajūrio regioną.

Bulgarijos žemėlapis >

ORAI

Bulgarija tinkamiausia atostogoms yra gegužės –  rugsėjo mėnesiais. Vasaros karštos ir sausos, dienomis oro temperatūra siekia 25-31 laipsnius šilumos, vandens – 25 laipsniai šilumos. Kalnuotose teritorijose vakarais būna penkiais laipsniais vėsiau nei likusioje šalies dalyje. Naktimis vidutinė oro temperatūra siekia apie 16-19 laipsnių šilumos. Žiemos būna vėsios ir dažnai snieguotos.

Vidutinė oro ir vandens temperatūra (Burgas)

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 3 4 8 11 16 21 23 23 20 14 9 5
Vandens temperatūra
°C
8 7 8 10 15 20 23 24 22 18 14 10

Vidutinė oro ir vandens temperatūra (Varna)

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra °C 3 2 6 11 16 21 23 23 19 14 9 5
Vandens temperatūra
°C
8 8 8 10 15 21 24 25 22 18 14 10

KAIP ATVYKTI?

Iš Lietuvos Bulgarija lengviausiai pasiekiama lėktuvu. Populiariausias būdas iš Lietuvos keliauti į Bulgariją – pasinaudojus kelionių organizatorių, pvz., „Novaturas“, „Teztour“, paslaugomis. Keliones į Bulgariją šie organizatoriai rengia jau ne pirmus metus, todėl jų įdirbis ir patirtis garantuoja nerūpestingas atostogas. Dar mažesnėmis kainomis į Bulgariją galima keliauti su Lenkijos kelionių organizatoriais iš Varšuvos.

Be to, vasarą Bulgarijoje vyksta puiki tarptautinė stovykla „Carevec“, kurioje pramogauja ir poilsiauja vaikai ir jaunimas iš įvairiausių šalių. Yra renkamos grupės ir iš Lietuvos. Stovykla vyksta „Auksinių smilčių“ kurorte, prie Juodosios jūros.

Savarankiškai planuojantys savo keliones į Bulgarijos pajūrį gali įsigyti lėktuvo bilietus į minėtų kelionių organizatorių rengiamus užsakomuosius reisus į Burgosą (piečiau esantis oro uostas) arba Varną (šiauriau esantis oro uostas) arba galima keliauti reguliariaisiais skrydžiais su persėdimu viename iš Europos miestų.

TRANSPORTAS

Jei ketinate geriau pažinti Bulgariją, galite išsinuomoti automobilį. Norėdami vairuoti Bulgarijoje turite būti ne mažiau 21 metų amžiaus (amžiaus apribojimas gali svyruoti priklausomai nuo automobilio kategorijos) ir vairuotojo pažymėjimas turi galioti ne mažiau kaip 1 metus. Vairuotojams, jaunesniems nei 25 metų, gali būti taikomas papildomas mokestis. Nuomos kainos prasideda maždaug nuo 30 EUR už dieną. Beje, kelyje reiktų saugotis naminių gyvūnų ir arkliais traukiamų vežimų, ypač žemdirbystės sezono metu.
Kitas keliavimo būdas – autobusai. Vasarą autobusai būna perpildyti, tad tai gali sukelti nepatogumų karštuoju sezono metu. Visuomeninio transporto bilietai perkami autobusų stotyje arba autobuse. Kurortinėje zonoje autobusai kursuoja įvairiais maršrutais apytiksliai nuo 7 val. iki 18.30 val. Kai kurie kurortai pasiekiami tik su persėdimu. Autobusai vasarą kursuoja kas 15-90 min., priklausomai nuo maršruto. Tarpkurortinių autobusų kainos svyruoja tarp 4 ir 12 levų.
Kaip ir visur, galima naudotis taksi paslaugomis. Visi taksi automobiliai turi skaitliukus, kaina priklauso nuo paros laiko, savaitės dienos. Minimali kaina – 5 levai (apie 9 Lt).
Bulgarija turi plačiai išvystytą geležinkelių tinklą, tad čia galima keliauti ir traukiniais. Bulgarijos geležinkelių ilgis siekia 4278 km per visą šalį bei jungia miestus ir miestelius. Traukiniai paprasti, lėtesni. Kelionė iš Sofijos į Varną trunka maždaug 7-8 val., iš Sofijos į Burgasą – 6-7 val. Visos kelionės metu galite mėgautis įspūdingu kintančiu šalies kraštovaizdžiu.

KURORTAI IR PAPLŪDIMIAI

Bulgarijoje yra 9 kurortai, turintys „mėlynąsias vėliavas“ už paplūdimių kokybę ir ekologiškai švarias pakrantes. Ir jų skaičius tik didėja!
Kur Bulgarijoje plevėsuoja Mėlynoji vėliava: Albenos paplūdimyje, šiauriniame Burgaso paplūdimyje, „Kopų“ paplūdimyje už 7 km nuo Sozopolio, Sozopolio paplūdimyje „Charmanite“, rytiniame Pomorijės paplūdimyje, šiauriniame ir pietiniame Saulėtojo Kranto paplūdimiuose, Saulėtos dienos kurorto paplūdimyje, centriniame, rytiniame ir naujajame šv. Vlaso paplūdimiuose ir šv. Vlaso jachtų prieplaukoje „Dinevi“.
Albena – vienas šiuolaikiškiausių Bulgarijos kurortų, įsikūręs 35 km nuo Varnos gražaus ir vešlaus nacionalinio parko apsupty. Kurortas labiau tiks turistams, kuriems patinka ramesnis poilsis, sportas – viešbučių kompleksai įsikūrę ramybę spinduliuojančiose vietose – jokio miesto triukšmo nei mašinų gaudesio. Albenos paplūdimys – pats plačiausias Bulgarijoje. Jo plotis siekia net 200–300 m ir vilioja šviesiai auksinės spalvos švariu smėliu. Palyginus sekli ir nepavojinga pakrantė idealai tinka poilsiaujantiems su vaikais. Čia ir Juodosios jūros pakrantė ypatingai graži. Albenoje yra nemažai balneologinių centrų, siūlančių tiek klasikines, tiek egzotiškas gydomąsias bei kosmetines procedūras.
Auksinės kopos (Golden Sands) – populiariausia poilsio vieta Bulgarijoje, esanti nacionalinio parko teritorijoje, netoli Varnos oro uosto. Smulkaus geltono smėlio paplūdimys tęsiasi 6 km, o jo plotis vietomis siekia 100 m. Šiuolaikiškame Auksinių kopų kurorte gausu naktinių klubų, restoranų, diskotekų, parduotuvių. Tai vienas judriausių kurortų Juodosios jūros pakrantėje, kurį pamėgęs jaunimas. Kurortas garsėja ir daugybe mineralinio vandens šaltinių, kurie puikiai panaudojami sveikatingumo bei SPA centruose.
Saulėta diena (Sunny Day) – tai prabangi 5 viešbučių teritorija, dar vadinama Auksinių kopų Rivjera, atostogų ir poilsio vieta, įsikūrusi vaizdingos įlankos pakraštyje ir turinti privatų puikaus smėlio paplūdimį. Kažkada tai buvo uždara Bulgarijos Ministrų Tarybos sanatorija. Šis kurortas tinkamiausias poilsiui su šeima, sanatoriniam gydymui ir reabilitacijai. Aktyvių pramogų čia nedaug, tačiau sveikatos stiprinimo programą turi kiekvienas viešbutis.
Rivjera. Šis prabangus elitinis kurortas įsikūręs vos 17 km nuo Varnos miesto, šalia Auksinių kopų kurorto. Tai uždara, nedidelė, buvusi valdininkų poilsio bazė su vos penkiais 3-5* viešbučiais. Jos išskirtinumas – privatumas. Čia ramiai ilsėtis tinka senjorams, šeimoms su vaikais (jiems specialiai įrengti baseinai, žaidimų aikštelės). Poilsiautojai gali mėgautis tyla ir ramybe, komfortu ir nepriekaištingu aptarnavimu. Komplekse yra sukurtos visos sąlygos pilnavertiškoms atostogoms ir sveikatinimuisi – balneoterapija, gydomojo mineralinio vandens šaltiniai, nuostabūs parkai su šimtamečiais medžiais ir reta augmenija, vandens sporto įvairovė, nuosavas paplūdimys… Šis kurortas idealiai tiks sporto mėgėjams (treniruoklių salės, dviračių nuoma, teniso kortai, motorinės ir bemotorės vandens sporto priemonės ir kt.). Skėčiai ir gultai paplūdimyje nemokami. Be to, jūra Rivjeroje švariausia visame Bulgarijos Juodosios jūros regione.
Nesebaras įsikūręs mažoje, uolingoje saloje, su žemynu sujungtoje tiltu, už 37 km į šiaurės rytus nuo Burgaso. Tai vienas iš seniausių Europos miestų, savo istoriją skaičiuojantis jau 3000 metų. Siauros gatvelės su antikiniais, viduramžių, renesanso pastatais nukelia į senus laikus. Miestas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Šalia Senojo Nesebaro įsikūręs Naujasis. Jame įsikūrę viešbučiai. Poilsiautojus čia vilioja puikus smėlio paplūdimys, aukštos kategorijos komfortiški viešbučiai, vaizdingas kraštovaizdis bei istorinis paveldas. Kurortas puikiai tiks poilsiui su šeima. Nesebaras – puikus pasirinkimas norintiems suderinti poilsį paplūdimyje su įdomiais pasivaikščiojimais istorinio miesto gatvėmis.
Obzoras – populiarus kurortas tarp kalnų ir jūros, turintis 6 km ilgio smėlio paplūdimį, apsuptą vynuogynų. Kurortas yra vienas saugiausių ir ramiausių Bulgarijoje, su skaidria ir ramia jūra. Šis miestelis turi jaukų centrą, kuriame galima pasivaikščioti ir paskanauti vietos patiekalų viename iš restoranėlių. Kalnai ir išskirtinis senosios architektūros palikimas – puiki alternatyva paplūdimio poilsiui.
Šv. Vlasas – tai vienas naujausių kurortų Bulgarijoje – gražus nedidelis pakrantės miestelis. Kalnai čia nusileidžia beveik iki pačios pakrantės ir sukuria nuostabią aurą bei jaukią atmosferą. Be to, puikūs paplūdimiai, išskirtinis regiono klimatas – tiesiog ideali vieta pailsėti. Šv. Vlaso pasididžiavimas – jachtų uostas Marina. Tai pati didžiausia Bulgarijos prieplauka, kurioje galima ne tik išsinuomoti, bet ir nusipirkti sau jachtą.
Elenitė – tai nedidelė absoliučios ramybės oazė. Jaukus, pasislėpęs vaizdingų kalnų papėdėje ir, žinoma, skalaujamas šiltos Juodosios jūros – jis idealiai tiks trokštantiems tylių atostogų, nedrumsčiamų barų ir naktinių klubų gausmo. Žalumoje išsibarsčiusios nedidukės keliaaukštės vilos bei prabangūs šiuolaikiniai viešbučiai, visi be išimties siūlantys kokybiškas SPA procedūras. Puikiai sutvarkytas ir Elenitės paplūdimys, jis tęsiasi 1 km, tad jame visada atrasite vietos ramiam poilsiui. Tyla, ramybė, gaivus oras ir spygliuočių miškai – puikus derinys ne tik norintiems gerai pailsėti, bet ir trokštantiems pagerinti savo sveikatą. Apsistojusiems viename iš Elenitės viešbučių įėjimas į greta esantį vandens pramogų parką yra nemokamas, tačiau kai kurios jame teikiamos paslaugos gali būti už papildomą mokestį (pavyzdžiui, gultai, skėčiai).
Saulėtasis krantas – didžiausias Bulgarijos kurortas, iš pietų skalaujamas Juodosios jūros, o iš šiaurės supamas Stara Platinos kalnų masyvo. Kurorto paplūdimys, turintis mėlynosios vėliavos apdovanojimą, platus ir ilgas (ilgis ~ 8 km, o plotis 30-100 m), jūra gilėja nuosekliai. Kurorte poilsiautojai gali mėgautis įvairiu vandens sportu: burlaiviais, burlentėmis, vandens slidėmis su parašiutais, plaukiojimą jachtomis, valtimis. Kurorte gausu naktinių klubų, diskotekų, restoranų, tavernų, kazino. Remiantis turistų nuomone ir lankomumu, populiariausi naktiniai klubai Saulėtojo Kranto kurorte yra „Revolution“ ir „Iceberg“. Naktinio gyvenimo šurmulys čia tęsiasi iki pat ryto. Kurorte ypatingas dėmesys skiriamas aktyviam vaikų poilsiui.
Šv. Konstantinas ir Elena – mažas ir uždaras kurortas, pasižymintis ramybe. Šv. Konstantinas garsus mineralinio vandens terapija ir sveikatos gydymu. Kurorte galima mėgautis pasivaikščiojimais parko alėjomis, plaukioti jūroje ir lepintis saulės voniomis paplūdimiuose, o vakarais laiką praleisti įvairiuose restoranuose, kurie siūlo folklorinius pasirodymus bei mėgautis tradiciniais valgiais. Tai viena geriausių vietų poilsiui su visa šeima ir mažais vaikais.
Pomorjė. Bulgarai šį kurortą vadina aristokratišku. Kurortą iš sausumos supa druskingi ežerėliai (daugelyje jų išgaunama jūros druska), o į šiaurę nuo miestelio tyvuliuoja Pomorjė ežeras, garsėjantis savo gydomuoju purvu. Tad nenuostabu, kad Pomorjė miestelis yra ir vienas svarbiausių balneologinių (jūros, mineralinių šaltinių, saulės ir klimato poveikį naudojančių gydimo tikslams) Bulgarijos kurortų, į kurį vykstama ne tik pasimėgauti jūra, bet ir sustiprinti sveikatą vietinėse gydyklose. Paplūdimiai Pomorjė kurorte – ypatingi. Smėlis čia beveik juodos spalvos, nes jame gausu geležies. Šį smėlį bulgarai taip pat laiko gydomuoju ir naudoja įvairioms gydomosioms procedūroms.
Paplūdimiuose skėčių ir gultų nuomos kaina gali svyruoti priklausomai nuo kurorto ir net jo dalies – maždaug 10-14 levų (17-24 Lt) už dieną. Mažiausiai – po 3 levus – mokėsite Burgase, po 8 levus Saulėtame krante. Didesniuose ir populiaresniuose kurortuose bei arčiau centrinės jų dalies paplūdimiuose teikiamų paslaugų kainos aukštesnės. Pasirinkus viešbučius su sistema „viskas įskaičiuota“ Albinoje ar Rivjeroje, gultais ir skėčiais paplūdimiuose galima naudotis nemokamai. Apytikslė vieno skėčio ar vieno gulto kaina yra 7-12 Bulgarijos levų, o nepaskubėjus galima rasti ir už 5 levus. Rezervuojantis gultus ir skėčius ilgesniam laikotarpiui (pavyzdžiui, savaitei) ir pasiderant, dažnai suteikiama nuolaida.

LANKYTINOS VIETOS

Varna – uostamiestis Rytų Bulgarijoje prie Juodosios jūros. Tai trečias pagal dydį Bulgarijos miestas, galintis pasigirti tūkstančio metų istorija. Šio miesto kapavietėse rastas lobis – seniausi pasaulyje auksiniai daiktai – dabar saugomas Varnos archeologijos muziejuje. Varnoje gausu muziejų, kavinių, restoranų, diskotekų, parduotuvių. Įdomūs istorijos, etnografijos, jūrų muziejai, jūrų sodas su didžiuliu akvariumu. Linksmiausia Varnos pramoga – Primorsko parko delfinariumas.
Balčikas – vienas gražiausių Bulgarijos miestų prie jūros, įkurtas ant kalkakmenio uolų prieš 2500 metų. Miestelis įžymus savo unikaliu renesanso, gotikos ir rytietiško stiliaus architektūriniu ansambliu. Tai buvusios Rumunijos karalienės Marijos rezidencija. Už 1,5 km nuo miesto centro įsikūręs Botanikos sodas, kuriame sukaupta 600 unikalių augalų rūšių iš viso pasaulio. Parke galima pamatyti nuostabią, vieną gražiausių ir didžiausių Europoje kaktusų alėją.
Sozopolis – seniausia graikų kolonija Juodosios jūros pakrantėje. Sozopolio miestas, įsikūręs Burgaso įlankos pietuose, šiandien turistus traukia ypatinga senamiesčio aura. Šiame mieste verta aplankyti viena garsiausių Sezopolio vietų – „Pagalbos miestą“. Tai bažnyčių tinklas, ypatinga architektūra praturtinantis miesto portretą. Sozopolį pamėgę menininkai, rašytojai ir keliautojai, vertinantys autentišką senamiesčio architektūrą.
Akmenų miškas – 18 km nuo Varnos nutolęs akmenų miškas buvo atrastas XIX a. 50 kv. m ploto smėlio dykumoje išsibarstė 300 įmantrių formų akmenų, vieni jų – net 6 m aukščio ir 2 m skersmens, o kai kurie iš jų – tuščiaviduriai. Tai vienintelės Europoje tokiu būdu susidariusios uolienos. Skaičiuojama, kad akmenys pradėjo formuotis prieš 50 mln. metų. Šių paslaptingų darinių kilmė aiškinama įvairiai. Dėl nuostabiai lygaus paviršiaus iš pradžių buvo manyta, kad tai – senovės šventykla, sukurta žmonių. Tiesa, šią versiją paneigė mokslininkai. Jie įrodė, kad akmenų miškas – ne vietinių šventykla, o dar vienas gamtos stebuklas.
Rožių slėnis. Rožė – vienas iš Bulgarijos simbolių. Rožių slėnyje yra auginamos ypatingos rožės, iš kurių gaminamas aliejus, tris kartus brangesnis už auksą (teigiama, kad 85% viso pasaulio rožių aliejaus pagamina būtent bulgarai). Šis slėnis įsikūręs 710 m aukštyje netoli miesto Kazanluk. Įspūdingiausias metas Rožių slėnyje – gegužė. Tada pražysta rožės ir atrodo, kad visas slėnis virto viena kvapnia rožių jūra.
Rilos vienuolynas. 1983 m. šis vienuolyno kompleksas buvo įtrauktas į pasaulinio UNESCO paveldo objektų sąrašą. Tai viena žymiausių ir populiariausių Pietų Europoje lankomų vietų. 300 pastatų kompleksas pasižymi ne tik įspūdingu dydžiu, architektūriniais ansambliais, freskomis, bet ir ilga bei spalvinga istorija, menančia ne vien aukso, bet ir priespaudos laikus. Nuo Rilos vienuolyno galima grožėtis net 36 viršukalnėmis, siekiančiomis 2000 m aukštį, Rilos kalnuose.
Pirino nacionalinis parkas – tai pietvakarių Bulgarijoje, Blagovjegrado srityje, Pirinų kalnuose, 1008-2914 m aukštyje, plytintys gamtos draustiniai. Vasarą į Pirino parką kylama pasigrožėti net 175 kalnuose pabirusiais skaidraus vandens ežerėliais, esančiais ledynmečiu susiformavusiose terasose. Iš jų liejasi smarkios upės, kad besiverždamos apačion akmeninėmis sienomis virsta gražuoliais kriokliais. Šis parkas kartu ir retų nykstančių gyvūnų bei augalų namai. Čia auga ir seniausiu Bulgarijoje tituluojamas medis – apie 1300 metų skaičiuojanti Baikušo pušis. 16 m pušis yra Bulgarijos valstybės bendraamžė!
Kaliakros iškyšulys. Jame karaliauja vėjas. Tai 2 km į Juodąją jūrą nutįsęs siauras žemės ruožas. Kaliakroje išlikę viduramžių tvirtovės, pastatytos ant 70 m aukščio uolų, griuvėsiai, o pats iškyšulys apipintas legendomis. Vienoje iš olų įsikūręs archeologijos muziejus ir restoranas. Anot bulgarų, tik čia sutinkamas pats gražiausias saulėlydis visoje šalyje. Rekomenduojama turėti žiūronus – prie iškyšulio galima pamatyti delfinų.
Devetashkos ola. Įspūdinga ola su didelėmis kiaurymėmis viršuje yra Bulgarijoje šalia Devetaki kaimelio, dešiniajame Osam upės krante. Ola tęsiasi ~2,5 km, o ties įėjimu jos aukštis siekia net 35 m. Čia randama daug liekanų netgi iš paleolito eros.

VIRTUVĖ

Tradiciniai Bulgarijos valgiai – tai įvairiais būdais paruoštos daržovės, mėsos ir žuvų patiekalai. Populiarūs vaisiai, kiauliena, jautiena, sūris, brinza, prieskoniai. Bulgarų virtuvei didelę įtaką padarė turkų bei balkanų virtuvės. Pirmenybė teikiama daržovėms, kurios yra pagardinamos įvairiausiais prieskoniais. Maistas dažniausiai pateikiamas moliniuose induose. Ypač didelė salotų įvairovė, populiarios ir tirštos sriubos. Mėsa – daugelio patiekalų pagrindas. Verta paragauti „šopska salata“ (daržovių salotos su bulgariška brinza), „tarator“ (bulgariški šaltibarščiai :) ), „kiufteta“ (kotletukai), „meso na skara“ (mėsa, kepta ant grotelių).
Bulgarai mėgsta turkiškus ir Viduriniųjų Rytų desertus, pvz., baklava (sluoksniuotas pyragėlis, įdarytas pistacijų riešutais saldžiame sirupe) ir kadayif (smulkinti kviečiai su riešutais sirupe). Taip pat mėgsta įvairius pyragėlius torta, įdarytus vaisiais, šokoladu ar ledais.
Bulgarai mėgsta gerti stiprią kavą, žolelių arbatas. Bulgarijoje populiari slyvų ir anyžinė degtinė – rakija, vietinis vynas ir alus.

NAUDINGA INFORMACIJA

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Bulgariją galioja tiek pasas, tiek asmens tapatybės kortelė.

Pinigai. Bulgarijos valiuta yra Bulgarijos levas (BGN). Jo kaina ~ 1,96 BGN už 1 EUR. Lengvai keičiamas keityklose ir iš dolerių, ir iš eurų. Levo ir euro santykis yra pastovus (1 EUR = 1,95583 BGN), tačiau gali kisti priklausomai nuo kurorto. Levo ir dolerio santykis yra pastoviai kintantis. Keliaujant po Bulgariją patartina turėti grynųjų pinigų. Nors daugelyje didžiųjų viešbučių ar prekybos centrų galėsite atsiskaityti kreditine kortele, toks atsiskaitymas šalyje nėra labai išvystytas ir populiarus.

Kainos. Kainos šalyje yra panašios ar net kiek žemesnės nei Lietuvoje, tačiau turistinėse zonose jos aukštesnės nei kitose Bulgarijos dalyse ir jų galima tikėtis panašių į kainas kituose Pietryčių Europos kurortuose. Maistas ir gėrimai Bulgarijoje nėra brangūs, tačiau kiekviename kurorte ar skirtingo tipo parduotuvėse gali skirtis. Mažesnėse parduotuvėse prekės brangesnės 10 – 20 %. Vaisiai ir daržovės pigesni turguose. Orientacinės kainos prekybos centruose: vaisiai sezono metu 1-2 BGN, arbūzai 0,5 BGN, sūris 9-10 BGN, sultys 2 BGN, vynas 3-6 BGN, alus 1 BGN. Kavinėse: pagrindinis patiekalas 4-7 BGN, salotos 300 gr. 4-6 BGN, jūros gėrybių patiekalas 10 BGN, ant grotelių keptos mėsos patiekalas su garnyru 7-9 BGN, desertas 3-4 BGN.

Suvenyrai. Bulgarija garsėja savo paveldu, tad galite parsivežti staltiesių, molinių indų, odos dirbinių, rožių aliejaus ir kitų rožių produktų, bulgariško vyno, tradicinių rankų darbo gaminių ir drabužių.

FOTOGALERIJOS

BULGARIJA. Cvetanos fotografijos iš kelionės į Bulgariją >

BULGARIJA. Viltės fotografijos iš kelionės į Bulgariją >

Gintarė :