X

Kaip taupiai atostogauti

Namų mainai
Kuriam laikui įsiliekite į vietinę bendruomenę ir tapkite jos dalimi. Jums nereikės galvoti apie nuomos mokestį, nes namų mainų pagrindinis principas ir yra apsistojimas svetimuose namuose. Tokiu būdu įsitrauksite į vietinės bendruomenės gyvenimą. Kitas patarimas, padėsiantis sutaupyti – išnuomokite savo namus, kol būsite išvykę. Taip nereikės sukti galvos dėl nuomos ar paskolos mokėjimo, be to, gal net pavyks šiek tiek padidinti savo kelionės biudžetą.
Lengvai suprasite šį principą pažiūrėję smagią romantinę komediją „Atostogos“ („The Holiday“).
Taupykite transportui
Kelionė traukiniu – tai romantiškas ir atpalaiduojantis būdas pasigrožėti gamta ir sutaupyti pinigų. Interrail ar kiti traukinių pasai jau nebėra vien tik jaunimui skirtas būdas keliauti, kaip galbūt buvo prieš kelis dešimtmečius. Dabar kelionės traukiniu yra patogus ir pakankamai pigus būdas keliauti po įvairias šalis visiems norintiems. Nusprendusiems keliauti lėktuvu, patariama bilietus įsigyti likus prieš kelis mėnesius iki kelionės. Nuolat domėkitės lėktuvų, autobusų ir traukinių kompanijų specialiais pasiūlymais ir akcijomis.
Pedalo galia
Gyvenimas kelyje, vėjas plaukuose – kalbame ne apie brangius, gamtą teršiančius kabrioletus, o apie puikiuosius hibridinius dviračius. Niekieno nevaržomas ir su minimaliu poveikiu gamtai galėsite pats rinktis maršrutą, greitį, sustojimus. Į kelionę leiskitės vienas, tik su kuprine ant pečių, arba užsiregistruokite į grupines keliones, kurių metu prireikus gausite ir techninę pagalbą. Tokiose kelionėse garantuotai sutiksite įdomių žmonių, susipažinsite su bendraminčiais, rasite naujų draugų. Tik atminkite, kad prieš leidžiantis į tokią kelionę reikia užsisakyti ir gerą orą.
Naršykite internete
CouchSurfing yra svetingumo ir bendravimo svetainė su daugiau kaip 900 000 narių. Ji siekia sujungti žmones ir vietas, skatinti toleranciją ir tiesiog daryti pasaulį geresne vieta gyventi. Skamba puikiai. Esmė yra ta, jog svetainė keliaujantiems padeda rasti žmones, kurie siūlo vietą nakvynei arba padeda susipažinti su naujomis vietovėmis. Nauji nariai yra priimami tik su jau esamų narių patvirtinimu. Labiausiai sekasi ir geriausią reputaciją turi tie nariai, kurie apsistoję svečiuose būna geranoriški ir padedantys namų ruošoje.
Išleisdamas mažiau, pamatyk daugiau
Priklausomai nuo to, iš kurios šalies vykstate, lėčiausiai pinigus išleisite keliaudami po Aziją – Bangladešą, Indiją, Laosą ar Kambodžą. Stebėkite valiutos kursus ir pritaikę palankiausią progą pagal tai rinkitės kelionės laiką. Bet kurioje šalyje reikėtų vengti didmiesčių, kuriuose kainos yra gerokai didesnės nei kituose tos pačios šalies miestuose ir miesteliuose. Keliaudami rinkitės nemokamas pramogas – pasivaikščiojimą, rašymą, piešimą, važinėjimąsi dviračiu, šachmatus ar poilsį paplūdimyje.
Keliaukite ne sezono metu
Keliaujant ne sezono metu viskas – nuo apgyvendinimo iki ekskursijų – kainuoja pigiau. Be to, turistų tokiu metu bus kur kas mažiau, tad nereikės stumdytis gatvėse, parduotuvėlėse ar lankomuose objektuose. Pavyzdžiui, Pietų Italijos ir Portugalijos kurortai yra puikūs birželio, rugsėjo ar net spalio mėnesiais, kai turistų minios jau prasiskirsto, o viešbučių kainos gerokai nukritusios. Keliauti po Indiją birželį gali būti pernelyg karšta, tad traukite į kalnus šiaurinėje Indijos dalyje, kur galėsite mėgautis kur kas vėsesne ir malonesne kelione.
Dalinkis
Keliauti vienam tikriausiai yra brangiausias būdas. Keliaujant su grupe galima dalintis ne tik įspūdžiais, bet ir išlaidomis už taksi, kurą, nuomą ir pan. Keliaujant vienam gali tekti išleisti daugiau pinigų nei planavote, be to, tikėtina, kad ilgainiui pasidarys liūdna. Būdas to išvengti, net jei visgi keliaujate vienas, apsistoti turistų stovyklavietėse arba „daugiaviečiuose“ hosteliuose. Čia sutiksite naujų žmonių, galbūt būsimų bendrakeleivių. Patarimas, padėsiantis sutaupyti maistui – lankykitės tokiose vietose, kur daug vietinio maisto, produktų – turgeliuose ir pan. Neretai čia prieš perkant maistą siūloma jo paragauti, taigi, jei vaizduosite išrankų keliautoją, po valandos ar kitos išeisite visiškai pasisotinęs.
Stovyklaukite
Kuprinę ant pečių! Stovyklavimas su palapinėmis yra fantastiška pramoga – tai kažkaip asocijuojasi su vaikyste, jos metu statytais namais, slėptuvėmis ar kt. Palapinę išsirinkite pagal savo poreikius ir pirmyn į gamtą. Niekas neprilygs nakčiai po atviru žvaigždėtu dangumi, šviežiam orui, laisvės jausmui, kurį suteikia toks poilsio būdas. Vaizdo pro palapinės angą kartais negali atstoti joks vaizdas net pro geriausių pasaulio viešbučių langus. Ir svarbiausia – toks keliavimo ir atostogavimo būdas yra tikriausiai pats pigiausias, bet tikrai ne prasčiausias.
Susiraskite darbą
Dar neturite pinigų atostogoms? Tuomet atsakymas jums – važiuokite dirbti į svajonių šalį. Taip ne tik pakeliausite, bet ir galėsite apsistoti toje šalyje ilgesniam laikui, pažinti svetimą kultūrą, žmones. Jei neturite profesionalių specifinių įgūdžių, tuomet išmėginkite save žemdirbystės srityje, bare, auklės darbe, turizmo sektoriuje ar kalbos mokyme. Europos Sąjungos piliečiams yra tikrai daug galimybių, tad tik išsirinkite šalį ir pirmyn! Tik po darbingų atostogų nepamirškite grįžti.
Gintarė :