X

Vaistai ir maisto papildai bagaže

Vaistai ir maisto papildai bagaže 
Pastebėjome, jog mūsų skaitytojams informacijos apie vaistų ir maisto papildų gabenimą rankiniame ar registruotame bagaže niekada nebus per daug, todėl nutarėme susisteminti, ką turėtumėte žinoti apie vaistų gabenimą.

PAGRINDINĖ INFORMACIJA

Pagrindinė informacija ir klausimai apie vaistus ir maisto papildus bagaže

Svarbiausia žinoti šiuos dalykus:
– Kiekviena situacija yra skirtinga, individuali ir svarbi kiekvienam, o taisyklės yra painios ir kiekvienai atskirai situacijai nepritaikytos.
– Vaistai gali sukelti įtarimą tik dėl itin didelio kiekio, viršijamo leidžiamo skysčio kiekio (jei rankinis bagažas) arba turint pagrindo manyti, kad šie vaistai priskiriami pavojingų medžiagų grupei.
– Kartu su receptiniais vaistais rankiniame bagaže turėkite receptą arba jo kopiją. Vaistų negalima vežtis daugiau, negu nurodyta recepte (arba jo kopijoje). Galioja tik jūsų vardu išrašytas receptas.
– Jei vaistas kompensuojamas, turėkite kompensuojamųjų vaistų pasą.
– Be gydytojo recepto (arba jo kopijos) negalima per sieną vežtis vaistų, kurių sudėtyje yra narkotinių arba psichotropinių medžiagų.
Keliaujant su registruotu bagažu visuomet egzistuoja praradimo ar sugadinimo tikimybė, tad nerekomenduojame jame vežti vaistų ar svarbių medicininių dokumentų.
Keliautojai, vykstantys į Europos Sąjungos šalis autobusu ir vežantys individualioms reikmėms receptinius vaistus taip pat privalo su savimi turėti recepto kopiją ar gydytojo pažymą, patvirtinančią, kad jų vežami vaistiniai preparatai yra gydytojo paskirti, o vaistų kiekis yra reikalingas gydymui. Turint recepto kopiją ar gydytojo pažymą galima įsivežti 6 – 9 to paties pavadinimo, farmacinės formos, stiprumo ir dozuočių kiekio originalias vaistinių preparatų pakuotes. Daugiau kaip 10 originalių to paties vaisto pakuočių ar daugiau kaip 10 skirtingų pavadinimų vaistinio preparato pakuočių galima įsivežti tik turint tai įrodančią gydytojo pažymą. Be recepto ar gydytojo pažymos leidžiama įsivežti ne daugiau kaip 5 originalias nereceptinių vaistų pakuotes.

NARKOTINIAI IR PSICHOTROPINIAI VAISTAI BAGAŽE

Narkotinių ir psichotropinių vaistų vežimas kontroliuojamas visose šalyse, bet vienodų tarptautinių kontrolės taisyklių nėra. Kad nekiltų problemų, rekomenduojame dėl tam tikrų vaistams taikomų įvežimo reikalavimų kreiptis į atitinkamos šalies, į kurią vysktate, muitinę.

Keleiviai, vežantys narkotinius/psichotropinius vaistus per Lietuvos sieną (išvykdami ir atvykdami), privalo laikytis šių taisyklių:
– narkotinius ar psichotropinius vaistus galima vežtis tik asmeniniam vartojimui sveikatos priežiūros tikslais;
– vykstant į Šengeno valstybę kartu su vaistais būtina turėti asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduotą nustatytos formos pažymą, o vykstant į ne Šengeno valstybę – vežamų vaistų receptų kopijas;
– pažyma arba receptas gali būti išduotas tik keliaujančio asmens vardu;
– negalima vežti daugiau vaistų, negu nurodyta pažymoje arba recepte (jo kopijoje);
– vykstant į Šengeno valstybę narkotinių vaistų vežtis galima ne ilgesniam kaip 30 dienų laikotarpiui, o vykstant į ne Šengeno valstybę – ne ilgesniam kaip 15 dienų laikotarpiui;
– psichotropinių vaistų galima vežtis ne ilgesniam kaip 30 dienų laikotarpiui;
– vaistus privaloma laikyti originaliose pakuotėse.

DAŽNIAUSIAI UŽDUODAMI KLAUSIMAI APIE VAISTUS BAGAŽE

Keliauju atostogauti. Ar galiu rankiniame ar registruotame bagaže vežtis vaistų nuo skausmo, virškinimo, peršalimo nedidelį kiekį savo reikmėms?
Taip, be jokios abejonės galima.

Ar galiu skraidintis maisto papildus / steroidus / anabolikus? Jei taip, kokį kiekį?
Taip, maisto papildus bagaže gabenti galima, jei jie skirti jūsų asmeniniam vartojimui. Priklausomai nuo vaistų ar maisto papildų, kiekis asmeniniam vartojimui gali apimti nuo 30 iki 100 vartojimo dienų.
Maisto papildus galite vežtis, jei jie yra originalioje pakuotėje. Pakuotė turi būti nepažeista, su visomis etiketėmis, lipdukais ir instrukcijomis. Leistinas kiekis yra ne daugiau kaip 10 originalių pakuočių. Pakuotės dydis nesvarbus. Viršijus 10 pakuočių, maisto papildus reikėtų papildomai registruoti ir įrodinėti, jog visa tai nėra skirta perpardavinėjimui.  Gali būti pareikalautas įsigijimo dokumentas (čekis ar sąskaita). 
Bagažas neturėtų viršyti nustatytų apribojimų.

Ar galiu gabenti insuliną?
Insuliną galima gabenti rankiniame bagaže, tačiau prieš saugumo patikrą jį reikia išimti iš rankinio bagažo ir pateikti patikrai atskirai. Kadangi tai medicininės paskirties skystis, jis neskaičiuojamas į bendrą skysčių apribojimą. Dokumentas apie jums paskirtą gydymą insulinu privalomas (jei neturite pažymos, galite turėti su savimi vaistų pasą – jo užteks).

Ar galima rankiniame bagaže vežtis ampules su švirkštais?
Švirkštą galima vežtis rankiniame bagaže, jei jo adata ne ilgesnė nei 6 cm. Skysčių tūrio apribojimai rankiniame bagaže netaikomi vaistams, reikalingiems skrydžio metu. Visiems receptiniams vaistams reikalingos gydytojo pažymos.

Ar galima gabenti kontraceptines tabletes?
Galima. Jeigu jos receptinės, su savimi turėkite recepto kopiją ar gydytojo pažymą.

Visuomet egzistuoja nenuspėjamas žmogiškasis faktorius. Apie jį mums kalbėti sudėtinga. Nepamirškite, kad nei mes, nei tikrinantis personalas nesame nei gydytojai, nei vaistininkai.

Daugiau informacijos, ko negalima vežtis rankiniame ir registruotame bagaže skrydžio metu.

Pastaba.  Nuo 2015.10.01 į Norvegiją draudžiama įvežti bet kokius užsienietiškus vaistus, skirtus net asmeniniam naudojimui. Tai liečia ir vaistus iš ES šalių. Privatūs asmenys į šalį įsivežti galės nereceptinius medikamentus, kurie yra registruoti Norvegijoje, t.y. ant jų pakuotės bei informaciniame lapelyje pateikiama informacija norvegų kalba. Įsivežti receptinius vaistus taip pat bus galima, tik nedideliais kiekiais, ne ilgesniam nei 3 mėnesių vartojimui, o be norvegiškos registracijos bus reikalaujama ir papildomų įrodymų, jog vaistai skirti būtent jums (recepto, arba gydytojo identifikacinių žymenų ant vaistų pakuotės, medicininių išrašų). Naujoji tvarka galioja tik siunčiantis paštu/internetu.

Kilus papildomiems klausimams, tikslios informacijos teiraukitės Vilniaus oro uosto muitinėje tel. 8 5 233 0317.

Gintarė :