X

Kaip „prastumti“ laiką oro uoste

Bagažas užregistruotas, įlaipinimo kuponas jau rankoje… O prieš akis dar marios ilgo laukimo, kol prasidės laipinimas į lėktuvą. Ką veikti?

Pasirodo, galima sugalvoti daugybę įvairių dalykų, kurie padės nenuobodžiauti. Štai keletas jų.

Mankštinkis. Jauti, kad raumenys pradeda stingti nuo visų tų skrydžių vėlavimų ar nukėlimų? Pirmyn į sporto salę. Dauguma oro uostų viešbučių turi sporto sales, kurios dienomis yra atviros lankytojams, kai kurie veikia net ir visą parą. Neturi tinkamos aprangos? Tuomet tiesiog palengva smagiai pasivaikščiok po terminalą – tik nebėk, jei nenori būti įtartas kokiu nusikaltimu ir sučiuptas apsaugos darbuotojų.

Pasilepink. Spa centrai ir masažo salonai vis labiau populiarėja tarptautiniuose oro uostuose. Bijai skristi? Šios vietos padės puikiai atsipalaiduoti ir nebegalvoti apie jokias baimes. Visgi, stenkis išlikti budrus, kad netyčia nepražiopsotum savo skrydžio.

Pailsėk. Poilsio ložės paprastai prieinamos pirmos klasės keliautojams. Tačiau į liukso ložes galima patekti už papildomą mokestį. Ten galima bent jau patogiai įsitaisyti, paskaityti laikraščius ar žurnalus, nueiti į kavinukę ar naudotis belaidžiu internetu. Kai kuriuose aukšto lygio oro uostuose, pavyzdžiui, Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste, yra įrengti ir dušai, siūlomas nemokamas alus ar filmai.

Stebėk žmones. Stebėk savo pakeleivį ar bet kurį kitą žmogų netoliese – lyg detektyvas pabandyk kuo daugiau apie jį sužinoti, vien pagal jo elgesį, išvaizdą. Jei patiko filmas „Tegyvuoja meilė“ („Love, Actually“), atsimink sceną apie žmonių emocijas atvykimo salėje. Tik turėk savo nosinaičių!

Apsipirkinėk neleisdamas pinigų. Kai kurie oro uostai tapo panašūs į ištaigingus prekybos centrus, kuriuose tiesiog dar ir leidžiasi lėktuvai. Tačiau kainos parduotuvėse tikrai didelės, kadangi keliautojams vis tiek nėra pasirinkimo, kur daugiau eiti. Visgi, galima iki valios linksmintis neišleidžiant nė cento – padrybsok reklaminėje masažo kėdėje, išbandyk keletą kosmetikos naujienų ir kvapų, pasklaidyk dominančias knygas ar tiesiog pasivaikščiok po Prada parduotuvę. O jei kišenėje yra dar užsienio valiutos, kurios su mielu noru atsikratytum, užsuk į suvenyrų krautuvėlę ir parvežk lauktuvių namiškiams.

Atgal į gamtą. Jei skrendi per Pietryčių Aziją, greičiausiai turėsi progą pasigrožėti žaluma vietoj įprasto oro uosto iš betono ir stiklo. Pavyzdžiui, Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste galima rasti Malaizijos atogrąžų miškų dalelę, kuri specialiai buvo įkurdinta keliaujantiems pasigrožėti. Kitas, Singapūro, tarptautinis oro uostas turi ne vieną sodą, kuriuose auginamos orchidėjos, čiurlena prižiūrėti tvenkinukai, auga tropinė augmenija ir gyvūnija – drugeliai, mėsėdžiai augalai.

Leiskis į trumpą kelionę. Jei iki skrydžio turi itin daug laiko, pusdienį gali praleisti mieste. Dauguma oro uostų turi tiesioginį susisiekimą su miesto centru ar senamiesčiu, todėl tai neužims daug laiko. Singapūro Changi oro uoste nemokamai siūloma leistis į dviejų valandų pažintinį turą po miestą tiems, kurių skrydžiai numatyti daugiau nei už 5 valandų.

Skaniai pavalgyk. Jei negali pakęsti valgymo lėktuve skrydžio metu, nes nepatinka maistas ar nuolat alkūne baksnojantis kaimynas, nueik ir skaniai pavalgyk dar prieš skrydį. Pamiršk plastikinius indus – neretai oro uostuose įrengti restoranai yra iš tiesų aukšto lygio. Be to, tai gera proga išbandyti vietinės virtuvės delikatesų; jei mėgsti mėsą ir keliauji pro Memfio oro uostą, būtinai užsuk į vieną iš daugybės barbekiu restoranų.

Pasimėgauk ramybe. Dauguma didžiųjų oro uostų turi koplyčias ir „ramybės kambarius“, kur galima niekieno netrukdomam pasimelsti, pamedituoti ar tiesiog pasėdėti. Norintiems pasimelsti, Londono Heathrow oro uoste galima apsilankyti pas anglikonų ar katalikų kapelioną, susitikti su budistų, žydų, musulmonų, hindi ar sikų išpažinėjais.

Pažaisk. Šiuo atžvilgiu geriausia vieta yra Singapūro Changi oro uostas. Be visų vaikų žaidimų aikštelių, dailės ir amatų dirbtuvių, kino salių, kuriose nemokamai rodomi filmai, pramogų zonos su nemokamais video žaidimų automatais, muzikos klausymo aparatais, galima pramogauti naujai įrengtoje gigantiškoje čiuožykloje. Tačiau jei tik nebijai aukščio.

Ir, žinoma, visada lieka naujausi žmonių žaisliukai – iPad, kurie leis skaityti knygą, klausytis muzikos, naršyti internete ar žaisti žaidimus nė nepastebint, kaip pralekia laikas.

Gintarė :