X

Geriausi pasaulyje dviračių maršrutai

Vienas geriausių būdų pažinti kraštą – keliauti dviračiu. Jau rašėme, kaip pasiruošti kelionei dviračiu. Mėgstantiems šią transporto priemonę, rekomenduojame 10 įspūdingiausių maršrutų visame pasaulyje. Tad griebkit lėktuvo bilietus, pakuokit savo dviračius ir minam pedalus per gražiausius pasaulio kampelius.

Vaito sala (Isle of Wight), Anglija

Vaito sala yra vienas geriausių maršrutų, besidriekiančių per įvairų Didžiosios Britanijos gamtovaizdį: sodrios kalvos, apsuptos jūros, siauri keliukai, aptverti gyvatvorių, gilios ir paslaptingos žalios daubos ir bene ryškiausias salos akcentas – baltos uolų keteros. Nepaisant to, kad važinėjimas dviračiu yra seniai žinoma laisvalaikio leidimo forma, Vaito sala išpopuliarėjo tik per pastaruosius kelis metus. Šis maršrutas populiariausias tarp jaunų ir stilingų londoniečių, ištrūkstančių iš didmiesčio romantiškam savaitgaliui prie jūros. Juolab, kad čia netrūksta barų, viešbučių ar festivalių.
Whitlink keleivinis keltas plaukia iš Portsmouth į Ryde prieplauką.

Vakarų krantas (West Coast), Tasmanija, Australija

Atrodo, kad Tasmanija yra per maža, kad čia būtų galima rasti laukinės gamtos plotų, tačiau žmogaus beveik nepaliestomis erdvėmis į valias galima mėgautis vakarinėje pakrantėje. Šias vietoves dviračiais įveikti nėra paprasta, nes reljefas kalvotas ir vingiuotas, tačiau vargą atpirks aplinkos grožis – Tasmanijos žymiausias kalnas (Cradle Mountain), jaukus pakrantės miestelis Strahan, aukščiausias krioklys Montezuma Falls ir gražiausias ežeras Lake St Clair.
Yra išleista puiki ir detali Tasmanijos regionų žemėlapių serija (4 dalys).

Luberonas and Mont Ventoux, Provansas, Prancūzija

Kovoti su Luberon kalvomis, apsikrovus turistiniu kroviniu, – nemenkas iššūkis, tačiau keli šimtai kilometrų puikiai sužymėtais dviračių takais yra kartu ir puiki mintis. Juolab, kad pakeliui pravažiuosite Senovės Romos griuvėsius, viduramžiškus dvarus ir aromatingus vynuogynus. Šis saulės lepinamas Provanso pakraštys yra nedidelių vynuogynų ir senoviškų kaimų mišinys, įsikūręs ant kalnuotų šlaitų. Vėsūs pušynai ir mėlyni levandų laukai driekiasi abiejose kelio pusėse. Vis dėlto, svarbiausias objektas šiame maršrute yra legendinis Mont Ventoux, kelios Tour de France atkarpos, lydinčios dviratininkus link viršukalnės.
Paprastai nuo gruodžio iki gegužės mėnesio Mont Ventoux viršukalnė (1300 m) būna padengta sniegu, todėl dviratininkams ji pasiekiama tik vasaros mėnesiais.

San Juan salos, Vašingtono valstija, JAV

Rami kelionė keltu iš Seattle į Anacortes yra puiki įžanga kelionei po šias salas. Jūsų laukia miškais apaugusios pakrantės, nuošalios įlankos ir ramūs keliai. Trys didžiausios salos – Lopez, Orcas ir San Juan – turi savito žavesio ir išskirtines istorines vietas bei meno galerijas. Vietovės kalvotos, tačiau kiekvieną salą galima apvažiuoti per dieną, įskaitant pakankamai laiko ruonių, ūdrų, jūrų liūtų ir orkų stebėjimui ar pasižvalgymui po sausumos apylinkes, kur neretai sutinkami juodauodegiai elniai ar ereliai.
Washington State Ferries jungia Anacortes ir salas. The Victoria Clipper plaukia iš Seattle į Friday Harbor.

Klero grafystė (County Clare), Airija

Pradedant derlingomis žemumomis šalia Šanono žiočių, šis maršrutas driekiasi per auksinio smėlio paplūdimius iki Mohero uolų prie Atlanto vandenyno. Toliau seka muzika apgaubti Milltown Malbay ir Doolin miesteliai, kuriuose į pub‘us užeiti galėsite tik po ilgo laukimo eilėse, o išeiti dera tik suskambus paskutinei dainai. Nuo čia judėsite link nuostabaus grožio Burren uolų, primenančių mėnulio paviršiaus gamtovaizdį.
Gegužės ir birželio mėnesiais County Clare pasipuošia nuostabiomis lauko gėlėmis, tačiau dauguma viešbučių veikia tik nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio. Tad apgyvendinimą rekomenduojama užsisakyti gerokai iki liepos ar rugpjūčio mėnesių.

La Farola, Kuba

Įspūdingoje Kuboje rekomenduojama išbandyti vaizdingą 9 km nuokalnę šalia La Farola greitkelio, besidriekiančią nuo Baracoa kalno keteros iki pietų pakrantės. Įsimintinas maršrutas paliks neišdildomą įspūdį dėl didingų uolų su geležinkeliu pakraščiuose, saugantį jus nuo nugarmėjimo žemyn ir įspūdingų vandenyno pakrantės vaizdų. Pastatytas revoliucinės valdžios, šis nuostabus kalnų kelias yra azartiškas ir sunkiai atsispiriamas iššūkis užkietėjusiam dviratininkui. Atkreipiame dėmesį, kad pirmasis Vuelta Ciclista Cuba (Kubos atsakas Tour de France) etapas vyksta būtent šiuo maršrutu.
Stipriai rekomenduojama maistu, atsarginėmis dviračio dalimis ar kelionine vaistinėle apsirūpinti ir turėti su savimi, kadangi kelias yra nuošalus.

National Highway 1, Vietnamas

Įspūdingas maršrutas, besidriekiantis per beveik visą šalį nuo šiaurės iki pietų. Tai populiariausias dviračių maršrutas Vietname – ilgas, tačiau stebinantis nuostabiomis Vietnamo pakrančių vietovėmis. Kelias apima keletą kalvų, kurių aukščiausia Hai Van Pass (496 m), ir kvapą gniaužiančius nusileidimus pro pušimis apaugusius kalnus. Skirkite šiek tiek laiko stabtelti ir pasigrožėti akimis sunkiai akimis aprėpiamus ryžių laukus, išbandyti žvejybą bei nardymą pakrantėse ar tiesiog mėgautis atmosfera.
The Indochina Trekking Company, įsikūrusi Hanojuje, gali pasiūlyti įvairių dviratininkų maršrutų Vietname, Laose, Kambodžoje ar Tailande.

Otago pusiasalis, Naujoji Zelandija

Dėl ramios pirmos ir vaizdingos antros maršruto dalies, šis kelias neabejotinai yra vienas geriausių vienos dienos maršrutų dviratininkams. Maršrutas prasideda Dunedin miestelyje, vėliau persikelia į atviras erdves. Serpentinų vingiais, pritaikytais dviračiams, smagiai leisitės pakrante, tuo pat metu gėrėdamiesi vandenyno vaizdais. Pasiruoškite staigioms įkalnėms bei greitiems nusileidimams. Maršrutą reikėtų koreguoti priklausomai nuo metų laiko.

Keip Bretono (Cape Breton) sala, Kanada

Šis maršrutas žymus dėl gamtovaizdžių – kvapą gniaužiančių uolėtų pakrančių, krištolo skaidrumo Bras d‘Or ežero-jūros, sparčiai aukštėjančiomis Cape Breton Highlands keteromis – ypač, kai jos nusidažo rudens spalvomis. Nuotykių ieškotojai taip pat liks patenkinti čia švelniai vingiuojančiomis kalvomis, čia jau stačiomis įkalnėmis ar staigiais šlaitais. Cape Breton – tai laukinės gamtos (bebrų, briedžių ar elnių), žavių žvejybinių kaimelių.
The Celtic Colours muzikos festivalis yra puiki proga ir laikas rinktis šį maršrutą.

Friulis-Venecija Džulija (Friuli-Venezia Giulia), Italija

Kelionė šiuo maršrutu yra puiki proga susipažinti ir atrasti šį nuostabų Italijos regioną. Palengva mindami leisitės pro nuostabius saulės nutviekstus ūkininkų laukus, daugybę vynmedžių eilių ir užuosite šviežiai suartos žemės kvapą ir jausite vėsų vėją. Vakarais galėsite atsipalaiduoti ragaudami geriausių vietos vynų ir šnekučiuodamiesi su vietos gyventojais.

Gintarė :