X

Kipras: šiltas, svetingas ir kupinas atradimų

Kipras, įsispraudęs į putojančius rytinės Viduržemio jūros vandenis, vilioja keliautojus turtinga istorija, nuostabiais kraštovaizdžiais ir šiltu svetingumu. Ši sala – nuo senovinių griuvėsių iki nepaliestų paplūdimių – siūlo ką nors ypatinga kiekvienam nuotykių ieškotojui. Leiskitės su mumis į kelionę po nesenstančio žavesio šalį, kurioje rasime tiek senovės mitologijos paminklų, tiek ir šiuolaikinės prabangos bei malonumų.

Istorijos lobiai

Kipras gali pasigirti tūkstantmečius siekiančia istorija, kurią liudija nuostabios archeologinės vietovės ir senoviniai griuvėsiai. Vienas iš salos brangakmenių – Pafoso archeologinis parkas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, kuriame gausu romėnų mozaikų, Bizantijos tvirtovių ir senovinių šventyklų. Pasivaikščiokite po labirintinius Karalių kapus, pasigrožėkite sudėtingomis Dioniso namų mozaikomis ir įsiklausykite į istorijos šnabždesius, aidinčius akmeniniuose Pafoso pilies koridoriuose.

Gamtos grožis

Be istorinių paminklų, Kipras lankytojus žavi kvapą gniaužiančiais gamtos peizažais. Aplankykite atšiaurų Akamaso pusiasalį, kur drąsių tyrinėtojų laukia įspūdingos uolos, paslėptos įlankos ir žydras vanduo. Pasinerkite į krištolo skaidrumo Mėlynosios lagūnos gelmes: keliaukite pėsčiomis vaizdingais gamtos takais arba leiskitės į kelionę laivu ir atraskite nuošalius paplūdimius bei pakrantės urvus. Norinčius pasimėgauti pakrantės palaima, Koralų įlanka vilioja auksiniu smėliu, turkio spalvos vandeniu ir saulės nutviekstomis pakrantėmis.

Kipro virtuvė

Kelionė į Kiprą nebus visavertė, jei neparagausite jo virtuvės patiekalų ir nepasinersite į gyvybingą kultūrą. Pasimėgaukite tradicine Kipro virtuve, kur mezze lėkštės pripildytos tokių skanėstų kaip keptas halloumi sūris, sultingi souvlaki iešmeliai ir dekadentiški loukoumades su medumi.

Pafosas

Kipro pietvakarinėje pakrantėje esantis Pafosas yra žavinga vieta, kupina istorijos paminklų ir kultūrinių pramogų. Ji apdovanota gamtos grožiu ir traukia turistus, mėgstančius ne tik paplūdimio malonumus, bet ir aktyvų laisvalaikį bei siekiančius geriau susipažinti su salos istorija.

Istorinės ir archeologinės Pafoso įžymybės

Pafoso archeologinis parkas: apžiūrėkite šį UNESCO pasaulio paveldo objektą, kuriame yra senovinių griuvėsių, siekiančių romėnų laikus. Nepraleiskite įspūdingų mozaikų Dioniso namuose ir karalių kapavietėse.

Pafoso pilis: apsilankykite šioje viduramžių tvirtovėje, esančioje prie uosto. Iš jos atsiveria panoraminiai jūros ir apylinkių vaizdai. Ji ypač graži saulėlydžio metu.

Karalių kapai: pasivaikščiokite po požemines kapavietes, iškaltas iš tvirtos uolos, čia galima pamatyti sudėtingas architektūrines detales ir susipažinti su senovės laidojimo praktika.

Agia Solomoni katakombos: atraskite šią nedidelę požeminę koplyčią, kurią puošia spalvingos freskos ir šventas medis, prie kurio lankytojai riša kaspinus, kad jie atneštų jiems sėkmę.

Pafoso paplūdimiai ir pakrantės lankytinos vietos

Koralų įlanka (Coral Bay) : Koralų įlanka yra vienas populiariausių Pafoso paplūdimių auksiniu smėliu. Mėgaukitės maudynėmis krištolo skaidrumo vandenyje arba išbandykite vandens sportą, pavyzdžiui, nardymą ir vandens motociklus.

Afroditės uola (Petra tou Romiou): apsilankykite legendinėje graikų meilės ir grožio deivės Afroditės gimimo vietoje.

Akamas pusiasalis: leiskitės į vienos dienos išvyką į atšiaurų Akamaso pusiasalį, kur galėsite pasivaikščioti vaizdingais takais, išsimaudyti Žydrojoje lagūnoje ir tyrinėti pakrantėje esančius jūros urvus.

Kultūriniai ir istoriniai objektai Pafose

Pafoso senamiestis: pasivaikščiokite žavingomis Pafoso senamiesčio gatvelėmis su tradiciniais namais, vietiniais turgais ir amatininkų parduotuvėmis. Užsukite į Agoros restoraną ir paragaukite autentiškos Kipro virtuvės patiekalų.

Pafoso archeologijos muziejus: šiame muziejuje, kuriame saugoma įspūdinga artefaktų kolekcija nuo priešistorinių laikų iki viduramžių, susipažinsite su turtinga salos istorija.

Šventojo Neofito vienuolynas: Neofito vienuolynas: keliaukite į šį ramų vienuolyną, esantį už Pafoso. Grožėkitės gražiomis freskomis, puošiančiomis koplyčios sienas, ir tyrinėkite ramią aplinką.

Aktyvus laisvalaikis

Pėsčiųjų žygiai Troodo kalnuose: išvykite į Troodo kalnus ir leiskitės į žygį pėsčiomis tarp vešlių miškų, vaizdingų kaimų ir kvapą gniaužiančių kraštovaizdžių.

Vandens sportas: išbandykite savo jėgas įvairiuose vandens sporto užsiėmimuose, pavyzdžiui, plaukiodami su jėgos aitvarais, burlentėmis ir nardydami.

Larnaka

Pietinėje Kipro pakrantėje esanti Larnaka yra žavus miestas su turtinga istorija, gražiais paplūdimiais ir gyvybinga atmosfera. Čia rasite mūsų rekomendacijas, ką pamatyti ir nuveikti atostogaujant Larnakoje:

Kultūrinės ir istorinės Larnakos įžymybės

Larnakos druskos ežeras: pasigrožėkite nežemiško grožio druskos ežeru, kuris žiemos mėnesiais dėl dumblių nusidažo rožine spalva. Ežere taip pat gyvena didelė flamingų populiacija, todėl jį būtina aplankyti gamtos mylėtojams ir fotografams.

Hala Sultan Tekke: apžiūrėkite šią istorinę mečetę, esančią ant Larnakos druskos ežero kranto ir laikomą viena svarbiausių religinių vietų Kipre. Mečetė skirta pranašo Mahometo bendražygei Umm Haram.

Larnakos pilis: aplankykite šią viduramžių tvirtovę, esančią prie įvažiavimo į Larnakos senamiestį. Apžiūrėkite pilies muziejų, kuriame eksponuojami miesto istorijos artefaktai, įskaitant keramikos dirbinius, ginklus ir Bizantijos laikų antkapinius paminklus.

Šv. Lozoriaus bažnyčia: pasigrožėkite nuostabia bizantiškos architektūros bažnyčia, pastatyta IX a. virš šventojo Lozoriaus kapo. Bažnyčia garsėja nuostabiu ikonostasu ir religinėmis freskomis.

Paplūdimiai ir laisvalaikis gamtoje

Finikoudes paplūdimys – vienas populiariausių Larnakos paplūdimių. Ramiai pasivaikščiokite palmėmis apsodinta promenada, maudykitės žydrame vandenyje arba mėgaukitės vandens sporto pramogomis, pavyzdžiui, burlentėmis ir jėgos aitvarais.

Mackenzie paplūdimys: Mackenzie paplūdimys, esantis netoli Larnakos tarptautinio oro uosto, garsėja gyvybinga atmosfera ir triukšmingais paplūdimio barais. Mėgaukitės saulės spinduliais, maudykitės jūroje ir skanaukite jūros gėrybių pakrantės restoranuose.

Kamareso akvedukas: įspūdingas XVIII a. statinys, esantis netoli Larnakos. Grožėkitės šio gerai išsilaikiusio akveduko, kadaise tiekusio vandenį miestui, arkomis ir kolonomis.

Nikosija – Kipro sostinė

Istorinės ir kultūrinės vietovės

Ledros gatvė: pradėkite pažintį su Nikosija nuo pasivaikščiojimo Ledra gatve, kuri yra pagrindinė miesto prekybos ir komercinė arterija. Apžiūrėkite parduotuves, kavines ir restoranus ir pasinerkite į šurmuliuojančią atmosferą.

Venecijos sienos: atraskite gerai išlikusias venecijietiškas sienas, kurios juosia Nikosijos senamiestį. Šios XVI a. venecijiečių pastatytos sienos liudija viduramžišką miesto praeitį ir nuo jų atsiveria panoraminiai apylinkių vaizdai.

Kipro muziejus: muziejuje, įsikūrusiame netoli senamiesčio, susipažinkite su turtinga salos istorija. Čia sukaupta didžiulė archeologinių artefaktų kolekcija, apimanti daugiau nei 9 000 metų senumo keramikos, skulptūrų ir juvelyrinių dirbinių.

Selimijos mečetė (buvusi Šventosios Sofijos katedra): Ši istorinė mečetė buvo pastatyta kaip katedra XIII a.  Mečetė yra gotikos ir bizantiškojo dizaino šedevras, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Levenčio muziejus: Šiame muziejuje galima susipažinti su Nikosijos istorija ir kultūra: jame eksponuojami darbai apie miesto raidą, architektūrą ir tradicijas.

Kultūrų kryžkelės

Žalioji linija (Green Line): pasivaikščiokite palei Žaliąją liniją, kuri dalija Nikosiją į graikiškojo Kipro pietus ir turkiškojo Kipro šiaurę. Apsilankykite Ledros gatvėje esančiame kontrolės punkte ir pereikite į turkų kontroliuojamą miesto dalį bei apžiūrėkite istorinį Büyük Han (Didįjį viešbutį) – XVI a. Osmanų karavansarajų, paverstą kultūros centru su parduotuvėmis ir kavinėmis.

Büyüuk Han (Didžioji užeiga): Šiame gražiai restauruotame Osmanų karavanserajuje, kuriame dabar įsikūrusios parduotuvės, kavinės ir meno galerijos, grįšite į praeitį. Apžiūrėkite kiemą, pasigrožėkite pastato architektūra ir sužinokite jo istoriją.

Apsipirkti ir pavalgyti

Laiki Geitonia – tradicinis senamiesčio rajonas, garsėjantis žavinga architektūra, parduotuvėlėmis ir tavernomis, siūlančiomis autentiškus kiprietiškus patiekalus.

Makariou prospektas: Makariou prospekte, kuriame rasite aukščiausios klasės butikų, universalinių parduotuvių ir tarptautinių prekių ženklų parduotuvių, papulsite į moderniąją Nikosijos pusę. Sustokite išgerti kavos ar pavalgyti vienoje iš daugelio gatvėje įsikūrusių kavinių ir restoranų.

Parkai ir sodai

Kipro prezidento rūmų sodai: Sodai, esantys pačioje miesto širdyje. Mėgaukitės ramia aplinka, prižiūrėtomis vejomis ir spalvingais gėlynais.

Atalasos nacionalinis parkas:  pasinerkite į gamtą ir pabėkite nuo miesto šurmulio. Šioje ramybės oazėje tyrinėkite pasivaikščiojimo takus, surenkite pikniką ir stebėkite vietinius laukinius gyvūnus.

Naktinis gyvenimas ir pramogos

Senoji Nikosija: Nikosijos senamiestyje rasite daugybę barų, kavinių ir klubų, pritaikytų visiems skoniams. Šioje gyvybingoje miesto dalyje mėgaukitės gyva muzika, didžėjais ir kultūriniais renginiais.

Nikosijos municipalinis teatras: apsilankykite Nikosijos municipaliniame teatre, kuriame ištisus metus vyksta įvairūs teatro spektakliai, koncertai ir šokio pasirodymai.

Ayia Napa

Pietrytinėje Kipro pakrantėje esanti Ayia Napa garsėja nuostabiais paplūdimiais, audringu naktiniu gyvenimu ir kultūrinėmis pramogomis. Štai keletas svarbiausių dalykų, kuriuos verta pamatyti ir nuveikti lankantis Ayia Napoje.

Paplūdimiai ir pakrantės lankytinos vietos

Nissi paplūdimys: atpalaiduokite ant auksinio Nissi smėlio – viename populiariausių Ayia Napa paplūdimių. Mėgaukitės maudynėmis krištolo skaidrumo vandenyje, deginkitės ant smėlėto kranto arba užsiimkite vandens sportais.

Greko kyšulio nacionalinis parkas: Kviečiame susipažinti su gamtos grožiu Cape Greco nacionaliniame parke, esančiame vos už kelių minučių kelio automobiliu nuo Ayia Napos. Žygiuokite vaizdingais takais, grožėkitės kvapą gniaužiančiais pakrantės vaizdais ir aplankykite tokias įžymybes kaip Jūros urvai ir Meilės tiltas.

Fig Tree Bay: apsilankykite netoliese esančioje vaizdingoje Fig Tree įlankoje Protarase, garsėjančioje krištolo skaidrumo vandeniu ir ant smėlėto kranto augančiu figmedžiu. Atsipalaiduokite paplūdimyje, maudykitės jūroje arba išsinuomokite irklentę pakrantei tyrinėti.

Kultūrinės ir istorinės vietovės

Ayia Napa vienuolynas: apžiūrėkite istorinį Ayia Napa vienuolyną, XVI a. venecijiečių laikų pastatą, esantį pačioje miesto širdyje. Grožėkitės architektūra, aplankykite muziejų ir tyrinėkite ramius kiemo sodus.

Talasos municipalinis muziejus: Sužinokite apie Kipro jūrų istoriją ir kultūrą Thalassa municipaliniame muziejuje, įsikūrusiame netoli Ayia Napa vienuolyno. Muziejuje eksponuojami žvejybos, laivų statybos ir povandeninės archeologijos eksponatai.

Vandens pramogos

Vandens parkas „WaterWorld“: praleiskite dieną viename didžiausių vandens pramogų parkų Europoje. Mėgaukitės įspūdingais vandens kalneliais, tingiosiomis upėmis ir interaktyviomis vaikų žaidimų zonomis.

Nardymas: siūlomos nardymo ir nardymo su vamzdeliu ekskursijos Ayia Napoje. Atraskite spalvingą jūros gyvūniją, povandeninius urvus ir senovinių laivų nuolaužas.

Atostogos Kipre – tai nuostabus senovės istorijos, gamtos grožio ir gyvos kultūros derinys, kuris žavi keliautojus iš viso pasaulio. Nesvarbu, ar tyrinėjate Pafoso archeologinius stebuklus, ar ilsitės saulės nubučiuotuose Ayia Napos paplūdimiuose, ar vaikštinėjate žaviomis Nikosijos gatvėmis, Kipre kiekvienas ras kuo pasimėgauti. Nuo žydrų Viduržemio jūros vandenų iki atšiaurių Troodo kalnų viršūnių – Kipras gali pasigirti įvairiais kraštovaizdžiais, kurie tik ir laukia, kol juos ištyrinėsite.

Kelionių pasiūlymų į Kiprą ieškokite čia

Lina :