X

Atrandant Albaniją: Viduržemio jūros brangakmenis

Balkanų pusiasalyje prie nuostabiosios Adrijos jūros įsikūrusi Albanija yra lyg brangakmenis, laukiantis, kol bus atrastas. Šalis žavi kraštovaizdžio įvairove, žmonių svetingumu, savo istorija ir autentiškumu.

Pastarąjį dešimtmetį turizmas Albanijoje nuolat populiarėja, nes vis daugiau keliautojų atranda paslėptus šalies lobius, įvairius kraštovaizdžius ir turtingą kultūros paveldą. Albanijos istoriją liudija gerai išlikusios archeologinės vietovės, senoviniai miestai ir viduramžių miesteliai. Nuotykių ieškotojai gali mėgautis žygiais pėsčiomis po Albanijos Alpes, tyrinėti slėnius, leistis į žygius pėsčiomis, važinėti kalnų dviračiais.

Albanijos gyventojai garsėja svetingumu ir draugiškumu lankytojams. Vietos gyventojai stengiasi, kad turistai jaustųsi laukiami.

Poilsis Albanijoje yra pigesnis, nei kai kuriose populiariose Europos šalyse, todėl tai dar vienas jos privalumas – atostogomis už patrauklią kainą gali mėgautis ir mažesnį biudžetą turintys keliautojai.

Klimatas: Albanija pasižymi maloniu Viduržemio jūros klimatu, todėl į ją galima vykti ištisus metus. Vasaros šiltos ir sausos, o temperatūra dažnai siekia 30 laipsnių Celsijaus. Pakrančių kurortai, Diuresis ir Vliorė, puikiai tinka atostogoms, čia puikūs paplūdimiai. Pavasarį ir rudenį orai švelnesni, todėl puikiai tinka miestelių ir kaimo vietovių tyrinėjimui, tuo metu būna gerokai mažiau turistų.

Duresas: viena gyvybingiausių ir istoriškai svarbiausių Albanijos vietų. Ji garsėja nuostabiais paplūdimiais, todėl yra populiari tiek vietinių, tiek užsienio keliautojų kelionių kryptis. Čia puikiai dera poilsis ir pramogos. Paplūdimio promenada, kurioje įsikūrusios kavinės, restoranai ir barai, sukuria gyvybingą atmosferą, kurioje lankytojai gali mėgautis neskubiais pasivaikščiojimais arba audringu naktiniu gyvenimu.

Vietos virtuvė: Albanijos virtuvė – tai nuostabus Viduržemio jūros ir Balkanų šalių skonių derinys. Jūros gėrybių mėgėjai gali paragauti šviežiai sugautų žuvų ir kitų jūros gėrybių patiekalų, o mėsos entuziastai – ant grotelių keptos mėsos ir sultingų troškinių. Būtinai paragaukite „Tavë Kosi“ – keptos ėrienos ir jogurto troškinio, kuris atspindi šalies kulinarinę įvairovę. Skanaukite vietinių alyvuogių, sūrių ir alyvuogių aliejaus, taip pat nepraleiskite progos pasimėgauti puodeliu tradicinės albaniškos kavos.

 

Lankytinos vietos Albanijoje:

Butrinto nacionalinis parkas: įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Tai viena svarbiausių šalies archeologijai vietų, nes radiniai čia apima laikotarpį nuo bronzos amžiaus iki XIX a. Dalis svarbiausių paminklų yra išlikę, tarp jų miesto sienos, Didžioji bazilika, teatras ir Venecijos pilys.

Logaros perėja: Ši garsi perėja plyti 1072 m. aukštyje ir yra Logaros nacionalinio parko dalis. Parkas garsėja nuostabiais kalnų peizažais, pušų ir ąžuolų miškais, danielių bandomis, padanges raižančiais ereliais.

Beratis: „Tūkstančio langų“ miestu vadinamas Beratis gali pasigirti žavingu senamiesčiu su Osmanų imperijos laikų architektūra. Apžiūrėkite ant kalvos stūksančią pilį ir pasivaikščiokite grįstomis gatvelėmis, pasigrožėkite istoriniais namais.

Versmė „Žydroji akis“:  Ši vieta yra laikoma viena gražiausių Albanijoje. Pasak legendos, povandeninis šaltinis atsirado iš nukauto drakono, kuris grobdavo aplinkinių kaimų merginas, ašaros.

Tirana: Albanijos sostinėje Tiranoje galima išvysti istorijos, kultūros ir modernumo derinį. Aplankykite Skanderbeg aikštę, Nacionalinį istorijos muziejų ir Blloku rajoną, kuriame klesti madingos kavinės ir butikai.

Atvykimo informacija bei reikalingi dokumentai: https://keliauk.urm.lt/location/albanija

Pažintinės ir poilsinės kelionės į Albaniją

Lina :