X

Ką ir kur valgo per Šv. Kalėdas?

Šv. Kalėdos jau čia pat! Linksmų ir jaukių artėjančių švenčių visiems! O joms artėjant pasidomėkime, ką Šv. Kalėdoms gamina ir tiekia į stalą žmonės iš įvairiausių pasaulio kampelių. Galbūt teks paragauti šių patiekalų, jei Kalėdas švęsite ar Naujuosius Metus pasitiksite svetur.

RYTŲ EUROPA
Lietuvoje, Lenkijoje Šv. Kalėdų išvakarėse (Kūčių dieną – gruodžio 24 d.) patiekiama 12 skirtingų patiekalų be mėsos. Iki Šv. Kalėdų trunkantis Adventas yra susilaikymo, pasninko metas. Tai yra ir apmąstymo, mirusiųjų atminimo, pagerbimo laikas, todėl dažnai Rytų Europos šalyse prie stalo paruošiama vieta ir tiems, kurių jau nebėra. Dauguma šeimininkių kepa įvairiausių rūšių kalėdinius sausainius, vaišina užsukusius svečius. Maisto gaminimui ir namų dekoravimui ruošiamasi dar gerokai prieš didžiąsias metų šventes, užbaigiant Šv. Kalėdų eglutės puošimu.

PERU
Šv. Kalėdų išvakarėse (Noche Buena) visa šeima susirenka prie gausaus vakarienės stalo. Čia patiekiamas kalakutas, kimštas malta jautiena ir riešutais, puoštas šviežiomis ananaso riekelėmis ir vyšniomis, keptos bulvės ir obuolių padažas. Desertui patiekiama marcipanų, razinų, migdolų bei tradicinės kalėdinės duonos bei karšto šokolado. Vidurnaktį keliamas tostas ir apsikeičiama sveikinimais, linkėjimais ir šiltais apsikabinimais. Tuomet, skambant kalėdinėms giesmėms, visa šeima grįžta prie vakarienės stalo.

SUOMIJA
Joulupöytä (arba Šv. Kalėdų stalas) – maistas, patiekiamas Suomijoje per Šv. Kalėdas, labai panašus į Švedijos kalėdinį stalą – smörgåsbord. Čia patiekiama daugybė patiekalų, būdingų šaltajam sezonui. Pagrindinis patiekalas dažniausiai yra didelis kalėdinis kumpis, valgomas su garstyčiomis ir duona, kartu su kitais patiekalais. Dažnai gaminama žuvis, troškiniai su kepenėlėmis ir razinomis, patiekiami su bulvėmis, ryžiais, morkomis. Tradicinis Šv. Kalėdų gėrimas yra glintveinas (glögi; suomių k.), kuris gali būti alkoholinis arba nealkoholinis.

KANADA
Angliškoje Kanados dalyje Šv. Kalėdų pietūs yra panašūs į savo kolonijinių protėvių (anglų) ir kaimynų (JAV) pietus. Tradicinių kalėdinių pietų metu patiekiamas įdarytas kalakutas su padažu, bulvių košė, spanguolių padažas, salotos ir slyvų pudingas desertui. Kiaušinių gėrimas (pieniškas punšas), dažniausiai gaminamas su alkoholiu, – populiarus šventinis gėrimas. Dar gerokai prieš šv.Kalėdas kepami sviestiniai sausainiai, trapios tešlos pyragaičiai. Jais vaišinami svečiai visu laikotarpiu iki švenčių ir per jas. Kitos etninės grupės šventėms ruošiasi pagal kitokias senojo pasaulio tradicijas.

DANIJA
Danijoje tradiciniai Šv. Kalėdų patiekalai, gaminami gruodžio 24 d., – kepta kiauliena, antiena arba žąsiena, patiekiama su bulvėmis, raudonais kopūstais ir gausiu padažu. Po pagrindinio patiekalo valgomas desertas – ryžių pudingas, dažniausiai su paslėptu migdolu viduje, atitenkančiu vienam iš laimingųjų. Tradiciniai Šv. Kalėdų gėrimai yra gløgg (karštas vyno gėrimas su įvairiais prieskoniais) arba tradicinis kalėdinis alus, raugiamas specialiai šioms šventėms. Paprastai šie gėrimai būna itin stiprūs.

OLANDIJA
Viena iš olandų tradicijų yra „gourmet”. Taip vadinamas ilgas vakarojimas, kuomet prie specialių stalų susėda žmonės mažomis grupelėmis, ruošia maistą mažomis porcijomis ir vaišina vieni kitus. Šeimininkas paruošia smulkiai pjaustytų daržovių ir skirtingų mėsos, žuvies ar krevečių užkandžių. Viskas pagardinama įvairiomis salotomis, vaisiais ir padažais. Olandijoje paplitusios ir kitos europietiškos maisto gaminimo tradicijos – kepta jautiena, antiena, triušiena, keptas arba glazūruotas kumpis. Mėsa paprastai valgoma su daržovėmis. Pastaraisiais metais išpopuliarėjo tradicija kepti kalakutą.

PRANCŪZIJA
Prancūzijoje ir kai kuriose kitose prancūzakalbių šalyse réveillon suprantama kaip ilga vakarienė ar net vakarėlis, švenčiamas Šv. Kalėdų ar Naujųjų Metų išvakarėse. Tradiciniai prancūzų patiekalai: žąsų ar ančių kepenėlės (foie gras), austrės, rūkyta lašiša, omarai, kepta antis, žąsis arba kalakutas su kaštonais ir įdaru. Desertui patiekiamas tradicinis rąsto formos kalėdinis pyragas ar kreminis tortas (La Buche de Noel) (šokoladinis, riešutinis ir t.t.). Tradicinis gėrimas – šampanas. Provance yra 13 desertų tradicija, kai kasmet patiekiama 13 tų pačių desertų (pompe à l’huile – kvepianti duona, datulės ir pan.).

NAUJOJI ZELANDIJA
Naujosios Zelandijos Šv. Kalėdų tradicijos beveik identiškos Anglijos tradicijoms, nes Naujoji Zelandija yra buvusi Jungtinės Karalystės kolonija. Čia ruošiamas keptas kalakutas, keptos daržovės, įvairūs pagardai ir spanguolių padažas. Kaip alternatyva, pagrindiniam patiekalui gali būti patiektas keptas kumpis arba ėriena. Vienas žymus skirtumas nuo britų tradicijų yra tai, kad Naujojoje Zelandijoje nėra žąsienos patiekalų, nes šiuose kraštuose jos tiesiog neauginamos, o šalyje galioja draudimas įvežti mėsos produktų iš užsienio. Desertui be išimties patiekiami kapotos tešlos pyragai ar kalėdinis pudingas (arba slyvų pudingas) ir brendžio sviestas (perimtas iš britų virtuvės). Tačiau Naujojoje Zelandijoje yra ir daugiau kitų šalių patiekalų, pvz., iš Vokietijos, Prancūzijos ar Italijos. Šv. Kalėdos Naujojoje Zelandijoje švenčiamos vasarą, todėl labai dažnai maistas ruošiamas ant grilio ir valgomos sezoninės uogos – braškės ar vyšnios.

JUNGTINĖ KARALYSTĖ
Šv. Kalėdų pietūs Jungtinėje Karalystėje dažniausiai valgomi popiet. Įprasti Anglijos ir Airijos patiekalai: keptas kalakutas arba žąsis (nors labai dažnai kepama ir antis), kartais su kumpiu, rečiau su kiauliena, keptos bulvės, vandenyje arba garuose virtos daržovės (mėgstami briuselio kopūstai), įdarai, kiauliena “pataluose”, spanguolių padažas, kalėdinis (dažniausiai slyvų) pudingas desertui ir brendžio sviestas. Anglijoje kalakutą valgyti kaip pagrindinį patiekalą yra tradicija, nekintanti metų metus ar net amžius. Viduramžių Anglijoje pagrindinis Šv. Kalėdų patiekalas buvo poviena arba šerniena. Nuo 1700 m., prancūzų jėzuitams į Angliją atvežus kalakutienos, ji tapo pagrindiniu Šv. Kalėdų stalo akcentu. Anglijoje laikomasi tradicijos traukti kalakuto raktikaulį galvojant norus. Paėmę už skirtingų kaulo galų, du žmonės traukia jį į priešingas puses, kol kaulas trakšteli ir lūžta. Tam, kuriam atitenka didesnė kaulo pusė, galvoja norą. Kalėdinis desertas Anglijoje beveik visur tas pats – kalėdinis pudingas. Tačiau mėgstami ir kapotos tešlos pyragai, kalėdinis tortas ar rąsto formos pyragas.

JAV
Dauguma Šv. Kalėdų tradicijų, kurių laikomasi Amerikoje, yra perimtos iš Anglijos ar kitų Europos šalių. Todėl nestebina, kad didžioji angliškų patiekalų dalis patiekiama ir ant amerikiečių stalų: spanguolių padažas, kalakutas, įvairūs įdarai, kukurūzai, košės, žaliosios pupelės. Desertai dažnai parodo šeimininkų etninę kilmę, tačiau dažniausi šie gardėsiai yra moliūgų pyragas, marcipanai, cukriniai sausainiai, keksas, tortas su vaisiais, obuolių pyragas, morkų tortas, kapotos tešlos pyragas. Vietoj kalakutienos JAV populiaresnė yra kepta jautiena ar kumpis, nes kalakutiena daugiau paplitusi ruošiantis kitai didelei metų šventei – Padėkos dienai, švenčiamai lapkritį. Regioniniai patiekalai iš tiesų įvairūs: Virdžinijoje valgomos austrės ir pyragas su kumpiu, Vidurio ir Vakarų valstijų patiekaluose juntama skandinaviškos virtuvės įtaka – čia daug kur gaminama menkė tešloje ar trintos ropės. Kitur, pvz., Naujojoje Meksikoje, tradiciniams Šv. Kalėdų pietums gali būti patiekiama meksikietiška sriuba (“posole”), “tamales”, “empanaditas” (bandelės su malta mėsa) ir sausainiai.

Gintarė :