X

Jordanijos pasididžiavimas – Petra

Pietų Jordanijos kalvotame reljefe pasislėpęs vienas nuostabiausių pasaulio archeologijos stebuklų – Petra. Ji dažnai vadinama „Rožių miestu“ dėl akmens, iš kurio ji iškalta, spalvos. Petra yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir simbolizuoja turtingą Jordanijos istoriją bei kultūros paveldą. Šiame straipsnyje leisimės į kelionę laiku, tyrinėdami kerintį Petros grožį ir jos istorinę reikšmę.

Istorinė reikšmė

Petros istorija siekia IV a. pr. m. e., kai ji buvo Nabatėjų karalystės sostinė. Ši senovės civilizacija garsėjo pažangiomis vandentvarkos sistemomis ir įspūdingais architektūros pasiekimais. Petra buvo svarbus prekybos centras, jungęs Arabijos pusiasalį, Egiptą ir Viduržemio jūros šalis. Strategiškai svarbi vieta leido nabatėjams sukaupti turtus ir sukurti stulbinančios didybės miestą.

Petros architektūra

Įspūdingiausias Petros bruožas – uolose iškalta architektūra. Miestas garsėja sudėtingomis kapavietėmis, šventyklomis ir kitais statiniais, iškaltais tiesiai rožinio raudonumo uolose. Garsiausias iš šių statinių yra Al-Khazneh, arba „iždas“, kuris buvo rodomas filme „Indiana Džounsas ir paskutinis kryžiaus žygis“. Sudėtingais raižiniais išpuoštas iždo fasadas liudija apie nabatėjų meninius ir inžinerinius įgūdžius.

Keliaudami toliau po Petrą, aptiksite kitų nuostabių statinių, pavyzdžiui, vienuolyną (Ad Deir), karališkąsias kapavietes, Fasadų gatvę ir Didžiąją šventyklą, kurių kiekvienas suteikia galimybę susipažinti su senovės nabatėjų architektūros išradingumu.

Al-Siq (Pagrindinis įėjimas)

Į Petrą patenkama per siaurą, vingiuotą tarpeklį, vadinamą Al-Siq. Šis hipnotizuojantis kelias, kurį supa aukštai iškilusios uolos, keliaujant link pagrindinio miesto, žadina smalsumą. Al-Siq pabaigoje lankytojus pasitinka kvapą gniaužiantis iždo, įrėminto aukštų kanjonų, vaizdas, atsirandantis tarsi iš niekur.

Kultūrinė reikšmė

Petra turi didžiulę kultūrinę reikšmę Jordanijos ir viso pasaulio žmonėms. Ji simbolizuoja turtingą tautos istoriją ir yra nacionalinio pasididžiavimo objektas. Lankytojai, atvykę į Petrą, ne tik žavisi jos architektūriniu grožiu, bet ir giliau suvokia sudėtingą regiono istoriją. 2007 m. Petra buvo paskelbta vienu iš naujųjų septynių pasaulio stebuklų, taip įtvirtinant jos, kaip pasaulinės kultūros vertybės, statusą.

Išsaugoti Petrą yra didelis iššūkis dėl natūralios smiltainio uolų erozijos ir turizmo poveikio. Siekdama išsaugoti šį istorinį perlą, Jordanija ėmėsi įvairių išsaugojimo priemonių, įskaitant lankytojų skaičiaus ribojimą, griežtų vietovės priežiūros taisyklių laikymąsi ir nuolatinius tyrimus, kuriais siekiama geriau suprasti ir apsaugoti šią unikalią vietą.

Apsilankymas Petroje

Petra – tai ne tik akmenyje iškaltų statinių rinkinys, bet ir gyvas žmogaus išradingumo, kūrybiškumo ir atkaklumo liudijimas. Ji leidžia pažvelgti į tolimą praeitį ir tarnauja kaip tiltas tarp kultūrų ir civilizacijų. Apsilankymas Petroje – tai kelionė laiku, galimybė pasigrožėti pagarbą keliančiu šio senovinio miesto grožiu ir galimybė prisiliesti prie turtingos Jordanijos ir pasaulio istorijos. Neblėstantis Petros žavesys primena mums, kad kai kurie gamtos ir žmonijos lobiai iš tiesų nepavaldūs laikui.

Geriausias laikas apsilankyti Petroje – vėsesniais mėnesiais, nuo spalio iki balandžio, kad išvengtumėte alinančio vasaros karščio.

Pažintinių ir poilsinių kelionių pasiūlymus į Jordaniją galite rasti čia.

Lina :