X

Keliautojų rojus Balis

Indonezijos širdyje įsikūręs Balis vadinamas rojumi žemėje. Ši kerinti sala vilioja nuotykių ieškotojus, kultūros entuziastus, paplūdimių mėgėjus ir gamtos mylėtojus. Dėl savo sodraus kraštovaizdžio, gyvybingos kultūros ir nepaliestų paplūdimių Balis pavergė keliautojų iš viso pasaulio širdis. Šiame straipsnyje aptarsime, kuo Balis toks ypatingas, ką pamatyti ir nuveikti bei ko paragauti viešint šioje stebuklingoje saloje.

Unikalus Balio žavesys

Balis dažnai vadinamas „Dievų sala“, o jo gamtos grožis ir kultūros turtingumas tikrai pateisina šią dievišką pravardę. Ši sala – tai kontrastų gobelenas, kuriame vešlios ryžių terasos dera su tyrais paplūdimiais ir ramiomis šventyklomis. Štai kodėl Balis toks ypatingas:

Natūralus grožis: Balio kraštovaizdis neįtikėtinai įvairus. Nuo smaragdinių ryžių terasų Ubude iki stulbinančių Agungo ir Batūro ugnikalnių viršūnių – ši sala yra tiesiog gamtos šedevras. O kur dar vaizdingos vandens šventyklos ir kaskadiniai kriokliai! Vienas jų – garsusis Tegenungano krioklys.

Turtinga kultūra: Balio sala kupina dvasingumo ir tradicijų. Balyje hinduizmas persmelkia kiekvieną kasdienio gyvenimo aspektą, čia rasite tūkstančius šventyklų ir šventovių, kurių kiekviena pasižymi unikaliu žavesiu. Stebėdami tradicinių šokių pasirodymus ir tyrinėdami senovines šventyklas, tokias kaip Uluwatu ir Tanah Lot, pasinersite į salos kultūrinį paveldą.

Paplūdimiai ir vandens sportas: Balio sala garsėja nuostabiais paplūdimiais ir pasaulinio lygio banglenčių „spotais“. Nesvarbu, ar esate pradedantysis, ar patyręs banglentininkas, čia rasite bangų, tinkančių jūsų įgūdžiams. Nusa Dua, Kuta ir Uluwatu yra garsios banglenčių sporto vietos. Jei banglenčių sportu nesidomite, galite mėgautis nardymu,  arba saulės voniomis paplūdimyje.

Laukinė gamta ir nuotykiai: Balio džiunglėse gyvena daugybė egzotiškų laukinių gyvūnų, tokių kaip makakos ir įvairios paukščių rūšys. Leiskitės į jaudinančius nuotykius, pavyzdžiui, plaukimą plaustais Ayungo upe, žygius džiunglėmis Ubudo mieste arba tyrinėkite Balio safario ir jūrų parką.

Ką pamatyti ir nuveikti Balyje

Ubudas yra Balio kultūros centras, garsėjantis savo menu, muzika ir tradiciniais šokiais. Nepraleiskite šventojo beždžionių miško draustinio, Ubudo karališkųjų rūmų ir  pasivaikščiojimo Campuhan Ridge (tai – žygis, kurio metu praeisite nedidelį kaimelį, ryžių laukus, grožėsitės pribloškiančiais atogrąžų miškais)

Apsilankykite šventyklose: Balio salą puošia didžiulės reikšmės šventyklos. Uluwatu šventykla, Tanah Lot ir Besakih šventykla – tai kelios dvasinės vietos, kurias būtina aplankyti.

Pasivaikščiokite prie krioklių: Tegenungano, Gitgito ir Sekumpulo kriokliai – tai gamtos stebuklai, kuriuos verta patyrinėti.

Adrenalino mėgėjams siūlome išbandyti plaukimą plaustais, žygį kanjonu arba po ugnikalnius. Balyje siūloma daugybė aktyvių veiklų, tinkančių visiems skoniams.

Atsipalaiduokite paplūdimyje: Balio pakrantėje driekiasi daugybė gražių paplūdimių. Nesvarbu, ar jums labiau patinka audringas Kutos naktinis gyvenimas, ramios Sanuro pakrantės, ar paslėpti Nusa Penidos perlai – sau tinkantį paplūdimį atras kiekvienas.

Ko paragauti Balyje

Balio virtuvė – tai nuostabus skonių derinys, atspindintis turtingą salos kultūrinį paveldą. Štai ko privalote paragauti:

Nasi Goreng: indonezietiškai kepti ryžiai, pagrindinis Balio virtuvės patiekalas, paprastai patiekiamas su krevečių traškučiais, keptais askaloniniais česnakais ir keptu kiaušiniu.

Mie Goreng: „Nasi Goreng“ brolis – tai burnoje tirpstantis keptų makaronų patiekalas.

Satay: ant grotelių kepti marinuotos mėsos iešmeliai, dažnai patiekiami su žemės riešutų padažu.

Nasi Campur: Tai balietiškas patiekalas iš įvairių ryžių, kuriame paprastai būna nedidelės porcijos skirtingų patiekalų, pavyzdžiui, satay, daržovių, žemės riešutų, kiaušinių ir keptų krevečių krupuk.

Balio kava: gurkšnokite garsiąją Balio kavą kartu su tradiciniais užkandžiais, tokiais kaip pisang goreng (kepti bananai).

Sodrūs kraštovaizdžiai, turtinga kultūra ir išskirtinė virtuvė sukuria kelionių patirtį, kuri išlieka širdyje ir atmintyje. Balyje kiekvienas keliautojas atras ką nors sau – nuo gyvybingų turgų ir dvasinių šventyklų iki nepaliestų paplūdimių ir jaudinančių nuotykių. Taigi, susikraukite lagaminus ir leiskitės į gyvenimo nuotykį „Dievų saloje“…

KELIONIŲ Į BALĮ IEŠKOKITE ČIA

Lina :