X

Nemokamai lankytinos vietos Helsinkyje

Helsinkis – Suomijos sostinė – lankytojus žavi savo modernumu, bet tuo pačiu ir paprastumu, patogumu, gamtos ramybe ir jaukiu miesto šurmuliu.

Helsinkis šalies sostine tapo tik 1812 m., prieš tai buvęs nedidelės reikšmės miesteliu. Nemokamai lankytinos vietos Helsinkyje tikrai įdomios, tačiau dar būtinai pasivaikščiokite po Helsinkio centrą. Čia nerasite senosios gotikos ar baroko, tačiau Helsinkis yra vienas didžiausių šios Jugendo architektūros stiliaus centrų. Pasivaikščiokite Katajanonkka, Kruunuhaka, Eira kvartaluose ir pasigrožėkite nuostabia spalvinga ir pasakas primenančia architektūra. Taip pat Helsinkyje gausu medinės architektūros paveldo. Apsilankykite Käpylä, Puu-Vallila ir Etu-Töölö rajonuose.

Taigi, nemokamai lankytinos vietos Helsinkyje.

Finlandijos kongresų salė (Finlandiatalo)
Žymiojo suomių architekto Alvar Aalto projektuotas pastatas buvo pastatytas 1971 m. Kiekviena interjero detalė taip pat projektuota šio architekto. 1975 m. pristatytos kongresų patalpos, o 2011 m. pastatas praplėstas naujomis patalpomis, skirtomis parodoms ir susirinkimams. Šiame pastate vyksta įvairūs koncertai, susitikimai, parodos. Pastatas yra iš marmuro – taip architektas stengėsi suteikti Helsinkiui Viduržemio jūros regiono dvasios. Atkreipkite dėmesį į optinę apgaulę: kitoje gatvės pusėje esantis Nacionalinis muziejus, atrodo, kyla iš Finlandijos kongresų salės pastato bokšto. Interjeras šiame pastate paprastas ir natūralus, kaip ir pati koncertų salė, nes, pasak Aalto, architektūra turi sukurti terpę žmonėms ir jų pasirodymams, o ne juos užgožti.
Adresas: Mannerheimintie 13e, Helsinkis

Akademinis knygynas (Akateeminen Kirjakauppa)
Pastatytas 1969 m. Alvar Aalto, akademinis knygynas išsiskiria savo fasado ir interjero skirtumu. Fasadas yra tamsus, primenantis biurų pastatų fasadus, tačiau įėjus į vidų atsiveria didelis kontrastas. Interjeras šviesus ir jaukus. Taip pat čia galite apsilankyti ir Aalto kavinėje terasoje.
Adresas: Pohjoisesplanadi 39, Helsinkis

Bažnyčia uoloje (Temppeliaukio)
Labiausiai lankomą architektūrinį objektą Helsinkyje – bažnyčią uoloje – tiesiog privalote pamatyti ir dar visiškai nemokamai! Tai liuteronų bažnyčia, suprojektuota Timo ir Tuomio Suomalainen ir atidaryta 1969 m. Ji pastatyta kietoje uolienoje. Ji dar vadinama bažnyčia uoloje.
Adresas: Lutherinkatu 3, Helsinkis


Helsinkio katedra (Tuomiokirkko)
Neoklasikinė evangelikų liuteronų Helsinkio katedra buvo pastatyta 1830-1852 m. kaip dovana Didžiajam Suomijos kunigaikščiui, Rusijos carui Nikolajui I-ąjam. Iki Suomijos nepriklausomybės 1917 m. ši bažnyčia taip pat buvo žinoma kaip Šv. Nikolajaus bažnyčia. Šiandien tai pati populiariausia turistų lankoma vieta Helsinkyje.
Adresas: Unioninkatu 29, Helsinkis

Uspenski katedra
Katakonkos pusiasalyje stovinti rytų ortodoksų bažnyčia suprojektuota rusų architekto Aleksey Gornostayev ir pastatyta po jo mirties 1862-1868 m. Pašventinta Švenčiausios Mergelės Marijos į dangų ėmimo vardu. Katedros pavadinimas kilęs iš rusiško žodžio uspenie , kuris reiškia ėmimą į dangų. Manoma, kad ši katedra yra didžiausia Vakarų Europoje ortodoksų bažnyčia.
Adresas: Kanavakatu 1, Helsinkis

Helsinkio centrinė traukinių stotis (Rautatieasema)
Per dieną čia apsilanko ~ 200 000 keleivių. Čia įsikūrusi tiek traukinių stotis, tiek pagrindinė Helsinkio metro stotis. Nacionalinio romantizmo stiliaus stoties pastatas buvo suprojektuotas Eliel Saarinen ir atidaryta 1919 m. Išskirtiniai šio pastato simboliai yra laikrodžio bokštas ir dvi vyrų figūros, laikančios apvalias lempas, kurios įžiebiamos naktį. 2013 m. BBC Helsinkio centrinę traukinių stotį išrinko gražiausia pasaulyje stotimi.
Adresas: Asema-aukio, Helsinkis


Suomenlinna
Švedų pastatyta antroje XVIII a. pusėje Suomenlinna gynybinė jūrų tvirtovė yra išsidėsčiusi šešiose salose. Tai ypač įdomus Europos karinės architektūros tuometinis pavyzdys, įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Salą galite pasiekti keltu, plaukiančiu iš prieplaukos Turgaus aikštėje, o vasaros metu salą – vandens autobusu, taip pat išvykstančiu iš Turgaus aikštės netoli Esplandi parko.
Adresas: Suomenlinna C 74, Helsinkis


Turgaus aikštė
Tai centrinė Helsinkio aikštė ir viena žymiausių turgaus vietų bei turistų lankytinų vietų mieste. Nuo pavasario iki rudens turgaus aikštė pilna prekeivių, parduodančių įvairų suomišką maistą ir suvenyrus. Čia gausu lauko kavinių. Spalio pradžioje čia vyksta kasmetinis silkių turgus, o kiekvieną pirmą mėnesio penktadienį čia eksponuojamos senos amerikietiškos mašinos.
Adresas: Eteläsatama, Helsinkis

Linnanmäki apžvalgos bokštas
Linnanmäki atrakcionų parke galite pakilti į apžvalgos bokštą visiškai nemokamai ir pasigrožėti Helsinkio panorama.
Adresas: Tivolikuja 1, Helsinkis

Seurasaari muziejus po atviru dangumi
Seurasaari muziejus po atviru dangumi – puiki vieta popietiniams pasivaikščiojimams. Tai tradicinės architektūros muziejus, apimantis laikotarpį nuo XVII iki XX a., įsikūręs gražioje saloje. Bilieto reikia tik tada, jei ketinate eiti į pastatų vidų. Taip pat pasiruoškite riešutų, nes čia galėsite pamaitinti voveres!
Adresas: Seurasaari, Helsinkis

Ateneum dailės muziejus
Šiame muziejuje pamatysite geriausius ir žymiausius suomių dailininkų darbus. Įėjimas nemokamas pirmą mėnesio trečiadienį 17:00-20:00.
Adresas: Kaivokatu 2, Helsinkis


Sinebrychoff meno muziejus
Tai vienintelis muziejus Suomijoje, skirtas senajai Europos dailei ir menui. Čia eksponuojamos svarbios švedų, flamandų ir italų paveikslai, baldai, sidabro dirbiniai bei porcelianas ir žymi 400 miniatiūrų kolekcija. Įėjimas nemokamas pirmą mėnesio trečiadienį 17:00-20:00.
Adresas: Bulevardi 40, Helsinkis

Gamtos istorijos muziejus (Luonnontieteellinen keskusmuseo)
Šiame muziejuje susipažinsite su Suomijos ir viso pasaulio gamta bei evoliucija. Įėjimas nemokamas pirmą mėnesio ketvirtadienį 17:00-19:00.
Adresas: Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinkis


Šiuolaikinio meno centras (Kiasma)
Tai šiuolaikinio meno centras, kurio tikslas – supažindinti žmones su šiandieniniu menu. Čia dažnai keičiamos parodos pritraukia daugybę lankytojų. Čia vyksta ir teatro pasirodymai. Įėjimas nemokamas pirmą mėnesio penktadienį 16:00-20:00.
Adresas: Mannerheiminaukio 2, Helsinkis


Tennispalatsin dailės muziejus
Tennispaltsin yra kultūrinis ir rekreacinis centras Kamppi kvartale. Pastatas buvo pastatytas 1938 m. ruošiantis 1940 m. olimpinėms žaidynėms. Tai funkcionalus pastatas, turintis 4 teniso kortus ir projektuotas Helge Lundström. Tennispalatsi dailės muziejus yra vienas iš padalinių ir priklauso Helsinkio dailės muziejui General, kuris laikomas didžiausiu Šiaurės Europos šalyse. Čia eksponuojami įvairios vaizduojamosios dailės parodos. Įėjimas nemokamas pirmą mėnesio penktadienį 11:00-19:00. Iki 2015 m. rudens muziejus yra renovuojamas.
Adresas: Salomankatu 15, Helsinkis


Kultūrų muziejus
Šis muziejus skirtas parodyti įvairių kultūrų praeitį ir dabartį. Parodų tikslas – parodyti alternatyvius pasaulio vystimosi kelius ir atkreipti dėmesį į nedidelių, beveik nykstančių, patiriančių priespaudą žmonių ar grupių gyvenimus. Įėjimas nemokamas kiekvieną penktadienį 16:00-18:00, per tarptautinę muziejų dieną gegužės 18 d., Helsinkio dieną birželio 12 d., taip pat su Helsinkio kortele.
Adresas: Manerheimentie 34, Helsinkis (Nacionalinis Suomijos muziejus)

Suomijos architektūros muziejus (Arkkitehtuurimuseo)
Muziejus yra antras seniausias tokio tipo muziejus (po Maskvos). Jis skirtas specialiai architektūrai. Čia yra pastovi paroda, pasakojanti apie Suomijos architektūrą bei eksponuojamos keičiamos parodos. Įėjimas nemokamas pirmą mėnesio penktadienį 11:00-18:00.
Adresas: Kasarmikatu 24, Helsinkis


Nacionalinis Suomijos muziejus
Tai muziejus, pasakojantis Suomijos istoriją nuo akmens amžiaus iki šių dienų per įvairius objektus ir kultūros istoriją. Įėjimas nemokamas kiekvieną penktadienį 16:00-18:00. Taip pat įėjimas nemokamas per tarptautinę muziejų dieną – gegužės 18 d.
Adresas: Mannerheimintie 34, Helsinkis


Dizaino muziejus
Dizaino muziejus skirtas Suomijos ir pasaulio dizainui. Čia rengiamos įvairios parodos įvairioms dizaino šakoms (industrinis, mados ar grafinis dizainas). Įėjimas nemokamas spalio 28 d. ir lapkričio 25 d.
Adresas: Korkeavuorenkatu 23, Helsinkis

Korkeasaari zoologijos sodas
Šis zoologijos sodas yra didžiausias Suomijoje ir įsikūręs 22 ha uolėtoje saloje, sujungtoje su žemynine dalimi tiltu. Gyvūnai apgyvendinti geografiškai trijose zonose: Amazonėje, Afrikoje – Azijoje ir Šiaurės Ašigalyje. Zoologijos sode pamatysite apie 200 gyvūnų rūšių ir apie 1000 augalų rūšių.
Įėjimas nemokamas spalio 4 d. 10:00-16:00. Helsinkio zoologijos sodas yra įsikūręs Korkeasaari saloje. Čia nesunku nuvykti, nes nuo stoties važiuoja specialus Korkeasaari autobusas, pažymėtas numeriu 16. Taip pat čia galima nuvykti keltu iš Kauppatori arba Hakaniemi prieplaukų.
Adresas: Mustikkamaanpolku 12, Helsinki

Kluuvi galerija
Ši galerija daugiausiai eksponuoja eksperimentinį meną ir nekomercinius suomių menininkų darbus. Įėjimas nemokamas kiekvieną dieną.
Adresas: Unionkatu 28b, 4-tas aukštas, Helsinkis


Virka galerija
Čia yra informacijos centras, suteiksiantis jums visą informaciją apie Helsinkį, bei galerija, kurioje rengiamos parodos ir koncertai. Įėjimas nemokamas kiekvieną dieną.
Adresas: miesto rotušė, Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinkis


Päivälehti muziejus
Tai muziejus, pasakojantis apie žurnalistikos istoriją ir spaudą per daiktus, interjerus, nuotraukas, filmus ir įvairius žaidimus. Įėjimas nemokamas kiekvieną dieną.
Adresas: Ludviginkatu 2-4, Helsinkis


Suomijos banko muziejus
Šiame muziejuje jums bus pristatyta Suomijos ir pasaulio pinigų istorija bei Suomijos banko vaidmuo Europos centrinių bankų sistemoje. Įėjimas nemokamas kiekvieną dieną.
Adresas: Snellmaninkatu 2, Helsinkis

Helsinkio miesto muziejus  talpina kelias skirtingas vietas, skirtingus muziejus ir ekspozicijas (pateikta žemiau). Visos jos yra nemokamos.
Miesto muziejus (City Museum)
Adresas: Sofiankatu 4, Helsinkis
Hakasalmi vila
Adresas: Mannerheimintie 13b, Helsinkis
Sederholm namas (Vaikų miestas)
Tai muziejus, pritaikytas supažindinti vaikus ir suaugusius su vaikų gyvenimu Suomijoje (šiuo metu renovuojamas ir bus atidarytas 2016 m. gegužę).
Adresas: Aleksanterinkatu 16–18, Helsinkis
Miestiečio namas (Burgher‘s House)
Tai seniausias išlikęs namas Helsinkyje, pastatytas dar 1818 m. Viduje pamatysite, kaip atrodo 1860 m. įprastų Helsinkio viduriniosios klasės gyventojų interjeras.
Adresas: Kristianinkatu 12, Helsinkis
Darbininkų gyvenamųjų namų muziejus (Worker Housing Museum)
Šis muziejus nukels į XX a. darbininkų klasės buitinę kasdienybę. Tai seniausias gyvenamųjų namų kompleksas, pastatytas miesto valdžios Helsinkio darbininkams ir jų šeimoms, siekiant pagerinti varganas darbininkų gyvenimo sąlygas.
Adresas: Kirstinkuja 4, Helsinkis
Tramvajų muziejus
Šis muziejus papasakos apie Helsinkio tramvajaus keleivius. Čia galėsite pabūti senoviniame tramvajuje.
Adresas: Töölönkatu 51 A, Helsinkis

Suomija – didelė ir įvairi šalis, kerinti savo kontrastinga gamta ir regionais. Po šalį patogu keliauti traukiniu, tad po pažinties su šalies sostine leiskitės į pažintį su tikrąja Suomija. Tai ideali šalis individualistams ir romantikams, kurie mėgsta sėdėti ant ežero pakrantės, žvejoti, stebėti šiaurės elnius bei mėgautis tyla. Keliautojus traukia modernūs, jaukūs miestai ir miesteliai, didžiulės teritorijos žmogaus nepaliestos natūralios gamtos.

Jei žinai daugiau vietų Helsinkyje, kuriose apsilankyti galima nemokamai.

Gintarė :