X

Vizos. Ką reikia žinoti?

Vizos yra kur kas daugiau nei tik puikus paso priedas, leidžiantis vartant jo lapus prisiminti buvusias keliones. Tai oficialus kitos valstybės išduotas dokumentas, leidžiantis atvykti į šalį tam tikram laikotarpiui. Kaip sužinoti, ar jūsų planuojamai kelionei reikalinga viza ir kaip ją gauti? Visi atsakymai pateikiami žemiau.

Ar visos vizos yra tokios pačios?

Ne, kiekviena šalis turi skirtingą vizų išdavimo tvarką.
Kai kurios šalys išduoda specifines vizas tam tikrai keliautojų grupei pagal kelionės tikslą (turistines, verslo, studentiškas, žurnalistų ir kt. vizas).
Vienos vizos galioja tik kelias dienas, o kitos – net kelis mėnesius; tam tikros vizos galioja tik vienai šaliai, o kitos galioja keliose šalyse (tai itin svarbu, kuomet planuojate keliauti per kelias šalis ir grįžti tuo pačiu maršrutu). Su vienomis vizomis šalies sieną gali kirsti tik vieną kartą (single entry), o su kitomis – du ar daugiau kartų. Jei vykstate į pasirinktą šalį ir reikia pervažiuoti valstybę, į kurią vykstant reikalinga viza, jums prireiks tranzitinės vizos.
Kai kurios valstybės (pvz., Europos Sąjungos narės) net nereikalauja turėti vizos (jeigu šalyje apsistosite ne ilgesniam nei 90 dienų laikotarpiui).
Nepamirškite, jog kainos ir vizų taikymo procesai nuolatos kinta, todėl būtina pasitikrinti informaciją prieš kiekvieną kelionę.

Atskira informacija apie vykimą į JAV

Dar 2008 m. Lietuva prisijungė prie Kelionių į JAV supaprastinimo programos ir Lietuvos Respublikos piliečiai gali vykti į Jungtines Valstijas turizmo ar biznio tikslais iki 90 dienų be vizų. Tačiau prieš vykstant į JAV reikia užpildyti specialią formą ir sumokėti nustatytą mokestį už kelionės patvirtinimą. Tačiau gautas kelionės patvirtinimas negarantuoja, kad būsite įleistas į šalį. Tą sužinosite tik atvykę į JAV pasienio punktą oro uoste ar kt. ir pasikalbėję su pasienio pareigūnu.

Svarbu žinoti, kad dalyvaujančių Kelionių į JAV supaprastinimo programoje šalių piliečiai gali vykti į JAV be vizų tik turėdami saugius biometrinius pasus.
Jeigu asmuo vyksta į JAV kitais tikslais ar planuoja būti Amerikoje ilgiau nei 90 dienų, privalo JAV ambasadoje gauti atitinkamos kategorijos neimigracinę JAV vizą.

Kaip žinoti, ar man reikalinga viza?

Kruopščiai išnagrinėkite visą informaciją, kurią surandate. Sužinoti, ar jums reikalinga viza, turite būtent jūs – ne aviakompanija, kurios paslaugomis naudojatės, ne jūsų kelionės agentas ar mama. Vizų išdavimo taisyklės nuolat kinta, tad nepasitikėkite atsitiktiniais internete paieškoje pateiktais atsakymais. Patikimos informacijos ieškokite tos šalies, į kurią planuojate vykti, ambasados tinklalapyje. Čia jūs rasite ne tik naujausią informaciją, bet ir telefonų numerius, kuriais galite skambinti prireikus išsamesnės informacijos. Arba galite pasitikrinti informaciją LR Užsienio reikalų ministerijos svetainėje.

Kokią informaciją aš turėsiu suteikti, norėdamas gauti vizą?

Paprastai yra prašoma užpildyti tam tikrą anketą (dažniausiai ją galite atsisiųsti iš planuojamos aplankyti šalies ambasados tinklalapio). Šioje anketoje būna tam tikri pagrindiniai klausimai (vardas, gimimo data, profesija, paso numeris, planojamos kelionės data ir t.t.). Taip pat turėsite nurodyti kontaktinį adresą toje šalyje, į kurią vyksite – pirmosios nakvynės adreso dažniausiai pakanka.

Ką dar turiu padaryti?

Tikėtina, kad jums reikės nusiųsti savo pasą (būtinai siųskite registruotu laišku arba su kurjerių pagalba). Darykite tai tinkamu laiku ir kuomet neturite jokių kitų keliavimo planų – gali būti, jog paso neatgausite net kelias savaites.
Kai kuriose šalyse gali reikalauti jūsų vienos ar kelių dokumentinių nuotraukų (jos turi atitikti tam tikrus reikalavimus), išsamaus planuojamo maršruto aprašymo, sveikatos pažymos, skiepų paso ir pan. Nepamirškite, jog turėsite sumokėti vizos mokestį.>
Kai kurių vizų gavimas yra itin sudėtingas. Pavyzdžiui, Rusijos viza kainuoja labai brangiai ir yra reikalaujama užpildyti ilgas ir neįtikėtinai detalias anketas internetu. Reikia pateikti jums skirtą kvietimą iš asmens, gyvenančio Rusijoje (tinka ir viešbučio ar kelionių agentūros laiškas).

Ir atvirkščiai, kai kurių vizų gavimas yra labai paprastas. Pavyzdžiui, dauguma Europos Sąjungos piliečių, planuojančių apsilankyti Australijoje, gali prašyti eVisitor vizos, kuri yra nemokama bei lengvai užpildoma internetu.

Kur aš gausiu vizą?

Paprastai dėl vizų išdavimo kreipiamasi internetu, paštu arba per šalies, į kurią planuojate vykti, ambasadoje dirbantį žmogų. Galima pasinaudoti ir kelionių agentūros paslaugomis, kur už papildomą mokestį yra sutvarkomi visi vizos išdavimo dokumentai.
Kai kuriose šalyse vizos išduodamos tik atvykus į šalį: jūs užpildote anketą ir sumokate mokestį atvykę į oro uostą ar pasienį. Įsitikinkite, jog tokia galimybė iš tiesų yra. Siūlome visus pasirinkimus tinkamai apmąstyti – gal sutaupysite laiko užpildę anketą prieš atvykimą?
Jeigu jūs gausite vizą tik atvykę į šalį, prieš išvykdami įsitikinkite, jog turite viską, ko yra reikalaujama. Pavyzdžiui, tinkamą sumą apmokėti vizai (reikalinga valiuta), paso nuotrauką (jeigu buvo reikalaujama) ir kt.

Kada aš gausiu vizą?

Jeigu jūs negalite gauti vizos atvykimo metu, pradėkite ruošti visus dokumentus gerokai prieš kelionę – duomenų apdorojimo bei vizos paruošimo laikas gali varijuoti nuo kelių dienų iki kelių mėnesių. Kai kurios šalys siūlo “Express” paslaugas – jūsų prašymas peržiūrimas ir apdorojamas greičiau nei per dieną, bet tai labai padidina vizos kainą.

Kas atsitiks, jei liksiu ilgiau nei man leista?

Nesielkite taip – tai tik sukels jums beprotiškus galvos skausmus. Žinoma, iš karto pasibaigus jūsų vizos galiojimo laikui jūsų paieška nebus paskelbta, bet problemos atsiras, kuomet išvykdami pateksite į pasų kontrolę. Taisyklės įvairiose šalyse skiriasi ir taikomos nuobaudos priklauso nuo to, kaip ilgai virš vizos galiojimo laiko jūs pasilikote ir kokio tipo jūsų viza yra, bet atminkite, jog jums gali būti uždrausta atvykti į šalį tam tikram nustatytam laikotarpiui – galbūt net visiems laikams. Taigi, nerizikuokite, kad jums uždraustų sugrįžti į jūsų svajonių šalį, ir negadinkite savo kelionės nemaloniu ir painiu aiškinimusi pasienio poste – šiek tiek detalesnė informacijos paieška gali leisti jums kirsti sieną be jokių nemalonių nutikimų bei staigmenų ;)

Ar galiu keliauti į užsienį su leidimu gyventi Lietuvoje?

Leidimas laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje – dokumentas, kuris suteikia užsieniečiui teisę laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje nurodytą laiką (išduodamas vieniems metams arba trumpesniam laikotarpiui, o lietuvių kilmės asmenims ir užsieniečiams, išsaugojusiems teisę į Lietuvos Respublikos pilietybę – penkeriems metams). Šis leidimas išduodamas užsieniečiui, kuris nėra Europos Sąjungos valstybės narės pilietis. Leidimo laikinai gyventi galiojimo metu, trečiųjų šalių pilietis turi teisę pasirinkti savo gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikoje, ją keisti ir be vizų keliauti visoje Šengeno erdvėje.
Leidimas nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje įforminamas penkeriems metams, o praėjus šiam terminui – keičiamas. Jis patvirtina užsieniečio nuolatinio gyventojo statusą. Leidimas nuolat gyventi LR panaikinamas, jeigu užsienietis gyvena ne ES valstybėje narėje ilgiau negu 12 mėnesių iš eilės.
Vienos iš Šengeno valstybių išduotas galiojantis leidimas gyventi atstoja Šengeno vizą ir jis automatiškai suteikia teisę vykti ir į kitas Šengeno erdvės valstybes. Jei vykstama į Šengeno erdvei nepriklausančias valstybes, gali reikėti tų valstybių vizų.
Šengeno erdvei priklauso: Austrija, Belgija, Danija, Graikija, Ispanija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Suomija, Švedija, Vokietija, Lietuva, Latvija, Čekija, Estija, Lenkija, Malta, Slovakija, Vengrija, Slovėnija, Islandija, Norvegija ir Šveicarija.
Šengeno nuostatų netaiko šios šalys: Airija, Bulgarija, Jungtinės Karalystės, Kipras, Kroatija ir Rumunija. Tačiau šių šalių vizų gavimui yra numatyta supaprastinta vizų gavimo reikalavimai. Prieš vykstant į šias šalis reikia kreiptis į tos šalies ambasadą ir pasitikslinti, kokių papildomų dokumentų reikės.
Apie savo gyvenamosios vietos pasikeitimus užsienietis privalo pranešti teritorinės policijos įstaigos migracijos padaliniui. Išvykstant iš Lietuvos Respublikos ilgesniam negu 6 mėn. laikotarpiui, privaloma deklaruoti išvykimą.
Apie leidimus gyventi Lietuvos Respublikoje, išdavimų ir keitimų pagrindus, reikalingus dokumentus, viso proceso eigą ir kitą reikalingą informaciją galima rasti Migracijos departamento tinklapyje.

Pastaba! Kertant sieną su leidimu gyventi privaloma turėti su savimi ir pasą.

Gintarė :