X

Įspūdingiausi laukinės gamtos kampeliai

Kosta Rika
Vešlios Kosta Rikos džiunglės yra žaismingų beždžionių, vangių tinginių, krokodilų, begalės driežų, nuodingų varlių ir egzotiškų paukščių, vabzdžių ir drugelių namai. Nykstantys vėžliai lizdus suka abiejose pakrantėse, o didžiuliuose miškuose puikiai išsitenka tiek mažyčiai paukšteliai, tiek džiunglių katės. Nacionaliniai parkai lengvai pasiekiami ir savarankiškiems keliautojams, nors yra tam tikrų sąlygų ir taisyklių. Norint pasižvalgyti po atogrąžų miškus ir apžiūrėti retas gyvūnų rūšis, reikia važiuoti apie 300 km nuo San Chose link Palmar, iš kur galėsite nuvykti iki Piedras Blancas Nacionalinio parko.
Kaip nuvykti. Skristi lėktuvu į San Jose ir tęsti kelionę viešuoju transportu.

Evergleidsas (Everglades), JAV
Evergleidso nacionalinis parkas yra pelkių rojus. Tai vieta, kur renkasi didžiausi paukščių tyrinėtojai, stebi retus balinius paukščius – girnoves, didžiuosius baltuosius garnius, miškinius gandrus. Be to, tai vienintelė vieta pasaulyje, kur šalia gyvena krokodilai ir aligatoriai. Po parką galėsite keliauti pėsčiomis arba dviračiu – ir visa tai tik 45 min kelio nuo Majamio centro. Parkas veikia visus metus, tik kai kurios pramogos drėgnuoju sezonu yra neprieinamos. Įvažiavimas į parką mokamas.
Kaip nuvykti. Skristi lėktuvu į Majamį ir tęsti kelionę viešuoju transportu.

Borneo, Malaizija/Indonezija
Jei žavitės panašiausiais į žmones gyvūnais – beždžionėmis, derėtų apsilankyti Bako nacionaliniame parke, kur galima rasti nuo pačių rečiausių jų rūšių iki įprastų makakų. Geriausias būdas apžiūrėti salą yra leistis į žygius po kalnus geromis trasomis. Verta aplankyti ir Borneo orangutangų rezervatus: Semenggoh laukinės gamtos reabilitacijos centre Sarawak ir Sepilok reabilitacijos centre Sabah. Borneo salos teritoriją pasidalinusios Malaizija ir Indonezija, tačiau didelių skirtumų čia tarp šalių nėra. Tiesa, Indonezijos pusėje nuo 1971 m. lietuvių kilmės mokslininkė dr. Birutė Galdikas tiria ir globoja nykstančius Borneo orangutangus. Kelionė į Borneo – tai nuotykis, kuris nutinka tik kartą gyvenime, leidžiantis galimybę pamatyti orangutangus savo natūralioje aplinkoje be jokių žmones ir gyvūnus atskiriančių kliūčių. Orangutangai palies jūsų širdis ir šios patirties niekada nepamiršite.
Kaip nuvykti. Skristi lėktuvu į Kuala Lumpurą, iš čia į Kuching. Iš Kuching autobusai kasdien važiuoja į Bako Market, o iš čia per 30 min laiveliu pasieksite Nacionalinį parką.

Belizas
Belize yra daugybė vietų, kuriose galima iš arti apžiūrėti laukinę gamtą ir gyvūnus, įskaitant saugomus parkus ir pakrančių koralų rifus. Rekomenduojama vykti su gidu, kuris padės aptikti retas rūšis, pvz., Baird tapyrus ar Raudonąsias aras. Tačiau net ir savarankiškai keliaujant galima pamatyti daugybę nematytų ir egzotiškų gyvūnų. Galima nardyti su rykliais ir rajomis arba apžiūrėti sausumos gyvūnus – pakas (dideles Gvinėjos kiaules) ir jaguarus Cockscomb Basin laukinės gamtos rezervate. Įėjimas mokamas.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į Belizą. Cockscomb Basin laukinės gamtos rezervatas yra už 2,5 val. kelio važiuojant nuo Belizo miesto. 

Bolivija
Dėl gamtinės įvairovės, nedidelės gyventojų populiacijos ir neaukšto šalies išsivystymo Bolivijoje galima rasti daug laukinės gamtos nacionalinių parkų. Parque Nacional Madidi yra viena mažiausiai paliestų ekosistemų Pietų Amerikoje. Čia gyvena neįsivaizduojama Amazonės gyvūnijos įvairovė, įskaitant 44 % visų Naujojo pasaulio žinduolių rūšių, 38 % tropinių amfibinių rūšių, daugiau nei 10 % mokslui žinomų paukščių rūšių ir daugiau saugomų gyvūnų nei bet kuriame kitame parke. Rezervatą geriausia lankyti sausuoju sezonu (nuo gegužės iki spalio).
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į La Pazą ir tęsti kelionę vietiniu viešuoju transportu.

Botsvana
Safaris yra geriausias būdas susipažinti ir atrasti laukinę ir nepaliestą Botsvanos gamtą. Daugiau nei 35 % visos šalies yra saugomos teritorijos, todėl yra daugybę vietovių, kur galima atsidurti tarp liūtų, begemotų, dramblių, žirafų, zebrų ir antilopių. Žinoma, yra ir kitokių būdų apžiūrėti laukinę Botsvaną bei pasigrožėti mažais gyvūnais – mėšlavabaliais ar šokančiais smėlio driežais – galima keliauti kanojomis, drambliais ar automobiliu.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į pasirinktą Pietų Afrikos miestą (Johanesburgą, Windhuką, Gaboroną ar kt. ir tęsti kelionę vietiniu viešuoju transportu).

Galapagų salos, Ekvadoras
Ši salų virtinė kviečia iš arti pažvelgti į laukinių gyvūnų gyvenimą. Būsite liudininkais tos nedidelės grupelės gyvūnų, kurie amžiams izoliuoti sugebėjo išgyventi šiose salose, nuo Ekvadoro žemyninės dalies nutolusiose per 1000 km. Seksite Čarlio Darvino pėdomis, kuris būtent čia lankydamasis 1830 m. atrado evoliucijos teoriją, arba leisitės į įdomų kruizą po vulkanines salas. Gyvūnija čia įvairi – nuo iguanų ar jūrų liūtų iki mėlynkojų booby. Jei čia lankysitės, būkite atsargūs, nes vietinė ekosistema yra jautri bet kokiam išoriniam poveikiui.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į Galapagų salas. Tarp San Cristobal, Santa Cruz ir Isla Isabela salų plaukiojantys laiveliai turėtų kainuoti ne daugiau kaip 50 USD, o viešbutį galima užsisakyti internetu iš anksto (nakvynės kaina – nuo 50 iki 500 USD).

Didysis Barjerinis Rifas, Australija
Čia apsilankę gausite progą išvysti tikriausiai visas įmanomas paletės spalvas ir atspalvius. Didysis barjerinis rifas yra vienas iš 7 pasaulio stebuklų; jis driekiasi 200 km ir yra sudarytas tik iš gyvų organizmų. Kaip didžiausiame pasaulio rife, jame gyvena pribloškiamai daug vandens gyvūnijos rūšių, įskaitant vėžlius, ryklius, žuvis ir koralus. Visa Queensland pakrantė pilna valčių, kuriomis iš rifo parplukdomi nardytojai. Lapkritis-vasaris yra vėžlių perėjimo metas Šiaurės Vakarų saloje, 75 km nuo Gladstone. Iš Rosslyn Bay katamaranai plaukia keturis kartus per savaitę.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į Brisbanę ir tęsti kelionę vidiniais skrydžiais arba viešuoju transportu iki Kernso (Cairns) ar kito pakrantės miesto. Iš čia iki rifo plukdo laivais.

Madagaskaras
Madagaskaro nacionaliniai parkai yra populiarūs tarp laukinės gamtos gerbėjų iš viso pasaulio. Ne paslaptis, kad labiausiai visus domina lemūrai (raudonpilviai, dryžuotomis uodegomis ir kiti), tačiau čia yra ir daugiau keistų ir nuostabių roplių bei paukščių. Salos reljefas labai įvairus, daugiausia vyrauja kalnai, todėl patogiausia tiems, kurie savarankiškai keliauja nuomotais automobiliais. Galima rinktis ir organizuotas išvykas grupėmis. Didžiausi lemūrų mylėtojai atvyksta savanoriauti nuo 2 iki 20 savaičių.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į Madagaskaro sostinę Antananarivą.

Kenija
Čia tokia gausybė gyvūnų, kad jums tikriausiai paskaus kaklą nuo nuolatinio žvalgymosi į paukščius ir gyvūnus. Organizuotos safari išvykos yra patogiausias būdas apsižvalgyti po laukinę gamtą, tačiau galima keliauti ir savarankiškai. Dauguma keliautojų renkasi išvykas, kuriose garantuotai pamatomas „didysis penketukas“ – dramblys, raganosis, leopardas, liūtas ir bizonas, tačiau atminkite, kad tą patį rinksis ir daugybė kitų turistų. Taip pat turėkite mintyje, kad kai kuriuose parkuose mokestis už įėjimą turi būti mokamas iš anksto, užsisakinėjant internetu.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į Nairobį arba Arušą ir jungtis prie organizuotų grupių.

Gintarė :