X

Nemokamai lankytinos vietos Berlyne

Berlynas – miestas, kupinas istorijos ženklų ir pėdsakų. Joks kitas miestas Vokietijoje nėra toks turtingas paminklais ir muziejais, tad aplankyti Berlyną yra būtina!

Ne paslaptis, jog kone kiekvienas keliautojas visų pirma leidžiasi į vietas, kurias gali aplankyti nemokamai. Nutarėme pagelbėti tiems, kurie jau turi lėktuvo ar autobuso bilietus, dar tik planuoja savo kelionę į Berlyną ir sudarėme nemokamų Vokietijos sostinės įžymybių sąrašiuką. Na, o tiems, kuriems jų negana, rekomenduojame Ilgąją Berlyno muziejų naktį.
Taigi, nemokamai lankytinos vietos Berlyne.

Berlyno katedra (Berliner Dom)
Tai didžiausia protestantų bažnyčia Vokietijoje. Nors įėjimas mokamas, tačiau apsilankyti prie katedros būtina – tai vienas iš Berlyno simbolių. Na, o jei susigundysite užsukti vidun, nenusivilsite: vienas iš įdomiausių katedros interjero elementų yra vargonai, kuriuos 1905 m. pagamino Wilhelm Sauer. 1905 m. tai buvo didžiausi vargonai Vokietijoje, sudaryti iš 7269 vamzdžių ir 113 registrų. Iš kupolo atsiveria vaizdas į miesto centrą, Muziejų salą ir Lustgarten.
Am Lustgarten, Berlynas

Lustgarten
Tai didžiulis sodas, esantis prie Berlyno katedros. Tai žymi sustikimų vieta.
Dominicusstraße 26, Berlynas

Reichstagas (Reichstag)
Jei jau atkeliavote į Berlyną, aplankyti parlamentą – Reichstagą – yra būtina. Deja, tai vienintelė lankytina vieta Berlyne, į kurią norint patekti tenka atstovėti nemažą eilę (laukti reikia apie 2 val.). Galbūt atėjus anksti ryte eilės ir nebūtų, bet jau priešpiet ar vakare susirenka labai daug turistų. Įėjus į vidų pro saugos vartus, didžiulis liftas pakelia ant Reichstago stogo, nuo kurio atsiveria visa Berlyno panorama. Apsilankymas nemokamas.
Platz der Republik 1, Berlynas

Brandenburgo vartai (Brandenburger Tor)
Nuo 1791 m. šie didingi vartai tarnavo kaip muitinės postas. Anksčiau buvęs miesto padalinimo ir viso pasaulio susiskaldymo simboliu, dabar Brandenburgo vartai simbolizuoja vienybę. 1961 m., pastačius Berlyno sieną, vartai buvo uždaryti ir vėl atverti visuomenei tik 1989 m. nugriovus sieną. Na o kaimyninėje aikštėje rasite daugybę prekybos kioskelių, kuriuose neabejotinai išsirinksite smagių lauktuvių.
Pariser Platz, Unter den Linden/Strasse des 17 Juni, Berlynas

Unter den Linden
Tai viena iš žymiausių gatvių Berlyne. Ji vesdavo į karališkuosius medžioklės plotus, o dabar – į Tiergarteno parką. Gatvėje yra daug kavinių, restoranų bei parduotuvių.
Unter den Linden, Berlynas

Tiergarten
Tai bene didžiausias visuomeninis Berlyno parkas. Iki XVIII a. jis buvo skirtas karaliaus medžioklėms. Šiuo metu didingos gamtos apsuptyje galima džiaugtis aktyviu poilsiu, pasivaikščiojimais su šeima ir draugais. Čia galima pasižvalgyti į karo paminklus, pergalės statulas bei rūmus. Pagrindinėje gatvėje rasite Hitlerio šlovės žvaigždę. Parko teritorijoje yra Filharmonija, Berlyno filharmonijos orkestro namai bei Bauhaus muziejus.
Grosser Stern, Berlynas

Memorialas nužudytiems Europos žydams Berlyne (Holocaust-Mahnmal)
Nuo pat atidarymo 2005 m. gegužės mėnesį memorialas nužudytiems Europos žydams tapo vienu iš turistu traukos objektu Berlyne. Tai didžiulis objektas, užimantis 19 tūkst. kvadratinių metrų, plyti ant milžiniškos vertės sklypo tarp Potsdamo aikštės, JAV ambasados ir įvairių ministerijų. JAV architekto Peterio Eisenmano sukurtas trimatis paminklas iš esmės yra tarsi nedidelis betono stačiakampių parkas, sudarytas iš 2711 įvairių dydžių ir kampų dirbtinio akmens figūrų.
Cora-Berliner-Strasse 1, Berlynas

Berlyno siena / EastSide’o galerija (The Berlin Wall East Side Gallery)
Dar prieš 20 metų Berlyno siena buvo perpus perskrodusi visą Berlyną. Dabar liko tik atskiros sienos-skerdikės sekcijos, o likusios nuotrupos pardavinėjamos kaip suvenyrai prie atvirukų – panašiai kaip Paryžiaus kvapas buteliuke arba Karibų jūros vanduo stiklainyje. Geriausiai Berlyno siena matosi East Side Gallery zonoje, kur savo kūrinius tiesiai ant sienos užtepė maždaug 106 menininkai iš viso pasaulio. East Side galerijos priekyje stovi lauko kompiuteris; paspaudus mygtuką galima išklausyti visą Šaltojo karo istoriją. Tai didžiausia tokio tipo galerija po atviru dangumi pasaulyje.
Mühlenstraße 1, Berlynas

Hamburger Bahnhof šiuolaikinio meno muziejus (Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart)
Muziejus įsikūręs renovuotoje geležinkelio stotyje („Hamburger Bahnhof“). Nors įėjimas į muziejų mokamas, apsilankyti vakare čia būtina – įspūdį paliks ypatingas fluoriscencinių lempų apšvietimas.
Invalidenstraße 50, Berlynas

Čarlio patikros punktas (Checkpoint Charlie)
Tai buvo vienintelis patikros punktas tarp Rytų ir Vakarų Berlyno keliaujantiems pareigūnams ir užsieniečiams. „Čarlis“ ilgą laiką simbolizavo trapią Šaltojo karo laikų atmosferą. Šiuo metu „Čarlio“ kontrolės punkto vietoje yra įrengta reprodukcija, atkurianti prabėgusių dienų realijas. Tai įspūdinga pabėgimų ir pabėgėlių iš Rytų į Vakarų Berlyną istorijų kolekcija. Ar galėjote įsivaizduoti, kad žmogų galima užsiūti automobilio sėdynėje? Ne? Tuomet būtina čia apsilankyti!
Friedrichstraße 43-45, Kreuzberg, Berlynas

Frederiko Didžiojo skulptūra (Statue of Frederick the Great)
Raito Frederiko Didžiojo statula stovi legendiniame Unter den Linden bulvare. Atrodo, kad garsusis prūsų karalius jodamas žvalgosi po aikštę. Jis iškilęs virš simetriškai augančių medžių, Humboldt Universiteto pastatų ir neoklasikinių rūmų.
Unter den Linden, Berlynas

Aleksandro aikštė (Alexanderplatz)
Aleksandro aikštėje per dieną apsilanko apie pusė milijono žmonių. Aikštės pavadinimas kilo nuo rusų caro Aleksandro I vardo. 1970 m. Aleksandro aikštė tapo Rytų Berlyno senamiesčio centru, čia pastatytas naujas viešbutis su 123 metrų aukščio bokštu, Mokytojų namai, Centrinė universalinė parduotuvė, netoliese pastatytas Televizijos bokštas.
Alexanderplatz, Berlynas

Pergalės kolona (Siegessäule)
Kartu su viršuje esančia auksine Viktorijos statula – tai bene įspūdingiausia miesto įžymybė. Bendras kolonos aukštis 67 metrai. Pastatyta 1864-1873 m. prūsų-danų karo pergalei atminti. Po tolesnių pergalių prieš Austriją bei Prancūziją viršuje pastatyta auksinė 8,3 metrų Viktorijos statula.
1 Grosser Stern, Berlynas

Potsdamo aikštė (Potsdamer Platz)
Aikštę išskiria moderni architektūra ir išskirtiniai pastatai Berlyne, kuriuos statė žymūs architektai. Tai visai nebloga vieta pradėti pažintį su Vokietijos sostine. Čia viskas šalia – ir Berlyno sienos likučiai, ir naujos architektūros dangoraižiai, ir Branderburgo vartai.
Potsdamer Platz, Berlynas

Hohenšionhauzeno memorialinis muziejus (Berlin-Hohenschönhausen Memorial)
Tai buvęs „Stasi“ kalėjimas, paverstas novatorišku muziejumi. Lankytojams vaizdingai pateikiama, kaip dirbo kalėjimas, kokiomis sąlygomis gyveno kaliniai. Čia nuolat keičiasi įvairios istorinės parodos.
Pirmadieniais muziejaus lankymas nemokamas. Parodas nemokamai galite aplankyti visada.
Genslerstraße 66, Berlynas

Kaizerio Vilhelmo bažnyčia (Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche)
1895 m. pastatyta bažnyčia buvo nugriauta per miesto bombardavimą 1943 m., liko tik vienas varpinės bokštas su stoge žiojėjančia skyle, vadinamas „tuščiaviduriu dantimi“. Tai įspūdinga, suniokota, tačiau neatstatyta bažnyčia miesto centre, simbolizuojanti, kad karo atminimas yra svarbus, bet šalis prisikėlė ir toliau juda pirmyn.
Breitscheidplatz, Berlynas

Kreuzbergas (Kreuzberg)
Tai vienas kontrastingiausių Berlyno rajonų. Iki II-ojo pasaulinio karo tai buvo tankiai apgyvendintas vargšų getas, kur žmonių tankumas buvo didžiausias, o gyvenimo kokybė prasčiausia. Po sienos griūties Kreuzbergas ir vėl atsidūrė miesto centre, vyriausybė ėmė reguliuoti nuomos kainas, o tai skatino ten apsistoti ne tik neturtingus turkus imigrantus, bet ir visokio plauko menininkus ir jaunus profesionalus. Tokiu būdu čia susibūrė spalvingi šio rajono gyventojai, puoselėjantys savo kultūrą bei tradicijas.

Šarlotenburgo rūmų parkas (Charlottenburg Palace)
Tai pati didžiausia išlikusi karališkoji rezidencija Berlyne. Didingas rūmų kompleksas yra apsuptas išskirtiniais baroko stiliaus sodais. Šie rūmai buvo pastatyti 1699 m. kaip vasaros rezidencija Prūsijos karalienei Sofijai Šarlotei, o vėliau, valdant kitiems valdovams, buvo rūmai bei teritorija buvo dar labiau išplėsti. Nors apžiūrėti rūmus iš vidaus yra mokama, jūs galite ramiai pasivaikščioti po garsiuosius sodus.
Spandauer Damm 20-24, Berlynas

Sanssouci parkas (Schloss Sanssouci park)
Nuvykę į Potsdamą, aplankykite didyjį Sanssouci parką. Šiame milžiniškame didingų ir svaiginančių rokoko stiliaus rūmų parke yra daugybė fontanų, dirbtinių griuvėsių ir įvairiausių klasikinių skulptūrų. Šie rūmai buvo prūsų karaliaus Fredericho Didžiojo vasaros rezidencija, kurioje karalius ieškodavo ramybės ir tylos.

Metro maršrutas U1
Jei nusipirkote visuomeninio transporto bilietą, būtinai bent kartą pravažiuokite vaizdingu U1 mašrutu, kuris yra 8.8 km ilgio ir jungia 13 stočių. Rytinė linijos dalis yra pati seniausia Berlyno metro sritis, nors didžioji jos dalis yra ne po žeme, o virš jos.

Turkiški turgūs
Antradieniais ir penktadieniais pietinėje Landwehr kanalo pusėje vyksta turkiškas turgus (kelios minutės kelio pėsčiomis nuo Kottbuser Tor). Ant prekystalių puikuojasi įvairiausios gėrybės: milžiniški kiekiai prieskonių, įvairiausių sūrių, puikių daržovių, turkiškos duonos, humuso ir baklavos.
Maybachufer, Berlynas

Dokumentacijos centras „Teroro topografija“ (Topography of Terror Documentation Center)
Tai viena iš labiausiai lankomų atmintinų Vokietijos sostinės vietų. Tai „Trečiojo reicho“ Slaptosios valstybinės policijos, SS ir Reicho saugumo būstinė. Čia įrengta biblioteka, kurioje saugoma 27 000 informacinių bylų, archyvų. Teritorijoje yra gestapo kalėjimo, slėptuvės nuo aviacinių bombų ir valgyklos barako pamatai, seminarų patalpos bei didesnė renginių salė. Be nuolatinės ekspozicijos, centro teritorijoje rengiamos ir laikinos parodos.
Niederkirchnerstraße, Berlynas

Nemokami turai po Berlyną
3,5 val. trukmės turo metu susipažinsite ne tik su lankomiausiomis vietomis, bet ir su Berlyno istorija, nuo pačių tamsiausių laikų iki šviesiausių akimirkų. Turas pradedamas nuo Brandenburgo vartų, tapusių miesto simboliu, toliau tęsiasi ties Berlyno sienos linija. Turistai bus supažindinti su Muziejų sala, Lugarteno karališkaisiais sodais ir kitomis įžymiomis Berlyno vietomis. Tikrai verta leistis į tokį turą, norint geriau pažinti šį miestą.


Pamatykite Sachsenhausen koncentracijos lagerį
Į nemokamą turą, kurį ves profesionalus gidas, įtrauktas apsilankymas vienoje iš pagrindinių Vokietijos nacių koncentracijos stovyklų, Sachsenhausen. Čia išgirsite, kas iš tikrųjų vykdavo tokiose stovyklose, pamatysite šokiruojančius, bet istoriškai svarbius vaizdus, kur vyko egzekucijos, dujų kambarius ir barakus.

Paieškokite „blusturgių“
Savaitgaliais Berlyne šurmuliuoja ne vienas „blusturgis“, jei tik pavyks vieną iš jų atrasti, būtinai pasidairykite, kokius daiktus čia galima įsigyti. Tokiuose turgeliuose rasite daug vintažinių gėrybių. Arkonaplats turguje rasite daug prašmatnių senovinių gėrybių, bet jos kiek brangesnės, nei Nowkoelln turguje, kuriame galite įsigyti meno dirbinių arba Mauerpark, garsėjančiame dėl savo dydžio ir daiktų pasirinkimo gausos.


Memorialas Sovietų Sąjungos kariams
Treptower parke pamatyasite architekto Yakov Belopolsky klūpinčių karių statulą. Ši statula pastatyta 5000 Sovietų sąjungos karių, žuvusių paskutinėje Berlyno kovoje, atminti. Statula vaizduoja 12 m aukščio Sovietų karį, laikantį vokietį vaiką.

Susipažinkite su kitokiu Berlynu
Jei norite geriau pažinti Berlyno istoriją, aplankykite apleistus miesto pastatus, tokius kaip Teufelsberg NSA šnipinėjimo stotį, kuri buvo naudojama Šaltojo karo metu. Verta pamatyti ir apleistus bunkerius, buvusias karines stovyklas. Daugiau informacijos apie šiuos objektus >>
Šio turo metu būsite patys atsakingi dėl rizikos. Jei norėsite saugesnio turo, galite rinktis „Alternative Berlin“ turus su gidu po menininkų skvotus ir kitas apleistas vietas.

Pasivaikščiokite po Hackesher Höfe kvartalą
Tai rajonas, sudarytas iš aštuonių gražiai atnaujintų kiemų, esančių miesto centre. Ši vieta puikiai tinka popietės arbatai, apsipirkinėjimui nedidelėse, unikalaus dizaino krautuvėlėse ir pasivaikščiojimui galerijose.


Meno dirbinių mainai „Open Air Gallery“
Daugiau kaip šimtas meninnkų kiekvieną vasarą sukuria „Open Air“ galeriją, išsidėliodami savo meno dirbinius ant Oberbaun tilto. Šios galerijos esmė yra kultūriniai mainai. Čia galite įsigyti įdomiausių suvenyrų.

Susiruošusių į Berlyną rugpjūčio pabaigoje laukia Ilgoji Berlyno muziejų naktis
Nuo 1997 m. du kartus per metus Berlynas atveria 180 miestų muziejų ir memorialų duris. Renginio tikslas – pakviesti kuo daugiau lankytojų sugrįžti į kultūros įstaigas, pažinti meną, jo istoriją, išgirsti bei patirti kažką naujo.
Kasmet Berlynas kviečia į tradicinę „Ilgąją muziejų naktį“. Renginio tikslas – pakviesti kuo daugiau lankytojų sugrįžti į kultūros įstaigas, pažinti meną, jo istoriją, išgirsti bei patirti kažką naujo. Lankytojai kviečiami leistis į kelionę geriau pažinti Berlyną, aplankant svarbiausius miesto simbolius, bei per muziejus susipažįstant su beveik 800 metų siekiančia Vokietijos sostinės istorija. Muziejų šventė apims beveik 400 km2, kur daugiau nei 100 muziejų, rūmų, bažnyčių, galerijų, netradicinių koncertų salių, parodų centrų, planetariumų, lėlių teatrų lauks lankytojų. Programoje dalyvaus tiek didieji muziejai („Deutches Historisches Museum“, „Akademie der Kunste“, „Altes Museum“, „Gemäldegalerie“, „Bode-Museum“, „Deutche Guggenheim Berlin“), tiek mažesni (Kenedžio, muzikos instrumentų, kompiuterinių žaidimų, aklųjų, cukraus, skrydžio stimuliatoriaus ir daugelis kitų)! Lankytojų laukia koncertai, ekskursijos, teatralizuoti pasirodymai, išskirtinės parodos, unikalios ekspozicijos, specialūs renginiai.
Norintys dalyvauti muziejų naktyje turi įsigyti ilgosios nakties bilietą. Rugpjūčio 31 d. naktį projekte dalyvaujantys muziejai atveria duris nuo 18:00 iki 02:00 val. Kai kurie muziejai skiria lankymo laiką šeimoms su vaikais, atsidarydami nuo 15 val. Drauge su bilietu gaunama renginio programa, kurioje abėcėlės tvarka pateikiamos visos dalyvaujančios kultūrinės institucijos bei nuoroda į autobusų maršrutus, jungiančius juos su renginių centru. Kadangi šventės teritorija išties didžiulė, bilietas ne tik atveria muziejų duris, bet ir leidžia naudotis viešuoju transportu (A, B, C zonose), kad dalyviai galėtų laisvai aplankyti norimus objektus.
Jei visada svajojote apsilankyti Berlyno muziejuose, tai puiki proga. Ilgosios muziejų nakties programa anglų kalba ČIA.

Jei skrendate į Berlyną lėktuvu ir ketinate keliauti po miestą viešuoju transportu, jums pravers informacija apie Berlyno viešąjį transportą.

Jei nutarėte pakeliauti po Vokietiją plačiau, siūlome rinktis keliones traukiniais su InterRail Pass – šalis garsėja puikiai išplėtotu geležinkelių tinklu ir daugybe vertų aplankyti didelių vakarietiškų ir mažų miestų.

FOTOGALERIJOS

Kristinos nuotraukos iš rudeninio Berlyno >

Jei žinai dar vietų Berlyne, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :