X

Keisčiausi pasaulio muziejai

Ir kokių keistenybių tik žmonės neprisigalvoja…

Paryžiaus nutekamųjų vamzdžių muziejus, Prancūzija
Tam reikia pasiruošti: Musée des Egouts de Paris “galerijos” iš tiesų yra nebenaudojamos Paryžiaus kanalizacijos sistemos dalys. Smarvė neįtikėtina ir priimkite tai kaip įspėjimą – net ir 100 metų negali panaikinti nutekamųjų vamzdžių turinio kvapo. Eksponuojamos fotografijos, žemėlapiai, kanalizacijos žiurkių iškamšos ir kt. Norintiems siūloma ypatinga pramoga – pasivaikščiojimas virš plaukiančio atliekų srauto, ištekančio iš paryžiečių, gyvenančių viršuje, namų. Muziejuje yra ir suvenyrų parduotuvėlė, kurioje galima įsigyti… fui…
Muziejus veikia nuo šeštadienio iki trečiadienio, įėjimas mokamas.
Kaip nuvykti. Patogiausia skristi lėktuvu į Paryžių.


Islandijos falologijos muziejus, Islandija
Po apsilankymo šiame muziejuje liksite apstulbę nuo tokios gyvūnų ir žmonių falų gausos. Muziejus tikina, jog falologija yra senovės mokslas. Iš išorės šis muziejus Islandijos atrodo elegantiškas ir senoviškas, tačiau viduje galima apžiūrėti apie 150 penių ar jų dalių, pritaisytų ar priklijuotų prie sienų arba lubų ir apšviestų ryškia šviesa. Perspėjame, kad kai kurie eksponatai išties gali sukrėsti. Ir tikriausiai nė nereikia sakyti, kad liesti eksponatus draudžiama.
Įėjimas mokamas.
Kaip atvykti. Patogiausia skristi lėktuvu į Reikjaviką.


Plaukų muziejus, Turkija
Galip Körükç yra turkų puodžius, nusprendęs surinkti kuo daugiau plaukų iš kuo daugiau moterų visame pasaulyje ir įkurti plaukų muziejų. Šios idėjos pagalba menininkas tikėjosi nelikti nepastebėtas ir įsiamžinti meno istorijoje. Muziejus įkurtas urve Avanos, jame eksponuojami daugiau nei 16 000 moterų plaukų pavyzdžių, pakabintų ant sienų ir stogo.
Apsistoti galite Calipo svečių namuose (kaina už kambarį nakčiai 12-20 EUR). Galima užsiregistruoti į keramikos, audimo, šokio ar muzikos pamokas.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į pasirinktą Turkijos miestą – Stambulą, Ankarą, Antaliją ar kt. – ir tęsti kelionę viešuoju transportu. Patogu apsilankyti kelionės į Kapadokiją metu.


Grūto parkas Druskininkuose, Lietuva
Į keisčiausiųjų sąrašą patenka ir muziejus Lietuvoje. Dar žinomas kaip „Stalino pasaulis“, Grūto parkas Druskininkuose yra juodojo humoro, ironiškas muziejus po atviru dangumi, skirtas atminti sovietų okupaciją Lietuvoje. Čia vaizduojamos sovietų veikėjų skulptūros ir GULAG‘o palikimas (pvz., elektrinės tvoros ar mediniai apžvalgos bokšteliai). Anksčiau buvo planuota lankytojus iki parko atgabenti galvijų vagonais, tačiau po aršaus piliečių pasipriešinimo to buvo atsisakyta. Kartais čia vyksta istoriniai renginiai, kuriuose dainas traukia pionieriai, Stalinas mojuoja pypke, o Leninas žvejoja.
Muziejus veikia kasdien. Įėjimas mokamas.


Meguro parazitologijos muziejus, Japonija
Muziejaus sienos išklotos įvairaus dydžio ir spalvų indais ir mėgintuvėliais, kuriuose eksponuojami įvairiausi gyvūnų ir žmonių parazitai. Tikrai tikrai: kaspinuočiai, nematodai, lervos… Taip pat pateikiami detalūs anatomijos žemėlapiai, vaizduojantys parazitų gyvenimo ciklą pilvo bei kitose kūno ertmėse, ir siaubingos nuotraukos su realiomis infekcijų pasekmėmis. Jei to nepakanka, suvenyrų krautuvėlėje galima nusipirkti marškinėlius ar raktų pakabuką su parazitų atvaizdais.
Įėjimas į muziejų nemokamas, bet labai laukiamos aukos. Artimiausia traukinių stotis yra Meguro, išėję pro vakarinį išėjimą eikite apie 15 min.


Blogo meno muziejus, JAV
Šiame Masačusetso muziejuje galima apžiūrėti virš 250 įvairių paveikslų ir skulptūrų su visiškai nesuderintomis perspektyvomis, kūnų su rankomis, panašesnėmis į šlaunis ar akis rėžiančiomis spalvomis. Pasak muziejaus įkūrėjų, čia vaizduojamas „menas, kurį sukūrė žmonės, nenutuokiantys, ką jie daro“. Kai kurie objektai padovanoti, kai kurie rasti šiukšlynuose, tačiau visi vienodai bjaurūs.
Muziejus veikia iki 9 ar 10 valandos.


Sulabh tarptautinis tualetų muziejus, Indija
Naktipuodžiai, lauko išvietės, sostai, porcelianiniai klozetai… tiek ir dar daug daugiau galima pamatyti šiame muziejuje. „Prisijunkite prie sanitarinio žygio“ – kviečia Naujojo Delio muziejus. Pasižiūrėkite, ar sugebėsite įveikti visus žingsnelius, aprašytus „kode: sudėtinga ir įmantri mankšta prieš tuštinimąsi“. Tik nepamirškite po to nusiplauti rankų.
Muziejus įsikūręs Naujajame Delyje, Dabri Marg. Veikia nuo pirmadienio iki šeštadienio.

Gintarė :