X

KELIONIŲ ISTORIJOS: Brighton – homoseksualų sostinė mažojoje Indijoje

Gavom išeiginę su reikalu – pasivažinėti link Brightono į pokalbį. Kadangi atlaisvino visą dieną, būtų kvaila nuvažiuoti su reikalais ir iškart grįžti į mažąjį kambarėlį. Vakare bandėm pasiplanuoti, kur norėtume nueiti ir ką būtų smagu pamatyti.

Internete už akių užkliuvo faktas, kad šis miestas laikomas Anglijos gėjų ir lesbiečių sostine. Dukart per metus vyksta teminiai paradai (vadinasi Gay Pride). Kosmopolitiškas, gyvybingas, turintis istoriją, laisva valia paremtas miestas. Plius aptikau vieno statinio nuotrauką, kurį žūt būt norėjau pamatyti.

Ką gi, autobusas iki Brightono veža palei jūrą – pagunda, bet atsispiriame jai, nes važiuoti traukiniais pigiau. Iš pat ryto nužygiavom iki Worthingo traukinių stoties ir dar prieš pirkdami bilietus, paaukojom po 26 svarus jaunimo kortelei įsigyti, kuri mūsų traukinių bilietus lygiai metams po didžiąją Anglijos dalį atpigina maždaug trečdaliu. Turėdami omenyje, kad būdami čia dar ne kartą važiuosime traukiniais, išleistų svarų beveik negailim.

Traukinys rieda maždaug pusvalandį. Pro langus matosi gyvenamųjų namų vidiniai kiemai, dirbamos žemės, didelės katedros arba pilys tolumoje, stadionai, kapinaitės ir t.t. Kaskart važiuojant vaizdai daugmaž tie patys, bet vis tiek neatsibosta.

Išlipus Brightone, geležinkelio stotis šiek tiek priminė matytą Londone. Su aukštais skliautais, senoviniais šviestuvais ir spurgų kioskeliais. Vos atsidūrę gatvėje susipratom, kad miestas kažkuo ypatingas – šimtai dviračių, tiek pat pravažiuojančių dviaukščių raudonų arba geltonų autobusų ir beprotiškai daug žmonių. Pasijutom kaip kaimiečiai atvažiavę į Akropolį :]

Ilga gatve nusileidom tiesiai prie jūros. Abu negalėjom patikėt, kad čia tiek daug žmonių. Kita vertus, spalio pabaigoje čia oras tobulas. Pas mus Palangoj prie jūros turbūt vienas kitas žmogelis vaikšto ant tilto apsimuturiavęs šaliku. Čia matėm dar besimaudančių ir besideginančių. Brightono tiltas yra ištisas pramogų kompleksas su užkandinėmis ir atrakcionų parku. Gal reikia rašyti verslo planą Palangos tilto plėtrai? Čia žmonės iš tikrųjų žino, kaip daryti pinigus. Negana to, kad čia pūpso ištisas atrakcionų parkas, jis dar ir įperkamas. Kiek pamenu, Palangoje už vaikišką velnio ratą reikia pakloti apie 20Lt, nekalbant apie rimtesnius atrakcionus. Pasiskolinau vaizdelį iš interneto platybių. Taip „tiltukas” atrodo iš paukščio skrydžio. Tiltas (Brighton Pier) atidarytas 1899 m., valdant karalienei Viktorijai. Jos karaliavimo laikotarpis vadinamas Viktorijos epocha ir mūsų apylinkėse labai daug statinių išlikę būtent iš šių laikų.

Toje pačioje pakrantėje, vos už keliasdešimties metrų, ir šiandien stovi West Pier griuvėsiai. Šis už maždaug 27 000 svarų buvo pastatytas 30 metų anksčiau, kol 1975 metais buvo uždarytas renovacijos darbams. Tačiau pro jį prasisuko keletas gaisrų ir jis iki šiol stovi kaip vaiduoklis.

Pasitrynę krantinėj, pasukom atgal link miesto ieškoti nuostabaus statinio, matyto internete ir atvirukuose. Kalbu apie Royal Pavilion, kuris įsikūręs pačiame centre. Maždaug 18 amžiaus viduryje iki tol mažai žinomas miestelis tapo madingu kurortu. 1783 metais jame apsilankė karalius Georgas IV (Džordžas arba Jurgis). Jis sirgo podagra ir jo asmeninis gydytojas pašnabždėjo, kad gyvenimas pajūryje būtų labai naudingas karaliaus sveikatai. Po 3 metų Georgas IV grįžo atgal į Brightoną ir nusprendė pasistatyti sau rezidenciją. Jis nusipirko seną pastatą, kuriame anksčiau gyveno stambus ūkininkas ir pasisamdė įžymų to meto architektą, kad jis šiek tiek praplėstų įsigyto pastato ribas.

Iš pradžių statinys atrodė ganėtinai kuklus. Tačiau bėgant metams karalius darėsi įnoringas ir pasisamdė ekstravagantišką architektą, kuris sugalvojo pastato išorei suteikti šiek tiek rytietiškos dvasios. 19 amžiaus pradžioje pastatas pasikeitė iš esmės. Rezidencijos teritorijoje atsirado sodai ir tvenkiniai. Po Georgo IV mirties šiame pastate lankydavosi karalienė Viktorija, tačiau ji nemėgo šios rezidencijos, todėl 1850 metais už 53 000 svarų pardavė jį miesto reikmėms. Vėliau, pirmo pasaulinio karo metu, šią nuostabią rezidenciją naudojo kaip ligoninės patalpas sužeistiems kariams gydyti. Šiuo metu viduje įkurtas muziejus, kuriame eksponuojami karališkieji miegamieji, puotų salės ir panašiai. Mes viduj deja nebuvom. Užteko aikčiojimų ir lauke.

Per metus Brightoną aplanko 8 milijonai turistų. Priskaičiuojam save į šį skaičių. Priešingai, nei anksčiau rašiau apie Littlehamptoną, į šį miestą tikrai norisi grįžti vėl ir vėl. Važiuojant namo vis galvojau, kad šis Royal Pavilion tikriausiai panašus į indiškąjį Tadž Mahalį, kurį kada nors taip pat privalau pamatyti :)

Ugnė

Pasidalinkite savo kelionių įspūdžiais ir nuotraukomis su kitais keliautojais.

Gintarė :