X

KELIONIŲ ISTORIJOS: Ilgąjį savaitgalį traukiniu po Škotiją

Penktadienis: Londonas – Edinburgas

Iš Londono į Waverly traukinių stotį atvykau per 4 valandas. Džiaugiuosi, kad be jokių persėdimų atsidūriau miesto centre.
Patarimas: užsisakykite miegamąjį kupė ir į Edinburgą atvyksite 7:30 kitą rytą. Taip turėsite visą dieną žvalgymuisi po miestą, be to, neišleisite pinigų nakvynei viešbutyje. Jei atvažiuosite po pietų, nesunkiai rasite nebrangią vietą nakvynei – jaukiuose svečių namuose galima apsistoti už 35 eurus nakčiai.

Norėdamas turiningai praleisti pusdienį, pasirinkau specialų turistinį maršrutą autobusu, kurio metu aplankomos svarbiausios ir didžiausios Edinburgo lankytinos vietos ir įžymybės. Įspūdį paliko Holyrood Rūmai, Škotijos parlamentas, Artūro sostas (kalva, nuo kurios atsiveria visas Edinburgas), pilis ir dar daug vietų. Kadangi oras buvo kiek apsiniaukęs, smagu būti autobuse ir nesijaudinti, kad bet kurią akimirką gali pradėti lyti. Iš autobuso galima išlipti bet kurioje stotelėje, o vėliau vėl prisijungti. Tokio autobuso bilietas galioja 24 val.
Važinėdamas užtrukau 3 val., todėl tik vėliau pastebėjau, jog pavėlavau į laivą The Royal Yacht Britannia. Su juo ekskursija trunka gerą pusdienį. Prieš pasiplaukiojimą pamėgta karalienės transporto priemone iš stoties galima nuvykti iki Ocean stotelės ir apsipirkti moderniame prekybos centre.
Čia atvykęs nusprendžiau papietauti restorane. Kylant Princess Street į viršų galima prieiti Rose Street. Čia įsikūrę pub‘ai, kur gaminamas skanus įvairių tautų maistas, todėl už gerą kainą tikrai pavyks skaniai pavalgyti – alus ir pagrindinis patiekalas kainuoja apie 5 eurus. Dienai baigiantis dar nusprendžiau pasivaikščioti Royal Mile. Apšviestame Edinburge pilis iš tolo atrodo kaip švyturys.

Edinburgo pilis, Škotijamore
Holirudo rūmai. Edinburgas, Škotijamore
Rožių gatvė. Edinburgas, Škotijamore

Šeštadienis: Edinburgas – Leuchars – Dundee – Arbroath – Stonehaven – Aberdeen

Kelionė iš Edinburgo į Aberdyną, Europos naftos sostinę, trunka 2 val. 20 min. Nuostabūs gamtos vaizdai ir du įspūdingi geležinkelio tiltai – Forth Rail Crossing ir Dundee Rail Bridge. Pastarasis yra vienas žymiausių metalo konstrukcijų ir kartu Fife regiono simbolis.
Pakeliui matyti vaizdai sužavėjo ir norėjosi išvysti, kas laukia pačiame Aberdyne. Kaip paprastas turistas, keliaujantis pėsčiomis, pastebėjau, kad tai kosmopolitiškas miestas su daug įvairių kultūrų ir greitu gyvenimo būdu. Dėl daugybės prekybos centrų, parduotuvių ir restoranų nebūtų sudėtinga daugiau nieko šiame mieste ir neveikti. Vis dėlto, verta aplankyti Aberdyno Meno galeriją, Jūrų muziejų ir Provost Skene‘s House. Gera žinia kad visur įėjimas nemokamas.
Nusprendžiau aplankyti Jūrų muziejų, kuriame parodoma ne tik naftos gavybos istorija, bet ir Titaniko bei Škotijos laivų statybos istorija. Įdomūs interaktyvūs eksponatai ir filmai prikausto dėmesį, todėl labai lengva čia praleisti visą pusdienį, jei ne daugiau. Tai tikrai įdomi pramoga.
Patartas vietinių nusprendžiau nueiti iki pagrindinio turistų paplūdimio ir uosto. Sklandė kalbos, kad dėl ramaus oro bus matomi delfinai, kurie mėgsta vaikytis laivus ir plaukioti paskui jų sukeltas bangas. Eiti teko ilgokai, tačiau pasiekęs tikslą nesigailėjau. Pagrindiniame paplūdimyje yra gražus parkas, kuriame veikia daug kavinių, todėl karštomis dienomis čia mėgsta atsigaivinti tiek vietiniai, tiek turistai.
Gaivus pasivaikščiojimas pakrante puikiai atgaivino ir po to pasukau link uosto. Deja, žadėtų delfinų nemačiau, tik daugybę laivų.
Vis dėlto, tai buvo puiki diena – nuostabi kelionė traukiniu ir labai turininga popietė, po kurios jaučiausi išsekęs. Laimei, nakvynės namai, kuriuose ketinau apsistoti, buvo jaukūs ir šilti, tad juose galėjau ramiai dėlioti planus rytojaus dienai.

Jūrų muziejus. Aberdynas, Škotijamore
Aberdyno paplūdimys, Škotijamore
Jūrų muziejus. Aberdynas, Škotijamore

Sekmadienis: Dyce – Huntley – Elgin – Nairn – Inverness

Išaušus sekmadieniui nutariau keliauti į Inverness. Buvo sunku atplėšti akis nuo idiliškų kaimo ir upių vaizdų pro langą. Mačiau daugybę ėriukų ir veršiukų ganyklų bei šaltesnio klimato ženklų – kai kurios kalvų viršūnės buvo padengtos sniegu.
Po 2 su trupučiu valandų kelionės atvykau į Inverness, tradicinį jaukų miestelį su sena architektūra bei per miesto centrą tekančia upe Nesė. Visai šalia yra ir Nesės ežeras, kuriame gyvena garsioji Lochneso pabaisa.
Tik atvykęs čia, susidariau įspūdį, kad tai idealus miestas, jei norite jį apžiūrėti pėsčiomis. Eidami palei upę pasieksite Loch, kur galėsite prisėsti, atsipūsti. Palengva eidami iš centro link Nesės salos ir atgal užtruksite apie porą valandų. Tikėtina, kad sutiksite nemažai turistų, nes tai viena lankomiausių vietų šiame regione. Aš taip pat įsiliejau į minią žmonių, keliaujančių šiuo maršrutu. Pakeliui netgi pastebėjau elnią ir danguje ratus sukantį medžiojantį erelį žuvininką. Šie įspūdingi paukščiai turi didelius sparnus ir nesunkiai gali nešti mažus gyvūnėlius.
Grįžus į miestą, kelias veda pro svarbiausius pastatus – aukštai stovinčią pilį, Katedrą, daugybę istorinių bažnyčių ir keletą kitų žymių architektūrinių statinių. Šiame miestelyje galima rinktis ir kitokias ekskursijas, pavyzdžiui, pasiplaukiojimą valtimi Loch, delfinų stebėjimą arba, jei domitės tradicijomis, kelionę, kurioje susipažintumėte su viskio istorija, ar išvyką į žymiojo Culloden mūšio lauką.

Loch Neso ežeras, Škotijamore
Invernesas, Škotijamore
Inverneso pilis, Škotijamore

Pirmadienis: Inverness – Aviemore – Perth – Stirling

Kelionė iki Stirling truko 4 val. 20 min. Džiaugiuosi, jog maršrutas ėjo pro Aviemore, nes tai puiki stotelė, keliaujantiems su traukinių pasu – gamtovaizdžiai kerintys, be to, čia galima slidinėti arba leistis į žygius po kalnus.
Į Stirlingą atvykau po pietų, tačiau dar buvo saulėta, tad nedelsdamas leidausi pasižvalgyti po miestą. Tai graži vietovė su daugybe senų pastatų su Stirlingo pilimi, iškilusia virš visų. Pasivaikščiojau po senamiestį, kuriame galima pasigrožėti istoriniais pastatais, Senamiesčio kalėjimu, Mar‘s Wark griuvėsiais ir gražia bažnyčia. Atkreipiau dėmesį, kad čia gražiai dera sena ir nauja, todėl be istorinių pastatų galima rasti ir daug modernių prekybos centrų, parduotuvių, kavinių ir restoranų. Pasivaikščiojęs ir išalkęs užsukau į žymią Portcullis Tavern, kur maistas buvo labai skanus, o pats restoranas sausakimšas vietinių ir atvykusių žmonių.

Stirlingas, Škotijamore
Stirlingo pilyje, Škotijamore
Keliauti traukiniu išties patogu. Škotijamore

Išvados:
Galiu drąsiai pasakyti, kad yra labai daug keliavimo su BritRail pasu privalumų. Skaičiuojant pagrindines kelionės išlaidas – traukinių paso kainą ir apsistojimą nakvynės namuose (vietoj viešbučių), paaiškėja, kad tai yra labai pigus ir puikus būdas pamatyti Škotiją.
Visi traukiniai yra šiuolaikiški, patogūs, punktualūs ir su maitinimu kelionės metu. Išplanavimas traukiniuose patogus – visuose yra tualetai, oro kondicionieriai ir bagažo saugyklos.
Manau, kad keliones nuostabiais gamtovaizdžiais patogiai įsitaisius ir galint laisvai išlipti bet kuriame patikusiame miestelyje būtų sunku kam nors nurungti. Bene didžiausias privalumas ir skirtumas tarp keliavimo traukiniu ir automobiliu yra tas, kad kelionė traukiniu leidžia visiškai atsipalaiduoti ir nesukti galvos dėl nieko.
Kitas privalumas – kelionės metu galima sutikti daug įdomių žmonių, net ir australiečių, kanadiečių, indų, daug europiečių ir, žinoma, vietinių gyventojų.

Patarimai:
Jei keliausite savaitgalį, kelionę planuokitės kruopščiau, nes traukiniai savaitgaliais važiuoja rečiau, be to, gali pasitaikyti remonto darbų.
Kai kuriuose traukiniuose reikalingos vietos rezervacijos.
Jei planuosite keliauti su BritRail pasu, nepamirškite apie nuolaidas šeimoms ir grupėms, nes tikrai pavyktų sutaupyti.

Janas

Pasidalinkite savo kelionių įspūdžiais ir nuotraukomis su kitais keliautojais.

Gintarė :