X

Nemokamai lankytinos vietos Amsterdame

Amsterdamas – tai kažkas tokio „neformalaus“, neapibrėžiamo ir nesutalpinamo į konkrečius romantikos, istorijos ar kitokius rėmus… Miestas pats yra kaip muziejus. Gali vaikščioti gatvelėmis ir džiaugtis, aikčioti ar pašaipiai aptarinėti Amsterdamo kultūrą. Vos žengus koją į šį miestą pasijunti tarsi būtum įmestas į vakarėlį, kuriame persimaišiusios įvairios temos. Ramiai vaikščiojant lyg iš niekur nieko prieš akis išdyksta šurmuliuojantys bernvakario ar mergvakario dalyviai ir po kelių minučių taip pat sėkmingai išnyksta iš akiračio. Vėl ramu…

Amsterdamas tarsi padalintas į tris kultūras. Žiūrint nuo centrinės traukinių stoties, dešiniajame Amsterdamo krašte emocijas valdo nuostabios mažos išpuoštos gatvelės, istoriniai pastatai. Paėjėjus giliau į miestą prieinate gėlių turgų, kuris miestą puošia įvairiausiomis spalvomis ir kvapais. Na o kairiojoje miesto dalyje atsiveria visai kitoks gyvenimas – barai, tabako, legalios žolės, kanapių kvapas, legali, akivaizdžiai demonstruojama prostitucija… Drąsiai galima teigti, kad Amsterdame sau mielą vietelę ras kiekvienas.

Pigios kelionės į Amsterdamą >

Na o dabar plačiau apie tai, ką nemokamai galima aplankyti šiame kontrastų pilname mieste. Taigi, nemokamai lankytinos vietos Amsterdame.

Amsterdamo vandens kanalai
Vandens kanalų Amsterdame kur kas daugiau nei Venecijoje. Kanalai įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą. Praeikite pakrante ar stabtelkite ir prisėskite lauko kavinukėje. Pasijusite tarsi gyvame muziejuje. Ant vandens plaukioja namukai su terasomis, kepsninėmis ir lauko staliukais. Tiesa, mums įprastą pievelę prie namų čia keičia vazoninės gėlės. Na o žiemą ant užšalusių kanalų būna puikios čiuožyklos, tad traukit pačiūžas ;)


Dviračiai
Dar vienas Amsterdamo akcetas – gausybė dviračių. Apžiūrint dviračius galima pasijusti lyg dviračių muziejuje. Vieni pastatyti romantiškai ant tiltuko, kiti didžiulėje krūvoje tarp kitų, o dar kiti tiesiog palikti ant kelio… Vietiniai juokiasi, kad palikti dviratį nėra problema, problema atrasti jį tarp gausybės paliktųjų. Čia įprasta pasiimti ne savo dviratį ir su juo grįžri namo, taip pat įprasta, kad savo dviračio tiesiog nerasi ir teks pirkti naują. Kartais atrodo, kad dviračiai čia taip pat gyvena savo gyvenimą, tarsi žaislai, tarsi gyvi eksponatai… Apsižvalgykite ir mėginkite patys perprasti dviračių gyvenimą ;)


Raudonųjų žibintų kvartalas
Tikrai neįprasta vieta. Būnant Amsterdame nenuklysti į šį rajoną būtų savotiška nuodėmė. Vienos prostitutės sėdi savo kabinose, kitos demonstratyviai stovi ir kalbina praeivius. Jokio tabu čia nėra. Aplink pilna sekso reikmenų parduotuvių, barų bei kavinių su vietiniais skanėstais. Kvartalas tiesiog paskendęs slogiame saldžios žolės rūke. Nenustebkite, kad ilgesnį laiką vaikštant šiame kvartale gali apimti smagus juokas ar begalinis optimizmas :) Tiesa, su vietiniais „gardumynais“ būkite atsargūs…


Albert Cuyp turgus
„Cuyp“ – didžiausias gatvės turgus, gyvuojantis nuo 1905 m., žavi Amsterdamo gyventojus, kulinarijos mėgėjus, praeivius ir žmones, kurie mėgsta derėtis. Albert Cuyp turguje rasite šviežių vaisių ir daržovių, žuvies, gėlių ir augalų, gražių audinių, madingos aprangos, odos dirbinių ir papuošalų. Išsirinksite gražiausią ir skaniausią žuvį ar mėgausitės šviežiai keptais vafliais. Pailsėti stabtelėkite tradicinėje kavos kavinukėje. Turguje randamų dalykų įvairovė kiekvieną nuteiks teigiamai.
Atvykstant iš Amsterdamo centrinės stoties, galite sėsti į tramvajų 4,16, 24 ar 25 ir lengvai pateksite į turgų.
Darbo laikas: nuo pirmadienio iki šeštadienio 9–17 val.

Amsterdamo muziejus
Muziejuje gausu meninių eksponatų ir archeologinių radinių iš Amsterdamo kultūros.
Amsterdamo muziejuje atsispindi vietinių tolerancija, verslumo dvasia ir miesto individualumas, kuris šimtmečius traukia žmones iš viso pasaulio.
Nemokamas įėjimas su šiomis kortelėmis: I amsterdam City Card, I amsterdam Congress Card, ICOM, Holland Pass voucher.
Vykstant traukiniu: 15 min. pėsčiomis nuo traukinio centrinės stoties. Vykstant tramvajumi: tramvajus 1, 2 ir 5 (sustoja Spui); tramvajus 4, 9, 14, 16, 24 ir 25 (sustoja Rokin).
Adresas: Kalverstraat 92 and Sint Luciënsteeg 27, Amsterdamas.

Gėlių turgus (Bloemenmarkt)
Giliai įkvėpkite ir ženkite žingsnį į įvairiaspalvį gėlių turgų. Purpurinės, geltonos, juodos, raudonos ir įvairiausių spalvų, fantaziją pranokstančios tulpės, narcizai, lelijos. Gausybė įmantriausių augalėlių patraukliomis kainomis tiesiog patys prašysis paimami į jūsų krepšius. Atsispirti tokiai grožybei tiesiog neįmanoma.
Darbo laikas: kasdien 9-17 val., gruodžio ir vasario mėnesiais sekmadieniais uždaryta.
Adresas:  Singel btwn Muntplein & Koningsplein Flower Market, Amsterdamas


Begijnhof
Pašniukštinėkite po šį slaptą kiemą. Išvysite medines duris, jas atidarius maloniai nustebins XIV a. namų ir sodų oazė kartu su dviem pasislėpusiomis bažnyčiomis. Tai ramybės oazė, kurioje gyvendavo nesusituokusios ir našlės moterys. Taip pat atkreipkite dėmesį į namą Nr. 34. Namas pasatytas 1465 m. ir yra seniausias išlikęs medinis namas šalyje.


Nemokami turai po Amsterdamą
Turėsite galimybę susipažinti su Amsterdamo istorija, kaip iš paprasto miesto Amsterdamas tapo didžiuliu prekybos miestu Europoje, susipažinsite su prostitucijos ir narkotikų legalizavimo istorija, Anos Frank istorija ir nacių okupacijos tragedija. Kitaip sakant, turėsite trumpą įvadą į Amsterdamo istoriją ir smagiai praleisite laiką.
Turas nemokamas. Jei turas jums patiks, atsidėkodami galėsite palikti arbatpinigių pagal savo nuožiūrą.


EYE Film Institute
Čia visuomenei prieinama nemokama filmų kolekcijos peržiūra. Atsiduri kambaryje, kuriame iš visų pusių tave suka didelis ekranas su rodomais įvairių filmų fragmentais. Daugiau nei šimtas reguliariai besikeičiančių scenų. Filmai sugrupuoti pagal temas: Discovery of the World, kino žvaigždės, spalvos, Nyderlandai, mūšiai, siaubas ir pan. Taigi, galėsite patogiai įsitaisyti sofoje, peržiūrėti daugybę filmų fragmentų arba išsirinkti ir žiūrėti vieną filmą iki jo pabaigos. Lankytojai taip pat bus nustebinti įvairiais rengiamais žaidimais bei viktorinomis.
Dirba kasdien 10 – 18 val. Įėjimas nemokamas.
Adresas: IJpromenade 1, 1031KT Amsterdamas


Meninis miestelis (NDSM-werf)
Įšok į nemokamą keltą priešais centrinę traukinių stotį ir kelk bures į NDSM-werf meno pasaulį. Apleista laivų statykla tapo avangardinio meno mėgėjų vieta. Čia išvysite skulptūras iš perdirbtų šiukšlių, grafiti, medžio ir kitus meninius dirbinius.
Atvykimas: nemokamai nuvykti iki NDSM-werf galite su NDSM ferry (nuo centrinės stoties iki NDSM ir atgal) bei Houthaven ferry (nuo Tasmanstraat iki NDSM ir atgal). Autobusu nr. 91, nr. 94, nr. 35, nr. 105, nr. 109
Adresas: Koninginnedag – NDSM Vrijhaven, Amsterdamas


Kanapių info centras (Cannabis College)
Nepelno siekiančiame centre suteikiama nemokama konsultacija apie saugų žolės vartojimą. Taip pat supažindinama su kanapių auginimu. Su personalu pasikalbėkite apie „coffee shop“ etiketą, susipažinsite su kanapių gaminiais. Rekomenduojame apsilankyti prieš įsigyjant „gardumynų“ iš „coffee shop“. Na o jei nuvykti neturėsite galimybės, atsargiai elkitės su vietiniais skanumynais ;)
Adresas: O.Z. Achterburgwal 124 I 1012 DT, Amsterdamas


Stadsarchief – miesto archyvai
Niekada negali žinoti, kokius lobius slepia šie miesto archyvai: 1942 m. policijos pranešimas apie Anos Frank pavogtą dviratį, nuotraukos iš John‘o Lenon‘o ir Yoko apartamentų Hiltons 1969 m., 1625 m. miesto žemėlapis ir daug kitų įdomybių.
Adresas: Vijzelstraat 32, Amsterdamas

Concertgebouw (koncertų salė)
Pasiruoškite grumtis alkūnėmis, kad patektumėte į šią salę trečiadienį. Daugelis pagyvenusių moterų, pasipuošusių kailiais, bando patekti į įžymiąją klasikinę koncertų salę. Trečiadieniais čia vyksta nemokami popietiniai koncertai. Dažniausiai tai būna koncertų, vykstančių vakarais repeticijos. Koncertai prasideda nuo 12:30-13:00 valandos, pasirodymai vyksta nuo rugsėjo vidurio iki birželio mėn.
Adresas: Concertgebouwplein 2-6, Amsterdamas


Muzikinis teatras (Muziektheater)
Operos ir Olandų filharmonijos atlikėjai rengia nemokamus popietinius pasirodymus. Pasiklausyti klasikinių koncertų nemokamai galite antradieniais 12:30-13:30 val. Pasirodymai vyksta nuo rugsėjo iki gegužės mėnesio.
Adresas: Waterlooplein 22, Amsterdamas


Bimhuis (džiazo koncertų salė)
Dar viena nemokama vieta muzikos mėgėjams – „Bimhuis“, pagrindinė Amsterdamo džiazo koncertų salė. Kiekvieną antradienio vakarą nuo 22 val. vyksta nemokami koncertai. Atvykite paklausyti geros muzikos pašėlusių džiazo pasirodymų metu. Pasirodymai vyksta nuo rugsėjo iki birželio mėnesio.
Adresas: Piet Heinkade 3, Amsterdamas


Nieuwe Kerk (Naujoji bažnyčia)
Tai istorinė karalių karūnavimo vieta. Šis iškilus pastatas, puošiantis Amsterdamą nuo 1408 m., dabar yra paverstas į didelio masto meno parodų salę. Specifinės parodos yra mokamos, tačiau visad galite užsukti į dovanų parduotuvę ir pakilti apžiūrėti bažnyčios vidų bei pasidomėti jos istorija nemokamai.
Adresas: Dam Square, Amsterdamas

Turas po Gassan deimantų gamyklą
Norite pamatyti, kaip gaminami prabangūs deimantai? Užsukite į Gassans deimantų gamyklą, kur galėsite patekti į vienos valandos nemokamą turą ir pamatyti, kaip apdirbami perlai ir poliruojami deimantai.
Adresas: Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175, Amsterdamas


Hollandsche Manege (Jojimo mokykla)
Ši jojimo mokykla palieka įspūdį ir nejodinėjantiems. Ji išskirtinė savo neo-klasikine architektūra ir elegantiška kavine, kurioje ramiai sėdint ir besimėgaujant kava galima stebėti karališkuosius ristūnus.
Adresas: Vondelstraat 140, Amsterdamas


Amsterdamo architektūros fondas (ARCAM)
ARCAM vykdo išskirtinio miesto pastatų dizaino parodas. Fondų darbuotojai jus gali nukreipti ir pamokyti naudotis nemokamais skaitmeniniais gidais apie architektūrą, esančią greta tramvajų pravažiuojamų maršrutų.
Adresas: Prins Hendrikkade 600, Amsterdamas

Centrale Bibliotheek (Centrinė biblioteka)
Čia galite pagriebti vieną iš laikraščių, prisėsti ant patogios sofos ir praleisti popietę. Lankydamiesi bibliotekoje būtinai užsukite į viršuje esančią kavinę, pro kurios langus galite matyti gražią miesto panoramą.
Adresas: Oosterdokskade 143, Amsterdamas


Šiaurinės/Pietinės metro linijos apžvalgos taškas
Rokin gatvėje nusileidę žemyn laiptais pamatysite, kaip vyksta metro linijos statymas. Eskalatoriai kriokia bedugnėje, o visa vieta dunda ir dreba, kai tramvajus pravažiuoja tiesiai virš galvos. Konstrukcijų mėgėjams tai bus tikra pramoga.
Adresas: Rokin 96, Amsterdamas


Multatuli Muziejus
Žinomas novelistas Eduard‘as Douwes‘as Dekker‘is (slapyvardis Multatuli) rašė apie korumpuotus olandų kolonistus Rytų Indijoje. Šiame mažame, bet įspūdingame muziejuje pamatysite rašytojo rankraščius, susipažinsite su jo gyvenimu ir laikotarpiu, praleistu Indonezijoje.
Adresas: Korsjespoortsteeg 20, Amsterdamas

Olandija nėra didelė šalis, tačiau iš Amsterdamo galite leistis į kelionę traukiniu tiek po Olandiją, tiek po kaimynines šalis.

FOTOGALERIJOS

AMSTERDAMAS. Keliautojos Daivos per vieną parą Amsterdame pagautos akimirkos >

AMSTERDAMAS. Keliautojo Maksimo nuotraukos iš kelionės į Amsterdamą >


Jei žinai daugiau vietų Amsterdame, kuriose apsilankyti galima nemokamai, parašyk.

Gintarė :