X

Kelionių draudimas keliaujantiems į užsienį

Dažnai klausiate savęs ir kitų, kam reikalingas kelionių draudimas ir kada derėtų draustis keliaujant atostogauti. Atsakome į šiuos ir kitus klausimus, susijusius su kelionių draudimu.


Ne paslaptis, jog nauja aplinka, pasikeitusios klimato sąlygos gali palikti ne tik neišdildomus įspūdžius, bet ir sukelti netikėtų pavojų. Tiesa, kad nedaugelis prieš kelionę pagalvoja apie gresiančias nelaimes. Deja, niekada negali žinoti, kur tyko nelaimė. Ir jei ji užklups kelionėje, dažniausiai vaistai, medicininė pagalba ir panašios paslaugos kainuos žymiai brangiau nei čia, Lietuvoje. Todėl ruošdamiesi į kelionę nepamirškite į rankinę įsidėti ne tik bilietus, asmens dokumentus, bet ir kelionės draudimo polisą.

KELIONIŲ DRAUDIMO GALIOJIMAS

Kur kelionių draudimas galioja?

Kelionių draudimas ne tik apmoka užsienyje patirtus nuostolius, bet ir suteikia galimybę pasinaudoti visą parą veikiančia pagalbos linija. Tai svarbu tuomet, kai asmuo pirmą kartą lankosi tam tikroje valstybėje bei tiksliai nežino, ką daryti atsitikus nelaimei.
Jei kelionės draudimo polisą įsigijote Lietuvoje, draudimas galioja tik už Lietuvos Respublikos ribų. Draudžiantis galima pasirinkti draudimo apsaugos galiojimo teritoriją, pvz., Rytų Europą, Baltarusiją, visą pasaulį ar kt. Kelionių draudimas dažniausiai išduodamas atskirai kelionei. Dažnai keliaujantiems asmenims toks draudimas gali būti išduodamas ilgesniam, iki vienerių metų, laikotarpiui. Tokiu būdu galima sutaupyti dalį draudimo įmokos, apribojant maksimalų užsienyje praleistų dienų skaičių.
Šis kelionių draudimas negalioja vadinamuosiuose „karštuose taškuose“, kur vyksta politiniai neramumai ar siaučia gamtos stichijos, todėl prieš vykstant į valstybes, kurios priskirtinos prie nesaugių, rekomenduojama pasidomėti informacija užsienio reikalų ministerijų svetainėse ar pasitarti su draudimo specialistais.

KELIONIŲ DRAUDIMAS, ESDK, KREDITINĖ KORTELĖ SU DRAUDIMU

Ką rinktis: kelionių draudimą, Europos sveikatos draudimo kortelę ar kreditinę kortelę su draudimu?

Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK), išduodama ligonių kasose, gali tik iš dalies padengti patirtas medicinos išlaidas. Jos veiklos apimtis yra mažesnė. Kaip ir Lietuvoje, atsitikus nelaimei būtinoji medicininė pagalba suteikiama nemokamai, bet už visas papildomas sveikatos priežiūros paslaugas gali tekti mokėti patiems. Privačios sveikatos priežiūros paslaugos yra nekompensuojamos. Todėl, net turintiems ESDK, rekomenduojama įsigyti papildomai medicininių išlaidų kelionėje į užsienį draudimą. ESDK neatlygina ir išlaidų, patirtų dėl bagažo praradimo/sugadinimo ar kelionės jungties praradimo.
Jei turite kreditinę banko kortelę kartu su kelionių draudimu, prieš kelionę susisiekite su savo banku ir pasidomėkite jums galiojančiomis draudimo rūšimis. Svarbu žinoti, ar jums pakanka to draudimo, ypač jei vykstate slidinėti, ketinate nardyti ar užsiimti kita padidintos rizikos veikla. Ištikus nelaimei, draudimo kompanija nepadengs patirtų išlaidų, jei su kreditine kortele esantis kelionių draudimas į draudžiamųjų veiklų sąrašą neįtraukia veiklos su padidinta rizika. Todėl prieš kelionę pasirūpinkite tinkamu draudimu. Kuo skiriasi draudimas turint kreditinę kortelę ir kelionių draudimą, galite rasti čia.

KELIONIŲ DRAUDIMO RŪŠYS

Kokias kelionės draudimo rūšis galima pasirinkti?

Vykstančiųjų į užsienį medicininių išlaidų ir repatriacijos draudimas (būtina draudimo rūšis). Apsidraudus šiuo draudimu, atlyginamos apdraustojo asmens būtinos gydymo išlaidos dėl užsienyje netikėtai prasidėjusios ūminės ligos ar ten patirto nelaimingo atsitikimo, pvz. būtino ambulatorinio arba stacionarinio gydymo, gydytojo paskirtų vaistų, būtino pervežimo iki artimiausios ligoninės, būtino ir neatidėliotino parvežimo į Lietuvą tolimesniam gydymui ir pan.

Vykstančiųjų į užsienį draudimas nuo nelaimingų atsitikimų. Šiuo draudimu apdraudžiamos mirties, neįgalumo, laikino neįgalumo ir kaulų lūžių rizikos. Nelaimės atveju (pvz., dėl kaulų lūžių, traumų, nudegimų, nušalimų, galvos smegenų sukrėtimų ir kt.) jums bus išmokėta draudimo sutartyje numatyta draudimo suma.

Galite rinktis ir kompleksinį vykstančiųjų į užsienį medicininių išlaidų ir repatriacijos bei nuo nelaimingų atsitikimų draudimą. Taip galėsite sutaupyti, nes dažnai būna taikomos specialios kainos.

Bagažo draudimas. Apdraudžiami asmeninio pobūdžio daiktai, skirti kelionei. Draudimo išmoka mokama už atiduotą saugoti ir dingusį bagažą, priverstinių pirkinių įsigijimą, kai perduotas pervežti bagažas į paskirties vietą vėluoja (sumos ir terminai būna numatyti draudimo sutartyje), nuostolius dėl vagystės iš pastatytos ir užrakintos transporto priemonės, jeigu bagažas dingsta ar apgadinamas dėl transporto priemonės avarijos ar nelaimingo atsitikimo, jei bagažas apgadinamas dėl gaisro ir kitų gamtinių jėgų poveikio ar kt. Draudimo įmoka priklauso nuo draudimo sumos, t.y. bagažo vertės ir draudimo trukmės.

Asmens civilinės atsakomybės draudimas kelionės metu. Tai įstatymais numatyta civilinė atsakomybė, kai reikia atlyginti kitam asmeniui padarytą žalą. Ji gali būti padaryta kito asmens sveikatai arba turtui. Tai gali būti kasdienio gyvenimo pavojai, pvz., skubėdami ar slidinėdami netyčia stumtelėsite kitą žmogų, dėl ko šis patirs traumą, arba važiuodamas dviračiu apgadinsite stovintį automobilį. Pagal galiojančius civilinės atsakomybės įstatymus jums bus pareikštas reikalavimas atlyginti žalą. Teismo procese draudžiamojo įvykio atveju draudikas atstovauja apdraustąjį, tad jums nereikės važinėti į užsienyje vykstančius teismo posėdžius ir iš savo kišenės mokėti už keliones, advokatų paslaugas bei priteistas išlaidas. Apsidraudus tėvams, civilinės atsakomybės draudimas galioja ir dėl nepilnamečių vaikų padarytos žalos.

Kelionės finansinių nuostolių draudimas. Jeigu Jūs atšauksite kelionės užsakymą arba būsite priverstas staiga nutraukti kelionę dėl savo arba vieno iš kartu keliaujančių asmenų staigios ligos ar mirties, tuomet turėsite nemažai išlaidų. Tokiais atvejais bendrovė Jums atlygins kelionės atšaukimo išlaidas ir papildomas grįžimo išlaidas nutraukus kelionę. Taip pat atlyginami nuostoliai, pavėlavus išvykti į kelionę arba jungiamąjį reisą atsitikus eismo įvykiui, pavėlavus viešajam transportui, esant trečiųjų asmenų nusikalstamai veiklai ar kt.

KELIONIŲ DRAUDIMO KAINA

Nuo ko priklauso draudimo kaina?

Įmokos dydis priklauso nuo:
– šalies, į kurią vykstate;
– kelionės trukmės bei tikslo;
– pasirinktų draudimo apsaugos sąlygų;
– jūsų amžiaus.

„Zigzag Travel“ taiko specialias kelionių draudimo kainas moksleiviams, studentams su tarptautiniais pažymėjimais ISIC, jaunimui iki 30 m. su Europos jaunimo kortele ir pedagogams su ITIC pažymėjimais.

Didesni kelionių draudimo įkainiai taikomi rizikinga veikla užsiimantiems asmenims bei senyvo amžiaus žmonėms.

Didelė kelionių draudimo kaina ne visada reiškia, kad jūsų polisas geriau jus apsaugos. Visuomet įvertinkite tai, ko jums reikia. Pavyzdžiui, polise gali pasitaikyti papildomų nebūtinų priemokų, pvz., civilinis vairuotojo draudimas nuomojantiems automobilį, nors jūs nevairuojate, bagažo draudimas, nors keliaujate tik su rankiniu bagažu, kuriame nesivežate nei kompiuterio, nei brangaus fotoaparato ar kito jums brangaus turto. Atsižvelkite į tuos draudimo aspektus, kurie svarbūs jums.

Svarbiausia turėti visapusišką sveikatos draudimą. Jei turite širdies ligą ar sunkiai sergate, būtinai informuokite draudimo konsultantą. Ekstremalaus sporto mėgėjai bei slidininkai turėtų įsitikinti, ar draudimas numatytas už specifines traumas. Profesionalaus sporto šakų metu patiriamos traumos paprastai yra nekompensuojamos.
Patariame būtinai apsidrausti žiemos kelionių metu – vykstant slidinėti traumų tikimybė gerokai didesnė nei atostogaujant šiltuose kraštuose.

KAIP NAUDOTIS KELIONIŲ DRAUDIMU

Ką daryti atsitikus draudžiamajam įvykiui?

Kreipkitės į artimiausią oficialią gydymo įstaigą ar gydytoją. Jeigu dėl susirgimo jums reikalingas stacionarinis gydymas, apie tai jūs pats ar su gydytojo pagalba nedelsdami informuokite draudimo kompanijos asistavimo partnerį užsienyje (telefonas ir adresas paprastai būna nurodyti draudimo liudijime ir atmintinėje apdraustajam), teikiantį klientams pagalbą ištisą parą.

Jeigu jums tektų gydytis ambulatoriškai bei pirkti gydytojo išrašytus vaistus, pradines minimalias gydymo išlaidas pagal draudimo sutartyje numatytas sąlygas galite apmokėti patys, o sugrįžę iš kelionės pristatykite draudžiamąjį įvykį patvirtinančius dokumentus: sąskaitų originalus bei kvitus. Reikalaukite, kad dokumentuose gydytojas nurodytų diagnozę, gydymo datą ir atliktas paslaugas.

Jei jus apiplėšė ar nukentėjote kitos nusikalstamos veiklos metu, būtinai išsaugokite policijos pranešimų originalus galimam ieškiniui pagrįsti.

Linkime, kad niekada netektų pasinaudoti kelionių draudimu, tačiau netampykite likimo už ūsų ir apsidrauskite.

Gintarė :