X

Nemokamai lankytinos vietos Dubline

Į Dubliną, Airijos sostinę, iš Lietuvos oro uostų skraido pilni lėktuvai. Keliauja tiek emigrantai, tiek juos aplankyti trokštantys artimieji bei draugai, tiek smalsūs keliautojai. Per šv. Kalėdas arba per Helouvyną į Dubliną nuvykti tiesiog būtina. Kodėl? Apie tai jau rašėme anksčiau.

Dublinas nėra pats pigiausias lankytinas miestas Europoje, tačiau čia rasite nemažai vietų, kurias galite aplankyti ir nemokamai. Taigi, nemokamai lankytinos vietos Dubline.

Trinity College
Jums nieko nekainuos pasivaikščioti akmeniniu Trinity koledžo grindiniu ir apžiūrėti įspūdingą pastatą. Tai geriausias Airijos universitetas, įkurtas 1592 m., kaip šalies atsakas Anglijai, kalbant apie Oksfordą ir Kembridžą.
Adresas: College Green, Dublinas


Chester Beatty biblioteka
Alfredas Česteris Beatty buvo turtingas bibliofilas, turėjęs išskirtinai gerą skonį knygoms. Jo surinkti lobynai (senovinės knygos, rankraščiai ir kiti reti kūriniai) išdėstyti per du Chester Beatty bibliotekos aukštus Dublino pilyje.
Adresas: Dublin Castle, Dublinas

Nacionalinė galerija
Geriausios Airijos klasikinio ir modernaus meno kolekcijos yra surinktos Nacionalinėje galerijoje. Čia galima rasti stulbinančius Caravaggio meno kūrinius, Jack B Yeats, vieno žymiausių Airijos menininkų, William Butler brolio, paveikslų kolekciją ir kt.
Adresas: Merrion Square West, Dublinas

Nacionalinis Airijos muziejus: Gamtos istorijos skyrius
Dr. Livingstonas įkūrė šį Nacionalinio muziejaus padalinį 1857 m. Mažai kas pasikeitė šioje muziejaus dalyje nuo jos įkūrimo dienos. Dėl savo autentiškumo šis dulkėtas, keistas ir visiškai įtikinantis „miręs zoologijos sodas“ vis dar yra viena iš mylimiausių turistų vietų.
Adresas: Merrion St, Dublinas

Nacionalinis Airijos muziejus: Archeologijos skyrius
Kiekvienas Airijos moksleivis yra bent vieną kartą apsilankęs Nacionalinio Airijos muziejaus Archeologijos ekspozicijoje. Parodos šioje muziejaus dalyje nemokamos. Čia surinkti keltų ir viduramžių laikų lobynai. Čia galima pamatyti tokius istorinius eksponatus, kaip Tara Brooch (Taros segė, įspūdingas keltų laikų bronzos dirbinys), Ardagh Chalice (keltų laikų bronzos taurė) ir kitus įspūdingiausius keltų laikų metalo dirbinius.
Adresas: Kildare St, Dublinas

Pietinis molas (South Wall Walk)
1 km ilgio molas prasideda Dublino įlankoje ir pasibaigia ties Poolbeg švyturiu. Čia visuomet pilna vaikštinėjančių žmonių, ypač vasaros vakarais, besileidžiant saulei.

Dublino galerija: Hugh Lane kolekcija
Hugh Lane moderniojo ir konceptualaus meno kolekcija tikrai atima žadą, tačiau dar nuostabesne šią parodą paverčia čia esanti rekonstruota pragariškojo tapytojo Francis Bacon studija.
Adresas: Charlemont House, Parnell Square, Dublinas


Aras an Uachtaráin (Prezidento rezidencija)
Aras an Uachtarain – tai oficiali prezidento rezidencija, esanti Pheonix parke. Pamatykite, kaip gyvena ir dirba Airijos prezidentas. Nemokami turai po prezidento rezidenciją vykdomi kiekvieną šeštadienį nuo 10.30 val.
Adresas: Phoenix Park, Dublinas

Lėlių parduotuvė
Įspūdingoje Dublino lėlių parduotuvėje, kuri yra antrame „Powerscourt“ prekybos centro aukšte, yra net lėlių ligoninė, kurioje gydomos lėlės ir pliušiniai meškinai. Ligoninėje žaislams suteikiama pirmoji pagalba, naudojant klijus, siūlą bei adatą.
Adresas: 29 South William St., Dublinas

St Stephen’s Green parkas
Atvykus į Dubliną privalu pasivaikščioti po St. Stephen žaliąjį parką, kur galėsite pasigrožėti išdailintomis vejomis ir įspūdingais gėlynais. Šioje vietoje pamatysite daug žmonių, besiilsinčių per pietų pertraukas, besimėgaujančių gamta ir iškylaujančių su šeima ar draugais. Grožėkitės viskuo aplink, tačiau nepamirškite, jog čia negalima skinti gėlių!
Adresas: St Stephen’s Green, Dublinas

Airijos moderniojo meno muziejus
Muziejus įsikūręs buvusioje ligoninėje, skirtoje sužeistiems kareiviams. Dabar čia įrengta moderniojo meno galerija. Muziejuje pamatysite ne tik įspūdingus meno kūrinius, bet ir pasigrožėsite jo eksterjeru. Įspūdingą muziejaus pastatą supa nepaprastai gražūs sodai. Įėjimas nemokamas (nebent rengiamos parodos įvairioms progoms).
Adresas: Royal Hospital, Kilmainham, Dublinas


Mokslo galerija
Nuostabi mokslo galerija, kurioje galėsite pažinti išradimus ne tik teoriškai, bet ir praktiškai prie jų prisiliesti. Šis muziejus sudarytas iš dviejų dalių. Visų pirma čia aiškinami mokslo faktai, o antra – bandoma parodyti, kaip šie faktai pritaikomi realiame gyvenime.
Adresas: Pearse S, Dublinas


Nacionalinis Airijos muziejus: Dekoratyvinio meno galerija ir istorija
Dar vienas Nacionalinio muziejaus padalinys, įkurtas įspūdingame Collins Barracks pastate, šiaurinėje Liffey dalyje (tai pats geriausias XVIII a. architektūros pavyzdys visame Dubline). Čia rasite daugybę žymių istorinių eksponatų.
Adresas: Benburb St, Dublinas


Glasnevin kapinių turas
Glasnevin kapinės – vienos žymiausių Airijoje. Čia ilsisi daug svarbių Airijos istorijai žmonių. Turai vykdomi tris kartus per dieną (11.30, 12.30 ir 14.30). Turo metu išgirsite čia palaidotų žmonių istorijas ir susipažinsite su Airijai svarbiais istoriniais įvykiais.
Adresas: Finglas Rd, Dublinas

Pat Liddy’s iWalks
Išbandykite Pat Liddy asmeninį audiogidą. Šie audiogidai apima istoriją nuo Karaliaus Jurgio laikų Dublino iki 1916 m. pakilimo laikotarpio.

Fotografijos galerija
Tai nedidelė galerija, kurioje rasite įspūdingą fotografijų kolekciją. Čia pamatysite ne tik vietinių, bet ir  kitų šalių fotografų darbų.
Adresas: Meeting House Square, Temple Bar, Dublinas

Airijos žydų muziejus
Muziejus, įkurtas dabartinėje sinagogoje, pasakoja apie nedidelę, bet turinčią turtingą istoriją Airijos žydų bendruomenę, kurioje buvo ir Chaim Herzog, buvęs Izraelio prezidentas, kurio tėvas buvo rabinas Dubline. Istoriją atskleidžia surinktos fotografijos ir kiti eksponatai.
Adresas: 4 Walworth Rd, Dublinas

Po Dubliną su dviračiu
Dubline veikia panaši dviračių nuomos sistema kaip ir Vilniuje. Dubline pasiimti dviratį iš nuomos punkto galite nemokamai, jei gražinsite jį į vieną iš 40 mieste esančių punktų per 30 minučių. Dubline yra net 450 dviračių, tad jei norite pasivažinėti aplink miestą, kas 30 minučių galite pasikeisti dviratį vis kitoje vietoje. Tai patogus ir greitas turas po miestą.

Nemokami turas po Dubliną
Tai nemokamas 3 valandų turas, prasidedantis Dame gatvėje, vyksta kasdien nuo 11 val. ryto. Gidai, vedantys turus, puikiai išmano savo darbą, yra energingi ir linksmi. Visad galite palikti gidams arbatpinigių, tačiau tai visiškai neprivaloma, nes turai yra nemokami.


Henrietta gatvė
Ši gatvė – tai Karaliaus Jurgio dinastijos palikimas. Gatvė apsupta unikaliais raudonų plytų pastatais, pastatytais XVIII amžiuje.
Adresas: Henrietta, Dublinas


Ha’penny Bridge
Tai 1816 m. pastatytas tiltas, iki šiol garsus Dublino lankytinas objektas. Keliautojai iš įvairių vietovių atvyksta pasižiūrėti ir pereiti šiuo pėsčiųjų tiltu iš ketaus. Oficialus tilto pavadinimas yra Laffey, tačiau dažniau jis vadinamas Ha‘penny tiltu, nes iki 1919 m. galiojo pusės penso perėjimo mokestis.


Dublino pilis
Ši tvirtovė buvo pastatyta 1204 m., karaliaus Džono valdymo metais. Tai buvo pagrindiniai Airijos, o vėliau ir Anglijos valdžios rūmai. Šiuo metu čia vyksta daug meno parodų, konferencijų, yra įsikūrusi Chester Beatty biblioteka. Apsilankymas pilyje – nemokamas.
Adresas: Dublin Castle, Dublinas


Šv. Patriko katedra
Tai didžiausia Airijos bažnyčia. V a. šioje vietoje stovėjo medinė bažnyčia, kurioje Šv. Patrikas krikštijo pirmuosius krikščionis. Dabartinė Šv. Patriko katedra pastatyta XII a. pabaigoje.  Šiandien katedra yra atvira visiems lankytojams, kaip architektūrinis paveldas ir religinė vieta.
Adresas: Saint Patrick’s Close, Dublin

„Pheonix“ parkas
Tai didžiausias miesto parkas, šiame parke galima aplankyti ne vieną žymų objektą. Čia įsikūrusi prezidento rezidencija, kurią galima apžiūrėti turų metu. Pastatytas „Popiežiaus kryžius“, kuris buvo kaip simbolis, pagerbti Jono Pauliaus II vizitui. Pamatysite ir Velingtono statulą. Šis obeliskas buvo pastatytas atminti Arturo Wellesley, 1-ojo Velingtono kunigaikščio, žygdarbius. Parke taip pat galite aplankyti Dublino zoologijos sodą, Ashtown pilį ir Magazine fortą.
Adresas: Pheonix Park, Dublin


Temple Bar
Tai miesto dalis, esanti pietiniame Lifey upės krante, Dublino centre. Palyginus su netolie esančiais rajonais, Tample Bar išsiskira savo autentiškumu, viduramžiškomis akmeninėmis gatvelėmis. Ši vieta žinoma kaip Dublino kultūros kvartalas. Naktinis gyvenimas šioje miesto dalyje ypač spalvingas ir mėgstamas turistų.
Adresas: East Essex Street, Temple Bar, Dublin

The Wicklow Way
Tai 129 km ilgio takas, vedantis per Wicklow kalnus. Šis takas tęsiasi nuo Marlay parko, esančio pietiniame Dubline, per County Wicklow ir baigiasi Clonegal kaimelyje. Wicklow Way pažymėtas kaip Nacionalinis žygių takas. Jei mėgstate kalnų žygius, tikrai verta išbandyti šį maršrutą.


Nacionalinis botanikos sodas
Botanikos sodas įsikūręs 3 kilometrai nuo Dublino centro. Tai ramybės ir grožio oazė. Įėjimas į sodus yra nemokamas. Ši vieta tai, visų pirma, mokslinė institucija, čia veikia Nacionalinis herbariumas ir istoriniai geležiniai šiltnamiai, kuriuose auga retų rūšių augalai.


Dollymount Strand
Dollymount tai nuostabi  5 km smėlėta pakrantė, esanti  8 km nuo Dublino centro. Paplūdimyje nuolat vėjuota, tad čia renkasi  buriuotojai. Netoli Dollymount Strand yra North Bull sala, susidariusi XIX a. pradžioj. North Bull saloje yra gamtos draustinis, kuriame saugomi žiemojantys paukščiai. Iš čia galite matyti vaizdingą Wicklow kalnų panoramą.


Spyglys (The Spire of Dublin)
Ši neįprasta statula dar vadinama „Šviesos statula“. 121.2 metrų aukščio monumentas yra meno ir modernių technologijų derinys. Skulptūra pastatyta 2002 m. tam, kad pagyvintų Dubliną. Šis statinys išsiskiria ir atskleidžia moderniąją Dublino pusę.
Adresas: Henry Street, Dublin

Jei ryšitės šiek tiek paišlaidauti Airijos sostinėje, rekomenduojame 5 dalykus, ką būtina nuveikti Dubline.

O gal leiskitės į kelionę traukiniais po visą Airiją ;)

Jei žinote daugiau vietų Dubline, kuriose galima apsilankyti nemokamai, parašykite. 

Gintarė :