X

Vaikų kelionių dokumentai. Ką reikia žinoti?

Dažnai sulaukiame klausimų iš keliautojų, susipainiojusių tarp taisyklių, kokių gi kelionės dokumentų reikia, kuomet keliaujama su vaiku arba vaikas keliauja vienas. Taip, taisyklių išties daug, nes kiekviena institucija turi savas taisykles. Dažniausiai jos yra tarpusavyje nesusijusios, todėl svarbu laikytis jų visų atskirai. Ir neatidėliokite kelionės dokumentų paruošimo paskutinei dienai prieš išvykstant, nes, pritrūkus laiko, kelionė gali pasibaigti dar neprasidėjusi.

Dokumentai pasienio tarnyboms

Vykstant į užsienio valstybes su Lietuvos Respublikoje gyvenančiais vaikais, neturinčiais 18 metų (išskyrus asmenis iki 18 metų, sudariusius santuoką, arba teismo tvarka pripažintus veiksniais – emancipuotus), svarbu turėti reikiamus ir galiojančius dokumentus.

Visais atvejais, nesvarbu, ar vaikas vyksta į užsienio valstybę su abiem tėvais (įtėviais) ar vienu iš jų, globėju (rūpintoju), įgaliotu atstovu ar vienas, vykstant per sieną pasienio kontrolės punkto pareigūnams būtina pateikti vaiko asmens tapatybės dokumentą – pasą arba asmens tapatybės kortelę. Atkreiptinas dėmesys, kad vaiko gimimo liudijimas nėra asmens tapatybės dokumentas, tinkamas keliauti į užsienį. Jei asmens dokumentas negalioja, dingęs, grįžti į savo šalį galima su asmens grįžimo pažymėjimu.
Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad ne visos šalys, pvz., Turkija, Egiptas, Tunisas, asmens tapatybės kortelę pripažįsta kelionės dokumentu, todėl vaikui būtina turėti pasą.
Vaikų asmens dokumentai galioja trumpesnį laiką (2-5 metus), todėl ruošdami vaiką kelionei tėvai turėtų atkreipti dėmesį į jo asmens dokumento galiojimo laiką. Beje, daugelis šalių reikalauja paso galiojimo ilgesnio nei 6 mėnesiai nuo kelionės pabaigos.
Pats dokumento gavimas nėra ilgas procesas. Jei vaikas turėjo Lietuvos Respublikos pilietybę patvirtinantį dokumentą – vaiko kelionės dokumentą, asmens tapatybės kortelę, pasą arba Lietuvos Respublikos piliečio pasą, tai jį pakeisti ilgai neužtrunka – dokumentas gali būti keičiamas ir skubiai – per vieną arba per penkias darbo dienas.

Jeigu vaiko kelionės tikslas yra Šengeno valstybė, tai taikomas Šengeno susitarimas ir nesvarbu, ar vaikas vyktų su tėvais, ar su vienu iš tėvų, ar su lydinčiu asmeniui ar net vienas, vieno iš tėvų sutikimo nereikia turėti ir valstybės sienos apsaugos pareigūnas jo nereikalaus. Tokiu atveju vykti pas notarą ir patvirtinti vaiko išvykimo į užsienio valstybę nereikia.

Šiuo metu visos Šengeno nuostatos galioja Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Danijoje, Estijoje, Graikijoje, Islandijoje, Ispanijoje, Italijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Lichtenšteine, Lietuvoje, Liuksemburge, Maltoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Suomijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Vengrijoje ir Vokietijoje.

Šengeno erdvės reikalavimai netaikomi tokioms ES valstybėms kaip Didžioji Britanija, Airija, Bulgarija, Kipras, Rumunija. Vadinasi, jei vaikas vyksta į šias ir kitas ne Šengeno šalis, jo tėvams ar globėjams jau prieš kelionę reikės kreiptis į notarą, kad patvirtintų tėvų sutikimą dėl vaiko kelionės į užsienį.
Papildomi dokumentai turi būti pateikti atsižvelgiant į tai, su kuo vaikas vyksta į kitas, ne Šengeno, užsienio valstybes:
– Jei vaikas vyksta į užsienio valstybę su vienu iš tėvų, pasienio kontrolės punkto pareigūnams reikia pateikti tik vaiko asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Antrojo iš vaiko tėvų rašytinio sutikimo pateikti nereikia. Tuo atveju, kai vaiko pavardė nesutampa su vieno iš tėvų, su kuriuo vaikas išvyksta į užsienio valstybę, pavarde, Lietuvos Respublikos pasienio kontrolės punkto pareigūnų reikalavimu pateikiamas vaiko gimimo liudijimas.
– Jei vaikas vyksta į užsienio valstybę su lydinčiu asmeniu, kartu su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu pasienio kontrolės punkto pareigūnams turi būti pateikiamas bent vieno iš vaiko tėvų arba globėjo (rūpintojo) rašytinis sutikimas, kad vaikas vyktų su jį lydinčiu asmeniu, ir šio sutikimo kopija. Sutikime parašo tikrumas turi būti paliudytas notaro arba Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos pareigūno, arba seniūno.
– Jei vaikas vyksta į užsienio valstybę vienas, kartu su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu pasienio kontrolės punkto pareigūnams turi būti pateikiamas bent vieno iš vaiko tėvų arba globėjo (rūpintojo) rašytinis sutikimas, kad vaikas vyktų vienas, ir šio sutikimo kopija. Sutikime parašo tikrumas turi būti paliudytas notaro arba Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos pareigūno, arba seniūno.
– Kai vaikas vyksta į užsienio valstybę su organizuota vaikų grupe į ekskursiją, turistinę kelionę ar kitas organizuotas keliones (su sporto, mokslo, meno ar kitais kolektyvais), kartu su asmens tapatybę patvirtinančiais dokumentais pasienio kontrolės punkto pareigūnų reikalavimu turi būti pateiktas kelionės organizatoriaus parašu ir antspaudu patvirtintas raštas, kuriame turi būti nurodytas išvykstančių vaikų ir juos lydinčių asmenų vardinis sąrašas, ir šio rašto kopija. Už šio sąrašo sudarymą atsakingas kelionės organizatorius. Vaiko duomenys į sąrašą gali būti įtraukiami tik gavus bent vieno iš vaiko tėvų arba globėjo (rūpintojo) rašytinį sutikimą. Sutikime parašo tikrumas turi būti paliudytas notaro arba Lietuvos Respublikos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos pareigūno, arba seniūno. Tėvų, globėjų (rūpintojų) sutikimus turi saugoti kelionės organizatorius.
Vaiko, kuriam yra nustatyta globa (rūpyba), globėjas (rūpintojas), vaikų globos (rūpybos) institucijos vadovas ar jo įgaliotas atstovas, likus ne mažiau kaip 3 dienoms iki numatyto vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybę, privalo raštu informuoti savivaldybės vaiko teisių apsaugos tarnybą (skyrių) apie numatomą laikiną vaiko išvykimą į užsienio valstybę, nurodydamas kelionės tikslą, trukmę ir šalį, į kurią vykstama.

Vaiko, kuris yra Lietuvos Respublikos pilietis, grįžimui į Lietuvos Respubliką reikia tik asmens tapatybės dokumento (paso arba asmens tapatybės kortelės), papildomų sutikimų ar kitų dokumentų pateikti nereikia, nesvarbu, su kuo jis grįžta.

Ši tvarka nėra taikoma, jei nepilnamečio Lietuvos Respublikos piliečio nuolatinė gyvenamoji vieta yra deklaruota užsienio valstybėje, kaip to reikalauja Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo nuostatos. Jei Lietuvos Respublikos pasienio kontrolės punkto pareigūnams pateikiamas dokumentas, patvirtinantis, kad vaikas nuolatos gyvena užsienio valstybėje, kertant sieną užtenka pateikti vaiko asmens tapatybės dokumentą, papildomų pažymų ar vaiko tėvų sutikimų nereikia.

Priklausomai nuo šalies, į kurią keliaujama, vaikui būtina turėti vizą. Viza galima pasirūpinti iš anksto. Kai kuriais atvejais vizą galima įsigyti kertant valstybės sieną.

Dokumentai vežėjams ar kelionės organizatoriams

Dažnai tiek vežėjai (aviakompanijos, autobusų, traukinių, keltų kompanijos), tiek kelionių organizatoriai paprašys vaiko asmens tapatybės dokumento, siekiant patikrinti keleivio tapatybę bei vaiko amžių.

Būtina atkreipti dėmesį dėl vaiko amžiaus apribojimų, jei vaikas ruošiasi keliauti vienas. Pavyzdžiui, aviakompanija „Ryanair“ į skrydį nepriima keleivių iki 16 metų be suaugusiųjų palydos. Vyresni vaikai juos gali lydėti. „Wizzair“ vykdomuose skrydžiuose jaunesni nei 14 m. amžiaus vaikai gali skristi tik lydimi mažiausiai 16 m. amžiaus asmens, prisiimančio visą atsakomybę už vaiką; 14–15 m. amžiaus keleiviai gali keliauti nelydimi, bet jie negali prisiimti atsakomybės už jaunesnį nei 14 m. amžiaus vaiką; vyresni nei 14 m. amžiaus vaikai gali keliauti „Wizz Air“ lėktuvais vieni. Jei ir nupirksite nepilnamečiui bilietą kaip suaugusiajam, vaiko nepavyks užregistruoti į skrydį ir gauti įlaipinimo kuponą, jei kartu su juo neskris suaugęs asmuo. Pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ ir „Wizzair“ palydos paslaugų neteikia. Kai kurios aviakompanijos, pvz., „AirBaltic“, „Finnair“, „Lufthansa“, „SAS“, už papildomą mokestį teikia vaiko iki 12 m. palydos paslaugas, kuomet jis palydimas iki lėktuvo, juo rūpinamasi skrydžio metu, kol bus perduotas pasitinkančiojo suaugusiojo žinion.

Nors ir bus notaro patvirtintas tėvų sutikimas, kad vaikas gali keliauti vienas, aviakompanijos turi savas taisykles ir joms šis dokumentas nerūpi – jis skirtas pasienio tarnybai. Todėl prieš pirkdami bilietą vienam vaikui būtinai pasidomėkite vežėjų ir kelionių organizatorių taisyklėmis dėl vaiko kelionių, kuomet jis keliauja vienas.

Be asmens dokumento, vežėjams ar kelionių organizatoriams turi būti pateiktas bilietas, užsakymo lapas (vaučeris) ar kelialapis. Pavyzdžiui, keliaujant su pigių skrydžių aviakompanijomis „Ryanair“, „Wizzair“ būtina pateikti įlaipinimo kuponus (boarding pass). Daugelis aviakompanijų dabar turi elektroninius bilietus ir pakanka pateikti tik asmens dokumentą, tačiau atspausdintą bilietą turėti rekomenduojame.

Kelionės draudimas

Apie kelionės draudimo klausimus jau rašėme ir anksčiau. Todėl vykstant į kelionę su vaiku primygtinai rekomenduojame pasirūpinti jo kelionių draudimu arba Europos sveikatos draudimo kortele.
Jei turite kreditinę kortelę su kelionių draudimu, dažnai jis galioja visai šeimai, jei šeima keliauja kartu. Tačiau visuomet pasitikslinkite galiojančio draudimo sąlygomis, nes banko suteikiamas kelionės draudimas dažnai būna gana ribotas.
Visoje Europos Sąjungoje (bei Islandijoje, Norvegijoje, Lichtenšteine ir Šveicarijoje) keliautojai turi teisę nemokamai gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas, o šių paslaugų išlaidas kompensuoja Valstybinis sveikatos draudimas. Tam reikia savo šalyje būti apdraustam privalomuoju sveikatos draudimu ir turėti tai patvirtinantį dokumentą – Europos sveikatos draudimo kortelę. Ją išduoda teritorinės ligonių kasos, o vaiko iki 16 metų prašymą pildo ir pateikia vienas tėvų. Būtinoji medicinos pagalba paprastai teikiama dėl ūmios ligos. Atsitikus bėdai, kreipiantis į gydymo įstaigą dėl būtinosios medicinos pagalbos, įstaigos registratūroje ar ligoninės priimamajame pateikite savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą bei kortelę. Kai kuriose šalyse gali tekti  iš pradžių patiems mokėti už gydymą, tik paskui kreiptis, kad būtų kompensuota.
Keliaujant su vaikais rekomenduojame pasirūpinti ir civilinės atsakomybės kelionėje draudimu. Apsidraudus tėvams, civilinės atsakomybės draudimas galioja ir dėl nepilnamečių vaikų padarytos žalos – sudaužytos vazos, sulaužyto inventoriaus ar pan.

Tarptautiniai mokinio ar jaunimo pažymėjimai

Daugelyje šalių taikomos nuolaidos jaunimui ar moksleiviams. Tam kartais pakanka pateikti asmens dokumentą dėl amžiaus įrodymo. O kartais nuolaidos taikomos tik su tarptautiniu mokinio pažymėjimu ISIC ar Europos jaunimo kortele, todėl rekomenduojame palyginti šių kortelių privalumus, pasidomėti nuolaidų tinklu pasirinktoje šalyje ir prieš kelionę įsigyti tinkamą kortelę. Su šiais pažymėjimais galima sutaupyti įėjimo bilietams į muziejus, parkus, ženklios nuolaidos taikomos kalnų kurortuose slidinėjimo abonementams, inventoriaus nuomai ar instruktorių paslaugoms.
Atkreipiame dėmesį, kad tiek ISIC, tiek Europos jaunimo kortelė išduodama asmenims nuo 12 metų.

Sveikatos dokumentai

Prieš vykstant į pasirinktą šalį pasidomėkite, kokie skiepai reikalingi ar rekomenduojami. Kai kuriose šalyse tam tikri skiepai yra privalomi ir jie turi būti surašyti į skiepų pasą, kurį būtina turėti kelionės metu.

Jei vaikas keliauja į stovyklą, organizatoriai pareikalauja sveikatos pažymos, todėl ja būtina pasirūpinti iš anksto. Pasiteiraukite agento, kokia pažymos forma reikalinga vykstant į pasirinktą stovyklą.

Visais atvejais rekomenduojame turėti visų savo kelionės dokumentų kopijas ir saugoti el. pašto dėžutėje skenuotas kopijas. Tai palengvins situaciją dokumentų praradimo atveju.

Linkime malonių kelionių tiek vaikams, tiek jų tėveliams!

Gintarė :