X

Madeiros magija. Kas tos levados?

Atlanto vandenyne stūksanti Madeiros sala – rojus, viliojantis keliautojus unikaliu gamtos stebuklų, turtingos kultūros ir įspūdingos istorijos deriniu. „Atlanto perlu“ vadinama Madeira turistams siūlo daugybę įspūdžių, tad ją būtina aplankyti! Šiame straipsnyje pasigilinsime, kuo ypatinga yra Madeira ir jos unikalios levados.

Žavingas kraštovaizdis

Madeiros reljefo įvairovė – tikras džiaugsmas gamtos mylėtojų akims. Saloje yra visko: raižytų kalnų ir vešlių miškų, laukinių, nepaliestų paplūdimių ir žavių kaimelių. Dėl vulkaninės kilmės salos ištakų susidarė dramatiškos uolos, vaizdingi slėniai ir stulbinantys kraštovaizdžiai, priverčiantys aikčioti.

Levados: drėkinimo kanalai

Sala garsėja sudėtingu levadų tinklu. Levada – tai platus drėkinimo kanalų arba akvedukų tinklas, kuris iš pradžių buvo pastatytas vandeniui iš lietingos šiaurinės salos pusės į sausesnę pietinę pusę transportuoti žemės ūkio reikmėms. Statant kanalus reikėjo išraižyti kelius kalvotame salos reljefe, nutiesti tunelius kalnuose, taip pat akvedukus ir tiltus. Šios levados tapo populiaria turistų, mėgstančių vaikščioti palei jas nutiestais takais, iš kurių atsiveria kvapą gniaužiantys kraštovaizdžiai, atrakcija.

Levados kerta įvairias ekosistemas – nuo laurų miškų iki uolėtų kalnagūbrių, todėl jose gausu įvairios floros ir faunos. Žygeiviai gali sutikti unikalių augalų rūšių, įskaitant endeminius paparčius ir gėles, taip pat įvairių paukščių. Madeiros pėsčiųjų žygių po levadas įvairovė pritaikyta skirtingo lygio keliautojams. Nuo lengvų, neskubių pasivaikščiojimų iki sudėtingų žygių – čia kiekvienas ras ką pasirinkti.  Populiariausi pasivaikščiojimo maršrutai yra Levada do Caldeirão Verde, Levada das 25 Fontes ir Levada do Risco – kiekvienas iš jų pasižymi savitu, unikaliai atsiskleidžiančiu gamtos grožiu.

Kai keliausite levadomis, būkite pasiruošę mėgautis kvapą gniaužiančiais Madeiros pakrantės, kalnų ir slėnių vaizdais. Tekančio vandens, paukščių čiulbesio ir švelnaus lapų šlamėjimo garsai sukuria ramią atmosferą, todėl tai puikus būdas atsipalaiduoti ir atsijungti nuo kasdienio gyvenimo šurmulio.

Kulinariniai malonumai

Madeiros virtuvė – tai nuostabus Portugalijos ir jos salų skonių derinys. Paragaukite tradicinių patiekalų, tokių kaip Espetada, ant iešmo kepta jautiena, patiekiama su česnakiniu sviestu arba aštriu piri-piri padažu ir Espada, garsioji juodoji pelekinė žuvis. Paprastai ji būna išdarinėta ir iškepta, patiekiama su pasiflorų padažu ir bananais arba milho frito (keptais kukurūzų miltų kubeliais).
Nepamirškite paragauti visame pasaulyje garsaus Madeiros vyno bei desertinių pyragėlių Queijadas da Madeira: šie saldūs ir kreminiai sūrio pyragėliai yra mėgstamas Madeiros skanėstas. Jie gaminami iš šviežio sūrio, cukraus, kiaušinių ir trupučio cinamono.

Kultūra ir pramogos

Kasmetiniai festivaliai Festa da Flor (Gėlių šventė), vykstanti gegužės mėnesį, ir Festa do Vinho (Vyno šventė), vykstanti nuo rugpjūčio pabaigos iki rugsėjo vidurio yra svarbiausi Madeiros renginiai. Jei tuo metu viešėsite Madeiros saloje, pasimėgaukite daugybe pramogų ir renginių bei užburiančia nuotaika.
Apžiūrėkite istorinį Funšalio (salos sostinės) senamiestį su grįstomis gatvelėmis, spalvingais namais ir šurmuliuojančiais turgumis, pasivaikščiokite dailiomis promenadomis ir vandenyno pakrante.
Madeiroje galima laipioti kanjonais, skraidyti parasparniais, nardyti, važinėtis bekelės dviračiais ir t.t., o tai suteikia galimybę pažinti salą iš įvairių perspektyvų.
Madeiroje siekiama išsaugoti unikalų salos grožį ir įgyvendinamos įvairios tvarumo iniciatyvos, užtikrinančios, kad gamtos stebuklais galėtų mėgautis ir būsimos kartos.

Madeiros žavesys slypi kvapą gniaužiančiuose kraštovaizdžiuose, įvairioje veikloje ir unikaliuose pasivaikščiojimuose levadomis. Nesvarbu, ar esate nuotykių ieškotojas, ar kultūros entuziastas, ši Portugalijos sala žada nepamirštamą kelionę. Taigi, susikraukite lagaminus, apsiaukite žygio batus ir leiskitės į nepaprastą nuotykį, kad atrastumėte Madeiros magiją.

Poilsinių ir pažintinių kelionių į Madeirą ieškokite čia.

Lina :