X

Praktikantai kalbina. Simona Iždonaitė-Balnienė

Kelionių agentūroje „Zigzag Travel“ nuolat turime praktiką atliekančių studentų, kurie gilina savo žinias įvairiose srityse, semiasi patirties ir mokosi iš patyrusių specialistų. Besimokant gimsta smagūs pokalbiai, kuriais dalinamės ir su mūsų tinklaraščio skaitytojais.

Taigi, praktikantė Erika kalbina mūsų Simoną ☺

* * *
Jaukioje kelionių agentūros „Zigzag Travel“ Šiaulių filialo aplinkoje kvepia kava, o už lango saule besidžiaugiančios minios šurmulys nuteikia itin pozityviai. Mane su valiūkiška šypsena pasitinka filialo turizmo ir rinkodaros vadybininkė Simona Iždonaitė-Balnienė. Pasilabiname, prisėdame ir nieko nelaukusios pradedame pokalbį.

E: Kaip būsima turizmo specialistė visada norėjau ne tik iš darbinės dalies, bet ir dėl idėjų, polėkio ir žmogiškosios pusės sužinoti apie šio darbo specifiką. Tad visų pirmiausia norėčiau sužinoti, kas jus atvedė į darbą turizme?

S: Pirmiausiai gal darbo poreikis. Bet ir prieš pradėdama čia dirbti turėjau polėkį keliauti.

E: Smagu girdėti. Taigi, jūs esate turizmo ir rinkodaros vadybininkė. Gal galėtumėte tiksliau papasakoti apie savo darbą?

S: Esu atsakinga už rinkodaros darbus Šiaulių biure ir visas funkcijas, kurias galima priskirti turizmo ekspertui: klientų aptarnavimas, kelionių organizavimas, iškilusių problemų sprendimas ir visa kita, kas susiję su turizmu.

E: Kokie klientai dažniausiai apsilanko kelionių agentūros „Zigzag Travel“ Šiaulių filiale?

S: Šiaulių filiale sulaukiame įvairių klientų: nuo studentų iki garbaus amžiaus žmonių, kurie mėgsta ir nori keliauti.

E: Ar yra kokie esminiai dalykai, padedantys išsirinkti tinkamą kelionę kad ir skirtingo tipo žmonėms?

S: Pirmiausia reikėtų pačiam tiksliai apgalvoti, kokio poilsio nori, apie ką svajoji, ką norėtum nuveikti kelionės metu. Jeigu klientas tiesiog nežino ko nori, pasistengiame kartu išsiaiškinti jo poreikius.

E: O ką pastebite besiaiškindama klientų poreikius? Kaip manote, kas žmones paskatina keliauti?

S: Dažniausiai žmonės nusprendžia keliauti norėdami pailsėti nuo juos supančios rutinos, kasdienybės. Dauguma keliauja norėdami atrasti kažką nauja, patirti naujų įspūdžių. Juk sakoma, kad iš kiekvienos, kad ir trumpos, kelionės žmogus grįžta kur kas turtingesnis savo mintimis ir jausmais.

E: Tiesa, žmonės tikrai grįžta iš kelionių turtingesni. O kaip jūs asmeniškai praturtėjate? Kokias perspektyvas matote savo darbe?

S: Tobulėjimui ribų nėra. Kasdien susiduriame su vis skirtingomis situacijomis, kurios verčia mąstyti kitaip. Tai skatina ir asmeninį tobulėjimą. Visuomenė taip pat yra besikeičianti, todėl negali snausti vietoje. Privalai tobulinti savo įgūdžius, kurie yra reikalingi kasdieniniame darbe.

E: Kokie klientų poreikiai pakito nuo jūsų darbo pradžios iki dabar?

S: Dažnai diskutuojame su kolegėmis apie klientų poreikių pokyčius. Keliautojai tampa išrankesni. Vis daugiau žmonių individualiai planuojasi savo keliones ir poilsį. Bet ne visuomet tai yra pats geriausias būdas, nes dažnai keliautojai susidūrę su problemomis ieškodami pagalbos kreipiasi į mus. Šiuolaikinėje žinių visuomenėje yra labai daug informacijos ir jos nuolat daugėja, todėl kaskart vis sunkiau keliautojui susiorientuoti visame informacijos sraute.

E: O kalbant apie mūsų miestą, Šiaulius, kaip vertinate turizmo perspektyvas šiame mieste?“

S: Teigiamai ☺ Kasmet sulaukiame vis daugiau užsienio svečių mūsų mieste, o ir žvelgiant į išvykstančių į keliones žmonių srautą galime teigti, kad žmonių noras pažinti, pamatyti ir patirti kažką naujo didėja.

E: Pokalbio pradžioje minėjote, kad darbas jus įkvėpė keliauti. Tad kokias keliones renkatės?

S: Dažnai renkuosi kelionės pobūdį pagal tai, ką planuoju veikti. Neatsisakau ir pati susiorganizuoti kelionę pačiupus pigius lėktuvo ar autobuso bilietus. Keliauti patiko ir su kelionių organizatoriumi, kuomet yra viskas iš anksto suplanuota.

E: O kokias šalis esate aplankiusi? Kuri iš kelionių buvo įsimintiniausia?

S: Kaimyninės šalys visos aplankytos, svečiavausi Turkijoje, Egipte, Slovakijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Anglijoje, Graikijos Koso saloje ir kitose šalyse. Bet ateityje šį sąrašą didinsiu :)

E: O kokia šalimi artimiausiu metu „papildysite“ savo sąrašą? Kodėl?

S: Norėčiau nuvykti į Indiją. Nuo pat mažų dienų svajoju apie šią šalį.

E: Na taip, Indija tikrai egzotiška ir unikali šalis. Šia smagia gaida prieš baigiant pokalbį, dar grįšiu prie darbinės pusės. Kokios savybės yra būtinos geram turizmo specialistui?

S: Pirmiausia tai žingeidumas, kantrybė, tolerancija, vadybiniai sugebėjimai, socialiniai įgūdžiai, supratingumas.

E: O ką norėtumėte pakeisti savo darbe?

S: Norėčiau įdiegti klientams požiūrį, kad kelionių specialistai yra jų draugai, nori jiems padėti ir dirba dėl jų atostogų ir gerovės.

E: Tikėkimės, kad viskas taip ir bus. Labai dėkoju jums už pokalbį.

S: Prašom. Ir tau labai ačiū ☺

Taip ir baigiame šį šiltą pokalbį šią nuostabią dieną. Išeinu su nauju žinių bagažu. Tikiuosi, kad kažką naujo sužinojote ir jūs.

Erika

Gintarė :