X

Brangiausi pasaulio miestai

Konsultacinė firma „Mercer“ atliko pragyvenimo lygio tyrimą ir palygino kainas 143 pasaulio miestuose. Tyrimas atskleidė, kad Londonas tapo patrauklesnis ir jau nebėra vienas brangiausių pasaulio miestų. 2008 metais ši sostinė užėmė 3 vietą tarp brangiausių pasaulio miestų, tačiau šiais metais nukrito net į 16 vietą. Tam įtaką, matyt, padarė būsto nuomos kainų mažėjimas bei svaro vertės kritimas. Taigi, pateikiame šių metų brangiausių pasaulio miestų dešimtuką.

10. Singapūras
Konsultacinės firmos „Mercer“ teigimu, Singapūras yra 10 pagal brangumą pasaulio miestas.
Patarimas taupantiems:Norėdami pajusti nacionalinės virtuvės skonį už prieinamą kainą, išbandykite gatvės prekybininkų siūlomus produktus arba apsilankykite vienoje iš gatvės kavinių.


9. Pekinas
Pekinas laikomas brangiausiu Kinijos miestu ir užima 9 vietą pasauliniame reitinge. Ši šalis turi dar vieną miestą, patenkantį į šių metų 20-tuką – 12-ą vietą užima Šanchajus.
Patarimas taupantiems: Sekmadienio popietėmis miesto Dangaus šventyklos apylinkės prisipildo šokančių porų, šachmatais žaidžiančių ar aitvarus laidančių žmonių, ypatingų muzikinių ansamblių, kaligrafų ir kitų įvairenybių. Nuostabūs įspūdžiai nieko nekainuoja!


8. Niujorkas
Dolerio sustiprėjimas miestui leido pakilti iš 22 vietos į pirmąjį dešimtuką.
Patarimas taupantiems: Apsvarstykite galimybę apsistoti Niudžersyje – ne tokiame madingame kaip Niujorkas. Čia kur kas pigiau. O po trumpos kelionės traukiniu iš centrinio Niujorko į Niudžersį jūs galėsite džiaugtis fantastišku vaizdu į Manhateną per Hadsono upę.
Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į nemokamai lankytinų vietų Niujorke sąrašą.


7. Kopenhaga
Antrus metus iš eilės Kopenhaga užima 7 vietą. Danai už prekes moka brangiau nei kitų Europos sostinių – Amsterdamo (29 vieta), Atėnų (28 vieta), Madrido (37 vieta) ar Romos (18 vieta) – gyventojai.
Patarimas taupantiems: Įsigykite Copenhagen Card: su ja galėsite nemokamai aplankyti apie 60 muziejų ir gauti kitų lengvatų, pvz. nemokamas metro, traukinių ir autobusų transporto paslaugos. Trijų dienų kortelė kainuoja 60 EUR. Arba tiesiog vaikščiokite po nemokamai lankytinas vietas.


6. Ciurichas
Šveicarijos aukšto pragyvenimo lygio įvaizdis leidžia Ciurichui būti 6 vietoje.
Patarimas taupantiems: Įėjimas į dalį lankytinų objektų yra nemokamas, įskaičiuojant daugumą miesto viduramžiškų bažnyčių, o Kunsthaus Museum of Fine Arts lankymas nemokamas sekmadieniais. Įėjimo mokestis į daugumą kitų muziejų yra racionalus, svyruojantis nuo 2 iki 6 eurų. Planuojantiems aplankyti didžiąją Šveicarijos dalį patariama pasinaudoti Swiss Travel Pass, kuris kelionėms po šalį traukiniais ir autobusais suteikia iki 50 % nuolaidų.


5. Honkongas
Azijos miestai vėl dominuoja brangiausių miestų sąraše – Honkongas užima 5 vietą.
Patarimas taupantiems: Džiaukitės gražiausiais futuristiniais horizontais iš šių viešai prieinamų pastatų: pasikelkite į Honkongo Monetary Authority Information Centre, į 55 Two International Finance Centre aukštą arba pasigrožėkite panorama iš 43 Bank of China Tower aukšto.


4. Ženeva
Ženeva užima 4 vietą šių metų sąraše ir buvo pripažinta brangiausiu Vakarų Europos miestu.
Patarimas taupantiems: Valgymas Šveicarijos restoranuose, kavinėse ir baruose yra ypač brangus. Geriau rinkitės užkandžius iškylose ir venkite alkoholio pietaujant. Apsistokite nakvynės namuose. The City Hostel gali pasiūlyti nakvynę už maždaug 70 litų, tačiau ja reikia pasirūpinti iš anksto.


3. Maskva
Maskvos gyventojams jau nebereikia giliausių kišenių pasaulyje, nes miestas iš pačios sąrašo viršūnės nukrito į 3 vietą. Nepaisant to, kainos vis dar nėra mažos – už kavos puodelį su aptarnavimu jums reikės sumokėti apie 20 litų vidutinio brangumo įstaigoje.
Patarimas taupantiems: Bilietus į teatrą, baletą ar kt. pirkite specialiuose bilietų kioskuose, tankiai išsibarsčiusiuose po visą miestą. Viešbučiai dažnai siūlo savo paslaugas, tačiau su ženkliu antkainiu. Įsidėmėkite, kad bilietai į garsųjį Didįjį teatrą turi būti užsakomi telefonu, internetu arba tiesiogiai teatro kasoje.


2. Osaka
Osaka Japonijoje tapo antru brangiausiu miestu, kai buvo palygintos būsto, transporto, kuro, drabužių, namų ūkio ir pramogų kainos.
Patarimas taupantiems: Pietaukite kaip ir vietiniai. Suši patiekalas (2 gabalėliai) restorane kainuoja nuo 3 litų. Vakarienė ir gėrimai izakaya (Japonijos bare) kainuoja apie 90 litų kiekvienam (įskaičiuojant suši, yakitori, salotas, tempura, desertą ir neribojamą gėrimų kiekį 2 valandoms).


1. Tokijas
Ir, pagaliau, pats brangiausias pasaulio miestas emigrantams pasirodė kitas Japonijos miestas – Tokijas.
Patarimas taupantiems: Nemokamai pramogaukite su high-tech gizmos (įskaitant naujausią PlayStation programinę įrangą) didžiuliame Tokijaus Sony salone.


Parengta pagal Telegraph.co.uk

Gintarė :