X

Didžiausias mažiausias traukinių pasaulis

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland – didžiausias traukinių sistemų ir pasaulio miestų modelis ir miniati8r7 muziejus Hamburge. Miniatiūrų makete galima pamatyti kur kas daugiau nei galite įsivaizduoti. Geležinkelių sistema, miestų ir kalnų gyvenimas, kraštovaizdis, pastatai, ežerai ir visa kita perteikta iki smulkmenų. Apžiūrinėjant modelį galima pasijausti taip, lyg viena koja būtum kitoje šalyje, lyg pats traukiniu keliautum po šalis ir kalnus.

Akys netiki, kad tai galėjo sukurti žmogus. Taigi, šiek tiek plačiau apie tai, ką galima išvysti Miniatur Wunderland. Aprašyti, kaip atrodo Miniatur Wunderland, yra ypatingai sunku. Ko gero geriausiai reginį apibūdina vaikų ir suaugusiųjų šūksniai, tokie, kaip „Wow”, “Koks didžiulis!”, “Nepakartojama” ir pan. Nuo 2001 m. Miniatur Wunderland maketas sparčiai plėtėsi. Buvo išleista apie 9 mln. eurų šiai idėjai, kad į maketą būtų galima kuo tiksliau perteikti miestų ir kraštovaizdžio realybę. Planuojama, kad iki 2020 m. geležinkelio tinklas bus tiek išplėtotas, kad skambės 1900 signalai, bus 400 jungiklių, 6000 pastatų, tiltų ir daugiau nei 500 000 lempučių. Skaičiai įspūdingi, ar ne?

Šiuo metu modelyje perteikti septyni sektoriai:
                                                   
Harz
Tai vienas seniausių kraštovaizdžių Miniatur Wunderland modelyje. Per pirmąjį modeliavimo etapą Harz buvo statytas kartu su Austrija ir Knuffingen. Modelyje smulkiai pateiktos net kiekvienos miesto lemputės. Galima matyti, kaip gyventojai žiūri Romeo ir Džiuljetą arba kaip saulėgražų laukuose jaunimas mėgdžioja Šekspyro istoriją. Ši dalis taip pat vadinama ICE greitųjų traukinių namais, kuriame reisus vykdo daugiau nei 130 traukinių.

Knuffinger
Tai seniausia modelio dalis. Šis miestas talpina 10 000 gyventojų, įsikūręs tarp Harz ir Alpių. Tai vienas iš didžiausių miestų Miniatur Wunderland modelyje. Knuffingen yra garsus savo naujovėmis, o reputaciją visame pasaulyje pelnė dėl savo automobilių pramonės.

 

Alpės
Austrijos Alpės toli gražu nėra tokios didelės, kaip Šveicarijos, bet tikrai ne mažiau įspūdingos. Autoriai kruopščiai atvaizdavo tipinį kalnų gyvenimą. Wunderland Alpėse perteikti keturi metų sezonai. Čia galima išvysti slidininkus ir čiuožėjus, alpinistus ir keliautojus, apžiūrinėjančius nuostabias pievas ir uolų šlaitus.

Hamburgas
Tai didžiausias ir tankiausiai apgyvendintas gyvenamųjų namų kvartalas visame Miniatur Wunderland. Viename kvadratiniame metre gyvena beveik 250 gyventojų. Apie 50 000 gyventojų susirinkę HSH Nordbank arenoje, kurioje rungtyniauja vietinė HSV komanda su konkurentais St. Pauli. Hamburgo miestas pastatytas net ant 200 kvadratinių metrų ploto. Į Hamburgo pagrindinę stotį kasdien vyksta daugiau nei 1 500 traukinių. Čia atvyksta Wunderlando gyventojai iš Skandinavijos, Knuffingeno bei Šveicarijos.
                                 
Amerika
Amerikos sektorius užbaigtas 2003 m. Žinoma, kaip Amerika be Las Vegaso. Taigi, daugiau nei 1/10 iš visų 300 000 šviesų instaliuota šiame mažame nuodėmių mieste. Čia taip pat pateikta daug kraštovaizdžių, tarp kurių yra nuostabioji Florida Keys sala ir Yosemite nacionalinis parkas (Yosemite National Park), įspūdingas Didysis kanjonas (Grand Canyon) ir įžymusis prezidentų kalnas (Mount Rushmore).

Skandinavija
Techniškai sunkiausiai buvo perteikti Skandinavijos išdėstymą makete. Šiaurinė Baltijos jūros dalis pripildyta net 33 000 litrų vandens. Galima išvysti vandenyne plaukiančius laivus (jų yra 22). Šiuo metu laivai valdomi nuotoliniu būdu per pultelį, tačiau jau greitai turėtume išvysti laivus, valdomus autopilotu. Bangos taip pat reguliuojamos ir keičiasi kas 30 minučių. Už kiekvieno kampo laukia naujas siurprizas. Saldžios istorijos, neįtikėtino grožio panoramos ir dideliu greičiu prašvilpiantys traukiniai.

Šveicarija
Ši modelio dalis reikalavo didžiausio kruopštumo ir kantrybės, tam, kad būtų galima pavaizduoti 5-6 m. Šveicarijos Alpių viršūnes, siekiančias dangų, traukinius, išsiraizgiusius lyg gyvates po kalnus. Tai tikrai labai ypatinga ir įspūdinga dalis Wunderland pasaulyje. Čia įtraukti tokie akcentai, kaip veikiantis šokolado fabrikas ir DJ Bobo koncertas po atviru dangumi su daug funkcijų ir animacijų.

Planuose yra pastatyti Italiją ir Prancūziją. Kiek tolimesniuose planuose numatoma pateikti Afrikos, Anglijos ir ateities, pusiau fantastinį kraštovaizdį. Ko gero apie tai, verta ar neverta pamatyti, Miniatur Wunderland, komentarų nereikia ;)

Wunderland yra Speicherstadte rajone, Hamburge. Į Hamburgą patogu atvykti traukiniu iš Bremeno.

Miniatur Wunderland svetainė internete >

Virtualus turas

Gintarė :