X

Terminės pirtys ir baseinai. Kur vanduo visuomet šiltas

Maudynės karštoje vonioje po ilgos darbo dienos, ypač šaltą žiemą, – vienas iš mažyčių mūsų gyvenimo malonumų. Tačiau tai nepalyginama su maudynėmis terminiuose baseinuose. Nuo idiliškosios Islandijos Žydrosios lagūnos (Blue Lagoon) iki prašmatnių SPA centrų. Pateikiame puikiausias vieteles karštoms maudynėms.

Žydroji lagūna (Blue Lagoon), Islandija
Apie Islandiją jau rašėme. Nuostabi sala. Na o šis terminis baseinas įrengtas lavos laukuose tik 30 minučių kelio nuo Islandijos sostinės Reikjaviko. Turkio spalvos baseinas gali būti palaikytas natūralia Islandijos kraštovaizdžio dalimi. Iš tikrųjų tai žmogaus sukurtas baseinų kompleksas, maitinamas mineralinių medžiagų turtingu vandeniu, perdirbamu netoliese esančios Svartsengi geoterminės elektrinės. Kiekvienas lankytojas gali pasidaryti efektyvią veido kaukę su baltu, silicio prisotintu geoterminiu purvu.
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Reikjaviką ir patogiausia tęsti kelionę nuomotu automobiliu.


„Thermae Bath Spa“, Batas, Didžioji Britanija
Šio vienintelio Didžiosios Britanijos terminio baseino gydančiais vandenimis mėgavosi visi – nuo keltų iki saksų – nuo pat 863 m. pr. Kr. Šis baseinas garsus tuo, jog turi žolelių garų kambarius bei keturias atskiras termines pirtis, tarp kurių – atviras baseinas su romantiškais Bath Abbey vaizdais.
Kaip atvykti. Skristi lėktuvu į Londoną, o iki Bato patogu nuvykti traukiniu iš Londono.


Hevizo ežeras (Heviz), Vengrija
Pasipuošęs vandens lelijomis ir apsuptas puikiai sutvarkytų parkų Hevizas yra vienas didžiausių natūralių gydomųjų ežerų. Šalia esantis SPA centras teikia paslaugas tiek vasaros, tiek žiemos sezono metu. Vasarą ir šiltesnius rudens mėnesius galima mėgautis maudynėmis ežere.
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Budapeštą, o iš čia iki Hevizo atvyksite viešuoju transportu.


Karlovy Vary, Čekija
Atrasti dar XIV a. Romos imperatoriaus, Karlovy Vary mineraliniai vandenys turi daugybę gydomųjų savybių. Didžioji dalis čia esančių viešbučių siūlo tradicines pirtis maudynėms. Gydymui vandeniu skiriamas mineralinis vanduo, trykštantis iš 12 šaltinių, kurių vandens temperatūra svyruoja nuo 42 iki 72 laipsnių. Miesto svečiai gali gerti mineralinius vandenis keliose mieste esančiose istorinėse kolonadose.
Kaip atvykti. Keliaukite į Prahą lėktuvu arba autobusu, o Karlovy Varus galima pasiekti traukiniu iš Prahos.


Pamukalė, Turkija
Šis natūralus gamtos stebuklas dar vadinamas „medvilnės pilimi“. Tai stulbinantis natūralių baseinų kompleksas. Šie baseinai jau daugelį amžių naudojami kaip gydymo priemonė fiziniams negalavimams gydyti. Natūraliai susidarę iš karštų mineralinių šaltinių baseinai yra šalia graikų-romėnų ir Bizantijos miesto Hierapolio griuvėsių. Čia atvykti galite įsigiję ekskursiją atostogų Turkijoje metu.
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Antaliją ir keliaukite iki Pamukalės viešuoju transportu. Arba atostogaudami Turkijoje vykite į ekskursiją.


„Szechenyi Bath“, Budapeštas, Vengrija
Budapeštas žinomas ir kaip SPA miestas, todėl daugybė XVI-XVII a. turkiškų pirčių naudojamos ir šiandien. Aštuoniolika skirtingų baseinų, dešimt pirčių ir garų rūmų – neobarokinis Szechenyi Bath kompleksas yra viena labiausiai lankomų Budapešto vietų.
Kaip atvykti. Keliaukite į Budapeštą lėktuvu arba autobusu.


Arabiškos pirtys, Granada, Ispanija
Nuostabaus grožio Granados rūmų komplekse yra vienos pirmųjų atrestauruotų Europoje terminių vonių po maurų pirčių uždarymo XVI a. Prabangiai dekoruotos arabiškos pirtys siūlo prabangias maudynes ir poilsį vienose geriausių terminių pirčių.
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Malagą arba Seviliją. Iš šių miestų į Granadą galite atvykti traukiniu arba autobusu. 


„Laugarvatn Fontana“, Islandija
Šie baseinai įrengti 77 km nuo Reikjaviko ant vaizdingo geoterminio Laugarvatn ežero, kurio smėlis, manoma, turi gydomųjų savybių gydant sąnarių artritą. Virš burbuliuojančių baseinų įrengti kvarco garų kambariai yra visiškai unikalūs.
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Reikjaviką ir patogiausia tęsti kelionę nuomotu automobiliu.


„Kaiser-Friedrich-Therme“, Wiesbaden, Vokietija
Pastatytas ant senos romėnų pirties pamatų, 2013 m. „Kaiser-Friedrich-Therme“ kompleksas švenčia savo 100 metų jubiliejų. Komplekse siūlomos SPA paslaugos, yra rusiška garinė pirtis, klasikinė suomiška sauna.
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Frankfurtą. Į Vysbadeną galima atvykti traukiniu iš Frankfurto.


„Aqua Dome“, Längenfeld, Austrija
Dar XVI a. atrasti terminiai vandenys buvo visiškai išsekę 1960 m. Terminiai baseinai vėl veikia nuo 1997 m. Iš komplekso atsiveria kerintys Alpių vaizdai. Įspūdinga čia pat įkurto viešbučio „Aqua Dome“ architektūra harmoningai dera su jį supančia gamta. Ištroškusiems romantikos – kiekvieną penktadienį maudynės baseine mėnulio šviesoje. Be to, poilsį galite suderinti su slidinėjimu Austrijos Alpėse.
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Insbruką. Iki „Aqua Dome“ galite atvykti iš Insbruko shuttle autobusu arba traukiniu iš Insbruko į Oetztalį ir toliau shuttle autobusu.


Palia Kameni sala, Graikija
Vulkaninėje saloje šalia Santorinio esantys karšti šaltiniai gerai žinomi dėl gydomojo purvo. Palia Kameni – lengvai pasiekiama laivu iš Santorini salos ir dažnai lankoma turistų vieta.
Kaip atvykti. Galima skristi lėktuvu į Kretą arba kitą artimesnę Graikijos salą ir plaukti keltu iki Santorinio. Iš Santorinio laivu pasieksite ir Palia Kameni salą. Norintiems aplankyti ne vieną Graikijos salą rekomenduojame InterRail Attica Pass bilietą.


Dores pirtys (Bains de Dorres), Prancūzija
Šis nedidelis terminis kompleksas – puiki alternatyva didelėms gydykloms su terminiais baseinais. Vanduo komplekso baseinuose įšyla iki 37-40 C. Besimaudant galima grožėtis nuostabiais slėniais, Pirėnų kalnais. Esantis nedideliu atstumu nuo Ispanijos sienos Brains de Dorres kompleksas nukelia į senovės Romos laikus.
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Barseloną ir tęskite kelionę autobusais arba nuomotu automobiliu.


Tbilisio sieros pirtys, Gruzija
Karštos versmės – viena labiausiai išgarsintų Tbilisio pramogų. Nors vietiniams tai kasdienybė, o daugeliui keliautojų – egzotika. Pirtyse dušuose bėga sieringas vanduo, kuris vieniems kvepia, kitiems yra nemalonaus kvapo, tačiau manoma, kad yra labai sveika kūnui. Sergantieji reumatu, kitomis ligomis ar turintys odos problemų teigia, kad šis vanduo tikrai gydo. Nežinia, kiek tame yra tiesos, tačiau dėl vieno dalyko galite būti tikri – išėję iš pirties pasijusite kupini jėgų ir energijos.
Kaip atvykti. Skriskite lėktuvu į Tbilisį.

Gintarė :