X

Nemokamai lankytinos vietos Stambule

Norėtum vienu metu būti ant Azijos ir Europos slenksčio? Šį jausmą galite patirti būdami nuostabiame Turkijos mieste – Stambule. Dabar jau ir tiesioginiai arba su persėdimu skrydžiai padės nuvykti į magiškąjį Stambulą, o žemiau pateiktų nemokamų lankytinų vietų sąrašas suteiks galimybę pažinti šį miestą neišleidžiant nė lito.

Taigi, nemokamai lankytinos vietos Stambule.

Tapybos ir skulptūros muziejus
Tai pirmasis dailės muziejus Turkijoje. Čia eksponuojami Turkijos menininkų darbai iš XIX ir XX a. Eksponuojami Osman Hamdi Bey, Bedri Rahmi ir Seker Ahmet Pasa darbai, šalia jų – tarptautinių menininkų Pablo Picasso ir Henri Matisse darbai.  Nemokamas įėjimas kiekvieną dieną nuo 12 iki 16 val. Muziejus uždarytas pirmadieniais ir antradieniais.
Adresas: Hayrettin Paşa İskelesi Sok., Besiktas, Stambulas

Sakip Sabanci muziejus
Pastatas, šiandien žinomas kaip jodinėjimo rūmai, buvo pastatytas XIX a. ir priklausė Sabanci šeimai. Prieš Sakip Sabanci mirtį dvaras buvo paverstas muziejumi ir atidarytas visuomenei su antikvariniais baldais ir meno kolekcijomis. Šiandien muziejuje daug unikalių rankraščių ir plati XIX-XX a. paveikslų kolekcija. Karts nuo karto čia rengiamos tarptautinių menininkų (Pablo Picasso, Rodeno ir kt.) paveikslų parodos.  Įėjimas nemokamas trečiadieniais.
Adresas: Sakip Sabanci Cad. No:42, Emirgan 34467, Stambulas

Ismet Inonu muziejus
Inönü buvo antrasis Turkijos Respublikos prezidentas. Heybeli Island vasarnamis jam buvo nupirktas 1934 metais. Čia eksponuojami Ismet Inönü asmeniniai daiktai ir knygos.  Įėjimas nemokamas. Atidaryta nuo balandžio iki lapkričio mėn. nuo 10 iki 18 val.
Adresas: Refah Şehitleri Cd.No:59 H.Ada, Stambulas

Dogancay muziejus
Tai pirmasis šiuolaikinio meno muziejus Turkijoje. Muziejus įsikūręs istoriniame 150 metų 5 aukštų pastate triukšmingame Beyoğlu rajone pačiame Stambulo širdyje. Čia pateikta Burhan Dogançay, vieno iš populiarių Turkijos menininkų, kūryba. Dogançay apie 50 metų keliavo, aplankė daugiau nei 100 šalių ir savo įkvėpimą perteikė į paveikslus, grafikos dirbinius, siuvinėtą gobeleną, skulptūras ir fotografijas. Įėjimas nemokamas. Muziejus atidarytas kasdien nuo 10 iki 18 val. Nuo 15 iki 17 val. pateikiama nemokama popietės arbata.
Adresas: Dogancay museum, 34435 Beyoglu, Stambulas

Aşiyan muziejus (Tevfik Fikret namai)
Pimame muziejaus aukšte išvysite poeto Nigar Hanim, Cedide literatūros bei Abdülhak Hamit kambarius. Antrame aukšte – Aşiyan muziejus. Čia eksponuojama Tevfik Fikret kūryba, jo asmeniniai daiktai, paveikslai, prisiminimai. Įėjimas nemokamas. Atidaryta nuo antradienio iki šeštadienio nuo 9 iki 16 val.
Adresas: Aşiyan Yokuşu, 34342 Bebek, Stambulas

Tanzimat muziejus
Tai mažas nedidelis namelis, kuriame yra portretai, vaškinės figūros ir keli pageltę imperijos nutarimai. Įėjimas nemokamas. Atidarytas pirmadieniais – penktadieniais nuo 9 iki 16.30 val.
Adresas: Gülhane Parkı, Sirkeci, Stambulas

Yildiz muziejus (Yildiz Sehir Muzesi) – spalvota kelionė į XVIII a.
Tai ketvirti pagal dydį Osmanų imperijos rūmai, dabar veikiantys kaip muziejus. Čia eksponuojami paveikslai, porcelianas, stiklo gaminiai, papuošalai ir kiti daiktai iš XVIII-XIX a.  Įėjimas nemokamas. Atidaryta: antradienį – šeštadienį nuo 9 iki 16.30 val.
Adresas: Beşiktaş, Stambulas

Tekfur rūmai
Tai vienoje iš seniausių vietovių esantys rūmų griuvėsiai. Simboliškas ir politinis Osmanų imperijos centras. Rūmai buvo pastatyti XII a. ir iki XV a. buvo sultono ir jo dvariškių rezidencija. Rūmai yra vieni iš nedaugelių bizantijos architektūros pavyzdžių, kurie iki šių dienų liko santykinai nepakitę. Pilies griuvėsius nemokamai galima apžiūrėti iš išorės.
Adresas: Şişhane Cd, Stambulas

Mėlynoji mečetė (Sultanahmet Mosque)
Tai didžiausia mečetė Stambule ir vienas iš labiausiai turistų lankomų objektų. Mečetė buvo pastatyta 1609 – 1616 m. Vidaus sienas puošia mėlynos plytelės. Tikrai verta pasivaikščioti po mečetės teritoriją. Sakoma, kad lankytojus gydo kieme esantys medžiai ir stulpeliai, pagaminti iš marmuro, granito bei porfyro.  Įėjimas nemokamas. Įprastai atidaryta nuo 9 val. iki sutemstant. Penktadieniais uždaroma 1 val. prieš ir 1 val. po vidurdienio maldų. Nuo gegužės iki spalio mėn. sutemus vyksta garso ir šviesų šou.
Adresas: Meydanı Sokak 17, Sultanahmet, Stambulas

Süleymaniye mečetė
Šmaikštaujama, kad jei neaplankysi šios mečetės, gailėsies visą savo gyvenimą. Vos patekę į mečetę, išvysite įspūdingą 59 m. ilgio ir 58 m. pločio erdvę. Šviesa čia sklinda per 200 vitražinių langų.  Įėjimas nemokamas. Atidaryta nuo 9 iki 17.30 val., išskyrus pamaldų metą.
Adresas: Tiryakiler Çarşısı, Prof Sıddık Sami Onar Caddesi, Süleymaniye, Stambulas

Sultanahmet aikštė (Hippodrome)
Tai pati  populiariausia turistų lankoma vieta. Čia istorinio senojo Stambulo centras, kuriame rasite Topkapı Palace, Ayasofya (Hagia Sophia), Blue Mosque (Sultan Ahmet Camii), Byzantine Hippodrome, Yerebatan Saray (Basilica Cistern), Binbirdirek Cistern, Stambulo archeologijos muziejų, Great Palace Mosaic muziejų ir daug kitų lankomų objektų.
Adresas: Sultanahmet, Stambulas

Camlica kalnas
Camlica kalnas padalintas į dvi sritis –  Kucuk Camlica ir Buyuk Camlica. Buyuk Camlica yra aukščiausia vieta Stambule (apie 267 m. virš jūros lygio). Nuo Buyuk Camlica kalno atsiveria stulbinantys Stambulo panoramos vaizdai, tapk kurių pastatai, keliai, Bosforo tiltas, istorinis Eminonu pusiasalis, Princes sala ir net Mount Uludag netoli Bursa. Ant Kucuk Camlica yra nuostabūs sodai, miškai, pėsčiųjų takai.
Adresas: apie 4 km. nuo Uskudar, Stambulas

Ortakoy
Sekmadieniais rekomenduojame aplankyti Ortakoy ir mėgautis pajūrio priemiesčio turgumi po atviru dangumi. Čia atsiveria nuostabus vaizdas į Bosporus tiltą, jungiantį Stambulo europinę dalį su Azija. Gatvėse menininkai piešia portretus ir pardavinėja juos vaikščiojantiems keleiviams.

Egiptietiškas prieskonių turgus (Mısır Çarşısı)
Čia rasite šviežių prieskonių, riešutų, medaus, džiovintų figų, ikrų, brandinto sūrio. Čia galima įsigyti turkiškos viagros, pagamintos iš žolelių. Atidaryta kiekvieną dieną nuo 08 iki 19 val. Uždaryta sekmadieniais ir spalio 29 d. bei religinių švenčių metu.
Adresas: Yeni Camii Meydanı, Eminönü, Stambulas

Turgus „Grand Bazaar“ (Kapalı Çarşı)
Tai bene didžiausias turgus, pastatytas XV a. Turgaus teritorija apima 54 653 kv.m. plotą ir jame dėl pirkėjų rungiasi per 4000 parduotuvėlių. Čia tikrai galima gerai nusiderėti.
Atidarytas kiekvieną dieną nuo 08.30 iki 19 val., išskyrus sekmadienius, spalio 29 d. ir religinių švenčių metu.
Adresas: Takkeciler sq., Stambulas

Žuvų turgus (Beyoğlu Balik Pazari)
Ko gero, tai vienas įspūdingiausių vaizdų Beyoglu gatvėje, netoli Naum teatro. Čia susipina žuvų, dešrų ir smilkalų kvapas. Turguje gausu parduotuvėlių ir barų. Smagu sėdėti vienoje iš kavinukių, valgyti žuvį su salotomis, gurkšnoti alutį ir neatitraukti akių nuo gausybės prekeivių bei praeivių.
Adresas: İstiklal Cad. Sahne Sok., Beyoğlu, Stambulas

Taip pat galite aplankyti šiuos žuvų turgus: Beşiktaş Balık Pazarı (Sinanpaşa Mh. Mumcu Bakka Sk. Beşiktaş, Stambulas), Karakoy balık pazarı (Karakoy (Kopru), Stambulas), Üsküdar Balık Pazarı (Üsküdar, Stambulas), Çiya Sofrası (Caferağa Mah. Güneşlibahçe Sk. No:43, Stambulas).

Yildiz parkas
Tai vienas iš didžiausių ir labiausiai vietinių mėgstamų parkų mieste. Žmonės atvyksta atsigerti arbatos, pasivaikščioti ir pabėgti nuo miesto šurmulio. Čia gausu medžių ir gėlių iš viso pasaulio, tarp kurių – kedrai, pušys, ąžuolai, kiparisai. Čia yra ežeras ir didelis fontanas, daug suoliukų ir dvi treniruoklių erdvės, kur lankytojai gali nemokamai sportuoti. Norintys įsigyti suvenyrų, tai galės padaryti netoliese esančioje keramikinių dirbinių parduotuvėlėje. Yra paviljonų ir vasarnamių, primenančių medžioklės namelius. Atidarytas kasdien nuo 10 iki 21 val. (vasarą) ir nuo 9.30 iki 17.30 val. (žiemą).
Adresas: Çırağan Caddesi, Yildiz, Stambulas

FESTIVALIAI

Tarptautinis Stambulo Džiazo festivalis (International Istanbul Jazz Festival)
Liepą miesto gatvėse bei daugelyje muziejų ir parkų tris savaites vyksta nemokami koncertai. Koncertuoja ne tik atlikėjai iš Turkijos, bet ir tokie muzikantai, kaip Tony Bennett, Imogen Heap ir netgi Panorama Jazz Band iš Naujojo Orleano.

Filmų apie kalnus festivalis (Mountain Film Festival)
Kovo pabaigoje, balandžio pradžioje kasmet visą savaitę vyksta fotografijų, knygų parodos, seminarai ir daugybė dokumentinių filmų apie nardymą bei alpinizmą peržiūros. Visos filmų peržiūros yra nemokamos.

Trumpametražių filmų festivalis (Istanbul International Short Film Festival)
Įvairiose Stambulo vietose lapkritį visą savaitę vyksta trumpametražių filmų peržiūra. Visi filmai su anglų kalbos subtitrais. Įėjimas nemokamas.

Tulpių festivalis (International Istanbul Tulip Festival)
Apie savaitę trunkantis renginys, kurio metu įvairiose miesto vietose sodinami tulpių svogūnėliai, rengiami koncertai ir įvairūs renginiai. Taip miestas pasitinka pavasarį. Renginiai nemokami.

Trūksta nuotykių? Išbandykite keliones traukiniais po Turkiją. Atminkite, kad Turkija neapsiriboja pajūrio kurortais ir spindinčiais viešbučiais. Ji turi daugybę stebuklų ;)

Jei žinai dar vietų Stambule, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.  

Gintarė :