X

Traukiniu po svarbiausius ES miestus

Maršrutas po miestus, kuriuose gimė Europos integracija. Išbandyk šį maršrutą per 10 dienų su InterRail Pass bilietu.

BRUSSELS – MAASTRICHT – LUXEMBOURG – STRASBOURG – FRANKFURT

Tūkstančius metų Europa turėjo ypatingai didelį įvairialypių kultūrų, šalių ir karalysčių bagažą, kurios dažniausiai konfliktavo tarpusavyje, pavydėdamos viena kitai turimų išteklių ir galios. Bėgant metams, Europa vis labiau ir labiau sustiprėjo tiek politiškai, tiek ekonomiškai. Užuot ėmusios kariauti, šalys ėmė kooperuotis, komunikuoti, bendrai spręsti problemas. Šis maršrutas nukels jus į Europos integracijos gimimo vietas ir ten, kur bendri sprendimai priimami atsižvelgiant į beveik 500 milijonus europiečių.

Viena Europos Sąjunga – trys „sostinės“? Europos Parlamentą ir Vadovų Tarybą galima rasti Strasbūre, daugelis Parlamento komitetų veiklą vykdo Briuselyje, o generalinis Parlamento Sekretoriatas įsikūręs Liuksemburge. Tokiu būdu, keli skirtingi miestai „dalijasi“ Europos sostinės funkcijomis. Šis susiskaldymas skirtas sustiprinti paramą tolimesnei Europos integracijai ir Europos Sąjungą padaryti pakankamai lanksčią tolimesniam augimui bei plėtrai.

Suderinkite politiką ir pramogas Belgijoje

Kelionė prasideda Belgijoje, Briuselyje, kur miesto centre išvysite Europos Parlamento, Europos Tarybos ir Europos Komisijos moderniuosius pastatus. Pradėkite nuo masyvaus Justus Lipsius pastato, Europos Tarybos buveinės – jo koridorių ilgis siekia daugiau nei 24 km. Apsilankymai čia ribojami ir galimi tik užsiregistravus iš anksto. Registraciją galima atlikti internetu, tačiau ne vėliau kaip 2 mėnesius prieš apsilankymą. Vienoje Schuman žiedinės sankryžos pusėje galima aplankyti Berlaymont pastatą (dėl savo milžiniško dydžio dar vadinamą Berlaymonster). Čia rasite pagrindinę Europos Komisijos būstinę: vykdomąją tarybą, kuri atstovauja visos Europos interesams. Norint nemokamos ekskursijos po pastatą, reikia užsisakyti iš anksto internetu.

Prieš tęsiant kelionę, pasimėgaukite ramiu pasivaikščiojimu žaliajame Cinquantenaire parke. Šis parkas žinomas dėl įspūdingojo triumfo arkos komplekso, kurį sudaro daugybė muziejų, įskaitant ir prestižinį Briuselio muziejų Museums of Art and History. Parkas lygiuojasi su Rue de la Loi (kitaip „Teisės keliu“), kuriame išsidėstę daugelis kitų Europos Sąjungos institucijų pastatų. Parlamento pastatas įsikūręs Espace Leopold vardu pavadintame akmeninių plokščių ir stiklo pastatų komplekse, įrengtame dar 1990 m. Jis yra už Briuselio – Liuksemburgo stoties, kur tebestovi pagrindinis pastatas, apsuptas modernaus stiliaus komplekso. Visiems atviri įvairūs Europos Parlamento renginiai ir plenariniai posėdžiai. Rezervuoti sau vietą galima internetu.

Briuselio centre dominuoja ištaiginga miesto aikštė Grand Place – Grote Markt. Aikštė puikiai tinka apsižvalgymui bei išskirtinio skonio alaus ir gurmaniškų patiekalų ragavimui. Miestas gali didžiuotis didžiuliu nuostabių restoranų skaičiumi. Be to, Belgija garsėja šokolado parduotuvėmis. Stabtelkite paragauti ko nors saldaus, o užbaigti dieną galėsite mėgaudamiesi ypatingo skonio Duvel alumi.

Sąjungos gimimas Olandijoje

Prieš vykdami į kitą Europos Sąjungos „sostinę“, stabtelkite Mastrichte (mažiau nei 2 val. traukiniu) Olandijoje. 1992 m. čia buvo pasirašyta Mastrichto sutartis. Tai Europos Sąjungos sutartis, kuri Europos Bendriją pavadino Europos Sąjunga ir padėjo pagrindus bendrajai Europos valiutai įvesti. Be to, Mastrichtas yra žavus viduramžių miestas, kuriame verta praleisti bent dieną.

Kalvotasis Liuksemburgas

Nuo čia kelionė tęsiasi į Liuksemburgą, kur įsikūrę nemažai Europos Sąjungos institucijų – Parlamentas, Europos Taryba, Komisija ir kt. Europos Sąjungos Teisingumo Teismas Liuksemburge yra aukščiausia instancija ES teisės klausimais. Ši maža sostinė yra jauki ir kupina žavesio. Nuo pagrindinės traukinių stoties pasiekti Ville Haute galima pėsčiomis per 15 min. Ypač smagu pasivaikščioti šioje seniausioje miesto dalyje, įsikūrusioje ant kalvų. Šiame sename sostinės kvartale gausu istorinių vietų – čia yra Grand Ducal Palace, kiti rūmai, muziejai ir paminklai. Dar galima patyrinėti požemines Liuksemburgo vietas, kur II-ojo pasaulinio karo metu buvo įrengtos bombų slėptuvės.

Viduramžių žavesys, kosmopolitinis skonis Prancūzijoje

Iš Liuksemburgo iki žavingojo Strasbūro (Prancūzijoje) nukeliausite vos per 2 val. Europos Sąjunga nėra vienintelė svarbi Europos bendrija, kurios biurai čia įkurti. Yra dar 20 institucijų, kurios suteikia kosmopolitiškumo šiam viduramžiškam Elzaso miestui. Čia galima išgirsti beveik visas kalbas, kuriomis kalbama visose 28 ES šalyse! Pasivaikščioti po miesto senamiestį tiesiog privaloma. Išvysite pusiau rąstinius namus, malūnus, Baroque Palais Rohan rūmus, vaizdingą Petite France kvartalą ir Noterdamo katedrą su 18 m. gigantišku laikrodžiu.

Paieškokite tradicinio restorano, kuriame galėsite paragauti tipiško, gardaus elzasietiško patiekalo iš dešrelių, rūkytos mėsos ir raugintų kopūstų. Tuomet sėskite į tramvajų ir keliaukite iki Europos kvartalo. Parlamente, lankytojų galerijoje, galėsite stebėti gyvai vykstančius debatus. Prireiks tik susirasti lankytojams skirtą įėjimą ir atvykti 15 minučių anksčiau su galiojančia ID kortele (posėdžio tvarkaraštį galima patikrinti). Kitos svarbios institucijos toje pačioje vietoje: Europos Ombudsmenas (European Ombudsman) ir Europos Vadovų Taryba, įsikūrusi įspūdinguose Europos rūmuose (Palais de l‘Europe). Ekskursiją galima užsisakyti internetu.
Kitoje upės pusėje yra modernus pastatas, kuriame įsikūręs Europos Žmogaus Teisių Teismas. Informaciją lankytojams galima rasti.

Frankfurtas – Europos finansų feniksas

Kelionė traukiniu iš Strasbūro į Frankfurtą trunka maždaug 2,5 val. Atvyksite į vieną judriausių žemyne Hauptbahnhof stotį Frankurte, Vokietijos finansų centrą (anot kai kurių, net visos Europos). Frankurtas, galima sakyti, pakilo iš pelenų ir tapo vienas didžiausių bei moderniausių veiklos centrų žemyne po to, kai buvo beveik sunaikintas II-ojo Pasaulinio karo metu. Nors iškilo daugybė dangoraižių, istorinio miesto centre dar yra vietų, kurios sėkmingai išvengė sunaikinimo karo metu, ypač Bornheim kvartale. Čia puiki vieta stabtelti viename iš seniausių barų ir paragauti vietinio sidro. Tęsiant pasivaikščiojimą Maino krantine galima įamžinti puikius miesto vaizdus. Jei norite pasižvalgyti po stebinančius Frankurto vaizdus iš aukščiau, keliaukite į Maino bokštą (Main Tower). Tai miesto orientyras finansiniame rajone, kur liftu galima pakilti į apžvalgos aikštelę 200 m aukštyje.

Netoliese pamatysite Eurotower – Europos Centrinio Banko buveinę. Pabūkite tikri turistai ir nepraleiskite progos įsiamžinti šalia didžiulio € simbolio, kurį supa 12 Europos Sąjungos vėliavos žvaigždutės. Siekiant pajausti dar didesnę miesto finansinę dvasią galima apsilankyti Vokietijos akcijų biržoje (reikia užsiregistruoti el.p. visitors.center@deutsche-boerse.com). Raskite laiko pasižvalgyti ir po kitas Frankurto lankytinas vietas: Žydų muziejų (Jewish Museum (žydų bendruomenė buvo viena seniausių šalyje)), Städel muziejų, kuris didžiuojasi viena svarbiausių meno kolekcijų Vokietijoje. Iš Frankfurto grįžti atgal į Briuselį prireiks 4 valandų.

Iš šios kelionės pasisemsite dar daugiau, jei šiek tiek labiau susipažinsite su Europos sprendimų mechanizmu. Šią informaciją galima rasti puikiame lankstinuke „Kaip dirba Europos Sąjunga: jūsų ES institucijų gidas“. Lankstinuką galima atsisiųsti pasirinkta kalba visiškai nemokamai internetu.
www.ena.lu – puikus internetinis šaltinis norint dar daugiau sužinoti apie Europos šalių integracijos istoriją.

Gintarė :