X

Nuostabiausios nardymo vietos

Great Blue Hole, Belizas (Didžioji Žydroji Skylė)
Žiūrint iš viršaus, Didžioji Žydroji Skylė atrodo kaip akies vyzdys. Iš tiesų tai UNESCO pasaulio paveldo sąraše esanti vandenyno smegduobė, kurios kraštai padengti pakrančių rifais. Smegduobės skersmuo siekia apie 400 m, o gylis – 145 m. Maždaug 40 m gylyje yra net 15 m siekiantys jūriniai stalaktitai – labiausiai narus ir traukiantys objektai. Gyvūnijos čia beveik neaptiksite, tačiau kam ji reikalinga, kai nardai tarp stalaktitų? Nardymo išvykos organizuojamos nuo 6 val. ryto ir trunka iki 18.30 val. arba galima praleisti naktį laive. Tik saugokitės jūrų gyvačių, pastebėtų nuo 1960 m.
Chuuk Lagoon, Mikronezija
Mikronezijos Chuuk Lagoon gali didžiuotis spalvingais koralais ir tropinėmis žuvimis, tačiau narams tai nėra pagrindinis traukos objektas. Tai kas gi vilioja nardytojus į šią 70 km pločio lagūną? Tai sudužusių laivų nuolaužos, nes Chuuk Lagoon gali pasigirti sudužusių ar paskendusių laivų liekanomis. II-ojo Pasaulinio karo metu čia veikė japonų karinė jūrų bazė, todėl per JAV karines atakas 1944 m. čia buvo nuskandinta daugybė laivų ir lėktuvų. Galima iš arti apžiūrėti Fujikawa Maru laivą su nepaliestais naikintuvais triumuose ar Shinkoku Maru, kurį gamta natūraliai išpuošė švelniais koralais ir kempinėmis. Čia galima nardyti tik turint leidimus; įranga ir kitais reikmenimis galima apsirūpinti saloje esančioje Blue Lagoon Dive Shop.
Manta Ray Village, Havajai
Didele dalimi prie šio regiono populiarumo tarp nardytojų prisideda tai, kad čia nardoma naktimis. Nardymo instruktoriai į vandenį šviečia stipriomis lempomis, kad pritrauktų planktoną, kuris automatiškai pritraukia rajas, o jos masina nardytojus. Rajų stebėjimas nebūtinai bus sėkmingas, nes ne visada pavyksta pamatyti įspūdinguosius rajų sparnus. Paprastai didžiausia tikimybė pamatyti rajas yra per jaunatį. Galima rinktis trijų valandų trukmės paviršinio nardymo išvykas arba leistis į taip vadinamą „vieno bako“ sertifikuotą naktinį nardymą.
Pulau Sipadan, Malaizija
Čia apsilankiusiems teks sulėtinti tempą iki vėžlio greičio, nes ši vieta tikrai verta neskubaus pasigėrėjimo ir patyrinėjimo. Čia gyvena gausybė žaliųjų ir nykstančių retųjų Hawksbill vėžlių, 22 m po vandeniu yra taip vadinamas vėžlių kapas, kuriame aptiksite daugybės vėžlių kaulų sankaupas. Trokštantiems adrenalino, galima rekomenduoti Barracuda Point, kur susirenka barakudos ir sukdamosi sudaro tornado formos sūkurius. Nė vienas nardytojas nenorės palikti šios vietos, neaplankęs žymiojo Drop Off, kur vandenyno dugnas krenta 600 m. Jei susigundysite čia atvykti, atminkite, jog leidimų nardyti kiekis yra ribotas ir jų išduodama 120 per dieną.
Cocos Island, Kosta Rika
Coco saloje, 600 km nuo Kosta Rikos Ramiojo vandenyno pakrantės, buvo filmuojamos kai kurios įspūdingiausios “Juros periodo parko” filmo scenos, nors tikrasis grožis slypi po vandeniu. Trokštantys adrenalino galės pasimėgauti ryklių kūjagalvių draugija, kurios čia plaukioja dideliais būriais. Didžiausi būriai aptinkami šalia panirusio Alcyone kalno, kur sutinkami ir ilgapelekiai pilkieji ar netgi bangininiai rykliai. Nardytojai specialiai atpludomi, nes saloje apsistoti neleidžiama. Nuo lapkričio iki gegužės (sausuoju metų laiku) būna ramesnė jūra, ramesni rykliai ir dideli būriai rajų. Lietinguoju laiku (nuo birželio iki lapkričio) plaukioja daugiau kūjagalvių ryklių, tačiau jūra nepalyginamai audringesnė.
Gansbaai, Pietų Afrika
Gal nori pasijusti tikra mitybos grandinės dalimi? Lipk į metalinį narvą ir akis į akį susitik su didžiausią baimę keliančiais vandenyno grobuonimis. Besvarstydamas apie narvo patvarumą su baime galėsi stebėti aplink ratus sukančius 6 m ilgio Baltuosius ryklius. Nors vertinami kontraversiškai, norėdami užtikrinti gerą reginį, nardymo instruktoriai naudoja jauką, taip priviliodami ryklius. Nardymo narve kaina vienam asmeniui yra apie 1100 PAR randų.
Ras Mohammed National Park, Egiptas
Nacionalinis parkas įsikūręs Pietinėje Sinajaus pusiasalio dalyje. Jame yra 20 nardymo vietų, kurių dauguma vertinamos kaip geriausios visoje Raudonojoje jūroje. Du povandeniniai rifai – Yolanda ir Shark – yra šio parko gražiausi ir įspūdingiausi. Yolandos rifas leis iš arti apžiūrėti įvairių laivų nuolaužų ir liekanų, o Shark rifas yra žinomas dėl gyvūnijos gausos, tarp jų, žinoma, ir ryklių. Nardyti leidžiama tik iki saulėlydžio. Taip pat prašoma būti itin atsargiems ir neniokoti koralinių rifų.
Cocklebiddy Cave, Australija
Australijos Nullarbor lyguma iš pažiūros atrodo sausa, tačiau po milžiniškais kalkamenio blokais slypi daugybė urvų, tarp jų – ir Coclebiddy urvas. Šis 6,7 km ilgio, strėlės tiesumo tunelis yra beveik visas užtvindytas, ir todėl yra vienas įdomiausių ir geriausių nardymo urvų pasaulyje. Norintys čia patekti, turi gauti leidimą iš Vakarų Australijos aplinkos apsaugos departamento. Čia įleidžiami tik patyrę pavieniai nardytojai, grupiniai nardymai neorganizuojami. Šalia esančioje gyvenvietėje apsistoti galima bene vienintelėje vietoje, kambario kaina nakčiai – apie 50-150 Australijos dolerių.
Rainbow Warrior, Naujoji Zelandija
Pasipuošęs spalvingais koralais, knibždantis murenomis ir kitomis žuvimis, Rainbow Warrior kviečia nardytojus iš įvairių pasaulio vietų. Čia veši įvairiaspalvės plukės, kempinės, įvairiausi dumbliai, todėl paganyti akis tikrai yra kur. Ne veltui ši vieta gavo vaivorykštės vardą. Galima užsisakyti vienos, septynių arba penkiolikos dienų trukmės nardymo turus.
Gintarė :