X

Nemokamai lankytinos vietos Romoje

„Visi keliai veda į Romą“ – sako senas priežodis. Senos tradicijos ir turtinga istorinė praeitis paliko Italijai daugybę meno ir architektūros lobių. „Amžinasis miestas“ Roma lyg magnetas traukia keliautojus iš viso pasaulio. Tai nepaprastas miestas – muziejus, turintis daugybę antikinių ir viduramžių paminklų, turtingus muziejus. Didžioji dalis architektūrinių paminklų lankomi nemokamai, todėl nevaržomai galėsite mėgautis Romos grožiu.

Pigios kelionės į Romą >

Pigūs ir patogūs skrydžiai, išplėtotas geležinkelio tinklas suteiks galimybę kiekvienam pasiekti Romą, o nemokamų lankytinų vietų sąrašiukas pagelbės net ir labiausiai patyrusiam turistui. Linkime nevaržomai džiaugtis įspūdžiais ;) Taigi, ką aplankyti Romoje? Nemokamai lankytinos vietos Romoje.

Via Appia Antica parkas
Didžiausi ir įspūdingiausi yra San Kalisto požemiai, Ispaniškieji laiptai ir parduotuvių alėja. Šiame parke pamatysite daug senų daiktų ir čia netgi yra nemokamos ekskursijos. Jos vyksta 10 ir 15 val. ir yra pradedamos nuo Dell’Appia parko biuro. Esant puikiam orui čia sutiksite vietinius gyventojus, besimėgaujančius savaitgalio rytiniu pikniku arba bevažinėjančius dviračiais palei Romos žiedą.
Adresas: Via Appia Antica, Roma

Panteonas (Pantheon)
Panteonas, kadaise buvusi romėnų „visų dievų šventykla“, statyta maždaug II a., o vėliau (VII a.) paversta bažnyčia. Panteonas – geriausiai išsilaikęs antikinis statinys Romoje, kuris turi įspūdingą kupolą, paslėptą už klasikinio portiko. Kupolo skersmuo lygus jo aukščiui nuo grindų. Teigiama, kad stovint po kupolu susiliejama su dieviškuoju pasauliu. Panteone galima pasigrožėti sumanaus architekto Apolodoro Damaskiečio architektūriniais sugebėjimais. Nemokamai Panteoną galima aplankyti iki 19 val.
Adresas: Via del Seminario 87, Roma

Trevi fontanas (Fontana di Trevi)
Trevi fontanas laikomas vienas iš Romos garsiausių turistinių įžymybių. Fontano forma primena barokinio namo fasadą ir iškyla į 26 metrų aukštį. Trys centrinės figūros vaizduoja Neptūną, apsuptą dviejų tritonų, iš kurių vienas mėgina susidoroti su nevaldomu jūrų arkliuku, o kitas veda ramesnį gyvūną. Vienas fontano reljefas vaizduoja panelę Triviją, kurios vardu ir pavadintas fontanas. Sakoma, kad ji pirmoji ištroškusiems romėnų kareiviams parodė šaltinį, trykštantį už 22 km. nuo Romos. Stabtelkite ir pasiklausykite fontano vandens čiurlenimo muzikos. Sakoma, kad norint sugrįžti čia dar kartą, reikia įmesti kelias monetas į Trevi fontaną. Tai sena tradicija, neabejojame, kad norėsite grįžti į šį miestą ir nepamiršite šio ritualo.
Adresas: Piazza di Trevi 90, Roma

Vittoriano
Vittoriano, dar vadinamas „vestuvinis tortas“, yra didžiulis Italijos suvienijimą įamžinęs paminklas, pastatytas 1885 m. ir 1911 m. laikotarpiu pirmąjam Italijos karaliui Vittorio Emanuele II. Nuo pastato galėsite mėgautis nuostabia Romos panorama. Už papildomą mokesį galima pasikelti į aukščiausią panoraminę terasą.
Adresas: Via di San Pietro in Carcere, Roma

Marcelo teatras (Teatro di Marcello)
Teatro di Marcello, atspindi pastarųjų dviejų tūkstančių metų Romos istoriją. Šiandien Teatro di Marcello jūs galite pamatyti aukštas senovinio teatro arkas, viduramžių gynybines sienas ir daugiau to meto elementų.
Adresas: Via di Monte Savello 30, Roma

San Giovanni in Laterano bazilika
San Giovanni in Laterano bazilika yra Romos katedra. Bažnyčia buvo įsteigta Konstantino, pirmojo krikščionių imperatorius Romoje.
Adresas: Piazza di San Giovanni in Laterano 4, Roma

Abbazia delle Tre Fontane
The Abbazia delle Tre Fontane, buvęs vienuolynas, pastatytas Šventojo Pauliaus kentėjimo vietoje, kurioje jam buvo nukirsta galva. Vienuolyne iki šiol auginami eukalipto medžiai, iš kurių gaminami vaistiniai preaparatai, likeris bei saldainiai.
Adresas: Via di Acque Salvie 1, Roma

Vatikano muziejus (Musei Vaticani)
Vatikano muziejuose sukaupta viena iš didžiausių pasaulyje dailės kolekcijų, kurią sudaro meno kūriniai iš įvairių epochų: Egipto kolekcija, antikiniai graikų ir romėnų meno kūriniai, etruskų kolekcija, krikščioniškojo meno kūriniai (Viduramžių, Renesanso laikotarpių). Siksto koplyčioje (Calpella Sistina) galima pamatyti bene žymiausią Mikelandželo darbą – jo nutapytą „Pasaulio sukūrimą“ ant koplyčios lubų. Koplyčios sienų freskas sukūrė žymiausi to meto menininkai – Botičeli, Roseli, Perugino, Sinjoreli ir kt. XV a. tapytose freskose pavaizduoti Mozės ir Kristaus gyvenimo epizodai. Rafaelio salės – tai garsaus menininko Rafaelio išpuošti 4 popiežiaus Julijaus II apartamentų kambariai. Žemėlapių galerijoje sukaupti XVI a. žemėlapiai. Tai svarbus kartografijos šaltinis. Kandeliabrų galerijoje galima išvysti senovės graikų ir romėnų skulptūras. Vatikano muziejų galite nemokamai aplankyti paskutinį mėnesio sekmadienį bei Pasaulinę turizmo dieną – rugsėjo 27 d. Nemokama ekskursija į Vatikano požemius. Trečiadieniais popiežius susitinka su žmonėmis.
Adresas: Viale Vaticano 97, Vatikanas

Navonos aikštė (Piazza Navona)
Ši aikštė vadinama gražiausia Romos barokine aikšte. Stadione vykdavo atletų rungtynės, vežimų lenktynės ir kitokie sporto renginiai. Iki šiol stadiono pėdsakus galima pamatyti po Santa Agnese bažnyčia, kuri skirta merginai, nukankintai šioje vietoje už tai, kad atsisakė tekėti už pagonio. Aikštė pradėjo įgyti dabartinį pavidalą XVII a., kai popiežius Inocentas X užsakė pastatyti naują bažnyčią, rūmus ir fontaną. Vieną gražiausių Romos fontanų sukūrė italų skulptorius Bernini. Jį puošia keturių pasaulio upių (Nilo, Plato, Gango ir Dunojaus) alegorinės figūros. Bernini sukūrė ir raumeningą maurą Maurų fontanui (Fontana del Moro).
Adresas: Piazza Navona, Roma

Piazza Campo dei Fiori
Jei norite pamatyti visiškai kitą Romą, pasivaikščiokite po Campo dei Fiori aikštę, esančią netoli Navonos aikštės. Ji yra ypač gyva ryte, kai darbą pradeda prekiautojai gėlėmis. Dienos metu aikštė tampa turgumi, o naktį ji labiau panaši į kavinių ir barų vietą.
Adresas: Piazza Campo de Fiori, Roma

Santa Maria Maggiore bazilika
Santa Maria Maggiore bazilika yra viena iš keturių patriarchinių Romos bazilikų. Tai senovinė katalikų bazilika ir pati svarbiausia bažnyčia, skirta Mergelei Marijai, pastatyta 358 m. popiežiaus Liberius, o 440 m. perstatyta popiežiaus Sixtus III–ojo. Puošniai dekoruotas bažnyčios fasadas neatspindi vidaus. Grožėkitės V a. mozaikomis, gražiomis kesoninėmis lubomis. Šioje bažnyčioje dera skirtingi architektūriniai stiliai – romaninis, viduramžių, renesanso, baroko stiliai. Nuvykti iki bazilikos galite metro, pasirinkdami Raudoną A arba B linijas. Išlipkite Termini, Cavour ar Vittorio Emanuele stotelėse.
Adresas: Piazza di S. Maria Maggiore 42, Roma

Koliziejus (Colosseum)
Koliziejus – bene žymiausias Romos statinys, 72 m. pastatytas imperatoriaus Vespasiano. Maždaug 55 tūkstančius žiūrovų talpinusiame Koliziejuje vykdavo gladiatorių, laukinių žvėrių kovos – dažniausiai tai būdavo nemokami renginiai, organizuojami imperatorių ar kitų Romos aristokratų. Žinoma, Koliziejų nemokamai apžiūrėti galite iš išorės, tačiau jei domitės senovės istorija, nepagailėkite šiek tiek pinigėlių bilietui apžiūrėti Koliziejų ir iš vidaus. Lankytojams iki 18 metų – įėjimas nemokamas. Turint bilietą į Koliziejų, galima su juo patekti ir į Romos forumą bei Palatiną.
Adresas: Via Capo d’Africa 30, Roma

Romos forumas (Roman Forum)
Romos forumas – tai antikinės Romos visuomeninio ir politinio gyvenimo centras. Forumą kerta Via Sacra – buvęs šventinių eisenų kelias. Tarp forumo griuvėsių galima pamatyti gerai išsilaikiusias triumfo arkas – Tito ir Septimijaus Severo. Daugumos šventyklų ir kitų pastatų išlikę tik pamatai, laiptai ar kolonos. Romos forumą nemokamai apžiūrėti galite iš išorės. Lankytojams iki 18 metų – įėjimas į vidų nemokamas. Turint bilietą į Koliziejų, galima su juo patekti ir į Romos forumą bei Palatiną.
Adresas: Fori Imperiali, Via dei Fori Imperiali, Roma

Nacionalinė San Luca galerija (Galleria Nazionale di San Luca)
Ši galerija būna atidaryta pirmadienį, trečiadienį, penktadienį ir paskutinį mėnesio sekmadienį 10-14 val. Joje pamatysite Raffaello, Canova, Van Dyck darbus.
Adresas: Piazza dell’Accademia di San Luca 77, Roma

Aula Ottagonale
Tai vienas iš paslėptų Romos lobių, senovės romėnų skulptūrų namai šalia Santa Maria degli Angeli bažnyčios. Dirba 10-17 val.
Adresas: Piazza della Repubblica, Roma

Italija – vienas nuostabiausių kraštų keliaujantiems traukiniu, todėl norintiems ištrūkti iš Romos rekomenduojame puikiai išvystytą geležinkelių tinklą po Italiją.

FOTOGALERIJOS

ROMA. Italijos sostinė Roma Viltės ir Daivos akimis >

ROMA. Keliautojos Dovilės nuotraukos iš kelionės po Romą >

Jei žinai dar vietų Romoje, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :