X

KELIONIŲ ISTORIJOS: Mano kelionė į Turkiją

Kelionės yra naujovės. Tas neapsakomas žavesys, kai matai kažką, ką galbūt ir gali apibūdinti žodžiais. Bet siela… Ji skrenda tolyn kaip paukštis, atradęs laisvę, lengvumą ir tikėjimą „naujais sparnais“. Štai kas man yra kelionės. Visgi, nors ir mažąja dalimi savo įspūdžių noriu pasidalinti su jumis.

Taigi, tęsiant mintį, mano įsimintiniausia buvo kelionė į Turkiją. Tai tikrai unikali šalis, kurios žmonės draugiški ir šilti. Deja, dauguma lietuvių keliautojų šią šalį mato pro prabangaus viešbučio langą arba kaip blynai keptuvėje kartas nuo karto apsiversdami paplūdimyje ir, bijodami paragauti vietinio maisto, skanauja tik tai, kas panašiausia į „normalią“ virtuvę. Nenoriu nieko įžeisti, kiekvienas turi teisę rinktis, kas priimtiniausia, tiesiog Turkija gali pasiūlyti daug daugiau. Aišku, man pasisekė, buvau ERASMUS mainų programos studentė, todėl tereikėjo netingėti ir pasinaudoti galimybėmis. Tai aš ir padariau.

Turkijoje gyvenau beveik pusę metų, pojūtis buvo nepakartojamas, nors ir nesijaučiau kaip turkė, tačiau pramokus kalbą ir vis labiau suvokiant pačią šios kultūros esmę darėsi vis lengviau. O jaučiant vietinių draugiškumą buvo nuoširdžiai jauku, nes čia tu gali tapti „lyg šeimos nariu“ daug paprasčiau nei Lietuvoje.

Svarbiausia – šypsotis, jausti pagarbą šaliai ir kultūrai, nuoširdžiai tuo domėtis ir žinoti šiuos dalykus.
– Mustafa Kemal Atatürk. Svarbiausias žmogus Turkijoje. Nežinant jo galima labai apsigėdinti bendraujant su turku.
– Futbolas. Turkiškų komandų žinojimas yra didelis pliusas.
– Pasisveikinimai ir atsisveikinimai turkų kalba. Jei dar ir kalbi turkiškai, šalies pagyros = didelės nuolaidos.
– Visada įrodyti, kad Lietuva yra ne Rusija (tai yra pliusas, dėl stereotipų), nes kas ta Lietuva ir „su kuo ji valgoma“ dažniausiai nėra aišku paprastam turkui.
– Ieškoti ne turistams skirtų parduotuvių ir apsipirksite kelis kartus pigiau (ypač rūbų… pigūs turkiški rūbai man kelia tokius mielus sentimentus… Nors ten madoje yra platėjančios kelnės ir šiaip kaip kurie drabužiai kartais keisti).

Kalbant apie lankytinas vietas, norėčiau pasakyti savo TOP 10 mėgstamiausių vietų šioje šalyje.
1. Kapadokija. Tai regionas centrinėje Turkijoje, vaizdai keisti ir nepakartojami. Uolos… Ištisi miestai jose. Laukinė gamta, dykumų iliuzija ir civilizacija – viskas viename tarsi tobulas kokteilis, susiliejęs į vieną. Jei vyksite ten, nepraleiskite trijų dalykų: progos skristi oro balionu, apsilankyti „Turkish night“ ir užsisakyti vienos dienos turus (Blue, Green, Red) pagal poreikius. Brangokas malonumas (VISADA DERĖKITĖS), tačiau tikrai verta.
2. Pamukalė. Iš toli, vasaros laikotarpiu, – tai lyg sniego atodanga po palmėmis. Gal kiek per daug „rinkodaros plėtros objektu“ paversta vietovė, tačiau vaizdai nepakartojami. O kvapą, be abejo, užgniaužia suvokimas, kad čia viskas yra tik paprastos kalkės.
3. Stambulas. Šis miestas – kaip visas paketas vietų, kurias galima aplankyti: nuo įstabiosios Mėlynosios mečetės iki MINIATURK parko, kuriame visos svarbiausios Turkijos vietos lyg milžinui po kojomis. Prabuvau Stambule dvi savaites, kiekvieną dieną vykdavau į vis skirtingas miesto vietas, bet visgi jaučiu, kad man trūko galimybių pamatyti daugiau…
4. Kaš. Mažas miestelis, kuris yra Antalijos provincija. Visgi man šis miestelis buvo kažkas magiško. Čia yra 2008 m. išrinktas seksualiausias pasaulio paplūdimys ir galiu garantuoti, kad savo šarmo jis neprarado iki dabar. Dar džipų safaris, pasivaikščiojimai kalnų upėmis, dar galimybė plaukioti mėlynoje lyg dangus jūroje ir šokti iš jachtos į tokį vandenį…
5. Adalandas. Didžiausias akvaparkas Europoje, esantis Kušadasyje, tikrai paliko nepamirštamų atsiminimų. Esu buvusi ir Jūrmalos akvaparke, tačiau nepatyriau to, ką Turkijoje. Stoviu keliasdešimties metrų aukštyje, mano apsauga tik kažkoks varganas kilimėlis ir iš pat po mano kojų patraukia „grindis“ ir krentu… Kūnas ore apsisuka 180 laipsnių kampu… Ir BŪM aš vandenyje, o adrenalinas tiesiog tvinksi venomis.
6. Efesas. Nors Turkijoje tikrai nestinga antiką primenančių statinių, ši vietovė kažkuo kitokia… Kažkuo mistiškai žavinti ir verčianti susimąstyti. Šis miestas pakankamai didelis ir kojeles teks pamiklinti, ypač kopiant į amfiteatrą. Bet kaip aš, taip ir Jūs tikrai nepasigailėsite.
7. Širindžė. Ten, kur vynas liejasi laisvai! Šiame miestelyje jauki atmosfera ir, be abejo, galimybė nemokamai išragauti, kad ir neprabangiausių, tačiau įvairiausių ir netikėtų skonių, užburia. Norint nusipirkti vyno išlaidauti neteks.
8. Marmaris ir jo apylinkės. Žavintis savo naktiniu gyvenimu miestas, kuriame tikrai sunku užmigti. Į jį keliavau su draugėmis išsinuomojusios automobilį, taigi, supratome, kad kai matai miestą ne pro autobuso langą, viskas atrodo daug žaviau.
9. Akčakodža ir jos apylinkės. Miestelis Juodosios jūros regione. Tiesą sakant, Juodosios jūros regionas ir per autobuso langą, ir išlipus labai skiriasi nuo pietinės Turkijos dalies. Ši pusė yra ne tokia „turistinė“, čia nesimato tiek masių prabangių automobilių. Keliavau ne turistiniu sezonu ir ypač tuo metu skirtumas buvo akivaizdus (be to, čia viskas pigiau). Tačiau ir ši Turkijos dalelė kažkuo užbūrė savo unikalumu ir ypač, kai buvau pratus prie pietvakarinės Turkijos dalies gyvenimo stiliaus.
10. Kušadasis. Paskutinis, bet ne prasčiausias. Tiesą sakant, jo negaliu vertinti racionaliai, nes jame buvo praleista per daug laiko. Jame aš gyvenau, mokiausi, ragavau maistą, ten mano draugai. Ten išvaikščiotos mažiausios gatvelės, ten turguje žmonės atsimindavo mano veidą (oooo nuolaidos). Be to, Kušadasis tikrai pateisina savo pavadinimą Kuš-balandis, Ada-sala. Pamatysite ne tik daug balandžių, bet ir pajūryje naktį nepakartojamai apšviestą balandžiams skirtą statulą. Na ir aišku… Tolumoje šviečia Balandžių sala su pilimi. Kušadasį tikrai verta aplankyti. P.S. Netoli jo yra ir Miliparkas. Jame pamatysite ir pajusite ypatingą gamtos dvelksmą.

Taigi, čiupkit kuprinę, daaaaug vandens ir į trasą aplankyti šių mano mylimų vietų.

Šia gaidele ir baigsiu savo įspūdžius, kurių, deja, nepapasakojau nė pusės… Ką dar galėčiau patarti? Ragaukite, lieskite ir nebijokite išeiti iš komforto zonos Turkijoje, nes tik tada pamatysite kažką kitokio negu Ispanijos, Italijos ar bet kuriame paplūdimyje. Be to, jei pamatysite, kad miestuose vietiniai stovi eilėse prie spurgų, stokite į eilę ir Jūs. Ir kaip save gerbianti studentė galiu pasakyti: spurgos ne tik nemokamos, bet ir labai skanios!

Erika

Pasidalinkite savo kelionių įspūdžiais ir nuotraukomis su kitais keliautojais.

Gintarė :