X

Madeira. Informacija keliaujantiems

Madeira – sala Atlanto vandenyne, priklausanti Portugalijai. Madeira garsi savo vynu, šventėmis su įspūdingais fejerverkais, švelniu klimatu, stulbinančiais kraštovaizdžiais ir siuvinėjimo amatininkais.

Madeira nuo Afrikos žemyno yra nutolusi 500 km, o nuo Europos – 1000 km. Sala nedidelė, jos plotas apie 740 km².

Madeira atrasta 1419 m. Portugalai buvo pirmieji salos kolonizatoriai, pradėję joje plėtoti prekybą ir jūrininkystę. Būtent Madeiroje Kristupas Kolumbas mokėsi navigacijos ir planavo kelionę.

Madeira tinka norintiems ilsėtis tiek paplūdimiuose, tiek kalnuose ar tiesiog mieste. Vienintelis dalykas, ko galima pasigesti Madeiroje, – tai lygumos. Tačiau daugybė terasų, tiltų, šalia esančios Porto Santo salos paplūdimiai privers tai pamiršti. Įspūdingais kraštovaizdžiais pasižyminti sala kasmet pritraukia vis daugiau poilsiautojų ir stebina autentiškais kalnų kaimeliais, pajūryje įsikūrusiomis gyvenvietėmis su spalvingais žvejų laiveliais, vaišingais ir atvirais vietos gyventojais.

Madeiros žemėlapis >

ORAI

Golfo srovės skalaujama Madeira pasižymi šiltomis vasaromis bei švelniomis žiemomis – tai puikus pasirinkimas atostogoms ištisus metus.

Retai kada oro temperatūra dieną nukrenta iki 16 °C. Madeiros saloje visus metus vyrauja švelnus klimatas, neretai palyja, todėl čia labai vešlus ir įvairus augmenijos pasaulis. Vasarą nebūna labai karšta (tik kartais karštesnius orus atpučia vėjas nuo Afrikos dykumų), o žiemą maloniai šilta. Nėra temperatūrų svyravimų, visada panašios temperatūros. Galima netgi pasirinkti orą: salos pietinėje dalyje oras šiltesnis ir sausesnis, o vakarinėje dalyje – drėgnesnis ir vėsesnis. Visgi geriausiu sezonu vadinami mėnesiai nuo birželio iki spalio, kada sala atsiskleidžia visu žavumu ir žiedais.
Vidutinė temperatūra Madeiros saloje:

Mėnuo I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Oro temperatūra
°C
17 17 18 19 20 21 23 25 24 21 19 16
Vandens temperatūra
°C
15 16 16 17 19 20 22 22 21 20 18 16

KAIP ATVYKTI

Į Madeirą galima vykti lėktuvu reguliariaisiais reisais. Iš Lietuvos tiesioginiais skrydžiai į Madeirą nėra vykdomi, išskyrus sezono metu kelionių organizatorių vykdomus užsakomuosius tiesioginius reisus ir keliones. Galima rinktis ir organizuotas keliones iš Varšuvos.
Su Madeira galimas susisiekimas ir keltais iš Tenerifės, Las Palmas, Portimao.

TRANSPORTAS

Po salą patogu keliauti autobusu. Funšalio mieste važinėja geltoni „Horariosdofunchal“ autobusai. Canico regioną aptarnauja Eacl autobusai, rytinę salos dalį – SAM autobusai, vakarinę ir šiaurinę salos dalį aptarnauja raudonasis autobusas „Rodoeste“. Viešojo transporto bilietus galima įsigyti iš vairuotojo ir specialiuose kelionės bilieto terminaluose. Įsigyjant iš vairuotojo bilieto kaina yra aukštesnė – šiuo metu keliaujant Funšalio miesto ribose bilieto kaina yra 1,95 EUR. Terminaluose papildomas daugkartinio naudojimo bilietas, galiojantis įsigyjant bent 2 bilietus, tuomet vieno bilieto kaina Funšalyje yra 1,35 EUR (įsigyjant 2-9 bilietus) arba 1,25 EUR (įsigyjant 10 ir daugiau bilietų). Bilietas į vieną pusę kelionei iš Funšalio į Santa Krusą šiuo metu kainuoja 2,75 EUR, o iš Funšalio į Mašiką – 3,35 EUR.
Madeiroje galima pasinaudoti taksi paslaugomis. Rekomenduotina prašyti, jog įjungtų taksometrą.
Madeiroje galima išsinuomoti automobilį. Saloje galioja tarptautinės vairuotojo teisės. Vairuoti leidžiama asmenims nuo 23 metų. Automobilių nuomos kainos priklauso nuo pasirinkto automobilio ir nuomos trukmės, mažesnių automobilių nuomos kaina dienai yra apytiksliai 30-35 EUR, didesnių – 55-65 EUR.
Persikelti iš Madeiros į Porto Santo salą galite kiekvieną rytą keltu. Vakarais keltas sugrįžta į Madeirą. Į šią salą galima nuskristi ir mažais lėktuvėliais (4 reisai per dieną).
Po salą galima pakeliauti ir dviračiu. Dviračiai nuomojami kai kuriuose viešbučiuose ir dviračių nuomos punktuose. Apytikslė nuomos kaina yra apie 25 EUR dienai arba 15 EUR 4 valandoms.
Kadangi Madeira yra kalnuota sala, daugelyje miestų išvystytas susisiekimas keltuvais. Per 15 min. virš raudonų namų stogų daugiau kaip 3 km – keltuvais galima nukakti į pačią aukščiausią Funšalio vietą. Kituose Madeiros miestuose keltuvai skirti ir įprastam susisiekimui, o Funšalyje – tik turistinėms reikėms.

KURORTAI IR LANKYTINOS VIETOS

Funšalis (Funchal) yra Madeiros sostinė, svarbiausias ir kosmopolitiškiausias miestas visoje saloje. Funšalis lyg didingas amfiteatras su ložėmis, atkartojančiomis kontūrus įlankoje. Lankytinos vietos: katedra, daugybė įvairių bažnyčių, fortai – kalinimo vietos, muziejai. Kaip ir dera salos sostinei, ji yra svarbus istorinis uostas, reikšminga per Atlantą plaukiančių kruizinių laivų stotelė. Botanikos sodas sužavi kiekvieną lankytoją egzotine tropinės augmenijos įvairove, didžiuliais, kvapiais gėlių žiedais. Vertas dėmesio ir ūkininkų turgus Mercado dos Lavradores. Jame gausi tropinių vaisių ir daržovių pasiūla. Funšalio turgus dirba nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 8-19 val., penktadieniais 7-20 val., šeštadieniais 7-14 val. Sekmadieniais ir per valstybines bei vietines šventes turgus nedirba. Norint paragauti visame pasaulyje gerai žinomų Madeiros vynų, verta apsilankyti vyno užeigose. Tradicijomis turtingame vyno rūsyje Adegas de Sao Francisco galima ne tik paragauti įvairių vynų, bet ir susipažinti su vyno rūšimis, vyno gamybos istorija. Funšalyje yra nepriekaištingų restoranų, gerų parduotuvių, barų, diskotekų, kazino.
Įdomių lankytinų vietų yra ir Funšalio apylinkėse. Montės kalno viršuje stūkso svarbi miesto bažnyčia, išsiskirianti įspūdingo aukščio laiptais, taip pat botanikos sodas, kuriame gausu ne tik įvairių augalų, bet gyvena ir egzotinių papūgų. Beje, į Montės kalną galima pakilti ir funikulieriumi. O nusileisti žemyn nuo kalno atgal į Funšalio senamiestį kelis kilometrus vos per kelias minutes asfaltuotu taku galima su transporto priemone, kurios niekur kitur nėra, – toboganu. Toboganas – tai pintas roges primenti dvivietė transporto priemonė, naudojama nuolydžiuose keliuose (nuokalnėse). Šiaudinėmis skrybėlėmis pasipuošę vietos vežikai (correiros) žmones šiomis rogėmis Madeiroje stačiomis gatvėmis stumdo jau 200 metų. Įprastai tai gana greita (pasiekia iki 48 km/val. greitį), tačiau saugi keliavimo priemonė. Tai smagi turistinė pramoga.

Kabo Žirau (Cabo Girao). Madeiros saloje yra viena vieta, kuri daugumai lankytojų užgniaužia kvapą. Keliolika kilometrų į vakarus nuo Funšalio, 589 m virš jūros lygio įrengta apžvalgos aikštelė stikliniu pagrindu. Aukščio bijantiems žmonėms nepatartina net artintis, nes po kojomis matomas dramatiškas vaizdas – Atlanto vandenyno bangos ir uolėtų kalnų papėdė. Jei drąsos užtenka, nuo aikštelės giedrą dieną atsiveria nuostabi Funšalio panorama ir keliasdešimt kilometrų žydro Atlanto vandens.

Šv. Vinsentės urvai – apie 30 km nuo Funšalio stūksanti paslaptinga vieta, kurioje galima pasivaikščioti vulkaninės kilmės tuneliais, pamatyti krištolo skaidrumo ežerus bei kitokius įdomius vulkaninius darinius.

Šv. Lorenzo ragas – tai viena iš nedaugelio mažiausiai žmonijos paliestų vietų, esanti rytinėje Madeiros dalyje, kur fantastišką uolų ir jūros derinį sukūrė pati gamta.

Canico – tai smarkiai turistų tarpe populiarėjantis miestelis netoli Funšalio. Viešbučių pasiūla čia smarkiai išaugusi – šiandien Canico aptarnauja daugiausia turistų po Funšalio. Miestelio vardas kilo nuo ilgo plono augalo, vadinamo „Caniços“, kuris labai gausiai vešėjo saloje, kai ji buvo atrasta. Skalaujamas Atlanto vandens, lepinamas malonaus klimato Canicos kaimelis pritraukia didelius žmonių srautus tiek vasarą, tiek žiemą. Kurorte savo vietą randa ir norintys pramogų, linksmybių, ir ramybės bei atsipalaidavimo. Čia yra Banginių muziejus, kuriame eksponuojama medžiaga apie banginių medžioklę, jos būdus, naudotus įrankius, transportavimo metodus, meno dirbiniai iš kaulų ir dantų. Pastato sieną puošia natūralaus dydžio banginio maketas.

São Martinho (Saint Martin) miestelis įkurtas dar 1579 m. netoli Madeiros sostinės Funšalio. Čia gyvena virš 20 000 gyventojų. Seniau buvęs agrikultūros kraštu, dabar Sao Martinho apstatytas vasaros rezidencijomis ar verslo pastatais ir labai urbanizuotas, nauji pastatai įsikūrę aplink bažnyčią ir kalnų papėdes. Būtent kalnai šiam miesteliui suteikia žavesio, nes nuo jų atsiveria graži panorama ne tik į vandenyną, bet ir į netoli esančius kitus miestus, šalia įsikūrusią sostinę. Čia nėra smėliuko, nes sala vulkaninės kilmės, bet yra padarytas geras priėjimas prie vandenyno iš juodų akmenukų. Šiame miestelyje yra ir didžiausias salos prekybos centras – „Madeira Shopping“.

Santa Cruz miestelis įsikūręs rytinėje salos dalyje, kelis kilometrus į pietus nuo Madeiros oro uosto, todėl susisiekimas su juo tikrai patogus, greitai galima pasiekti ir kitus salos miestus dėl šalia nutiesto greitkelio. Santa Cruzo bažnyčia dažnai puikuojasi sąrašuose tų vietų, kurias reikia pamatyti. Pastatyta dar 1533 m. ji vis dar puikiai atrodo ir labai lankoma. Čia rasite ir gražias miestelio aikštes, kavinių, restoranėlių. Pajūrio krantas – uolos, tačiau mieste sukurti dirbtiniai paplūdimiai, geros galimybės vandens sportui. Santa Cruz vandens parkas įsikūręs po atviru dangumi Ribeira Boaventura mieste. Lankytojai gali mėgautis keliolikos rūšių čiuožyklomis, dirbtinėmis upėmis ir baseinais.

Calheta miestelis įsispraudęs pietvakarinėje salos pakrantėje besidriekiančių uolų papėdėje. Nuostabi gamta apžavi kiekvieną – tiek vaikštant pajūriu, tiek išsiruošus į žygį po stačius kalnus puikūs vaizdai visada lydės kiekvienoje apylinkių vietoje. Čia yra nedidelė valčių prieplauka ir du dirbtinai suformuoti auksinio smėlio paplūdimiai. Casa das Mudas menų centre nuolat eksponuojamos meno dirbinių kolekcijos, vyksta muzikiniai pasirodymai ir kitokie šou. Calheta garsėja baltuoju romu „Aguardente“. Visi, norintys susipažinti su šio gėrimo gamybos paslaptimis, gali dalyvauti ekskursijoje „Engenho da Calheta“ romo varykloje – ten vyksta ir degustacijos.

Machico – seniausias miestas saloje, buvusi sostinė. Jo ištakos siekia tolimąjį XV a. Įsikūręs šiaurės rytinėje salos dalyje, vos už 17 km nuo sostinės Funšalio, turi apie 10 000 gyventojų. Miesto gyventojai didžiuojasi nuo pat įkūrimo išlikusia architektūra – bažnyčiomis, kariniais įtvirtinimais. Sugalvojus pasinerti į šiltas Atlanto bangas tą galima padaryti čia pat esančiame viename iš vos kelių salos smėlio paplūdimių. Miestas populiarus ir tarp nardymo mėgėjų. Puikios nuotraukos garantuojamos užlipus ant Pico do Facho kalvos.

Porto Santo sala yra visai šalia Madeiros, bet gerokai skiriasi nuo didžiosios kaimynės. Tai to paties Madeiros salyno dalis, turinti vieną ženklų išskirtinumą – 9 km ilgio auksinio smėlio paplūdimį. Taigi, jei Madeiroje uolingų krantų negana ir labai norisi po kojomis pajusti smėlį, Porto Santas tam – puiki vieta. Vietiniai juokauja, kad ši sala yra vienas didelis paplūdimys su trupučiu žemės. Nors teritorija nedidelė, joje yra bent keliolika viešbučių ir vilų, gausu restoranų, todėl atvykus keltu čia galima praleisti ir daugiau nei vieną dieną. Apsidairyti ilgiau net patartina, nes kelionė vandenynu iš Madeiros trunka apie 2,5 val. Saloje sudarytos sąlygos žaisti golfą, jodinėti žirgais, užsiimti giluminiu nardymu ar žvejyba. Mėgstantys vaikščioti per 3-4 val. nueina nuo vieno salos galo iki kito. Į Porto Santo salą organizuojamos kelionės iš Varšuvos.

PAPLŪDIMIAI

Madeira, kaip ir Kanarų salos Tenerifė, Gran Kanarija ir kt., neturi balto smėlio paplūdimių. Paplūdimiai Madeiros saloje yra vulkaninės kilmės, mažesnių ir didesnių akmenų, kai kur beveik primenantys žvyrą. Tam tikrose vietose, priklausomai nuo metų laiko, į krantą vandenynas atneša smėlio ir juo dainai padengia akmenis, pavyzdžiui, tai būdinga Praia Formosa paplūdimiui. Daugiau nei 10 paplūdimių įvertinti mėlynąja vėliava, o maudynėms visuose kurortuose įrengti jūros vandens baseinai.
Funšalyje veikia bent penki paplūdimio kompleksai, siūlantys atvirų ir uždarų baseinų maudynėms, vaikų baseinų, vandens pramogų, vietų saulės vonioms ir pan. Bene populiariausias jų yra Lidas, turintis ne tik baseinų, bet suteikiantis galimybę paplaukioti vandenyne, įvertintas mėlynąja vėliava. Jame įrengtas didelis jūros vandens baseinas, kur vanduo keičiamas kasdien, o pasinerti į vandenyną galima saugiai nulipus laiptukais.
Madeiros populiariausias pliažas – tai pilkų akmenukų juosta, besidriekianti tarp Funšalio ir Camara de Lobos, vadinamas Praia Formosa (Gražusis paplūdimys). Turint omeny, kad visa sala, tarsi iš vandenyno išnyrantis kalnas, stačiais krantais, bent kiek lėkštesnė vieta, kur galima įbristi į jūrą, čia atstoja paplūdimį.
Calheta – tai vienintelis balto smėlio paplūdimys, įrengtas ramiame užutėkyje. Tūkstančiai tonų smėlio jam sukurti buvo atgabenta iš Maroko. Šis pliažas – geriausia ir saugiausia vieta šeimoms su mažais vaikais.
Praia das Palmeiras paplūdimys vasaros metu dažnai būna pilnas poilsiautojų, nes čia yra ką veikti visai šeimai. Vaikams įrengta žaidimų aikštelė, šalia promenados veikia kavinės.
Gultai ir skėčiai Madeiros saloje siūlomi tik vasaros sezono metu, jų kaina apytiksliai yra 2,00-5,00 EUR dienai už vienetą.

AKTYVIOS PRAMOGOS

Madeiroje puikios sąlygos nardyti, užsiimti banglenčių ar parasparnių sportu, galima pasiplaukioti su delfinais, stebėti banginius. Pastarieji aktyviausi balandį ir gegužę.

Nardymo mėgėjams Madeiros sostinė Funšalis  turėtų ypač patikti nuo birželio iki spalio. Vandens matomumas vidutiniškai siekia apie 3–8 m. Jeigu leidžia oro sąlygos, jis padidėja iki 30 m. Mašikas yra viena iš dviejų geriausių vietų užsiimti giluminiu nardymu saloje.

Mėgstantiems aktyvų poilsį būtina leistis į žygį levadomis, po kurio galima sakyti, kad iš tiesų pabuvojote Madeiroje. Levadomis vadinama drėkinimo sistema, kuri išraizgiusi visą salą. 57 km ilgio saloje bendras levadų ilgis iš viso siekia daugiau kaip 2 500 km. Pagrindinė jų funkcija – iš vandens rezervuarų ir drėgnų vietų tiekti vandenį daugiausiai į šiaurinę salos dalį, nes čia saulė jo išgarina daugiausiai. Šiais kanalais keliaujantis vanduo drėgme aprūpina vynuogynus, vaisių ir daržovių sodus, bananų plantacijas. Levadomis tekantis vanduo taip pat būtinas salos hidroelektrinėms. Beveik šalia visų kanalų įrengti siauri pėsčiųjų takeliai. Tai geriausias būdas pažinti labai seną ir augmenijos gausų mišką. Takeliais pasiekiamos pačios atokiausios vietos, prie kurių nepavyksta priartėti nei automobiliu, nei motociklu. Gidų komandos siūlo daugiau kaip 20 maršrutų: nuo lengviausių šeimoms su mažais vaikais, kurių ilgis – daugiausiai pora kilometrų, iki 15 km žygio, kuriame reikia lipti beveik į 2 km aukščio kalnus, leistis žemyn ir vėl kopti. Šiai išvykai būtina patogi avalynė, nes pėsčiomis gali tekti įveikti ne vieną kilometrą, neperšlampama lengva striukė ar džemperis, gėrimai ir užkandžiai, nes levadose kavinių nėra.

Madeira gali pasiūlyti puikias sąlygas banglentininkams. Iš tiesų ji netinka pradedantiesiems, jiems geriau Kanaruose. Turinti tik vieną bangavimo vietą visoje saloje, Madeira tikrai turi ką pasiūlyti tiems, kurie ieško didesnių bangų. Esant dideliam bangavimui, sala tarsi atgyja. Nors geriausios sąlygos susidaro lapkričio – vasario mėnesiais, banglenčių sportas įmanomas ištisus metus. Didžiausios bangos ritasi Ponta Pequena, Jardim do Mar ir Ponta do Sol vietovėse. Tiems, kurie turi mažiau praktikos, tinka Faja de Areia šiaurinėje ir Machino vakarinėje pakrantėse.

VIRTUVĖ IR GĖRIMAI

Madeira – tikras rojus žuvies ir jūros gėrybių mėgėjams. Gausybė patiekalų saloje ruošiama iš žuvies, įvairių moliuskų, o daugiausiai – apie 350 – iš Portugalijos virtuvės skanėsto – menkės. Patiekalas vadinamas bacalhau. Bacalhau ruošiamas pačiais įvairiausiais būdais, tačiau pagrindinis ingredientas yra sūdyta džiovinta menkė. Tradiciškiausias šio patiekalo variantas gaminamas iš menkės, bulvių ir svogūnų.
Dar vertėtų paragauti šių patiekalų: caldeirada – žuvies sriuba/troškinys, espetada – ant iešmo kepta mėsa, cebola – svogūnų su pomidorais sriuba, carne de vinho e alho – marinuota kiauliena su vynu ir česnakais, bolo de caco – tradicinė Madeiros duona, bolo de mel – tamsus medaus pyragas.
Pasak vietinių, besilankant Madeiroje privaloma paragauti portugališko alaus „Coral“ ir tradicinio kokteilio „Nikita“, kuris plakamas iš baltojo vyno, alaus ir ledų. Kokteilis gali būti ruošiamas ir iš šampano, konjako, apelsino žievelės arba iš degtinės, apelsinų likerio ir šviežių citrinų sulčių. Vyšnių brendis „Ginja“ laikomas ypatingu salos gėrimu ir paprastai geriamas kaip aperityvas. Saloje būtina paragauti vietinių vynų. Madeiroje buvo pagamintos pirmosios „Madeiros“ vyno rūšys. Saloje įkurtas vyno muziejus.
Na ir, žinoma, subtropiniame klimate sirpstantys vaisiai: bananai, avokadai, pasijos ir kt.

NAUDINGA INFORMACIJA

Asmens dokumentai. Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į Madeirą tinka tiek asmens tapatybės kortelė, tiek pasas.

Vizos. Europos Sąjungos šalių piliečiams vizų vykstant į Portugalijai priklausančią Madeiros salą nereikia.

Sveikata. Vykstant į kelionę, patartina apsidrausti nuo medicininių išlaidų užsienyje ir nelaimingų atsitikimų, kad būtų užtikrinta būtinoji medicininė pagalba užsienyje. Jeigu reikia medicininės pagalbos, reikia kreiptis į sveikatos centrus. Kai kurie centrai turi laikinosios pagalbos centrus, vadinamuosius SAP arba CATUS. Nuvykus į medicinos centrą tereikia parodyti pasą ir čia suteikiama pagalba.

Pinigai. Madeiros valiuta – euras. Bankai dirba nuo 8:30 – 15:00 val., nuo pirmadienio iki penktadienio.

Kainos. Kainos restoranuose labai įvairios, vakarienės kaina asmeniui Funšalyje gali svyruoti nuo 15 EUR iki 80 EUR. Papietauti galima net už 4,5 EUR, kainos miesto centre gali būti ir daug aukštesnės. Funšalio centre vyno taurė kainuoja – apie 2,50 EUR, kavos puodelis – apie 1 EUR.

Kalba. Valstybinė kalba Madeiroje portugalų – viena labiausiai pasaulyje paplitusių kalbų. Bet vietiniai gyventojai puikiausiai kalba angliškai, prancūziškai. Salos gyventojai nepaprastai malonūs, besišypsantys ir mandagūs – jokio įkyrumo, jokio nereikalingų paslaugų siūlymo.

Šventės. Bet kuriuo metų laiku atkeliavus į salą, labai didelė tikimybė, kad tuo metu kaip tik vyks koks nors gyventojams svarbus festivalis. Balandį čia organizuojama gėlių, rugsėjį – vyno, gruodį – net sumuštinių šventė. Šiame krašte itin įspūdingai sutinkami Naujieji Metai – tuomet dangų nutvieskia didžiausias fejerverkų festivalis.

Gintarė :