X

Apie vizas vykstant į Baltarusiją

Apie vizas keliaujantiems jau rašėme anksčiau. Šį kartą atskirai aptarsime vizų klausimus vykstant į Baltarusiją, kur vizų prireikia dažniausiai, nes keliautojai į šią šalį vyksta tiek lėktuvu, tiek autobusu, tiek traukiniu, tiek savu transportu, tiek su kelionių organizatoriais. Be to, Lietuvos kaimynė Baltarusija po truputį vis lengvina sąlygas turistams įvažiuoti į šalį ir sudaro galimybes aplankyti tam tikras šalies vietoves ir be vizos.

Baltarusijos vizos

Dažniausiai Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant vizos reikia.

Šiuo metu galimi šie Baltarusijos Respublikos vizų tipai: verslo viza, privati viza, viza pagal pranešimą apie artimojo giminaičio ar šeimos nario sunkią ligą arba mirtį, viza kultūros, mokslo ir technikos bei sporto renginių dalyviams, turistinė viza, viza aplankyti artimųjų giminaičių kapų, tranzitinė viza, viza studijuoti ir darbinė viza.

Mokestis priklauso nuo vizos tipo, galiojimo trukmės, įforminimo laiko, pilietybės. Nemokamos vizos (atskaičius aptarnavimo mokesčius agentūrose) išduodamos asmenims, turintiems užsienio diplomatinius ar tarnybinius (oficialius) pasus, Lietuvos, Latvijos, Lenkijos piliečiams – vaikams iki 6 m., asmenims iki 14 m. – kitų šalių piliečiams (išskyrus Didžiosios Britanijos ir JAV piliečius), užsienio valstybių piliečiams ir asmenims be pilietybės, vykstantiems į Baltarusijos Respubliką dėl artimojo giminaičio mirties arba sunkios ligos (pateikus dokumentą pranešimą (gydytojo pažymą, mirties liudijimą, telegramą) apie artimojo giminaičio ar šeimos nario sunkią ligą arba mirtį ir giminystės ryšius įrodančius dokumentus), Lietuvos piliečiams, vykstantiems lankyti artimųjų giminaičių kapų, esančių Baltarusijos Respublikos teritorijoje. Pagal Baltarusijos Respublikos įstatymus, visi atvykstantys užsieniečiai privalo turėti draudimo polisą. Tad išlaidos šiek tiek padidėja.

Reikalingi dokumentai visų tipų vizoms:
1) pasas (turi galioti mažiausiai 6 mėn. po vizos galiojimo pabaigos; pase turi būti ne mažiau nei 2 tušti puslapiai);
2) 1 nuotrauka, spalvota, baltas fonas, 3,5 x 4,5 cm, veidas turi užimti 70-80 % nuotraukos ploto, atitinkanti asmens dabartinį amžių;
3) draudimas;
4) vaikams iki 16 metų – gimimo liudijimo originalas, abiejų tėvų pasų kopijos;
5) anketiniai duomenys: darbovietė, pareigos, adresas, telefonas, gyvenamoji vieta, telefonas, jei vizos prašo moteris, pakeitusi pavardę, – mergautinė pavardė, sutuoktinio duomenys, gimimo vieta (miestas).

Prašant vizos dažnai reikalaujama kvietimo iš fizinio ar juridinio asmens arba apgyvendinimo įstaigos rezervacijos. Europos Sąjungos ir kitų valstybių piliečiams verslo ir privačios vizos iki 30 dienų gali būti forminamos be kvietimų.

Baltarusijos vizos įforminamos per 5 darbo dienas. Skubos tvarka – iki 48 val.

Bevizis režimas Baltarusijoje

Bevizio režimo schemų Baltarusijos teritorijoje daugėja. Šiuo metu jų veikia trys:

1. Bevizis režimas 5 parų laikotarpiui atvykstant ir išvykstant lėktuvu per Minsko oro uostą. Šis režimas galioja 39 Europos šalims, tarp jų ir visai Europos Sąjungai, taip pat Brazilijai, Indonezijai, JAV, Japonijai ir kitoms valstybėms (viso 80 šalių). Įvažiuojantieji pagal bevizę tvarką turi pateikti galiojantį pasą arba kitą jį pakeičiantį dokumentą važiavimui į užsienį, pinigų (dabartiniu kursu reikalaujama turėti po 44 eurus už dieną), Baltarusijoje galiojantį medicinos draudimo polisą ne mažiau kaip 10 tūkst. eurų sumai.

2. Bevizis režimas 5 parų laikotarpiui Augustavo kanalo parko teritorijoje ir Gardine. Apie šios bevizės teritorijos ribas keliuose ženklais perspėjama rusų, lenkų ir anglų kalbomis. Vykti į minėtą teritoriją be vizos yra būtinas leidimas, išduodamas Baltarusijos turizmo agentūrų. Daugiau informacijos – oficialiame bevizio režimo informacijos tinklapyje.

3. Bevizis režimas 3 parų laikotarpiui Belovežo girios nacionaliniame parke. Vykstant į minėtą teritoriją be vizos yra būtinas leidimas, kuris turi būti gautas iš anksto užsiregistravus Belovežo girios nacionalinio parko tinklapyje.

Tiems, kurie neturi vizų ir išvyksta už bevizės teritorijos ribų, gresia administracinė atsakomybė.

Visais kitais atvejais vykstant į Baltarusiją reikalinga viza. Dėl detalesnės ir tikslios informacijos apie bevizius režimus ir vizas siūlome teirautis Baltarusijos ambasadoje Vilniuje arba „Zigzag Travel“ kelionių konsultantų.

Daiva :